• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2011

Autor 9A5K, 04. Listopad 2011, 12:18:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Pozdrav svima.

Eto nam nakon dugo vremena opet malo uzbuđenja na kratkom valu u obliku Kupa Jadrana ove subote, 8. listopada 2011.

Iako se banneri uredno vrte i link vodi na propozicije čisto da podsjetim na par sitnica, kao i prošle godine, iako vjerujem da smo više manje svi već navikli na promjene frekventnog opsega u SSB periodima.

Dakle, ovako....

Propozicije svih domaćih natjecanja usklađene su s preporukom IARU Reg. I o preporučenim dijelovima opsega za natjecanje.
Tako je SSB period pomaknut na područje 3.700 do 3.775!
CW periodi ostaju u području 3.510 do 3.590, kako je bilo i ranije.
Molim da se ovoga držimo. Veze izvan frekv. područja definiranih pravilima
bit će poništene.

Kompletne propozicije natjecanja dostupne su ovdje.

Povjerenstvo definirano Općim Pravilima je i dalje u istom sastavu (9A2EU, 9A4QV, 9A5K).

Par napomena vezano uz dnevnike:
1. Slati isključivo Cabrillo format kao attachment maila
2. Jedna e-mail poruka može sadržavati log samo JEDNE postaje (nikako ne slati više logova u jednoj poruci)
3. Vremena u logovima vode se po UTC (veze van perioda definiranih po UTC robot automatski odbacuje)

Software koji podržava contest: DXLog.net, 9ATest, Writelog i N1MM.
Za N1MM više info ima 9A3OS, s tim da su primjećeni problemi kod kreiranja Cabrillo formata, pa molim svakako provjeriti ispravnost istog prije slanja.

Podsjećam i da se Kup Jadrana ujedno boduje i za 9A KV Superkup.
Kako je riječ o zadnjem, trećem periodu istog, očekuje se i konačni rasplet u pojedinim kategorijama.
Trenutno stanje u 9A KV Superkupu može se pogledati ovdje.

Sretno svima!

73,
Krešo - 9A5K

9A6XX

9A7P tradicionalno iz MD, bit će tu i onih koji znaju CW i onih koji ne znaju, i onih sa Mosora...

Samo da nas vrijeme posluži....

73,
Hrle - 9A6XX

9A5ST

9A5ST će na Veli Drvenik(TG),CI-017
Malo kupanja pa kontest,pa opet kupanje!
7 van 3 i čujemo se
9A5ST
Zeky

9A6JOY

Samo da vrime bude lipo.. kako najavljuju..
73
Mate
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

9A7PJT

Tribat  ce  slusat pozorno Anu Bago  ovih dana , tako da u Subotu nebi bilo  neugodnih iznenadenja  :'( . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3TY

Citat: 9A5K  u 04. Listopad 2011, 12:18:45
Propozicije svih domaćih natjecanja usklađene su s preporukom IARU Reg. I o preporučenim dijelovima opsega za natjecanje.
Tako je SSB period pomaknut na područje 3.700 do 3.775!
CW periodi ostaju u području 3.510 do 3.590, kako je bilo i ranije.
Molim da se ovoga držimo. Veze izvan frekv. područja definiranih pravilima
bit će poništene.

Krešo, molim te nemoj ovo shvatiti provokacijom, ali zbog čega neka preporuka ima veću težinu od zakonske regulative?
Npr, u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama članak 15. st.5 stoji "Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije". Zbog čega se veze koje ne poštuju ovo pravilo također ne ponište? Osim toga odašiljanje samo 5K ili 3TY nije odašiljanje pozivne oznake. Zašto se ne ponište veze i onima koji ne daju pravu pozivnu oznaku?

Definitivno podržavam uvođenje reda ali nije u redu da se nečega držimo ko pijan plota a druge stvari prešutno odobravamo i ignoriramo.

Citat: 9A5K  u 04. Listopad 2011, 12:18:45
Za N1MM više info ima 9A3OS, s tim da su primjećeni problemi kod kreiranja Cabrillo formata, pa molim svakako provjeriti ispravnost istog prije slanja.[/i]

Ima li neki link na te dodatne informacije?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

73 de Ivo, 9A3TY

9A5K

Pozdrav Ivo.

