• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Radiamaterizam u 9a - analiza i sinteza

Autor 9A6XX, 22. Listopad 2012, 11:30:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6XX

Citat:uopće me ne zanimaju problemi Saveza, želim QSL-ke 4 puta godišnje i to poštanskom uslugom i 3 broja časopisa plus jedan iz prošle godine. Ja sam to platio i to želim.

Adame, da te podsjetim, kada želiš postati članom neke udruge osim prava imaš i određene obveze, isto tako je i s HRS-om. Vrlo rado volimo reći da nam HRS nešto duguje, ali još rađe volimo zaboraviti da smo kao članovi HRS-a dužni slijedeće:

- skrb o unapređenju, razvitku i promicanju radioamaterizma,
- sudjelovanje u ostvarivanju programa rada i ciljeva Saveza,
- zajedničko djelovanje na tehničkom odgoju i obrazovanju mladih te poticanju tehničkog stvaralaštva mladeži,
- predlaganje mjera i aktivnosti radi učinkovitog ostvarivanja ciljeva i zadaća Saveza
- pridržavanje Statuta i drugih akata Saveza,
- sudjelovanje u aktivnosti i osposobljavanju članica i članova za obranu domovine i zaštitu ljudi i imovine, u slučaju nepogoda ili prirodnih katastrofa,
- odgovorno provođenje odluka i zaključaka tijela Saveza i preuzetih obveza,
- plaćanje članarine,
- čuvanje, podizanje i zaštita ugleda i interesa Saveza,
- skrb o očuvanju čovjekova okoliša.

Kako ja vidim, tko god nije spreman žrtvovat se na ispunjenje obaveza, ja se pitam zašto je uopće član Saveza. I slažem se da se više ne radi o izboru, a izbora će ubuduće biti i još manje jer se ne potiče pozitivna atmosfera. Boljeg QSL managera nemamo, ni boljeg urednika časopisa, a nemamo ni boljeg predsjednika - šta ćemo sad?

Kritika do kritike, ali kad se pojavi natjecanje, ARG, CW, diplome, konstrukcije, mladi... onda se vidi koliko smo jaki... po post-ovima, bezobzirnom neodgovornom komentiranju smo u rangu sa najboljim forumima u Hrvatskoj.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Hrle pozz,

Odmah na početku da razjasnimo, forum je zato i podignut da bi se komentiralo i raspravljalo.
Natjecanja se organiziraju da bi se ljudi natjecali.
ARG natjecanja se organiziraju da bi se ljudi natjecali u ARG-u.
Kao što u natjecanjima nema komentiranja i raspravljanja tako i na forumima nema natjecanja.
Dakle ovo je mjesto stvoreno za ovakve prepiske i komentare i sve ostalo što ide u skladu sa pravilima ponašana na forumima.
To šta je aktivnost na forumima jača nego u nekim drugim aktivnostima znači samo to da je forum dobro napravljen i organiziran, što bi značilo također da ovo ostalo čime se ljudi ne bave toliko koliko bi ti htio nije dobro predstavljeno, prezentirano ,u krajnjoj ruci zanimljivo.
Tu je logika jednostavna, svako se bavi onim što ga interesira.

O pravima i obvezama bi se moglo na široko, ali ajde da skratim, ti si po struci ekonomista, mada ti to nije blisko vezano, ali iz života znamo šta se događa kad ti netko uskrati uslugu koju si platio? Još jednostavnije, kad nešto platiš unaprijed i tu robu nikad ne dobiješ.

Ako to dignemo na još viši nivo, mislim da nije ispravno uvjetovati da klubovi moraju uzimati časopis, sjetimo se zadnjih izmjena pravilnika u telecomunikacijama gdje HAKOM ne dopušta uvjetovanje jedne usluge drugom.
Zašto bi ja trebao uzeti časopis (i to dva broja u klub) ako ne želim. Da je on kvalitetan onda to samo po sebi ne bi bilo upitno, ovako je to "porez za bu....".

Citat: 9A6XX  u 22. Listopad 2012, 11:30:27
Kako ja vidim, tko god nije spreman žrtvovat se na ispunjenje obaveza, ja se pitam zašto je uopće član Saveza. I slažem se da se više ne radi o izboru, a izbora će ubuduće biti i još manje jer se ne potiče pozitivna atmosfera. Boljeg QSL managera nemamo, ni boljeg urednika časopisa, a nemamo ni boljeg predsjednika - šta ćemo sad?
Hrle - 9A6XX

Ne radi se ovdje o ljudima pojedinačno, ovdje se radi o Savezu. Ne rade QSL manager i HRS Radio urednik po svojoj volji nego kako HRS kaže i koliko otvori "špinu" sa kunelicama.
Ovo smo već prožvakali, stara tema, po mojim procjenama 50% sadašnjih klubova ne bi bili učlanjeni u HRS da na to nisu prisiljeni, ili članova u klubove da to nisu prisiljeni pravilnikom.
Ali ako tako trenutno nalaže pravilnik, onda ljudi plate i to ide tako dalje.

Da postoji bilo koja opcija ili alternativa, vjeruj mi HRS bi spao na tanke grane.
Ovako, gledajući trenutni proračun HRS je sam sebi svrha, ako pola budžeta ide na plaće zaposlenika.

Što se tiče obveza prema savezu, mogu ti reći da su članovi itekako odradili svoje obveze na svim poljima.
Ako pogledaš koliko je novaca izdvojeno npr. samo za održavanje repetitora, farova i ostalo biti će ti jasno da bi po tome sva ta infrastruktura odavno stala, da nije bilo volje  i novaca pojedinaca.
Isto tako i za aktivnosti u HRVSKS, nula kuna, a vidiš i po webu da se stalno neke aktivnosti odvijaju, šta misliš tko to financira.
itd
itd...

QV

9A6XX

Adam, vrlo teško je raspravljat ako ti smatraš da je članstvo ispunilo svoje obaveze. Ja to smatram osnovnim problemom, a ti smatraš da tu uopće ne postoji problem.

Ja vidim jednu malu šačicu ljudi, a ti vidiš cijelo članstvo - ja se tu predajem, izgleda da imam ozbiljan problem percepcije.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 22. Listopad 2012, 12:35:01
Ovo smo već prožvakali, stara tema, po mojim procjenama 50% sadašnjih klubova ne bi bili učlanjeni u HRS da na to nisu prisiljeni, ili članova u klubove da to nisu prisiljeni pravilnikom.

