• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

telegrafija

Autor 9A5BCL, 19. Studeni 2012, 09:41:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2QP

Ma mudrujte i pravdajte one koji su telegrafiju na ispitu ukinuli ali poznato je da "pas ne laje radi sela nego radi sebe" znana je izreka pa tako i oni koji su lijeni nauciti tu tako interesantnu vrstu komunikacije jednostavno na mala vrata su dosli do amaterskog zvanja bez znanja i to je tak i nikak drugacije drugim rijecima CB-jasi (sorry ako se uvrijede CB amateri odnosno fonisti) su najednom postali elegantno operatori "A" razreda. Pa mogli bi i soferi na mopedima upravljati teskim kamionima i radnim strojevima ALI za te vrste vozila se potrebno potruditi i imati znaje za te kategorije , sto kod nas radioamatera podrazumjeva isto da netko ko se nije potrudio da nauci vjestine u komunikacijama. Zapamtite svi TELEGRAFIJA NIKAD NECE UMRIJETI dok je nas zaljubljenika uvjek ce nas biti koji to volimo ............
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A5K

Citat: 9A3VV  u 21. Studeni 2012, 12:04:49
Dakle, na prvoj si stranici ustvrdio kako HRS nije izbacio telegrafiju iz obveznog dijela ispita. Je li tako? Zatim, u citiranom, navodiš kako je ITU donio odluku da za polaganje amaterskog ispita više ne treba telegrafija, ali da svaka država može i dalje... Znači, nitko nije nikome iz HRS-a prislonio pištolj na čelo i zapovijedio da izbaci telegrafiju iz obveznog dijela ispita. Slažemo li se u tome? Valjda se slažemo? Ako se slažemo oko toga onda bi se trebali složiti i kako je HRS postupio kako je postupio po onoj staroj narodnoj izreci "vid'la žaba đe se konji kuju pa i ona nogu digla" ;)

Damire, što je obavezno, a što nije ne određuje HRS. Odluku o takvim stvarima donosi zakonodavac.
HRS tu sudjeluje u raspravi kao izravno zainteresirana strana, no, zadnju riječ o tome ima zakonodavac, trenutno je to kod nas HAKOM.

A s obzirom da se zakonska regulativa postupno usklađuje sa EU, ne možemo ni mi biti izuzeti od toga.

Nema veze ni sa žabama ni sa konjima, a bome ni sa nogama...  ;)
Usput me ova rasprava podsjetila na jednu priče o dinosaurima i pčelama..

Telegrafija je sukladno međunarodnoj regulativi bila obavezna za klase sa pristupom kratkom valu.
Kada je taj dio ukinut kao obvezan u međunarodnoj regulativi (ITU), nestalo je potrebe za istim i u "lokalnim" regulativama.

Da ne bude zabune, u mom logu je oko 64% veza CW vrstom rada.
U zadnje 3-4 godine 75-80% veza radim CW, ali prije 7-8 godina situacija je u mom logu bila obrnuta, i to u korist SSB-a... 
Isto tako, zadnjih nekoliko godina nisam primjetio da CW stanica ima na bandu manje, iako CW više nije obavezna vrsta rada.

Ovo čime se bavimo je, ili bi barem trebao biti, prvenstveno hobby u kojem svatko uživa u dijelu koji mu se dopada.
Isto tako, pustimo i druge da uživaju u dijelu koji se njima sviđa.
Ako nekog zanima više SSB, RTTY ili nešto treće, ne vidim zašto bi to bilo loše?

73,
Krešo - 9A5K

P.S. I jedan mali c/p vezano uz ITU i Morse...

The original amateur radio operators used Morse code exclusively, since voice-capable radio transmitters did not become commonly available until around 1920. Until 2003 the International Telecommunication Union mandated Morse code proficiency as part of the amateur radio licensing procedure worldwide. However, the World Radiocommunication Conference of 2003 made the Morse code requirement for amateur radio licensing optional. Many countries subsequently removed the Morse requirement from their licence requirements.

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Morse_code

9a6c

Vrtimo se u krug kao pas oko repa, ali bez pomaka...valjda zato što se vrtimo u krug?

Ne vidim zašto bismo iz posve nostalgičnih razloga i dalje držali CW kao conditio sine qua non za stjecanje operatorskih zvanja u 9A i time naše građane dovodili u otežan položaj u odnosu na cijeli svijet...OK, osim možda P5 i sličnih entiteta?

Dalje, slobodno me demantirajte, ali CW segmet svakog od naših opsega ostao je isključivo kao razumno prihvaćanje činjenice da je CW i dalje iznimno zastupljena u ham svijetu s jedne  i s toga što se radi o uskopojasnoj emisiji s druge strane pa je valja odijeliti i fizički od širokopojasnih emisija poput SSB ili nedaobog FM-a?

