• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Carina

Autor 9A3DBJ, 24. Veljača 2012, 16:22:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Upravo tako Adame kako pises jer pretjerana upotreba znakova interpunkcije a pogotovo zareza moze proizvesti dvojaka tumacenja. Vrlo poznato iz pravne struke gdje se sluze bas tom metodom pri sastavljanju kojekakvih spisa.

Oni koji su bili dvo znaju jedno vrijeme su bili na snazi kojekakvi pravilnici naputci gdje bi pisalo imas pravo na to, to, to, to,..., osim ako ministar ne zapovijedi drugacije.

Članak 2.

(1) Ovaj se Pravilnik primjenjuje na radijsku opremu i telekomunikacijsku terminalnu opremu.

(2) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se i na medicinske uređaje i aktivne medicinske implantate koji za svoj rad upotrebljavaju radijske valove, kao i na uređaje koji se, kao sastavni dijelovi ili cjeloviti uređaji, ugrađuju u vozila, što ne utječe na primjenu posebnih propisa koji se primjenjuju na te uređaje.

(3) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na:

a) RiTT opremu koju upotrebljavaju radioamateri, osim radio-
-amaterske opreme koja je dostupna na slobodnom tržištu
,

Kako bi ti protumacio tocku a)
- u kojem su odnosu dijelovi recenice odvojeni zarezom
-kako se odnosi dio recenice prije zareza na dio recenice poslije zareza
- kako se odnosi dio recenice poslije zareza na dio prije zareza
- u kojem je odnosu pojam "na slobodnom trzistu" u odnosu na dio prije zareza
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2D

Osobno bih to preveo ovako, prema davno izrečenoj:

UBITI NE POMILOVATI

9A2TN

Dugo se na ovu temu nije ništa pisalo ali... Tek da podjelim svoja "iskustva".
Zanima me Cushcraft R-8 antena i pitao sam za cijenu u SAD-u (tamo su najpovoljnije cijene). Međutim, "smrznuo" sam se na odgovore. Sama antena bi koštala oko 470 dolara a poštarina oko 810 dolara. I na to još PDV (carina se navodno ne plača)!!!
I u Češkoj je cijena povoljna ali na zalihama nema niti jedne antene!
Ako netko ima povolniju varijantu, molim javite.

9A3VV

Ponovi upit ali naglasi da ne želiš FedEx, UPS i slične gulikože nego SAMO USPS! USPS je US Parcel Service njihove Pošte i on je osjetno jeftiniji. Mene je transport mog hex beama via USPS u dva paketa od kojih je jedan bio dužine cca 2 m i ukupna težina oba oko 12-13 kg koštao 99 US dolara. Redovna je cijena 130 ali je HR u skupini zemalja u koje se K4KIO želi plasirati pa on plaća razliku. Prema tome troškovi transporta za tu antenu ne bi nikako premašili 130 dolara via USPS samo što su oni lijeni nazvati USPS da dođe po paket ili imaju pinku od ovih skupih. Carina se ne plaća ako cariniku predočiš dokaz da si licencirani radio-amater, plaćaš carinski pregled, PDV, eventualno ležarinu, ali samo ako tvojom krivicom paket leži na carinskom skladištu duže od jednoga dana.

PS: zadnja rečenica možda više nije aktualna jer sam smetnuo s uma nova pravila igre a ne da mi se čitati ih.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Kod kupnje od amerikanaca treba prihvatiti jednostavnu činjenicu da oni ne razumiju.
Njima je ''njihovo selo'' cijeli svijet i za drugo ne znaju. Ružno ali istinito. 
Rješenje problema je da ih sami uputite i izrijekom ih zatražite kako da pošalju stvari
i koliko to slanje košta. Najjeftiniji (i vrlo solidan) način slanja iz SAD je USPS (Google USPS
ili United States Postal Service). Proučite cjenik i vidite da li vam se isplati.

Sva davanja (uglavnom PDV) idu na cijenu robe uvećanu za troškove poštarine!

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 06. Prosinac 2012, 08:13:58
Kod kupnje od amerikanaca treba prihvatiti jednostavnu činjenicu da oni ne razumiju.
Čini mi se da tu netko drugi ne razumije i govori o stvarima kojim nema pojma.