Ne, posljednjim izmjenama "Pravilnika o ARP" RK nisu više obvezni biti učlanjeni u HRS.
Jedino što gube nečlanstvom u savezu su usluge QSL biroa.

HAKOM:
Navedenom odredbom ne dira se u pravo na slobodno udruživanje zajamčeno Ustavom.
Međutim, radi jasnoće, kako nije nužno da radioamaterski klub bude učlanjen u HRS kako bi
postavio klupsku radijsku postaju, izmijenit će se točka 2. Također, u svrhu usklađivanja
nazivlja, usvojen je prigovor te će se riječi ,,amater operator" zamijeniti riječju
,,radioamater". Izmijenjena točka 2. glasit će:
,,2. klupska amaterska radijska postaja koju postavlja radioamaterski klub (u daljnjem tekstu:
klub), na kojoj rade radioamateri A ili P razreda,"
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Ali iz života znamo šta se događa kad ti netko uskrati uslugu koju si platio? Još jednostavnije, kad nešto platiš unaprijed i tu robu nikad ne dobiješ.

A koju ti uslugu nisi dobio, molit ću? Jedino što nisi dobio je časopis, što ćemo definirati kao krivicu vodstva HRS-a, pa nakon toga urednika.
Član si, imaš dozvolu, imaš čak dvoslovni znak - većina ljudi su članovi upravo zbog toga, točnije njih 90%.

I zato nije dobro definirati "obaveze" prema HRS-u kao "obaveze", već kao "mogućnosti". Ovo je hobi i nitko nikoga ne prisiljava ni na šta, niti to može i smije raditi.

Ako to dignemo na još viši nivo, mislim da nije ispravno uvjetovati da klubovi moraju uzimati časopis

Po meni pretplata na časopis mora biti uključena u cijenu i svaki klub mora dobiti svako glasilo koje matična organizacija izdaje. Imati "knjižnicu" časopisa i knjiga je nekad bila jedna od osnovnih aktivnosti klubova kao dio ideje educiranja članova i promoviranja znanja. Problem je što je to marginalna aktivnost kojoj u klubovima nitko ne pridaje značaja. Kao ni slanju QSLki.

Da postoji bilo koja opcija ili alternativa, vjeruj mi HRS bi spao na tanke grane.

Okrenimo pilu naopako - da se ne mora biti članom kluba, VEĆINA ljudi bi bila član Saveza direktno. Jer, ako pogledamo realno, daleko više toga dobivamo do Saveza, nego od poluaktivnih klubova u kojima je letargija dovela do toga da su baš ti klubovi postali sami sebi svrhom.

Ovako, gledajući trenutni proračun HRS je sam sebi svrha, ako pola budžeta ide na plaće zaposlenika.

Očito je budžet pretanak...znamo i zašto. A bit će još i tanji kad se realiziraju neke tužbe/presude.

Što se tiče obveza prema savezu, mogu ti reći da su članovi itekako odradili svoje obveze na svim poljima.
Ako pogledaš koliko je novaca izdvojeno npr. samo za održavanje repetitora, farova i ostalo biti će ti jasno da bi po tome sva ta infrastruktura odavno stala, da nije bilo volje  i novaca pojedinaca.
Isto tako i za aktivnosti u HRVSKS, nula kuna, a vidiš i po webu da se stalno neke aktivnosti odvijaju, šta misliš tko to financira.

Sve to financira onaj koji se time želi baviti. Ja se bavim sa 10tak hobija sveukupno, nikada nitko nije financirao ništa. Niti mi je itko kupio jedan komad opreme za moju muzej militarije, niti mi je itko kupio i jedan rezervni dio za moje aute, niti mi je netko kupio fotoaparat, niti mi je...itd. A niti je itko financirao ona 4 APRS kompjutera koja mi stoje na stolu i čekaju finiš, kao što nije nitko financirao niti KXP-ove APRS čvorove koje je postavio. Zašto bi itko financirao moju zabavu? To je poanta hobija kojima se bavimo.

Na žalost, još uvijek vlada ideja na netko treba drugome platiti da bi se taj drugi nečim bavio. Pa se onda i pitamo odakle dolazi lova i kamo nestaju pare.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 22. Listopad 2012, 13:41:29
Po meni pretplata na časopis mora biti uključena u cijenu i svaki klub mora dobiti svako glasilo koje matična organizacija izdaje. Imati "knjižnicu" časopisa i knjiga je nekad bila jedna od osnovnih aktivnosti klubova kao dio ideje educiranja članova i promoviranja znanja. Problem je što je to marginalna aktivnost kojoj u klubovima nitko ne pridaje značaja. Kao ni slanju QSLki.

Nekada je časopis imao svoju veliku važnost. Bio je jedan od rijetkih izvora informacija i znanja. Danas, postaje bespredmetan ako kasni s informacijama mjesecima a sve bitnije informacije dostupne su nam praktično odmah na internetu. Čemu čitati za nekoliko mjeseci u časopisu rezultate Kupa Jadrana kad ćemo ih već sutra imati na internetu?!? Možda bi bilo dobra da se napravi anketa što bi uopće čitatelji voljeli vidjeti u časopisu. I što fali elektroničkom izdanju? Ekološki je osviješten, smanjeni su troškovi, brzo je dostupan, lako je napraviti "knjižnicu", .... a tko baš hoće u papirnatom obliku nek si isprinta.
I dalje mislim da bi to trebalo biti interno glasilo, bez naplate, i bez autorskih honorara. Ipak je ovo hobi i svi mi to radimo iz ljubavi prema tom hobiju a ne zbog neke "zarade".

Citat: 9A1IW  u 22. Listopad 2012, 13:41:29
Okrenimo pilu naopako - da se ne mora biti članom kluba, VEĆINA ljudi bi bila član Saveza direktno. Jer, ako pogledamo realno, daleko više toga dobivamo do Saveza, nego od poluaktivnih klubova u kojima je letargija dovela do toga da su baš ti klubovi postali sami sebi svrhom.

Idi korak dalje. Da HRS ne ucjenjuje bezobrazno visokom naknadom za izdavanje potvrde o dodjeljenoj pozivnoj oznaci brojni više nebi ni bili članovi HRS-a. Jer, što je to što "više" dobivamo od saveza nego od kluba - osim usluge QSL biroa? A sve većim prihvaćanjem LoTW i sličnih servisa i to će sve manje biti interesantno. I zašto se QSL promet ne bi mogao outsource-ati i komercijalizirati? Pa da svi zainteresirani, i oni koji nisu članovi HRS-a mogu koristiti uslugu takvog biroa. I da oni koji žele dobivati kartice svakih mjesec dana to i dobiju (i plate)?