Citat: 9a3ty  u 05. Listopad 2011, 10:25:14
Krešo, molim te nemoj ovo shvatiti provokacijom, ali zbog čega neka preporuka ima veću težinu od zakonske regulative?
Npr, u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama članak 15. st.5 stoji "Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije". Zbog čega se veze koje ne poštuju ovo pravilo također ne ponište? Osim toga odašiljanje samo 5K ili 3TY nije odašiljanje pozivne oznake. Zašto se ne ponište veze i onima koji ne daju pravu pozivnu oznaku?

Definitivno podržavam uvođenje reda ali nije u redu da se nečega držimo ko pijan plota a druge stvari prešutno odobravamo i ignoriramo.

Možda nisam dobro shvatio, ali nije mi baš sasvim jasna poveznica između citata vezanog uz frekvencijski podopseg definiran
pravilima i ove citate iz Pravilnika i pitanja koja proizlaze iz njih.

Ne vidim da neka preporuka ima veću težinu od zakonske regulative, niti je to negdje u Pravilima natjecanja tako definirano.
IARU preporuke definiraju bandplan i nikako nisu zakon, već su, kao što sam riječ kaže preporuke. Te preporuke definiraju i dijelove
pojedinih opsega na kojima se npr. radi samo CW, RTTY i sl. vrste rada. Isto tako definiraju i preporučene dijelove opsega za natjecanja.
Kad smo već kod toga, u našem Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama nigdje nije definirano da se npr. na 3.525 ne smije raditi SSB, zar ne?
Tako nešto određuje IARU svojim preporukama kroz bandplan, odnosno riječ je o nečemu što je usuglašeno između članica IARU (radioamaterskih saveza).

Svi ostali postupci vezano uz kršenje zakonske regulative jasno su pokriveni u Članku 13. Stavak 1. Općih pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a.

Odašiljanje nepotpune pozivne oznake svakako nije ispravno niti u skladu sa zakonskom regulativom.

Citat: 9a3ty  u 05. Listopad 2011, 10:25:14
Ima li neki link na te dodatne informacije?

Vezano uz N1MM, predlažem da se zainteresirani jave privatnom porukom na ovom forumu Siniši - 9A3OS, koji je autor config datoteka za N1MM za naša natjecanja, pa će vjerujem dobiti detaljniji odgovor na pitanja vezano uz iste.
Osobno ne koristim N1MM software zadnjih nekoliko godina, pa tu na žalost ne mogu previše pomoći.

73,
Krešo - 9A5K

9A3TY

Citat: 9A5K  u 05. Listopad 2011, 12:22:04
Možda nisam dobro shvatio, ali nije mi baš sasvim jasna poveznica između citata vezanog uz frekvencijski podopseg definiran
pravilima i ove citate iz Pravilnika i pitanja koja proizlaze iz njih.

Ne vidim da neka preporuka ima veću težinu od zakonske regulative, niti je to negdje u Pravilima natjecanja tako definirano.
IARU preporuke definiraju bandplan i nikako nisu zakon, već su, kao što sam riječ kaže preporuke.
Svi ostali postupci vezano uz kršenje zakonske regulative jasno su pokriveni u Članku 13. Stavak 1. Općih pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a.

Odašiljanje nepotpune pozivne oznake svakako nije ispravno niti u skladu sa zakonskom regulativom.

Eto, možda ja nisam dobro shvatio ali naglašeno je "Molim da se ovoga držimo. Veze izvan frekv. područja definiranih pravilima
bit će poništene." pa sam to doživio kao "bitnije" od nečega što se "krije" u Stavku 1. Općih pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a.

Još da organizator (HRS) organizira kvalitetan nadzor i sankcioniranje prekršitelja pravila i sve će biti u redu. Zamisli da se nogometne (ili neke druge utakmice) igraju bez sudaca na terenu nego se samo analiziraju primjedbe koje naknadno stignu. Gdje bi to završilo.

Citat: 9A5K  u 05. Listopad 2011, 12:22:04
Vezano uz N1MM, predlažem da se zainteresirani jave privatnom porukom na ovom forumu Siniši - 9A3OS, koji je autor config datoteka za N1MM za naša natjecanja, pa će vjerujem dobiti detaljniji odgovor na pitanja vezano uz iste.
Osobno ne koristim N1MM software zadnjih nekoliko godina, pa tu na žalost ne mogu previše pomoći.

