Autor Tema: Pravila ponašanja  (Posjeta: 8640 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3AZW

  • Newbie
  • *
  • Postova: 10
Pravila ponašanja
« u: 02. Prosinac 2010, 12:05:14 »
Na sjednici IO utvrđena su nova pravila ponašanja na forumu, a možete ih pronaći na sljedećem linku.


http://www.hamradio.hr/download/pravila_foruma.pdf

Offline 9A3AZW

  • Newbie
  • *
  • Postova: 10
Odg: Pravila ponašanja
« Odgovori #1 u: 08. Prosinac 2010, 21:21:44 »
Ur. broj: 527 / 010.
U Zagrebu, 10.11. 2010.

Temeljem Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza od 13. rujna 2008. godine, Izvršni odbor usvojio je 27. listopada  2010. godine

Pravila ponašanja na forumu
Hrvatskoga radioamaterskog saveza

Svi registrirani korisnici dužni su se pridržavati ovih pravila. Svoje neslaganje možete izraziti pasivnim praćenjem sadržaja foruma. Čin registracije znači prihvaćanje ovih pravila.

1.   Na forumu se raspravlja samo o radioamaterskim temama.
2.   Forum u pravilu služi za razmjenu mišljenja, iskustava i znanja među korisnicima.
3.   Na forum se prijavljujete sa svojom pozivnom oznakom.
4.   Svaki član može imati samo jedan korisnički račun.
5.   Član foruma je odgovoran za informacije koje objavljuje.
6.   Poruke se objavljuju u odgovarajućim forumskim kategorijama i temama.
7.   Poruke moraju biti u vezi teme o kojoj se raspravlja i ne smiju skretati raspravu u pogrešnom smjeru. Poruke koje se ne tiču teme rasprave bit će obrisane.
8.   Novu temu rasprave pokrenite u odgovarajućoj kategoriji. Ako mislite da takva kategorija ne postoji, temu pokrenite u kategoriji „Razno“ ili predložite otvaranje nove kategorije.
9.   Naslov teme mora biti povezan sa sadržajem o kojemu  želite raspravljati.
10.   Prije postavljanja pitanja ili otvaranja nove teme pretražite forum. Možda već postoji odgovor na vaše pitanje ili je takva tema otvorena.
11.   Kod odgovora koristite citate tako da citirate samo dijelove posta na koji odgovarate. Citiranjem dijela posta na koji odgovarate rasprava postaje jasnija i preglednija.
12.   Ako želite naglasiti dio poruke koristite drugi oblik, veličinu ili boju slova.
13.   Ako kopirate i stavljate dijelove ili cijele članke s drugih stranica ili foruma, obvezni ste navesti izvor tih informacija (preuzeto s …).
14.   Da bi vaša poruka bila bolje shvaćena možete koristite grafičke emocije, tzv. ''smajliće'' kojima izražavamo raspoloženje i osjećaje.
15.   Nije pristojno pisati velikim slovima, JER VELIKA SLOVA ZNAČE VIKANJE.
16.   „Ne hranite trolove“. Ako netko namjerno provocira, „flejma“, potiče svađu - ignorirajte ga ili samo obavijestite moderatora. Odgovaranje na takve postove je baš ono što je „trol“ i htio postići. Isto tako ne otvarajte ili potičite teme koje više nemaju smisla,
17.   Forum nije mjesto za privatne rasprave. Ako se želite obratiti samo određenom članu, pošaljite mu privatnu poruku.
18.    Ponašanje na forumu podliježe svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske čije kršenje nosi sa sobom i odgovornost po odgovarajućem članku predmetnoga zakona.
19.   Svaki korisnik koji zamijeti temu ili dio nje koji nije u skladu s pravilima foruma, može iskoristiti opciju „Prijavite moderatoru“ i prijaviti korisnika i post moderatorima.
20.   U pravilu članovi nemaju pravo tražiti brisanje tema koje su otvorili i sve što je napisano ostaje kao sadržaj foruma bez obzira na protok vremena. Moderator može iznimno odlučiti da se određena tema u cijelosti ili djelomično skloni na nevidljivi dio foruma.
21.   Poruke koje je obrisao moderator zbog nepoštivanja Pravila foruma (one koje su završile u kategoriji Koš), brišu se prvoga dana narednog mjeseca.
22.   Ukoliko autor obriše svoj post, može snositi sankcije ako je njegov sadržaj bio protivan ovim pravilima, a o tome postoji pisani zapis.