Usput, baš bih te molio da mi kažeš što si ti to dobio od saveza. Možda mi nismo upućeni u to što bi još mogli dobiti pa da saznamo.

Ako sam dobro čuo Ljilja ide uskoro u zasluženu mirovinu. Predlažem da se ne zapošljava novi djelatnik na to mjesto nego neka tajnica malo zasuče rukave. Ionako se informatizacijom poslovanja postižu značajne uštede u vremenu pa da vidimo mlađu generaciju na djelu. Tako ćemo uštediti četvrtinu budžeta.

Hrle je lijepo nabrojio obveze. Nažalost (ili na sreću) nigdje se ne spominju sankcije ako to ne obaviš. Stoga nikoga ne treba prozivati ako nije zadovoljio Hrletove kriterije.

Kako ja vidim, tko god nije spreman žrtvovat se na ispunjenje obaveza, ja se pitam zašto je uopće član Saveza.

Ti se držiš one : "Ne pitaj što HRS može uraditi za tebe nego što ti možeš uraditi za HRS". Eto, za početak sjedni i ažuriraj onu skriptu za početnike. Barem da više ne piše RMZO u njoj da nam se Herman ne naljuti.

I slažem se da se više ne radi o izboru, a izbora će ubuduće biti i još manje jer se ne potiče pozitivna atmosfera. Boljeg QSL managera nemamo, ni boljeg urednika časopisa, a nemamo ni boljeg predsjednika - šta ćemo sad?

Da ih uvezemo?

Kritika do kritike, ali kad se pojavi natjecanje, ARG, CW, diplome, konstrukcije, mladi... onda se vidi koliko smo jaki... po post-ovima, bezobzirnom neodgovornom komentiranju smo u rangu sa najboljim forumima u Hrvatskoj.

A što to fali rezultatima 9A natjecatelja? Koliko ja vidim ide nam sasvim dobro. I bez mladih. Koliko ih je bilo u ekipi 9A0D na IOTA contestu na kojem su osvojili prvo mjesto u svijetu? Zero. Nula. Nada. Nisu "starci" još za bacanje. Naravno, bez podmlatka upitna je budućnost ali nikad nije kasno za podmlađivanje. To je prirodni proces kao i s lisicama i zečevima. A neke stvari i odumiru. Možda i radioamaterizam u ovakvom obliku jednog dana odumre. Hoće li nastupiti smak svijeta? Naravno da neće. To je ipak samo jedan lijepi hobi.

73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 22. Listopad 2012, 23:22:03
Nekada je časopis imao svoju veliku važnost. Bio je jedan od rijetkih izvora informacija i znanja. Danas, postaje bespredmetan ako kasni s informacijama mjesecima a sve bitnije informacije dostupne su nam praktično odmah na internetu.

Zaboravljaš da je u HR većina radioamaterske populacije "kasnije dobi" i da je dobrom dijelu članstva informatika stran pojam. No, bilo kako bilo, časopis treba poboljšati, urediti ga boljim zadržajima, a ne ga ukidati samo zato jer je uredništvo loše.

Pogledaj bilten 44.hr - može se napraviti dobro glasilo!

I što fali elektroničkom izdanju? Ekološki je osviješten, smanjeni su troškovi, brzo je dostupan, lako je napraviti "knjižnicu", .... a tko baš hoće u papirnatom obliku nek si isprinta.

Šta fali? Sredina i krajevi. :)
Mi neki volimo papirnata izdanja, volimo ih na polici, volimo ih imati sa sobom, volimo ih listati. Zašto nam uzimati taj gušt? Pretplaćen sam na QST, uopće na razmišljam o digitalnom izdanju. Čak štoviše, kad dođem s posla i napokon se maknem od kompjutera, ne mislim nastaviti blejati u monitor da bih čitao novine.
Printati časopis? To je stvarno jako isplativo i kvalitetno.

I dalje mislim da bi to trebalo biti interno glasilo, bez naplate, i bez autorskih honorara. Ipak je ovo hobi i svi mi to radimo iz ljubavi prema tom hobiju a ne zbog neke "zarade".

Upravo tako.  Ja sam se odrekao svog honorara. Problem je što još uvijek ne znam hoće li se objaviti moj zadnji članak ili ne i da li trebam napisati novi ili prepraviti stari, kad već kronično fali sadržaja...

Idi korak dalje. Da HRS ne ucjenjuje bezobrazno visokom naknadom za izdavanje potvrde o dodjeljenoj pozivnoj oznaci brojni više nebi ni bili članovi HRS-a. Jer, što je to što "više" dobivamo od saveza nego od kluba - osim usluge QSL biroa? A sve većim prihvaćanjem LoTW i sličnih servisa i to će sve manje biti interesantno. I zašto se QSL promet ne bi mogao outsource-ati i komercijalizirati? Pa da svi zainteresirani, i oni koji nisu članovi HRS-a mogu koristiti uslugu takvog biroa. I da oni koji žele dobivati kartice svakih mjesec dana to i dobiju (i plate)?

Digitalne QSLke i digitalni logovi postoje već jako dugo, no svejedno je QSL promet sve veći i veći. Dakle, tvoja tvrdnja ne stoji. Papirnata QSLka nikad neće biti zamjenjena kompjuterskom kopijom, samo nadopunjena.

QSL biro? Jedino što se može uvesti je naknada za veću količinu prometa. Sve ostalo je glupost. Zašto? Jer je krajnje jadno kad nekom pošaljem karticu, a ona mi se vrati jer dotični "nije član" ili ne prima kartice preko svog biroa. Sreća pa je takvih malo i niti jedan savez neće svjesno ići u pravcu takve gluposti.

Usput, baš bih te molio da mi kažeš što si ti to dobio od saveza. Možda mi nismo upućeni u to što bi još mogli dobiti pa da saznamo.

Dobio sam licencu, znak, QSL biro i hrpu takmičenja. Dobio sam repetitore, dobio sam časopis, dobio sam pravnu podršku i dobre odnose sa HAKOMom. Dobio sam diplome i projekte (digi, IOCA, COTA, FF...) Uz pomoć HRS-a sam dobio i dozvolu kojom mahnem kad god dođe neki moron da mi tupi kako moje antene zrače ili privlače gromove. Imam i CEPT jer sam često preko granice. Dobio sam podršku ZTK i mogućnost organiziranja tečajeva zbog regrutiranja novih operatora/članova, a oni su dobili tečajeve i polaganje ispita. Dobio sam štošta.

