• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

7 MHz portabl vertikalna antena za ribolovce by YU1CF

Autor YU1CF, 18. Veljača 2012, 14:57:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

Ovde opisana antena je namenjena prvenstveno za portabl rad.
Cilj je da se za što manje para napravi dobra antena koju svako može da sastavi za 1 sat.

Cilj nam je da što jeftinije prođemo i da pomoću "štapa, kanapa, strune i seloteipa" sastavimo antenu.

Nabavićemo (a možda i imamo par komada) ribolovački fiberglas štap od 7 m, kojem ćemo skinuti zadnji i najtanji segment.
Preostaće otprilike oko 6400 mm.
Štap ćemo privezati za "raklje" koje se koriste za oslanjanje štapa kada se ide na "ček", dovoljno visoko da mogu da se pobodu da štap stoji stabilno.
Uz štap ćemo na više mesta seloteip trakom fiksirati bakarnu lak žicu bilo kojeg prečnika. Npr. 1 mm.
Na vrhu žice (i štapa) lemimo dve dodatne žice dužine za početak 3.2 m.

Na njihove krajeve vezujemo tanku strunu koju svaki ribolovac ima u izobilju. Pomoću nje će takve dve žice prema gornjoj slici biti opružene i zategnute. Što dalje to bolje.
Na donjem kraju postavljamo kalem za prilagođenje L1.

Na koji lemimo direktno koaksijalni kabal RG58, dužine barem 15m. CIlj nam je da se osim dobre zabave i što manje zračimo.
Žica za kalem L1 se najlakše dobije u elektro radnji, kupovinom PPR kabla dužine 1m. Razblankira se tupim nožem i namota.
Ovaj kalem kada se zalemi nikako se ne šteluje. Postavlja se fiksno.

Za masu koaksijalnog kabla takođe lemimo i 4 žice dužine 10 m i bilo koje debljine. To će nam biti radijali. Naravno ne mora 4 može i mnogo više.
Ali pošto nam je cilj što lakši rad u portablu 4 su dobar kompromis. Radijale je potrebno razvući simetrično i krajeve "baciti u travu".

Kalem L2 je opcioni za uzemljenje antene, ali pošto je ovo portabl rad možda možemo i da ga zaboravimo.
A ako "nećemo da zaboravimo", onda je potrebno poneti i čekić i nekoliko 5/4" šipki dužine barem 1.5 m koje ćemo da pobodemo u zemlju i povežemo sa donjim krajem L2 prigušnice.

Antena je skoro spremna za rad. Podesimo 7.07 MHz frekvenciju i proveravamo SWR. Naravno za početak će antena biti ispod radne frekvencije.
Podešavanje rezonancije se izvodi skraćivanjem gornjih žica (kapacitivno opterećenje) po sledećem orijentacionom pravilu.
Svako skraćivanje za 46 mm simetrično oba kraja (2 x 46 mm) povećava radnu frekvenciju za 40 KHz ili oko 1.15 mm za 1 KHz promene frekvencije.

Jednom podešena na 7.07 MHz, ova antena će za SWR od 1:1.5 imati širinu od oko 150 KHz, tj. moći će da se koristi od 7.0 do 7.15 MHz.
Ako je 150 KHz nedovoljno, onda moramo vertikalni deo antene da udebljamo.
Upotrebićemo opet lak žicu od 1 mm ali 4 komada od 6.4m koje simetrično zalepimo sa sve četiri strane štapa za pecanje. Kao što je prikazano sa leve strane gornje slike. I gornje i donje krajeve žica vezujemo paralelno. Ostatak priče je isti.
Ovako "udebljana" antena će imati frekventnu širinu od preko 200 KHz i biće upotrebljiva od 7.0 do 7.2 MHz.

Ovako sastavljena antena će biti skoro jednako efikasna kao i svaka druga vertikalna antena pune visine od 10 m.