Njima je ''njihovo selo'' cijeli svijet i za drugo ne znaju. Ružno ali istinito.
Ružno ali istinito je to da netko smatra za njih da su "seljaci", a onda pošto poto od tih "seljačina" želi nešto na silu kupiti. Istina je i to da su oni sami sebi dovoljni i da funkcioniraju jako dobro, a cijeli svijet "pleše" kako oni sviraju.

Rješenje problema je da ih sami uputite i izrijekom ih zatražite kako da pošalju stvari
i koliko to slanje košta. Najjeftiniji (i vrlo solidan) način slanja iz SAD je USPS (Google USPS
ili United States Postal Service). Proučite cjenik i vidite da li vam se isplati.
A guy from Croatia will let you know how to solve your problems, yeah, moš si mislit...
Da, netko iz Kroejša će tamo nekom "seljačini" prosvjetliti brain i reći kako se radi business, LOOOL

Evo da vam ja ispričam story kako the things are working u Ameriku.
Kad sam nedavno htio naručiti 100 komada određene komponente u Ameriku od respektabilne firme, odgovor je bio pozitivan uz napomenu da bi shipping bio oko 80$ i da oni rade samo sa jednom kurirskom sluzbom i to je gotova prica, take it or leave it.
Kako ja ima jednog lokalnog "seljačinu" koji živi odmah u building iznad Minicircuits (te firme od koje sam naručivao) a on je od mene kušovao neke stvari, zamolim ga da on kupi za mene osobno tih 100 komada i pošalje mi to u običnom pismu jer to su SMD komponente.
I dobijem odgovor, there is no problem to buy this for you dear Adam, but hebiga, treba to poslati postom do Kroejša. Naime, this is friken New Jersey i čovjek mora pješke do pošte, gdje mora u redu (naglas je u redu, a ne kao kod nas ovaca gdje se svi guraju) čekati i po 45 minuta da bi poslao to iz pošte, jer ipak on živi u jednom selu, gdje se u jedan dan pošalje više pošiljki nego u Kroejša cijelu godinu.
Ja ga potpuno shvaćam, jer naglasio je, da bi on to i napravio ali žena visi za vratom i pili WTF is going on.

Eto, zato ti te firme ne žele gubiti vrijeme po poštama nego imaju ugovore sa kurirskim službama koje prođu i pokupe pošiljku i naravno to naplate. U svijetu "seljačina" to tako funkcionira, plati pa se rugaj.
Naravno, trebamo im mi da im mi pokažemo kako rade kurirske službe....take a wild guess..

QV

9A1IW

Citat: 9a4qv  u 06. Prosinac 2012, 09:39:37

Upravo si opisao sebe.
2JK je potpuno u pravu kad ih je kritički okarakterizirao. Dotični pojedinci često meni ne žele prodati dio vezan uz militariju ili radio-opremu jer misle da još uvijek vredi embargo uveden tokom našeg zadnjeg rata. Uz to sam nedavno morao stanovitoj firmi poslati pismenu izjavu da staru poljsku centralu neću prodati trećim zemljama koje su na crnoj listi, iako ta potvrda uopće nije trebala, jer HR nije na "sivoj listi". Čovjek me nije znao naći na karti, a nije znao shvatiti činjenicu da poljska telefonska centrala BD-71 nije radiokomunikacijska oprema. I tako zadnjih 15tak godina svako malo.

Ružno ali istinito je to da netko smatra za njih da su "seljaci", a onda pošto poto od tih "seljačina" želi nešto na silu kupiti. Istina je i to da su oni sami sebi dovoljni i da funkcioniraju jako dobro, a cijeli svijet "pleše" kako oni sviraju.

Da, pa šta? Seljačizam dotičnih nema veze sa tržištem, već samo potvrđuje onu narodnu "što veći seljober, to veći krumpir". Što su ljudi gori panjevi, to imaju više zanimljivijih stvari koje nama nisu dostupne.

A guy from Croatia will let you know how to solve your problems, yeah, moš si mislit...
Da, netko iz Kroejša će tamo nekom "seljačini" prosvjetliti brain i reći kako se radi business, LOOOL

Ti bi krepao da nekog bahato ne ismijavaš, čak ako i nisi u pravu?
Nisam jednom ratovao sa njima i objašnjavao im opcije koje meni odgovaraju, da bi se na kraju dogovorili ako su poslovni ili ne, ako su isključivi.