Favorizirianje bilo koje vrste rada nije IN 8)

Osobno radim samo CW, iznimno se javim i SSB osim na VHF gdje bi to bilo neproduktivno, ali nije mi ni na kraj pameti od svojih osobnih afiniteta praviti sveto pismo :-X

Budimo relani - tražimo nemoguće :D To je vrijedilo 1968, ali danas ne igra. Danas igra: budimo realni NE tražmo nemoguće :-*

9A2HM

A ja bi uveo za polaganje radioamaterskog ispita obavezan ECDL!!!

LP
Krešo
73 de Kreso

9A5ADH

... A ja bi vratio kategorije koje su bile u bivšoj Jugi, ili barem dio njih.

Glavni razlog je taj što će RA koji više (dokazano, provjereno) znaju i/ili imaju više RA staža, pri tome ne mislim samo na CW rad, tada biti i za to nagrađeni kroz:
a) više ili full legal power
b) korištenje više ili svih RA opsega i vrsta rada
c) dvoslovni ili jednoslovni sufiks
d) smislite vi dalje.
Tako će se riješiti i taština i/ili osobna satisfakcija za uložen trud i vrijeme u naš prekrasan hobby, i to kroz adekvatnu klasu na CEPT ili kakvoj već dozvoli, a ujedno će RA će imati dodatan razlog biti sve bolji u tome što radi a ima veze sa radioamaterizmom po bilo kojem osnovu.

73 de Davor

PS: ovo je možda offtopic ali ima veze sa telegrafijom, nek master of disaster odluči.

9A4OE

Da se ispravim ne prošlo stoljeće nego ovo.
Sad dali je ITU odlučio (WRC 2003) ili je ostavio mogućnost da ili ne, ali istodobno nije nikad promijenio regulativu ITU-R M.1544 (nosi godište 2001, možda postoji novije) koja propisuje minimalne uvjete koje mora netko zadovoljiti.
Istina, za sve piše teoretski, ništa praktično.
Uglavnom trend je bio i ostao ne, pokrenuo ga je IARU pod patronatom Velikog Brata 2001.

RESOLUTION 01-1
(Revised 2003)
concerning the Morse code
The IARU Administrative Council, Guatemala City, October 2001,
considering the approval without opposition of Recommendation ITU-R M.1544, which sets out the minimum qualifications of radio amateurs, IARU AC Resolutions and Policies recognizing that the Morse code continues to be an effective and efficient mode of communication used by many thousands of radio amateurs, but
further recognizing that the position of Morse as a qualifying criterion for an HF amateur license is no longer relevant to the healthy future of amateur radio,
resolves that IARU policy is to support the removal of Morse code testing as a requirement for an amateur license to operate on frequencies below 30 MHz.

WRC2003 kao i 2008 za 2012 traže da se kupi izvješže
25.5 1) Administrations shall determine whether or not a person seeking a
licence to operate an amateur station shall demonstrate the ability to send and receive texts in
Morse code signals.     (WRC-03)
25.6 2) Administrations shall verify the operational and technical qualifications
of any person wishing to operate an amateur station. Guidance for standards of competence may
be found in the most recent version of Recommendation ITU-R M.1544.
     (WRC-03)
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Citat: 9A5ADH  u 21. Studeni 2012, 19:14:58
Glavni razlog je taj što će RA koji više (dokazano, provjereno) znaju i/ili imaju više RA staža, pri tome ne mislim samo na CW rad, tada biti i za to nagrađeni

Sistemi "nagrađivanja" su usklađeni i postoje. Veće znanje - "A" kategorija, više rada - manje slova u sufiksu. No staž ne igra nikakvu ulogu. Već 20tak godina slušam neke "stare" radioamatere na R5 i R6 i ne vidim razloga da ih se ičim nagradi, osim sudskom tužbom. Neki od takvih znaju čak i CW.

Po meni je sadašnji sistem OK, osim što su kriteriji za ostvarivanje beneficija u "kraćem znaku" ipak malo prerigorozni... No, to je samo moje mišljenje.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3VV