Naravno, mogao sam dobiti puno toga više, no zašto nisam, to je ono o čemu treba raspravljati.

Uglavnom, sva krovna međunarodna TK i radioamaterska udruženja traže JEDNU nacionalnu radioamatersku organizaciju, dakle, HRS nam treba.

Hrle je lijepo nabrojio obveze. Nažalost (ili na sreću) nigdje se ne spominju sankcije ako to ne obaviš. Stoga nikoga ne treba prozivati ako nije zadovoljio Hrletove kriterije.

Kakve sankcije? Pa ovo je HOBI! A kad hobi pređe u prisilu i obavezu - hobi propada. Da ne bi još i takva glupost nekome pala na pamet. Tko ne odradi svoje "obaveze" opali ga HRS sankcijama i na kraju izbaci iz članstva? Smijeh. I po kojim kriterijima bi se ljude natjeravalo?
Jedan oldtajmer klub, u kojem sam bio, je uveo financijsku kaznu za nedolaske na sastanke. Kako ja nisam htio dolaziti na druženja polupijane ekipe koja mlati praznu slamu i trkelja gluposti, a niti jedan nema pošteni auto/motor za pokazati, dotični teoretičari su me proglasili neaktivnim članom. Potpuno je bilo nebitno što sam za taj klub vozio godišnje 10tak relija i sa većine donosio pehare i osiguravao klubu rezultate. Nakon toga smo se pozdravili i razišli. Danas dotični klub više ni ne postoji, osim na papiru. Paralelu povuci sam.

Ti se držiš one : "Ne pitaj što HRS može uraditi za tebe nego što ti možeš uraditi za HRS". Eto, za početak sjedni i ažuriraj onu skriptu za početnike. Barem da više ne piše RMZO u njoj da nam se Herman ne naljuti.

Zašto ju ne ažuriraš ti? Samo za info, prije cca godinu dana 9A5KIS i ja smo napisali svoju skriptu za prošli tečaj. Pokazala se kao jako dobra. Dakle - može se i nije posebno teško.

A što to fali rezultatima 9A natjecatelja? Koliko ja vidim ide nam sasvim dobro. I bez mladih. Koliko ih je bilo u ekipi 9A0D na IOTA contestu na kojem su osvojili prvo mjesto u svijetu? Zero. Nula. Nada. Nisu "starci" još za bacanje. Naravno, bez podmlatka upitna je budućnost ali nikad nije kasno za podmlađivanje. To je prirodni proces kao i s lisicama i zečevima. A neke stvari i odumiru. Možda i radioamaterizam u ovakvom obliku jednog dana odumre. Hoće li nastupiti smak svijeta? Naravno da neće. To je ipak samo jedan lijepi hobi.

Ja samo mogu reći da si ti nepotrebno destruktivan i tipičan primjer svega onoga što je loše i što treba mijenjati. Ako ti nije jasno zašto - pogledaj gornji odlomak koji si napisao i začini ga primjerima iz ostalih Saveza koji svojim radom isključivo privlače mlade članove. To im je osnovni cilj ako žele opstati. I upravo zato Ameri imaju najviše članova u povijesti i jedan od najboljih časopisa na sceni.

Zbog takvog rušilačkog stava je naših novih 30tak radioamatera iz KA i okolice pobjeglo iz hobija. Upravo zbog elitističkog, bahatog, bezobraznog i samoživo-destruktivnog stava. Točno to naglašavam već godinama kao osnovni problem naših klubova.

Radioamaterski klubovi nisu sami sebi svrhom, osnovna im je "misija" promocija tehničke kulture, pogotovo među mladima. Tehnička kultura i edukacija redovito rezultira time da se mladi ljudi okrenu tehnici, pogotovo kroz školu i kasniju profesiju. Ako to nije bitno, onda stvarno ništa nije bitno. Čim to šira populacija prije shvati, prije će i HRS promjeniti pravac kretanja. Trenutno ide samouvjereno prema dole.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

E Borise, Borise. Baš si ga zabrazdio. Ispada da ako nije po tvom da odmah ne valja. A i neke stvari očito nisi skužio.

Kao prvo, lijepo je da u našem savezu postoje dinosauri. Ali znamo kako su oni završili jer se nisu prilagodili :-)

Kao drugo, svaka čast 44.hr. No zapitaj se zašto taj sadržaj nije u sklopu Radio HRS-a.

Kao treće molio bih te da se suzdržiš od uporabe glup,glupo,glupost. Ako nisi shvatio pozitivnu stranu mog prijedloga nisam ti kriv.
Nemam podatke o QSL prometu ali mogu ti reći da sam poslao papire za LoTW jer mi se ne čeka 10 god na papirantu QSLku (kao što neki čekaju qslku našeg kluba jer nismo imali love za tiskanje) a nemam love za slati ljudima direkt. Mogu zamisliti kako bi tek reagirao da sam spomenuo ovdje i moj prijedlog da se standardiziraju QSLke po pitanju mjesta gdje se upisuje odredište (kao što to imaju Japanci) pa da se može koristiti optičko prepoznavanje slova za sortiranje QSLki barem u odlaznom prometu. Ili da sam spomenuo davnu ideju da se i zemlje bez qsl biroa rješavaju preko 9a qsl biroa - uz doplatu, i još hrpa drugih ideja. Pa tebi bi vjerojatno skočio tlak nebu pod oblake. I zato neću to spominjati.  ;D

- Dobio si licencu? A ja mislio da si je zaslužio.  ;D

- Većinu stvari koju si "dobio" dobio bi i direktno od HAKOMA i da ne postoji HRS. Jer je to ionako u njihovom djelokrugu poslovanja.

- Dobio si "hrpu takmičenja"? O čemu ti pričaš? O natjecanjima koje organizira HRS ili nečem drugome? Zer je problem organizirati natjecanje u kojem nema nikakvih nagrada? Objaviš na hamradio da se dana tog i tog održava to i to natjecanje i da su pravila na tom i tom linku. Ali zaboravljam, ti ne čitaš stvari preko računala nego čekaš da ti stignu u Radio HRS. Kako se onda uspiješ pojaviti na bilo kojem natjecanju kada podatak o njemu dođe u tom časopisu nakon par mjeseci a u QSTu sigurno nema pravila 9A natjecanja?