Eto, zato ti te firme ne žele gubiti vrijeme po poštama nego imaju ugovore sa kurirskim službama koje prođu i pokupe pošiljku i naravno to naplate. U svijetu "seljačina" to tako funkcionira, plati pa se rugaj.
Naravno, trebamo im mi da im mi pokažemo kako rade kurirske službe....take a wild guess..

Ovo što ti radiš je glorificiranje isključivosti i neposlovnosti, a pogotovo nebrige za "malog kupca". Svijet je globalno selo i glupo je natjeravati inat samo zato jer je bahatost osnova poslovanja. Još je gluplje kad mi "sitni, mali ljudi" počnemo prihvaćati tuđu bahatost kao nešto normalno i ponižavamo se degradirajući sve pozitivno što nam je ostalo samo da se uklopimo među "velike". Ja i dalje tvrdim da je svaka isključivost loša za posao i bezobrazna prema kupcu.

A najštetnije od svega je naletjeti nanaše carinike i imati probleme kakve sam ja znao imati, od bestijalnog maltretiranja i vređanja, skupog carinjenja, do krađe paketa ili dijelova paketa. Ovo zadnje je završilo tako da su pokušali prikriti tragove na način da su paket ostavili mjesec dana da stoji, pa ga vratili natrag Amerima jer ga nisam pokupio u predviđenom roku.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4QV

Citat: 9A1IW  u 06. Prosinac 2012, 11:05:19

Upravo si opisao sebe.
2JK je potpuno u pravu kad ih je kritički okarakterizirao. Dotični pojedinci često meni ne žele prodati dio vezan uz militariju ili radio-opremu jer misle da još uvijek vredi embargo uveden tokom našeg zadnjeg rata. Uz to sam nedavno morao stanovitoj firmi poslati pismenu izjavu da staru poljsku centralu neću prodati trećim zemljama koje su na crnoj listi, iako ta potvrda uopće nije trebala, jer HR nije na "sivoj listi". Čovjek me nije znao naći na karti, a nije znao shvatiti činjenicu da poljska telefonska centrala BD-71 nije radiokomunikacijska oprema. I tako zadnjih 15tak godina svako malo.

Evo još jednog "bombaša"...
Daj se malo educiraj, kakav embargo, crne liste, sive liste, gledaš previše SF / military serija/filmova ili ti je mašta dala maha...

U U.S.A. postoji ITAR regulation, informiraj se malo šta to znači i koje su sankcije za one koje ga krše. A educiraj se malo sa C.F.R. koji izričito ukazuje na to da se oprema ili pojedini dijelovi opreme mogu po ITAR-u prodavati samo Američkim državljanima ili onima koji imaju residence u Americi.
Priče u ulasku u NATO i ostale pogodnosti su za malu djecu, kao i te tvoje crne, sive i ine liste... koje su izmislili oni koji žele zaobići ITAR.

Da milititarija...... SMB krama  ;D

QV

9A3TY

Adame,

ne znam kako se rezervni dijelovi (aluminijski komadi) za TH7DX uklapaju u ITAR ali iz osobnog telefonskog kontakta s tvrtkom HyGain ti mogu prenijeti ono što mi je njihov čovjek rekao - "dobili smo po prstima od State Departmenta i ne smijemo raditi sa Hrvatskom jer ste na listi zemalja u koje ne smijemo prodavati". A to nije bilo prije 15 godina nego prije godinu dana.

Osim toga kako to da tako dobro uređeno društvo, kako ga ti hvališ, ne zaposli još kojeg djelatnika u pošti kad je već tako velika gužva svaki dan? Zar to ne bi napravio svaki normalan čovjek / država? Pogotovo ako ti je stalo do profita. I onda se još naši bune kad moraju čekati 45 min. za prijem kod liječnika opće prakse ili za podići neki papirić na MUP-u.

Nadalje, jedna stvar je kad za jednu pošiljku čekaš 45 min a drugo je kad za 1000 pošiljki čekaš 45 min., zar ne?! Osim toga valjda ti je u interesu nešto prodati, jer što imaju npr. veliki distributeri elektroničkih dijelova u USA od toga što drže moronske cijene dostave u HR, kao fol povoljno - fiksna cijena dostave pa pukne 100$ bez obzira bilo riječ o jednom tranzistoru ili 10.000 kom? Pa samo su nas natjerali da kupujemo kod kineza za 3$ a u cijenu je uključena i poštarina.

