• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Radioamateri, CB i HRS forum

Autor 9A2JK, 19. Rujan 2011, 14:54:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Citat: 9A8A  u 03. Listopad 2011, 17:45:49
U stvari to se ne vidi kada odgovaram na poruku nego samo kada citam???

Mark "prijatelju", kolega po hobiju kako mozes odgovarati na poruke ako ih ne citas?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4ZZ

Mark "prijatelju", kolega po hobiju kako mozes odgovarati na poruke ako ih ne citas?

Dopuna oslovljavanja :Ako mu znaš ime onda mu se obraćaš sa imenom ,a rekli smo da nismo kolege nego radioamateri.

No da ne bi ja tu ispravljao pogledaj knjigu ;ETIKA I PROCEDURE RADA RADIO AMATERA prevedeno od ON4UN i ON4WW.

73 de 9a4zz ,Mladen.

9A3VV

Haj'mo malo na band poslušati što se događa na frekvenciji na kojoj emitira T32C. TO su radio-amateri? Pršte 99, LID, IDIOT, HI i slično. Uz to, naravno, ima signala od tko-zna-koliko kW jer pokrivaju i po 4-5 kHz banda. Pa ti misli je li ti T32C odgovorio na tvoj poziv ili nije dok se maheri redaju sa svojim biserima. Sad će neki mladi nadobudni reći: Šta s..e ovaj matori prdonja? Ovaj matori prdonja hoće samo reći da OVO danas nije ni blijeda slika nekadašnjih radio-amatera operatora. Jadno i bijedno, to hoće reći matori prdonja.

A vi se prepucavate hoćemo li se zvati kolega i hoćemo li se persirati...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A1IW

Citam ovaj topik i ne vjerujem koliko negativizma vlada u nekim textovima... Definitivno bi neki trebali otici odavde i poceti se baviti nekim drugim hobijem. Preporucam ribiciju, blizu je duboka voda, slobodno se mogu baciti u "bezdan".

Elitizam, preseravanje, bahatost, suplje price "iz davnina" tipa: "kad sam ja '43." ili "kad smo mi nekad...", sve to uspjesno tjera mlade clanove iz klubova, a posto je HAM hobi aktivnost za one sa dubljim dzepom, normalno da nema mladih kad nemaju odakle raditi. Dok svuda u svijetu HAM pokret raste, na Balkanu propada. Vrijeme je da fosili odu u zasluzenu mirovinu i da prepuste zivotni prostor drugima.

I za kraj: sta onda ako klinci nisu savrseno naucili telegrafiju za 7 dana? "Omirisali su barut" i dobili kakav-takav uvid u potencijalno novi hobi. Mislim da je krajnje licemjerno pljuvati po "Zvjezdanom selu", ako nista drugo, onda zbog ljudi koji su u tu manifestaciju ulozili puno svoga truda i rada. Svatko tko "baca prvi kamen", neka se zapita koliko je on napravio za zajednicu tokom zadnjih godina. Pisanjem gluposti po forumima nije napravio puno koristi.
Pogledajte u pravcu Karlovca, mozda pronadjete odgovor na pitanje: "Zasto su neki toliko aktivni, a nas nema dovoljno ni za partiju bele?"
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7ZZ

Citat:Ovaj matori prdonja hoće samo reći da OVO danas nije ni blijeda slika nekadašnjih radio-amatera operatora. Jadno i bijedno, to hoće reći matori prdonja.
Onaj tko sudjeluje u grupnoj pljački (banke ili sl.) je lopov.
Netko tko je u grupi koja maltretira,tuče ili na bilo koji način ponižava nekoga je obični sileđija.
Iz toga proizlazi da onaj tko sudjeluje u nečemu što je jadno i bijedno nije ništa drugačiji.To je logika i svi oni koji su je učili znaju da je ova postavka točna.Ja sebi nikada nebi dozvolio da sudjelujem u nečemu za što mislim da je jadno i bijedno.Ali nismo svi isti,to je očito.Oni koji se prepoznaju molim da se ipak ne javljaju,jer bi to bilo stvarno krajnje glupo sa njihove strane  ;)
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A1AA

Uf...uf.....
Diskusija je OK. Suprotstavljanje mišljenja je normalna stvar na forumu ali imam osjećaj da ima previše generaliziranja i previše grubih riječi u zadnjim postovima pa sam slobodan zamoliti za malo više tolerancije.
73, Ivo 9A1AA

9A3VV

Život je inače pun grubih riječi i grubosti općenito. Ako ćemo pravo, ne znam kako drugačije opisati one koji tako bezobzirno i bezobrazno, iako svjesni da ometaju druge, emitiraju na predajnoj frekvenciji neke DX ekspedicije. Nema za to dovoljno grube riječi... Zar stotine, pa i tisuće onih koji žele samo odraditi vezu s DX ekspedicijom, poštujući upute operatora koji lijepo otkuca UP 1 ili 2, mora biti žrtvom neiživljenih, primitivaca? Ili oni možda ne razumiju taj famozni UP 1 ili 2? Dopuštam i tu mogućnost, ali onda su to nikakvi operatori. U svakom slučaju, i jedni i drugi su upravo ono što sam napisao - jad, bijeda i sramota! I usudim se reći da takvog ponašanja nije bilo, a ako i je onda niti približno u tolikoj mjeri kao danas.