- Imaš i repetitore. Bravo. "Imamo" i mi jednog kojeg niko da se udostoji godinama srediti. Imamo i one na koje više ne možemo ući jer imaju subtonove a naši stari vokci i uređaji to ne podržavaju. Tvojom "dinosaurskom" logikom trebali smo oštro zatražiti od HRS-a da ne uvodi subtonove jer "Zašto nam uzimati taj gušt?"

- Imaš i CEPT. Wow. To je sigurno samo zato jer si u HRS-u. To nema nikakve veze s tim što je Hrvatska morala potpisati CEPT da bi ušla u EU. Sigurno ne. Ma kakvi.

- Da, lijepo je imati jedan krovni savez. Zar sam spomenuo osnivanje drugog? A zar ne bi bilo još ljepše da on stvarno i funkcionira kako treba. 

- Kaj se ti ljutiš što ja malo zezam Hrleta? Skriptu bi valjda trebalo napraviti na nivou saveza i dati svima - besplatno. Vrlo rado ću napisati jednu stranicu - besplatno. I dati tebi na recenziju.
Nek tako naprave svi i imat ćemo preko 2000 stranica. Nije zanemariv broj, zar ne?!

- Je, u pravu si. Ja sam osnovni problem u HRS-u i kad me izbacite cvjetat će ruže. Ja sam kriv što se mladi pojave u klubu, vide da nema ništa do jad i bijeda od opreme i uvjeta rada i odu doma na facebook. I to ne samo u mom matičnom klubu nego i u drugom u kojem me nisu ni vidili desetljećima, a bome ni u drugim klubovima diljem Lijepe Naše.

- "Upravo zbog elitističkog, bahatog, bezobraznog i samoživo-destruktivnog stava"     ??? Daj Borise, malo oladi. Grizeš brale ka pit bull.
Kad si zadlji put vidio da je HRS organizirao neki projekt? Organizirao povolju nabavku kitova? Organizirao stručnu pomoć instruktorima, nastavnicima, ... Surađivao s medijima na popularizaciji? Unio novitete i pratio tehnologiju i promjene? Ma nisu mi u stanju dati ni primjer kako popuniti zahtjev za radio dozvolu >100W a kamoli nešto drugo.
Možda sam ja slijep pored zdravih očiju ali ja ne vidjeh ništa slično. Vidjeh Cavtate i IARUe i podizanje ugleda 9A u svijetu ali ovijeh lijepijeh stvari za mlađi naraštaj bome ne vidjeh.

Kao što neko davno, davno reče : Samo promjena stalna jest. Bez promjena u HRSu odošmo mi svi u ropotarnicu povijesti. I zato manje priče više rada. Evo nam i CQWW SSB .
73 i puno uspjeha u natjecanju.

73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

A što to fali rezultatima 9A natjecatelja? Koliko ja vidim ide nam sasvim dobro. I bez mladih. Koliko ih je bilo u ekipi 9A0D na IOTA contestu na kojem su osvojili prvo mjesto u svijetu? Zero. Nula. Nada. Nisu "starci" još za bacanje.

Slažem se da starci nisu još za bacanje  ;) no ispravak netočnog navoda. U 9A0D ekipi bilo je i mladih snaga.: Radoslav 9A3BMR i Ante 9A3BOB a 2013. godine bit ćemo pojačani s još jednim juniorom starim 13 godina.
73, Ivo 9A1AA

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 23. Listopad 2012, 09:45:58
Kao drugo, svaka čast 44.hr. No zapitaj se zašto taj sadržaj nije u sklopu Radio HRS-a.

Ja znam zašto. Znaju li ostali?

Kao treće molio bih te da se suzdržiš od uporabe glup,glupo,glupost. Ako nisi shvatio pozitivnu stranu mog prijedloga nisam ti kriv.

Ja se ne suzdržavam ni od čega, dupelizaštvo mi je strano. Ja ti neću povlađivati ako si nešto krivo napisao, ili ti je misao loše složen au afektu. Kako si napisao, tako je protumačeno. Nisam ja jedini koji je tvoj post shvatio na taj način.

Nemam podatke o QSL prometu ali mogu ti reći da sam poslao papire za LoTW jer mi se ne čeka 10 god na papirantu QSLku (kao što neki čekaju qslku našeg kluba jer nismo imali love za tiskanje) a nemam love za slati ljudima direkt. Mogu zamisliti kako bi tek reagirao da sam spomenuo ovdje i moj prijedlog da se standardiziraju QSLke po pitanju mjesta gdje se upisuje odredište (kao što to imaju Japanci) pa da se može koristiti optičko prepoznavanje slova za sortiranje QSLki barem u odlaznom prometu. Ili da sam spomenuo davnu ideju da se i zemlje bez qsl biroa rješavaju preko 9a qsl biroa - uz doplatu, i još hrpa drugih ideja. Pa tebi bi vjerojatno skočio tlak nebu pod oblake. I zato neću to spominjati.  ;D

Zašto bi meni skočio tlak? Sve što si napisao je ono što stoji i što je ispravno točno. Čekanje QSLki je čekanje...tu se ne može ništa. S obzirom na cijenu usluge, to je kompromis koji moramo prihvatiti. Ili ne... Ako ne - plati pa klati. Neki dan sam poslao 10tak QSLki direkt i nije mi se svidjela cijena, no šta je - tu je.

- Dobio si licencu? A ja mislio da si je zaslužio.  ;D

- Većinu stvari koju si "dobio" dobio bi i direktno od HAKOMA i da ne postoji HRS. Jer je to ionako u njihovom djelokrugu poslovanja.

HRS je između. Na žalost, linija nije posložena kao npr ARRL-FCC, pa smo prisiljeni "živjeti kako živimo". Dok je ovakav zakon, HRS je meni bitan. Klubovi nisu odavno.

U oldtajmer svijetu je slično. Licencu izdaje HROS (savez) dok je za valjanost licence bitno da si član nekog od klubova koji su članovi HROS-a. Poanta: uzmi pare da svi fino žive. To je ono što mene smeta, no za sada je tako kako je i linija se mora poštivati. Ili ne, ali onda znamo šta gubimo, od znakova, do dozvola.

- Dobio si "hrpu takmičenja"? O čemu ti pričaš? O natjecanjima koje organizira HRS ili nečem drugome? Zer je problem organizirati natjecanje u kojem nema nikakvih nagrada?

O HRSovim (domaćim) takmičenjima. Za sva se dobivaju nagrade. Pogledaj takmičenja u okruženju - rijetko koji savez organizira toliko natjecanja u ovako dobrim uvjetima i uz ovakav fond nagrada i priznanja.