Sretno i berićetno  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Ivo, da ti budem iskren, ne znam ni ja kako bi ti dijelovi antene koju trebas bili po ITAR ili bilo kojom drugom restrikcijom. ITAR sam naveo kao jedan primjer, kad je IW naveo uvoz i kupovinu određene opreme iz U.S.A.
Međutim ne odnosi se ITAR samo na trgovinu, nego i dijeljenje informacija... konkretno prije par sedmica obratio sam se jednoj firmi za datasheet njihovog proizvoda i dobio povratnu informaciju da je ta komponenta pod ITAR-om i nakon par izmjenjenih mailova ponudili su mi datasheet zamjenske "civilne" komponente, što je ipak bolje nego ništa... (Lijepa riječ vrata otvara, a IW ratuje preko maila sa takvima...)

Što se tiče ekonomije, računica ti baš ne štima:
Zašto da firma zaposli jednog dodatnog radnika kojeg mora platiti iz svog džepa da bi nosio pošiljke na poštu za recimo 3000 $ na mjesec, kad može od mene naplatiti svaku pošiljku 100$ i tako cu "ja" financirati sa shippingom to radno mjesto radnika koji radi u kurirskoj službi. Znači zarađuje on koji prodaje antenu i zarađuje kurirska služba a kupac to plaća.
U Americi je takav način naručivanja sasvim normalan i funkcionira odlično, sviđalo se to nama ili ne ,ipak su oni najveće tržište radioamaterske opreme i "pravila igre" kroje oni i neće se mijenjati za par guys from Kroejša za koje vjerujem da i ne znaju di se nalaze na karti kao što IW govori.

Zašto netko ne šalje u 9A, o tome se može raspravljati, razlozi su svakakvi...
Ako si kupovao po e-bayu vjerovatno si vidio da puno Kineza/Hong Kong ne šalje za Italiju itd.. itd...

QV

9A2JK

...
Naime, this is friken New Jersey i čovjek mora pješke do pošte, gdje mora u redu (naglas je u redu, a ne kao kod nas ovaca gdje se svi guraju) čekati i po 45 minuta da bi poslao to iz pošte, jer ipak on živi u jednom selu, gdje se u jedan dan pošalje više pošiljki nego u Kroejša cijelu godinu.
...

Pa napisao sam da ''ne razumiju''. To potvrđuje ova tvoja rečenica.
Naime, u 99% USPS ureda u SAD uglavnom ''vlada pustoš'' i ne čeka se 45 minuta (u redu)!
Lako provjerljiva činjenica.

Konačno, ova naša ''prepirka'' je sama sebi svrha i nikome nije od pomoći. Nikoga ništa
ne košta da sam sebi pomogne (čitaj: informira se na Internetu) i od amerikanca, prije
kupnje, izričito zahtjeva kako da mu pošalje robu. Ako on to ne želi, nikome ništa, ima
drugi koji će rado izaći u susret i prodati.

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 06. Prosinac 2012, 16:18:43
...
Naime, this is friken New Jersey i čovjek mora pješke do pošte, gdje mora u redu (naglas je u redu, a ne kao kod nas ovaca gdje se svi guraju) čekati i po 45 minuta da bi poslao to iz pošte, jer ipak on živi u jednom selu, gdje se u jedan dan pošalje više pošiljki nego u Kroejša cijelu godinu.
...

Pa napisao sam da ''ne razumiju''. To potvrđuje ova tvoja rečenica.
Naime, u 99% USPS ureda u SAD uglavnom ''vlada pustoš'' i ne čeka se 45 minuta (u redu)!
Lako provjerljiva činjenica.

73
Martin 9A2JK

Da potpuno si Martine u pravu, prava pustoš:

SIZE AND SCOPE

The United States Postal Service delivers more mail to more addresses in a larger geographical area than any other post in the world. The Postal Service delivers to more than 151 million homes, businesses and Post Office boxes in every state, city, town and borough in this country. Everyone living in the U.S. and its territories has access to postal products and services and pays the same postage regardless of their location.