Na forumu HRS-a nije dozvoljeno:

1.   Nisu dozvoljene osobne kvalifikacije članova foruma. U raspravama i mišljenjima se ne moramo složiti, ali svaka kvalifikacija ''ti si takav i takav'' na javnom forumu nije dopuštena.
2.   Nije dozvoljeno nikakvo objavljivanje bilo kakove osobne prepiske (pismo, e-mail i sl.)
3.   Nije dozvoljeno objavljivanje osobnih podatka drugih članova foruma kao npr. broj telefona, e-mail adresa, godina rođenja i slično, osim ako sam član foruma to nije objavio.
4.   Nije dozvoljeno lažno predstavljanje ili korištenja tuđeg korisničkoga imena i lozinke.
5.   U obraćanju drugim sudionicima na forumu svi su korisnici dužni zadržati pristojan i civiliziran način ophođenja. Najstrože je zabranjen govor mržnje, poticanje na mržnju, segregiranje i ismijavanje po vjerskoj, nacionalnoj, profesionalnoj i političkoj osnovi te izvrgavanje ruglu zbog tjelesnih i govornih mana i osobina, stila života i osobnih sklonosti. Isto vrijedi i za narušavanje časti i ugleda svih sudionika na forumu.
6.   Nije dozvoljeno bezrazložno poticanje svađe i uključivanje velikog broja korisnika kako bi se ometale normalne diskusije, kao i učestali napadi na jednog ili više sudionika.
7.   Nije dozvoljeno pisanje poruka u kojima se na bilo koji način pokušava isprovocirati druge članove foruma.
8.   Nije dozvoljeno reklamiranje niti davanje poveznica na reklame bilo kakve vrste.
9.   Strogo je zabranjeno davati poveznice na web stranice na kojima se mogu razgledati ilegalno postavljeni sadržaji, stranice na kojima prevladava govor mržnje po bilo kojoj osnovi, koje potiču na nesnošljivost, protuzakonito ili društveno neprihvatljivo ponašanje te na pornografske web stranice.
10.   Korisnici su dužni provjeriti da li je web stranica na koju daju poveznicu opasna zbog mogućih preuzimanja, virusa, „trojanaca“, „crva“ i bilo kakvih neprijateljskih programa koji mogu naštetiti računalu i njegovom vlasniku.
11.   Nije dozvoljeno korištenje uvredljivih i skaradnih „avatara“ ili potpisa.
12.   Nisu dozvoljene rasprave s političkim, religijskim, seksualnim sadržajima i konotacijama kako bi se poštivala opredjeljenja svih korisnika.
13.   Ne smatra se prihvatljivim hiperaktivno ispisivanje postova koji ne pridonose temi rasprave.
14.   Nije dozvoljeno osporavanje odluka i akcija moderatora, prepirka ili bilo koji drugi način omalovažavanja njihovoga rada, a sve primjedbe vezane uz rad moderatora možete uputiti uredniku weba, a urednik weba zadržava pravo njegovog javnog objavljivanja na forumu, ako za to postoji potreba.

Moderatori i moderiranje

   Forum HRS-a ima moderatore. Njihova zadaća je da prate razvoj i nivo rasprave na forumu, i po potrebi potiču ili usmjeravaju započete diskusije. Moderatori su članovi foruma koji su, između ostaloga, zaduženi i za održavanje  reda na forumu i upozoravanje članova o pridržavanju Pravila ponašanja.

   Moderatori i web urednik nisu odgovorni za istinitost tvrdnji objavljenih na forumu od strane članova, ali je dužnost moderatora da ukloni navedeni sadržaj ako se utvrdi da on ne odgovara pravilima foruma

Obzirom da na ovom forumu sudjeluju sudionici koji nisu anonimni i čiji je identitet poznat, pri čemu je mogućnost nepotrebnih osobnih sukoba povećana, a na osnovu višegodišnjeg iskustva, moderatorima za održavanje reda stoje na raspolaganju sljedeće radnje:


a)   premještanje postova koji ne spadaju u pokrenutu raspravu u nevidljivi dio foruma (Koš) bez obzira na sadržaj i bez posebne najave ili napomene,
b)   opomena sudionicima u toku rasprave,
c)   izricanje dodatnih sankcija koje donose kaznene bodove.


Vrsta sankcije   Broj kaznenih bodova
1 - Opomena na osobni e mail korisnika   1
2 - Javna opomena   2
3 - Sedam dana zabrane slanja postova   7
4 - Petnaest dana zabrane slanja postova   15

Kazneni bodovi se kumuliraju  i kada njihov broj prijeđe 30, korisnik trajno gubi pravo pisanja na forumu, ali može i dalje pratiti sve dostupne sadržaje web stranice, uključujući i forum.  Neće se prihvatiti registriranje izbačenoga korisnika pod novom pozivnom oznakom.

Na forumu će biti dostupna lista s brojem kaznenih bodova svih korisnika, ali bez specifikacije.

Za korisnike koji budu izbačeni s foruma navesti će se spisak po kojemu  će biti razvidno po kojem su osnovu stekli broj bodova za izbacivanje. Lista je trajne naravi.

Na web stranici biti će dostupna lista svih koji skupe kaznene bodove i lista s obrazloženjima.

Odluku  o sankcijama 1/ i 2/ donose moderatori samostalno,  a 3/ i 4/ u suglasju s urednikom web stranice.

Sankcionirani korisnik ima pravo žalbe IO HRS, koji može ukinuti ili potvrditi sankciju u obliku i trajanju.

U Zagrebu, 10.11. 2010.