Objaviš na hamradio da se dana tog i tog održava to i to natjecanje i da su pravila na tom i tom linku. Ali zaboravljam, ti ne čitaš stvari preko računala nego čekaš da ti stignu u Radio HRS. Kako se onda uspiješ pojaviti na bilo kojem natjecanju kada podatak o njemu dođe u tom časopisu nakon par mjeseci a u QSTu sigurno nema pravila 9A natjecanja?

Igrom slučaja upravo sam ja jedan od rijetkih koji na mjesečnoj osnovi objavljuje popis domaćih i stranih natjecanja. Možeš to pratiti putem mail liste ili Facebooka, a povremeno i preko newsa, no tamo nema publike koja je zainteresirana za tu tematiku. Radio HRS je bio jedan od osnovnih medija za informiranje članstva o natjecanjima. Na žalost, to je prošlost, ali još nije kasno da se to riješi. U narednom broju se lako objavi lista svih bitnijih takmičenja za narednu godinu, samo ako se netko odluči sjesti i 2 dana potrošiti na takve radove. Da mu olakšam - u jednom starom HRSu je postojala takva lista, samo treba ažurirati datume.

- Imaš i repetitore. Bravo. "Imamo" i mi jednog kojeg niko da se udostoji godinama srediti. Imamo i one na koje više ne možemo ući jer imaju subtonove a naši stari vokci i uređaji to ne podržavaju. Tvojom "dinosaurskom" logikom trebali smo oštro zatražiti od HRS-a da ne uvodi subtonove jer "Zašto nam uzimati taj gušt?"

Gle, počeo si provocirati koristeći vlastite izmišljotine. Ova diskusija se pretvara u tvoju raspravu sa samim sobom, dok pljuješ nekog izmišljenog mene.
Da, imamo repetitore, ako ne rade, idemo ih popraviti sami. Kao što i sami popravljamo i postavljamo naše APRS čvorove koje nam je HRS htio naprasito oduzeti. Da, to je ludost i trošak, no svaki hobi je trošak, pa šta? Subtonovi? Generalno sam protiv, no ako nema drugog izlaza da se smanje smetnje - može. Uz to sam za postavljanje repetitora na neiskorišteni 70cm band. Upravo je u planu akcija kolege i mene da se u KA regiji postavi lokalni repetitor na 70cm sa Echolinkom ili IRLP-om. Repetitor je tu, treba ga presložiti na naš band. HRS neće za to dati niti lipe. Nema smisla ni tražiti.

- Imaš i CEPT. Wow. To je sigurno samo zato jer si u HRS-u. To nema nikakve veze s tim što je Hrvatska morala potpisati CEPT da bi ušla u EU. Sigurno ne. Ma kakvi.

Ti mene malo zajebavaš no ja ću se praviti lud i prihvatiti loptu, iako mi je ovo gubitak vremena. Dakle, molio bih te da pošalješ zahtjeve za dozvolu i CEPT dozvolu bez potvrde o članstvu u HRSu, pa mi reci šta su ti odgovorili.

- Da, lijepo je imati jedan krovni savez. Zar sam spomenuo osnivanje drugog? A zar ne bi bilo još ljepše da on stvarno i funkcionira kako treba.

A što ja govorim već godinama?

- Je, u pravu si. Ja sam osnovni problem u HRS-u i kad me izbacite cvjetat će ruže. Ja sam kriv što se mladi pojave u klubu, vide da nema ništa do jad i bijeda od opreme i uvjeta rada i odu doma na facebook. I to ne samo u mom matičnom klubu nego i u drugom u kojem me nisu ni vidili desetljećima, a bome ni u drugim klubovima diljem Lijepe Naše.

Opet se svađaš sam sa sobom. Ti nisi problem HRSa, već je tvoje razmišljanje dio problema HRSa i problem većine klubova. Znam za par slučajeva kad se imao opreme, no mlade se otjeralo jer im se za rad davalo poluispravno smeće, a nove stanice su se zaključavale. No, kad je trebalo po terenu raznositi te "nove i čuvane" dragocjene uređaje, vraćali su se razbijani i ulubljenih kućišta. Tad ih se nije čuvalo. Ja o tome govorim.

Daj Borise, malo oladi. Grizeš brale ka pit bull.
Kad si zadlji put vidio da je HRS organizirao neki projekt? Organizirao povolju nabavku kitova? Organizirao stručnu pomoć instruktorima, nastavnicima, ... Surađivao s medijima na popularizaciji? Unio novitete i pratio tehnologiju i promjene? Ma nisu mi u stanju dati ni primjer kako popuniti zahtjev za radio dozvolu >100W a kamoli nešto drugo.
Možda sam ja slijep pored zdravih očiju ali ja ne vidjeh ništa slično. Vidjeh Cavtate i IARUe i podizanje ugleda 9A u svijetu ali ovijeh lijepijeh stvari za mlađi naraštaj bome ne vidjeh.

A šta ja govorim zadnjih godina? Šta ja govorim? I koji je moj zaključak uvijek bio - ostavimo HRS, radit ćemo sami. Niti jedan naš tečaj nije organizirao netko drugi ili netko iz HRSa,već smo sve organizirali sami. Da nije bilo željka, 9A2R, zlata vrednog čovjeka, poprilično bi se napatili oko organizacije. I to je ono što ja govorim stalno - posao čine ljudi, treba ih čuvati, a inertni Savez neka bude kakav želi (kakvim ga drugi žele), ja ga i tako ne mogu promjeniti. Ima ljudi koji mogu, no nije im bitno ili im se neće. Ni tu ja ne mogu ništa.
Spasimo šta se spasiti dade na lokalnoj mikrosredini, dok ne dođu novi ljudi i nove klime.

I da se razumijemo - i dalje tvrdim da je HRS odradio puno dobrih stvari, pogotovo oko natjecanja, nije sve za pljuvati, no generalno je ocjena "-2". osim za našu Ljilju koja dobiva "+5" i samo me strah kako će nam biti kad ju odjure u mirovinu.

Citat: 9A1AA  u 23. Listopad 2012, 10:23:21
Slažem se da starci nisu još za bacanje  ;)

Naravno, to nitko nije ni rekao. I ja spadam polako među veterane. Sa svojih 36 godina nisam sigurno cvijet mladosti i pupoljak radioamaterizma. I baš zato ću uvijek pustiti mladim operatorima svoje operatorsko mjesto, neka se uče. Nas fosile ne treba dati na "uspavljivanje" (a ni šinteraj nas ne bi htio)  ;) Mi smo tu da se od nas nešto nauči i da mladima pomognemo u prevazilaženju problema koje smo i mi imali i savladavali ih lupanjem glave o zid. To bi nam trebala biti osnovna svrha. To i postizanje rezultata u kritičnim takmičenjima (iskustvo), no to je druga tema.