Pa nisam ni očekivao da Krešo - autor konkurentskog softvera - ima u malom prstu sve za N1MM,  ali sam očekivao da Krešo - član Povjerenstva - smjesti podršku za 9A natjecanja i informacije o konfiguriranju u jednom od najkorištenijih amaterskih logging softvera na javno dostupno mjesto umjesto da se pojedinačno moramo obraćati privatnim porukama na istom ovom forumu. No, valjda nitko drugi osim mene nije zainteresiran pa se odmah i ispričavam na "dizanju prašine". Ionako najavljuju kišu pa ću vjerojatno prepustiti Franji da sam brani boje naše kapetanije.  :D

73 de Ivo, 9A3TY

9A5K

Citat: 9a3ty  u 05. Listopad 2011, 18:42:47
Eto, možda ja nisam dobro shvatio ali naglašeno je "Molim da se ovoga držimo. Veze izvan frekv. područja definiranih pravilima
bit će poništene." pa sam to doživio kao "bitnije" od nečega što se "krije" u Stavku 1. Općih pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a.

Još da organizator (HRS) organizira kvalitetan nadzor i sankcioniranje prekršitelja pravila i sve će biti u redu. Zamisli da se nogometne (ili neke druge utakmice) igraju bez sudaca na terenu nego se samo analiziraju primjedbe koje naknadno stignu. Gdje bi to završilo.

Bojim se da očito nisi pratio ono što sam napisao prije godinu dana kada je odlučeno i primjeniti navedenu preporuku.
Budući se to razlikuje od ranije definiranog pravilima natjecanja, dan je poseban naglasak na isto, a ostalo je vjerujem
jasno i uobičajeno i od ranije.

Što se tiče nogometa, unatoč sucima na terenu, primjetio sam u zadnje vrijeme i dosta primjedbi na njihov rad,
pa mogu samo zamisliti kako bi to bilo u našem slučaju.
Ipak se naša natjecanja prilično razlikuju od nogometnih, a srećom i tehnološki napredak (npr. SDR) je donio neke mogućnosti
koje su daleko ispred onoga što je bilo dostupno i ranije.
Što se tiče slijepog držanja Pravilnika, baš me zanima koliko se nas drži Članka 20. stavka 1. točke 2. Pravilnika, koji se odnosi na evidentiranje početka i kraja radio komunikacijskog prijenosa ili emisije?!

Citat: 9a3ty  u 05. Listopad 2011, 18:42:47
Pa nisam ni očekivao da Krešo - autor konkurentskog softvera - ima u malom prstu sve za N1MM,  ali sam očekivao da Krešo - član Povjerenstva - smjesti podršku za 9A natjecanja i informacije o konfiguriranju u jednom od najkorištenijih amaterskih logging softvera na javno dostupno mjesto umjesto da se pojedinačno moramo obraćati privatnim porukama na istom ovom forumu. No, valjda nitko drugi osim mene nije zainteresiran pa se odmah i ispričavam na "dizanju prašine". Ionako najavljuju kišu pa ću vjerojatno prepustiti Franji da sam brani boje naše kapetanije.  :D

Što se tiče N1MM, ono što dobijem od autora, stavit ću na mjesto dostupno za download, ali ne mogu odgovarati za apsolutnu
ispravnost istoga. Dakle, kako se unatrag godinu dana nešto radi po tom pitanju u N1MM, ono što sam dobio od Siniše-9A3OS ću i
objaviti. Za pitanja oko podešavanja, rada, namještanja, kao što sam rekao, ne mogu pomoći.
Također, pretpostavljam da nisam jedini koji je mogao postaviti konfiguracijske datoteke
negdje na web?!
Što se tiče softwarea i dodatnih modula za komercijalne programe koje sam napravio unatrag nekoliko godina - isti nisu napravljeni
kao konkurencija N1MM ili nekom drugom softwareu, već primarno da i mi u 9A imamo ono što nam treba za naša natjecanja.
Ako se ne varam, N1MM u doba nastanka 9ATest sw nije imao mogućnost dodavanja korisnički definiranih contesta (možda griješim)..
Sve u svemu, ukoliko je moj software problem, vrlo ga je jednostavno maknuti s weba i problem smo riješili za vijeke vijekova...  :o