Ubeđen sam da sa ovakvom antenom u CQ WW takmičenjima na dobroj lokaciji je moguće uraditi više od 1000 veza.
Jedino što naj bolje lokacije, naj češće nisu pored reke. :-)

Pozdrav Goran YU1CF, YT2L
Proizvodnja antena

9A9C

POZDRAV GORANE
ja sam napravio vertikalku za 7 mhz
da bi udebljao vertikalni dio....napravio sam ga od tvi.leed  dvojnog voda ..kupljen u wimu
gornji i donji kraj  kratko spojio i dobio 2 cm debljinu....hi
dvojni vod je vrlo lagan..i meni se to pokazalo odlično
73.................9a9c...đuro

YU1CF

Đuro ideja je dobra.

Problem je samo u tome što je dvojni vod "obučen" naj verovatnije u polietilensku zaštitu, pa faktor skraćenja neće biti identičan.
Tako da će to biti drugačija antena.
Sigurno je da bi mogla da se podesi, samo parametri ne bi bili isti.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

"Štap koji imam izvorno je bio dugačak više od 9m. Kada se uklone tanji elementi ostane kvalitetnih 8 metara. 9A6AA"

Evo parametra za antenu visoku 8m.

Posmatramo gornju sliku.
Vertikalni fiberglas štap je visok 8 m. Za njega se izolir trakom prilepi lak žica od 1 mm dužine (visine) 8 m.
Gornje dve žice trebaju da budu dugačke oko 1320 mm, ali pošto njihova dužina zavisi i od ugla pod kojim stoje u odnosu na vertikalni deo treba početi sa oko 2 x 1800 mm.
Kalem L1 treba namotati od žice 1.5 mm2. Prečnik kalema 25 mm i treba namotati 870 mm žice u ukupnoj dužini kalema od 30 mm.

I to je to.
Antena u odnosu na prethodnu od 6.4 m biće frekventno šira čak i sa žicom od 1 mm. Nešto preko 200 KHz.
Treba je podešavati na 7.07 MHz. Svi volimo da nam je na donjem delu opsega bolji SWR. Zar ne.
Na rezonantnoj frekvenciji antena će imati SWR od 1:1.

Još ako bi pored antene bio i neki "kotlić", bilo bi to višestruko zadovoljstvo. :)

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A3XV

Super.. hvala na prijdlogu..

A što bi vi preporučili ako bi ja imao štap, žicu i dobru volju na godišnjem raditi na više bandova od sedmice, a mogućnost za manje radijala - danas se RA mora dobro prikriti  da ga ne bi progonili "dobronamjerni" susjedi puni brige o zračenju?

Hvala unaprijed!

73xv

9A2VR

E dobar si Sale!  :)
Ali to neizbježno vodi ka onom poznatom japanskom karnisteru od 20 litara!  :)
Sve se može samo je problem efikasnosati i iskorištenja!

Pozdrav i tebi Gorane!
Da smo na face stisnuo bi "I like it"  :)
Stvarno mi se sviđaju ova jednostavna rješenja sa zavojnicama, a bez promjenjivih kondenzatora i dopunskog podešavanja. Ako se ne varam , obje zavojnice su u funkciji uzemljenja , dok je L1 ujedno i neka vrsta " HAIRPIN matcha". (Znamo da što bolje napravimo radijale,neizbježno pada impedancija i kvari se SWR.) Nadam se
da i nakon svega toga preporučuješ ferite ili makar balun od koaksa jer sam se osobno uvjerio kako direktno napajanje zna peckati ,zbunjivati i kvariti cijeli sistem...možda čak i više nego kod običnih dipola i jednoelementnih kvadova.
Max 73!
Božo,9a2vr

YU1CF

9A3XV Ova rešenja su uvek Monoband.

Vertikalne antene ima smisli praviti za 1.8, 3.5 i 7 MHz. Za sve gornje opsege bi ipak bilo zgodnije koristiti Yagi antene.
Za godišnje odmore ako bi se već tražila mobilna i jeftina antena, onda opet "ribolovci" mogu doći do izražaja.
Moxon kao i sve druge žičane varijante od štapova za pecanje pomoću metode "štapa i kanapa" su dobro rešenje.