Citat: 9A1AA  u 23. Listopad 2012, 10:23:21
No ispravak netočnog navoda. U 9A0D ekipi bilo je i mladih snaga.: Radoslav 9A3BMR i Ante 9A3BOB a 2013. godine bit ćemo pojačani s još jednim juniorom starim 13 godina.

Odlično! Svakla čast! Po meni je upravo ovo taman za Fausta Vrančića...

73 de 9A1IW - Boris

9A6XX

Citat:- Većinu stvari koju si "dobio" dobio bi i direktno od HAKOMA i da ne postoji HRS. Jer je to ionako u njihovom djelokrugu poslovanja

Da, njima je to u djelokrugu poslovanja, ali vidjeli smo kakav je mrak nastao od 1996 do 2004. sa polaganjima kada je više manje sve bilo direktno pod HAKOM-om.

Citat:- Kaj se ti ljutiš što ja malo zezam Hrleta?

Znamo mi svi da je ovo vama zezancija i da je to rezultat nečeg drugog. Samo ta zezancija ima svoje posljedice. Ovo što je Boris napisao je očit primjer: "Zbog takvog rušilačkog stava je naših novih 30tak radioamatera iz KA i okolice pobjeglo iz hobija. Upravo zbog elitističkog, bahatog, bezobraznog i samoživo-destruktivnog stava. Točno to naglašavam već godinama kao osnovni problem naših klubova." Takvi primjeri su izraženi u tisućama kroz zadnjih 15 godina.

Doć će vrijeme kad neće više imati ko gledati i slušati vaše zezancije...

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Isprike podmlatku. No, zavarala me slika :
http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=6776.0;attach=4801;image
Sve stokilaši i dvometraši pa sam naprečac zaključio da nema podmlatka. Još jednom, moja isprika. Današnji klinci su valjda krupniji nego u moje vrijeme...
No, mislio sam da ste ubrali poantu bez obzira na pogrešan primjer ali očito niste. Il ne kužite il ne želite skužiti.

Nego, koliko ja vidim, nikako da "raspravu" usmjerimo na konkretnije stvari umjesto na prepucavanje. Hrle, ako imaš nešto konkretno za reći, savjetovati, predložiti, reci to jasno i glasno da te cijeli svijet čuje. Nemoj držati u tajnosti. Zar misliš da stvarno ne želimo čuti i primjeniti nešto dobro u svojoj sredini?
No, ja ipak mislim da, sudeći po stanju na vašim web stranicama, ni kod vas ne cvjetaju ruže i da si se zato i ti tako žestoko okomio na neke ljude po forumu jer više ne znaš što bi napravio.
Nije to tako loše. Prvo treba sam sebi priznati da ti treba pomoć a onda je i zatražiti. Eto, ja sam to odavno već napravio ovdje na forumu. Još samo da ljudi to shvate pa da počnu pomagati.

Zašto nitko od vas nije komentirao moj prijedlog da se ne zaposli nova osoba kad Ljilja ode u mirovinu? Jel to toliko glupa ideja da s gnušanjem odbijate i komentar?

Zašto s tolikim žarom branite HRS koji mi, kad zatražim famozni Pravilnik o plaćama i nagradama pošalje "HRS nikada nije imao taj dokument HZTK u svojoj arhivi. Ukoliko tražite navedeni Pravilnik, molimo Vas da se obratite nadležnoj službi HZTK-e." a HZTK kaže : "Za sve odgovore na vase upite, djelokrug je i odgovornost Hrvatskog radioamaterskog saveza, a ne Hrvatske zajednice tehnicke kulture." ?!? Jel takav sustav treba braniti ili ga treba mijenjati?

Još jednom pozivam da iznesete svoje konkretne prijedloge što treba miijenjati. Ja sam neke svoje iznio pa sam proglašen glupim (a moderator nije našao za shodno da me zaštiti od uvreda) pa ću malo pričekati da mi se "ego, samoživost i bahatost" oporave prije nego li nešto novo predložim.  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A9L

Ajd i ja nesto napisem....hihi. Nisam dugo.

Borise ako nisi znao 44 nije radioamaterski casopis. U tome ima i stvari koje ne spadaju pod radioamaterizam.  Ne kazem da nije dobar ali tematika je priroda i to je to.

Pises o natjecanjima koje organizira HRS. Bas me zanima koja je to hrpa. Ima nesto na KV koje savez organizira i tu je prici kraj. Sva ona mjesecna UKV natjecanja organiziraju klubovi za SVOJE novce SVOJE nagrade SVOJE hamfeste , sa "crkavicom" koju uspiju SVOJIM putevima pronaci. Jedina uloga Saveza proizlazi iz obracunavanja rezultata (to naprave i za neki drugi savez) i sabiranje rezultata za acivity. I naravno u tom activity nema FM kategorija, nema YL kategorije jer bi to bilo preskupo...hihi. Umjesto da se nagradi upornost i volja efemasa koji ima jako puno  i koji nemaju sredstava da bi gradili velike sisteme i lineare a zele se natjecati, njih se u konacnom obracunu sikanira.
Na red dolazi pitanje QSL biroa. E tu treba posteno priznati da to vrijedi. Ali za jedan dio ljudi. One koji rade, dxiraju i salju i primaju puno karata. Koliko to vrijedi nekome tko napravi 20-100 veza u svakom kontestu i kojemu je skoro uvijek broj novo radjenih stanica na opsegu 5-10. Koliko se u tome isplati razmisljati o QSL birou. Sto se mene tice osobno dosta radim veza i spas mi je poslati karte putem biroa i naravno jos draze ih i dobiti.