73,
Krešo - 9A5K

9A3TY

Citat: 9A5K  u 05. Listopad 2011, 22:38:21
Sve u svemu, ukoliko je moj software problem, vrlo ga je jednostavno maknuti s weba i problem smo riješili za vijeke vijekova...  :o

Eto ga na. Znao sam da će ovako završiti. Naravno da nitko ne bi takvo što želio. Svaka čast na trudu, uloženom vremenu i vjeri u uspjeh. Mislio sam da ćeš skužiti paralelu s Martinom - članom i Martinom - moderatorom i možda se čak i nasmijati, ali eto postigao sam sasvim drugačiji učinak. Mislim da je bolje da se ne javljam više dok ne svladam komunikacijske vještine. Očito me ljudi prečesto krivo razumiju što znači da nije problem u ljudima nego u meni. Isprike svima. Kidam nadesno ....
73 de Ivo, 9A3TY

9A3R

U koju kategoriju (k1 ili k2) se svrstava klub čije postaje rade i sa Jadrana i sa kontinenta?

73, Rudy 9a3r

9A5K

Citat: 9a3r  u 06. Listopad 2011, 10:55:07
U koju kategoriju (k1 ili k2) se svrstava klub čije postaje rade i sa Jadrana i sa kontinenta?

73, Rudy 9a3r

Pozdrav Rudy.

Što se tiče kategorija K1 i K2 (KLUBOVI), razvrstavanje se radi na temelju sjedišta kluba.
Dakle, ukoliko klub ima prijavljeno sjedište negdje na kontinentu (tj. ne pripada niti jednoj lučkoj ispostavi),
njegov rezultat će biti svrstan u kategoriji K2 - klubovi s kontinenta, neovisno o tome da li u natjecanju članovi
kluba i klupske postaje rade s Jadrana ili s kontinenta. Naravno, obrnuto, kada klub ima sjedište na adresi koja
pripada nekoj od lučkih ispostava, u tom slučaju se njegov rezultat svrstava u kategoriju K1 - klubovi s Jadrana.

Ovo važi prilikom izračuna klupskog plasmana za kategorije K1 i K2, dok se rezultat postaja u kategorijama A1, A2,
B1 i B2 računa na osnovu lokacije postaje tijekom natjecanja.

Dakle, primjera radi, kada bi postaja s kontinenta, npr. RK Belišće - 9A3B radila u natjecanju kao 9A3B/p recimo s
područja lučke ispostave Bol (BO), tada bi se njen rezultat klasificirao u kategoriji A2 (postaje s Jadrana, više operatora),
ali bi u rezultatu klubova (kategorije K) bila svrstana u kategoriju K2 (klubovi s kontinenta). Naravno, tom rezultatu u kategoriji K
se pribrajaju i rezultati ostalih članova kluba i klupskih postaja koji sudjeluju u natjecanju, opet neovisno da li rade s kontinenta ili s Jadrana.

Nadam se da je ovime odgovoreno na tvoje pitanje.

Sretno u contestu!

73,
Krešo - 9A5K

9A3R

Krešo, hvala na odgovoru

Odgovor je sasvim logičan, pitanje sam postavio iz sljedećeg razloga koji mi je bio stvorio nedoumicu:

- u prošlogodišnjim rezultatima Kupa Jadrana (link: http://www.hamradio.hr/hfrobot/index.php?
pageid=4&contestid=8&showmode=final ) u kategiriji K1 - klubovi s Jadrana svrstan je 9A1IST koji ima sjedište na kontinentu a za njega su prijavljene postaje koje su radile sa Jadrana.

Ako su bile iste propozicije kao i ove godine onda je učinjena greška koja za 9a1ist nije od neke važnosti.

73, Rudy 9a3r

9A5K

U pravu si Rudy, 9A1IST je trebao biti u kategoriji K2.

Greška je moja, šteta što nismo uočili ranije.
Za 2011. godinu će biti ispravna kategorija. Hvala na korekciji.

73,
Krešo - 9A5K

9A3R

Krešo, hvala na objašnjenju, čujemo se u contestu...

73, Rudy 9a3r