By the Numbers

66 billion — revenue in 2011, in dollars
167.9 billion — number of mail pieces processed in 2011
554 million — average number of mail pieces processed each day
23 million — average number of mail pieces processed each hour
384,000 — average number of mail pieces processed each minute
6,400 — average number of mail pieces processed each second
40 — percent of the world's mail volume handled by the Postal Service
1.9 billion — dollar amount paid every two weeks in salaries and benefits
546,000 — number of career employees
31,509 — number of Postal Service-managed retail offices
34 million — number of work hours reduced equals 19,000 full-time employees
213,881 — number of vehicles — the largest civilian fleet in the world
1.2 billion — number of miles driven each year by letter carriers and truck drivers
39.9 million — number of address changes processed in 2011
35.5 — percent of retail revenue from alternative access channels in 2011
1.2 million — number of people who visited usps.com each day
62 million — number of inquiries handled by Postal Service Contact Center in 2011
236 million — dollar amount of online stamp and retail sales at usps.com in 2011
467 million — total revenue, in dollars, from Click-N-Ship label purchases in 2011
5.6 million — number of passport applications accepted in 2011
116 million — number of money orders issued in 2011
543 million — amount in revenue from 2,500 Automated Postal Centers
71,000 — number of stores, banks and ATMs that sell postage stamps
636,530 — number of new delivery points added to the network in 2011
0 — tax dollars received for operating the Postal Service

9A2JK

OK, znači da ljudi u SAD koriste poštu (makar čekali 45 minuta u redu).  8)

Nego da li je netko koristio Shipito  - www.shipito.com ?
Zvuči zanimljivo, ali koliko je stvarno pouzdano? Navodno iza svega stoji PayPal?
Ako je tako, onda bi moglo biti zanimljivo ?!?

73
Martin 9A2JK

9A3VV

A da malo spustimo loptu na zemlju? Moja su iskustva sa USA od jako pozitivnih (K4KIO i masa onih koji rade sa USPS kojega se isto tako kao i naš EMS može nazvati da ti dođu na vrata preuzeti pošiljku) do negativnih (Mouser, MFJ, Cabela's koji ili rade samo sa velikim špediterima kako napisa Adam ili jednostavno NE PRODAJU U HRVATSKU). Tako sam, na primjer, katalog od Cabela's dobio na način da sam u adresi za mjesto napisao Umag, Croatia a kao državu naveo Sloveniju. Niti katalog u Hrvatsku neće poslati. Probao sam e-mailom izvući nešto ali bez uspjeha. A da stvar bude još bolja, Albanija, BiH i Makedonija su na popisu zemalja u koje će poslati što god naručili (športska oprema, odjeća, obuća, kampiranje, lov, ribolov, športsko/lovačko oružje...). Gospođa s kojom sam vodio prepisku zna i gdje je i što je Hrvatska, nekoliko je godina živjela u Njemačkoj ali protiv politike firme ne može, a politika firme ne priznaje Hrvatsku kao zemlju dostojnu da u nju išta prodaju. I to je tako - take it or leave it! Ne vrijedi se uzrujavati, još manje Amere pljuvati jer j...e se njima za sve, oni su oni i samodostatni. To što oni ne znaju gdje je Hrvatska ni kakvo je njezino uređenje ni koji se jezik u Hrvatskoj govori (znamo li i mi sami?) ama baš ništa ne znači. Znate li s koliko sam ja Talijana kontaktirao radeći u policiji, koji su se predstavljali kao školovani ljudi, biznismeni i tralalala a osim talijanskog nisu znali beknuti ni riječi na bilo koje drugom jeziku? Jako, jako puno! Tek bi tu i tamo neki propentao riječ-dvije na engleskom. I što sam mogao? Reći im ono što sam u sebi mislio o njima? Ili zamoliti kolegu/kolegicu koji(a) zna talijanski da mi pomogne? Uostalom, tko bi mi znao sada, iz rukava, bez konzultiranja barba Googla i Wikipedije, istresti neke valjane podatke o, na primjer, Lesotu? Ne radioamaterski prefiks nego elementarne podatke o državi: zemljopisni položaj, državni ustroj, populacija, službeni jezik/ci, gospodarska situacija i tako to... Jedan, dvojica, možda čak i trojica?

Nadam se da mi nećete zamjeriti što sam off-topic. A možda i nisam obzirom na smjer u kojem je priča krenula? ;)
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3VV

Citat: 9a4qv  u 06. Prosinac 2012, 16:29:52
...
0 — tax dollars received for operating the Postal Service
Kako ih poreski obveznici ne bi voljeli? 8)
73 Damir 9A3VV