Kazes decko da su dinosaurusi u radioamaterskoj populaciji. Naravno da jesu. I ja se sa tim slazem. Pitanje je zasto??
Tviteri, facebooki, lakovi i ostale stvari bas nam nisu nesto pomogli oko clanstva. Dobro si napisao ....da nije bilo pojedinaca u klubovima (i u tvom klubu) imali bi papriku a ne nove clanove. I sta si dobio od Saveza za te ispite. Uplatnicu i obavijest da mozes uzeti komisjiu koja je na listi. I to je to. Jesi li dobio skripte.?? Naravno da nisi jer si se morao sam za njih pobrinuti. I mogli bi tako u nedogled. Nekada je Savez ureno imao kamp pa su mladi otisli na Otok Mladost, lijepo ucili o gradnjama, elektronici, radioamaterizmu i polagali ispite. Sad ima Mosor za koji treba odvojiti kotizaciju i tu je prici kraj. Tko je sretan otisa je malo na druzenje. A mnogi roditelji nemaju bas neka sredstva za takve djecje izlete. A siguran sam da bi sredstva nasla od donatora ali treba program predociti, treba na vrata zakucati.  E to je ono sto bi oni koji primaju placu trebali marketinski odraditi.
I mislim da je dosta od mene. 
NHF i uzivajte dxarenju...

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9a6c

Citat: 9a3ty  u 23. Listopad 2012, 11:24:02
Isprike podmlatku. No, zavarala me slika :
http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=6776.0;attach=4801;image
Sve stokilaši i dvometraši pa sam naprečac zaključio da nema podmlatka. Još jednom, moja isprika.

Moderator me može slobodno ispraviti ako griješim, ali dva metra su ipak nedostižna, dok je 100 kila donja granica ::). Mene danas ne bi ni primili u ekipu >:(
A bilo ih je i lani u istoj ekipi.

GG

9A3VV

Hajde da i ja napišem koju ;) Nadam se da neće biti razmišljanja u stilu: Kaj hoće ovaj dotepenec? ili Što hoće ova Bosančina? :-\ Ipak sam ja punopravan član HRS-a i jednog RK-a koji je učlanjen u HRS, s plaćenim članskim doprinosom, članarinom i pretplatom na Radio HRS. Mislim da mi to daje za pravo iznijeti svoje mišljenje.

Kako je svima (manje-više) poznato ja sam jedan od onih koji nije zadovoljan činjenicom da, mada to formalno nije točno, mora biti član HRS-a, pa i radio-kluba iako to ne želi jer se želi baviti ovim hobijem za svoj gušt i dinamikom koja njemu odgovara. I sada imamo apsurdnu situaciju: članstvo u HRS-u nije obvezno ali u radio-klubu je dok s druge strane članstvo radio-kluba u HRS-u nije obvezno ??? ::) Pitam se, a i one bolje upućene, tko tu koga znate već što? Da objasnim ono mora-ne mora biti član HRS-a na osobnom primjeru: imam dvoslovan znak, otvoreno mi je ovdje na forumu dato na znanje da mi, ako istupim iz HRS-a, dvoslovni znak može biti ODUZET i dodijeljen troslovni po Pravilniku. Nazdravlje! Znači, MORAM biti član! OK, to sam shvatio. Dalje, da ne bih vukao vraga za rep učlanio sam se u jedan RK. Nikad' se ne zna... E, sad, nisam samo ja u mojoj obitelji član, tu su XYL i sin kao obiteljski članovi. Imaju oni i svoje pozivne oznake, strogo po Pravilniku. Mene je, iako sam ovdje prokazan kao škrtac, to koštalo za 2012 godinu ukupno 630 kuna (230 za članski doprinos HRS-u i pretplatu na Radio HRS i 400 za članarinu klubu. Pitam se ja onako laički: Zar nije pametnije da ja, i ne samo ja, te novce u cijelosti doznačim na žiro-račun HRS-a? Mene, naime, klub vjerojatno nikada neće vidjeti, ja čak i ne znam gdje su prostorije (nedavno je preselio a ja ne znam ni gdje je prije bio), znam samo naziv i broj žiro-računa. Pa ima li to smisla? Nema! Kad god sam predlagao izravno članstvo u HRS-u rečeno je NE MOŽE. Nije se mogao naći neki modus za formiranje nekog, haj'mo reć' virtualnog RK na razini HRS-a čiji će žiro-račun biti HRS-ov žiro-račun. Nije se mogao naći ni neki modus da HRS počne zarađivati nešto jer je HRS non-profit organizacija. I ARRL i DARC su non-profit organizacije, vjerojatno su i RSGB i drugi savezi također non-profit organizacije pa pogledajmo njihove web shopove. Bivši SRH je također bio non-profit pa je imao radionicu, mogli su se naručiti dnevnici rada, tasteri (uuuupppssss, tipkala, ispričavam se) i još koješta. Sada - ništa, nada, niente, nichts, nothing...

Hrle, nemoj mi uzeti za zlo, ali tvoje je pitanje što će netko u Savezu ako neće raditi u klubu poprilično boljševičkog tipa. U tor ovce, tako si trebao reći. Vidiš, opet ću ponoviti, vrijeme je da se stari maknu i mladima prepuste kormilo. Stare prdonje, osobito generacija 60+ kojoj ja pripadam, ne mogu, ma kako se trudili, dati onoliko koliko mladi (ako ovi potonji to žele), o generacijskom sukobu da ne govorim. Uostalom, ovo je, kako su već mnogi ovdje i napisali, samo hobi kojega svatko upražnjava kada i u kolikim dozama želi. Mislite li vi zagovarači obveze rada u klubovima da bi djeca htjela gledati i slušati prepirke između stare i mlade garde oko toga što i kako raditi? Razišli bi se dok kažeš keks i nikada više ne bi zavirili u klub, ali ako s njima rade ljudi nešto strariji od njih, njima u svakom pogledu bliži, veće su šanse da ostanu i da od njih nešto postane. U radio-amaterskom smislu, pa i u ljudskom.

Ja od Saveza ne trebam ništa osim usluga QSL biroa koje sam spreman i posebno platiti bez obzira što radim malo veza i nemam baš nešto QSL karata ni u odlazu ni u dolazu. Časopis Radio HRS - platio sam pretplatu za ovu godinu, platit ću i za iduću, ali meni on više ne treba, neka mi se javi neki klub koji nema novaca za pretplatu pa ću ja HRS obavijestiti neka ubuduće moj primjerak časopisa šalje na adresu toga kluba, pa neka ga čita onaj koga zanimaju vijesti iz povijesti. Isto tako ja Savezu nemam dati ništa osim članskog doprinosa, s radom u klubu ja sam završio prije više od dvadeset godina i to za uvijek i tu nema rasprave.

Na ovom forumu imam bonus od 10 kaznenih punata prije nego me izbace i dok se to ne dogodi ja ću pisati ono što ja hoću i što ja mislim da trebam napisati bez obzira sviđalo se to kome ili se ne sviđalo. Kome se ne sviđa čitati što ja pišem predlažem neka me stavi na ignore i mirna Bosna.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!