Citat: 9A1IW  u 21. Studeni 2012, 22:30:12
...Već 20tak godina slušam neke "stare" radioamatere na R5 i R6 i ne vidim razloga da ih se ičim nagradi, osim sudskom tužbom. Neki od takvih znaju čak i CW.
...
Ovo sa nedoličnim ponašanjem pojedinaca na bandovima već je prevršilo sve mjere. Je li se zna tko to čini? Može li se to snimiti? Utvrditi tko je tim pojedincima izdao Ovlaštenja amaterskog radio-operatora? Sve se može ako se hoće. E, a onda kada se sve to utvrdi treba istima trajno oduzeti ovlaštenja i zatražiti, uz dokaze i obrazloženje, od HAKOMA da im trajno oduzme Dozvole za rad ARP. Treba samo HTJETI! Imamo, uostalom, Komisiju za nadzor radioamaterskog frekventnog spektra pa dajmo ju konačno aktivirajmo! Koliko se sjećam navođeni su ovdje primjeri gdje su iz HAKOM-a promptno reagirali na dojave o smetnjama i poduzimali mjere. Ovdje se upravo radi o namjerno prouzročenim smetnjama i zlouporabama frekvencijskog spektra. Nije, znači, problem u HAKOM-u i nefunkcioniranju sustava, problem je U NAMA, u našem najte kaj zamerit' i ne bi se štel mešat' mentalitetu. Ne želimo biti cinkeri? Baš ću ponekad navratiti na 3650 ili koliko već kHz da osluhnem to o čemu se priča. Ako bude štogod za snimiti - snimit ću i poslati HAKOM-u pa kom' pravo, kom' krivo. To može i treba uraditi svaki od nas koji imalo drži do sebe i do ovog našeg hobija. Treba otjerati s amaterskih frekvencija sve one koji tu ne pripadaju, koji stvaraju krivu sliku o nama koji se ponašamo sukladno propisima i HAM SPIRITU!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A1IW

Citat: 9A3VV  u 21. Studeni 2012, 23:40:15
Ovo sa nedoličnim ponašanjem pojedinaca na bandovima već je prevršilo sve mjere. Je li se zna tko to čini? Može li se to snimiti? Utvrditi tko je tim pojedincima izdao Ovlaštenja amaterskog radio-operatora? Sve se može ako se hoće.

Naravno da se zna! Neki su već sankcionirani izbacivanjem iz HRS-a, neki su poznati, ali se toleriraju, neki imaju problema sa alkoholom...sve se zna. Snimke postoje, ljudi su ih čak objavljivali na youtube. Problem je što HRS ne čini ništa po tom pitanju, a HAKOM još manje.

Posebno je tragično da se brzo rješavaju prijave o smetnjama i "takozvanim smetnjama", ovisno kome je interes da se prijava pošalje. No, ovo pitanje stoji otvoreno već godinama i nikom ništa. R5, R6, 80m KV...dođe čovjeku muka kad to čuje. I opet, većina njih su stari operatori, dio prošao selekciju CW-om. Strašno.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3VV

Citat: 9A1IW  u 22. Studeni 2012, 07:30:00
... I opet, većina njih su stari operatori, dio prošao selekciju CW-om. Strašno.
Kome nije mjesto na bandu - nije, pa da je ne znam tko! Problemi s alkoholom? Dovoljno za trajno udaljenje s banda. Meni se svojedobno javljao telefonom jedan naš kolega, vrhunski telegrafist, kao slagao se sa mojim stajalištima na forumu, ali kada sam potkačio nekog njemu dragog nazvao me kasno navečer, mrtav-pijan i počeo baljezgati... Nema CW baš neke veze s tim, ili si čovjek ili nisi! Ja za cugere (kronere) i narkiće nemam ama baš ni malo razumijevanja niti poštovanja.

Dobro, HAKOM rješava smetnje koje se prijave, znači treba prijaviti smetnje. Možda bi najbolje bilo HAKOM-u dati detaljan opis, frekvencije i vremena kada se to događa jer sve to ima nekakvu rutinu, da ne kažemo zakonitost, pa neka uspostave monitoring, a ako znaju gdje dotični stanuju nije im teško poslati onaj svoj auto s opremom pa da se parkira pored kuće i osluhne iz prve ruke. Pa tako jednome, pa drugome, pa... Samo se MI trebamo pokrenuti. Eto, HRS ima Komisiju za nadzor radioamaterskog frekventnog spektra ali meni se čini oformljenu za zataškavanje problema jer je staro pravilo da, ako nešto hoćeš zabašuriti, osnuješ komisiju ;D
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9a6c

Kakvo sad zabašurivanje problema? Kome bi to trebalo koristiti...

Satraće nas ovaj višak optimizma ::)

9A3VV

Kome bi trebalo koristiti? Onome kome je bitno da se ne talasa, da ni psi ne laju a da karavane prolaze... Nema tu baš puno mjesta optimizmu, realno je očekivati da će upravo tako biti, karavane će i dalje prolaziti, poneki će pas tu i tamo lanuti i - nikom ništa...
73 Damir 9A3VV

9A5K

Mene više zanima što je zapravo tema ove rasprave?...  :o

Ili se samo meni čini da se malo odlutalo?

9A2Z

Mene više zanima što je zapravo tema ove rasprave?.

Tema ove rasprave je, vrlo interesantna. CW nije ništa komplicirano ;) Ti moraš samo stiskati F1, F2 i CW otkriva Ameriku ::).  Rasprava po toj temi  telegrafija,  ovim (definicijama) mogla bi i završiti 8)