• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

NanoVNA Vector Network Analyzer 50khz-900Mhz

Autor 9A5ADI, 16. Rujan 2019, 14:45:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3FP

Pozdrav,

ima li tko kakve primjere uporabe objedinjene na jednom mjestu?

73 de 9a3fp, Rade

9A2JK

Rade, prijavi se na https://groups.io/ na grupu ''nanovna-users''.
Na toj grupi, pod Files i Wiki imaš sve što te zanima.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4OE

Prenešeno iz "Duplexer - minimalna izolacija RX/TX"
Citat: 9A5TD  u 20. Lipanj 2020, 22:26:15
( Pojava jeftinih instrumenata na trzistu ...!)
Apropos citiranog
NXP Semiconductors AN12810 - How to use the NanoVNA for the NFC reader antenna design

Alex RigExpert12: 26:00 # 14247
Pozdrav svima!
Zovem se Alex, voditelj sam tehničke podrške tvrtke Rig Expert.
Zahvaljujem na pažnji na našem AntScope2 softveru. Prethodno smo AntScope2 dodali podršku prilično popularnom analizatoru EU1KY.
Sada su naši inženjeri dodali podršku za vrlo popularni model nanoVNA analizatora. U našem laboratoriju postoji samo model nanoVNA-H.
Koliko znam postoje i modeli nanoVNA-F i nanoVNA-H4, čim se ti analizatori pojave u našem laboratoriju, naši će inženjeri preuzeti podršku.
S poštovanjem, Aleksej Antonov UR4MCB
Rigexpert
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5TD

Nekako se osjecam prozvanim ? :-)

No nije mi jasna bit ove price ?  Kud li srece da se ovakva situacija dogodila 20g prije, dostupnost opreme i pomagala kakva danas postoji je za radioamatere i sve one koji zele nesto propustiti kroz svoje ruke jednaka mogucnosti putovanja u Svemir prije 20 godina, ili mozda dobitku 20 mil Eur na lottu....

Mozda grijesim, no bojim se da generalno znanje, interpretacija i sama logika pojavim vrlo pristupacnih pomagala od programskih do hardverskih vodi u razmisljanje da sada svi znaju sve !  Osnova znanja postaje Google i svi su odjednom strucnjaci za sve!  Svi znaju kako projektirati filter, kako mjeriti IMD, sto su S-parametri i kako se to sve skupa ponasa u nekom RF polju  itd..

Ne zalim nikome uzimati volju za znanjem, ucenjem, radom i napredovanjem no kada se netko postavi da zna sve mora biti spreman da snosi i posljedice ako se na kraju dokaze da u praksi sveti Google jako puno lupeta !!!

9A5ADI

Ja sam baš nabavio i  NANOVNA - H. Jednostavnije mi je bilo nabaviti novi vna nego se zezati sa usnimavanjem firmwarea. Meni je on od početka, prije svega  od velike praktične koristi. Služio mi je od mjerenja swra na antenama preko gledanja karateristike low pass filtera, do uštimavanja tunera itd... Nešto što si mogao samo zamišljati kako izgleda, danas to vidiš na grafu. Šteta što ne ide do 2ghz, ali evo ne znam kakvo je stanje sa najavama, trebala je izaći druga verzija.

9A5CB

Pozdrav!

Nakon nanoVNA, stize i pristupacni   analizator spektra,  tinysa.

Vidi link:

http://tinysa.org/video/intro.mp4

73, 9a5cb, Zvonimir

9A5ADI

Citat: 9A5CB  u 24. Lipanj 2020, 20:33:36
Pozdrav!

Nakon nanoVNA, stize i pristupacni   analizator spektra,  tinysa.

Vidi link:

http://tinysa.org/video/intro.mp4

73, 9a5cb, Zvonimir

Zanimljivo, mada sam ja probao ch1 od nano vna iskoristiti kao analizator spektra, pa sam čak nešto i dobio, ali neuporabljivo.

9A4QV

Hvala na linku na video.
Jednom riječi: beskorisno.

9A5ADI

9A2JK

NanoVNA i TinySA:

Beskorisno za profesionalce.
Neprocjenjivo za nas radioamatere !

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5ADI

Gledajući prethodni video intinuitivno mi je to izgledalo kao prejak signal, kad ono je: https://youtu.be/VjqbMDNlCBs

9A4QV

Isti autor je napravio cijelu seriju videa sa VNA i SA.
SA je gotovo beskoristan.
Da bi ga amater koristio, mora biti jako dobro upoznat sa ograničenjima koja ova naprava ima i mora razumijeti zašto postoje ograničenja i kako u biti ta naprava radi.
Osnovni problemi koji se javljaju kod ove naprave su fazni šum, dinamički opseg, RBW, netočne razine signala itd...
Lijepo svijetli ali slabo mjeri  ;D

QV