Netko je u ne tako davnoj prošlosti svoje postupke pravdao izrekom: Cilj opravdava sredstvo. Zna se i kako je dotični završio. Mnogi se danas u našem hobiju u radu na bandovima pridržavaju te izreke k'o pijan plota. Pa druge svjesno i namjerno ometaju, pa koriste nelegalnu snagu predajnika, pa krivotvore veze, pa krivotvore konteste, pa...  Ma, što da ti pričam, i sam znaš da je sve ovo istina, svakog si dana svjedok tomu na bandovima... Žalosno. I ono ostalo - jad, bijeda i sramota!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3BGC

Ljudi pozdrav. kao prvo, koliko vidim vi ste se jako odmakli od teme HAM i CB i prešlu u gadnu diskusiju o glupostima, a kao drugo bilo bi pametnije da se primite mikrofona i ostavite ovih bezveznih prepirki. Mali savjet, nije ni CB ništa manje zanimljiv od HAM-a. DX je DX bio on na CB-u ili na HAM-u, čak je ponekad jako, jako teško odradit nešto na drugoj strani planete sa 12W i vertikalkom. U amaterskom području sve pršti od snage, a da ne govorim da mi se ponekad povrača od muke kad vidim kakve ljudi imaju antenske sustave. 9A1IW, 9A3RNR i drugi znaju kakvi su kontesti na CB-u. Čista zezancija, roštilj, pivo i da ne nabrajam. Pozivam vas da se priključite da i taj band malo zaživi.

9A4OE

Citat: 9a3bgc  u 08. Listopad 2011, 00:28:45
..., a da ne govorim da mi se ponekad povrača od muke kad vidim kakve ljudi imaju antenske sustave

Svatko ima pravo na neki svoj osobni stav, misljenje
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6R

Vidim nekima su bolji antenski sistemi od kuća u kojima žive ;)
Ljudi znaju pretjerati.

73,9A6R

GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1AA

Reni, to mu (im) nije kuća. To su uglavnom samo mali pps-ovi od jedva 40-ak kvadrata  :D
Kolegi (kolegici?) 9A3BGC svaka čast (nemam podataka o imenu ni na qrz.com). Ima svoje mišljenje o CB-u ali očito da nije dugo u radioamaterskom pokretu.
Najbolji mi je bi ovaj poziv da "ožvimo" CB band......e to će sigurno imati odziva od čitalaca ovoga foruma........a možda i griješim  :-\
Mislim, trebamo prvo oživjeti ove "naše" bandove  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A3VV

Citat: 9A1AA  u 08. Listopad 2011, 13:39:14
...
Najbolji mi je bi ovaj poziv da "ožvimo" CB band......e to će sigurno imati odziva od čitalaca ovoga foruma........a možda i griješim  :-\
...
Ma uopće ne griješiš, evo sav posramljen što sam tu fazu u mom životu preskočio trčim iz ovih stopa kupiti CB uređaj i dići antenu (možda mi posluži i postojeća vertikalka za amaterske opsege jer smo si tako bliski ::) a opet tako daleko ;D), od sinoć bezuspješno tražim mikrofon...
73 Damir 9A3VV

9A7KFF

Pozdrav svima na forumu,moji prvi počeci bili su na CB pa tako i dan danas uza sve ostale opsege rada i na CB-u odrađujem veze i u potpunosti podržavam sve koji rade i javljaju se na CB.

9A3BGC

pozz opet. 9A1AA na qrz-u imaš moje podatke, podosta se dugo bavim radioamaterizmom kao i sa CB-om. Jedino što sam zakinut sa vremenom zbog posla pa se rijetko javljam. Posao mi je takav da sam stalno po terenima a ova oprema je ipak malo preskupa za nosit okolo naokolo. Ko zna možda se uskoro i nađemo negdje na bandu.

9A3VV

Moj imenjak 9A4OE dade nekoliko primjera kako se to danas radi (antene). Ja prilažem jednu slikicu iz prošlosti, iz knjige All About Cubical Quad Antennas" od W6SAI i W2LX. Vjerujem da se stari operatori sjećaju K3JH koji je žario i palio moćnim signalom na svim bandovima. Tko nije znao zašto, evo odgovora.

Poanta je u tome da su antene najvrijednija investicija jer ma kakav uređaj imao ako nemaš dobru antenu - badava ti ne znam kakav uređaj i ne znam koja snaga!
73 Damir 9A3VV