Vezano za vertikalne antene. Broj radijala jeste značajan. Ali kao što sam napisao. Zbog mira u kući (i sa komšijama), treba postaviti onoliko radijala koliko neće biti problematično.
Minimalno je 1 radijal. Prema tome koliko ih ima tako će i antena da radi.
Na kraju ne moramo svi mi da imamo "naj jači signal u Evropi".

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

"Pozdrav i tebi Gorane!
Da smo na face stisnuo bi "I like it"  :)
Stvarno mi se sviđaju ova jednostavna rješenja sa zavojnicama, a bez promjenjivih kondenzatora i dopunskog podešavanja. Ako se ne varam , obje zavojnice su u funkciji uzemljenja , dok je L1 ujedno i neka vrsta " HAIRPIN matcha". (Znamo da što bolje napravimo radijale,neizbježno pada impedancija i kvari se SWR.) Nadam se
da i nakon svega toga preporučuješ ferite ili makar balun od koaksa jer sam se osobno uvjerio kako direktno napajanje zna peckati ,zbunjivati i kvariti cijeli sistem...možda čak i više nego kod običnih dipola i jednoelementnih kvadova.
Max 73! Božo,9a2vr"

Pozdrav Božo.

Zavojnica L1 je u funkciji prilagođenja. Sve vertikalne antene, koje imaju radijale pod 90° pa čak i "full size" imaju impedansu ispod 50 oma. Što kraća to je i impedansa niža.
Dakle ako sastavimo "običnu vertikalku" sa radijalima pod 90° i imamo SWR 1:1 to je siguran alarm da nešto nije u redu.

Common mode prigušnica ni jednoj anteni ne može da škodi, a naročito vertikalnoj. Mogu da se postave čak i više njih uzduž kabla.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6NDD

Vertikalka od 9-10 m za 3,5  ;) ima li se kakav projekt u ovome stilu .... znam da je visina mala, ali nemamduži štap  ;D

73

YU1CF

Sa dobrom vertikalkom od 10 m za 3.5 MHz sa 64 - 128 radijala i sa "Balkanskom" varijantom 1.5 KW lineara, dobar operator bez problema na dobroj lokaciji može da uđe u top 3 u EU u CQWW takmičenjima.  :). Naravno sa dobrim sistemom Beverage antena.

Možemo i o takvim anatenama kasnije...

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6NDD

A nešto bez balkan power varijante  ::)
Nešto za nas bez šporeta, low power  ;D ...

73 de 9a6ndd  :)

YU1CF

Misliš "Low power" FL7000  :).

Nema nikakve razlike. Dobar signal će uvek biti dobar za datu snagu ako je antena dobra i efikasna i zrači u dobrom pravcu.
Čak i ako se radi pravi QRP za dobar signal kvalitetna antena sa 64 - 128 radijala bi bila ono pravo.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4OE

Citat: YU1CF  u 21. Veljača 2012, 19:39:26
kvalitetna antena sa 64 - 128 radijala bi bila ono pravo.

dali ima smisla stavljati vise od 8 eventualno do 32 radijala sa gledista dBi i ekonomske racunice za utrosenu zicu  za radijale
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4ZZ

YU1CF

Za razumevanje teorije o broju i dužini radijala, treba pročitati šta su napisali oni za koje je sigurno da su znali šta i o čemu pišu što nažalost je veoma retko u RA pokretu.
Treba pročitati članke od W8JI i WC7I:

http://www.wc7i.com/Vertical%20Theory%20p1.htm
http://www.wc7i.com/Underground%20Radials%20pg1.htm
http://www.w8ji.com/ground_plane_verticals.htm
http://www.wc7i.com/Vertical%20Antenna%20Conclusions.htm
http://www.steppir.com/wp-content/uploads/2011/10/radial-systems-for-vertical-antennas.pdf
EZNEC nije relevantan program za tu namenu.

Ako bi stvarno razlike u pojačanju vertikalne antene sa 4 i 120 radijala bile u 100-tom delu dB onda bi bilo suludo da se postavlja bilo koliko više od tih 4 (a možda bi i to bilo mnogo).

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena