• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

G0KSC 6m antena

Autor 9A9T, 26. Svibanj 2011, 22:33:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VR

Važi Deni!
Upravo kao na slikama je OK! Mislim da je i sam G0KSC nakon primjedbi G3TXQ priznao neke stvari i uglavnom se složio da 1/4 lambda dionica ostane isključivo kao DC uzemljivač. Kasnije i kod njega se pojavljuje i ovo rješenje koje si ti predložio,a to je: feriti što bliže točki napajanja.
Šteta je što materijal Fair-rite #61 ili #43 najčešće nemamo pri ruci i onda ili izostavimo bilo kakvi CMC ili napravimo loš, sa jezgrama iz računala i monitora. Ustvari , neznamo puno o tim torusima (neke posebne oznake nema, neke jesu u boji, a neke i nisu). Dalo bi ih se ispitati i provjeriti...ali da ih ima kod nas u trgovini, bilo bi puno lakše.
Ovo sa 4 CMC-a na svakoj anteni mi je jako korisno jer u Radio klubu "Belišće" imamo dosta problema sa KLMom (KT34xa), unatoč originalnom 5KW balunu. (Na 21 i posebno na 28 zna zamrznuti miša i srušiti program).
Hvala na pojašnjenjima i max 73!
Božo,9a2vr

9A4OE

Snimljena je prijemna strana antene.
Dali ce biti nastavak i snimanje predajne karakteristike antene?

Citat: 9a2vr  u 22. Kolovoz 2011, 23:52:45
feriti što bliže točki napajanja.

Zar se feriti u ovakvom slucaju ne ponasaju samo kao "RF Choke" i ne rijesavaju problem nesimetricnosti u napajanju antene?

Sto kaze Rothammel na tu temu

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4OE

Malo smo se udaljili od teme .

Ujedno, namotavanjem linije oko jezgre pored velikog XL dobili smo VF prigušnicu čija reaktancija izolira ulaz od izlaza. Ovo se postiže i ako se nanižu feritne perle oko kabela (slika 4.). Ovaj tip baluna se zove strujni balun jer se na izlazu javljaju jednake struje, ali suprotnog smjera. No, iako bi teret, odnosno antena bila nesimetrična, ne bi tekla VF struja po kabelu zbog kabela smotanog u VF prigušnicu oko feritne jezgre

Mladene molim te pojasni ovo.
Kako bi antena bila nesimetricna? U odnosu na? Zar nije cilj da se postigne simetrija napojnog voda na antenu? Ako antena postane nesimetricna onda nije postignut cilj da obje polovice dipola jednako zrace
Nije dosta nanizati Fe perle na kabel, treba napraviti jedan namotaj?
Kako odrediti potreban broj Fe perli
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2VR

Pozdrav Damire i Mladene!
Nije problem kako bi to po pravilima trebalo biti, nego , posebno na dužim UKV antenama, kako to izvesti sa što manjim "utegom"u blizini dipola. Naravno, još i da se može tu "ufurati" koji kilowat ako je moguće! Ako bi stvarno 2 do 4 prava ferita (što bliže točki napajanja) riješila problem CMC , kako to sugerira Deni, bio bih presretan i nebi motao više ništa. Ako pomaže još koja jezgra na putu do uređaja, nemam ništa protiv jer to više nije na "boomu". Nebi se opterećivao nesimetrijama (posebno ako je istina da ih pri većem broju elemenata zapravo i nema). Mislim,teorija je sasvim OK ali u praksi ,vrlo uspješno se radi i sa "nasilnim" napajanjem. (Kao kod 9A5Y na 2m ako se ne varam!)
Dobro, ima tu vjerojatno i ponešto različitosti između KV i UKV!?
73 from Božo,9a2vr

9A4ZZ

Damire,
-Ako se jedan kraj dipola nađe u drugačijem ambijentu dolazi do nesimetrije antene.Npr .kod KV najčešći slučaj pojave nesimetrije simetrične antene/dipola/ je kada se  jedan kraj nalazi na različitoj visini od tla od drugog kraja, ili kad jedan kraj dipola ide preko krova a drugi preko dvorišta i sl.
-Dovoljno je nanizati feritne perle na koax  kabel efekt je isti kao da si namotao kabel oko torusa.
-Broj perli u RF CHOKEu  zavisi od vrste materijala ferita njegovih dimenzija i dr. i radne frekvencije ,.Postoji i formula za izračun ali je takova da je ovdije nemogu napisati jer bi se namučio tražeći ta slova i znakove a od nje nebi imao ništa jer bi se onda moralo objašnjavati i tražiti svaka veličina u formuli gdje figuriraju veličine koje treba poznavati.
Zato ti dajem recept od W2DU koji je to isprobao ,izmjerio .

Za KV 1,8-30MHz koristio je ferine perle FB73-2401 ,znači materijal 73 koji je pogodan za ove frekvencije  koji ima u=2500 i takvih 50 perli nanizao na teflonski kabel RG 303 na dužini 30cm.Može i drugi koax koji može proći kroz perle.Na ovaj način dobio je impedanciju plašta od prve do zadnje perle oko 4000 ohma što je dostatno da struja ne može teći po plaštu i time je riješio problem.

Za 50MHz /30-250MHz koristio je  materijal koji pokriva frekventno ovo područje za RF choke to je  materijal 43 koji ima u=950 i nanizao je 25 perli FB43-2401 na koax i dobio impedanciju veću od 1000 ohma što je dovoljno.
Pošto je ovo veoma složena materija odgovori nisu jednostavni i nemogu se svesti na DA ili NE.
Zato sam i napisao seriju članaka o toj temi pet nastavaka VF TRANSFORMATORI IMPEDANCIJE BALUNI i UNUN -I želeći da da se neka stvari pojasne a da se ne ide na pravljenje BALUNa copy past metodom.

73 de 9a4zz,Mladen.

9A9T

Samo da odgovorim na neke upite...

Ne vjerujem da ću raditi snimanje predajne karakteristike antene iako bi bilo interesantno  8)...ali tko zna?

Da, ono zadebljanje jesu feriti, omotani su vulkanizirajučom trakom i na mjestu su gdje mi je bilo lakše traku namotati  :P a ne gdje bi očito trebali biti...kasnio sam sa radovima, već je bio mrak i nije mi se dalo više otspajati kabel sa dipola...prvom prilikom kad idem na krov ću to ispraviti.  ;)

Stavio sam dva ona Panasonic ferita za "skidanje smetnji" na elektroničkim uređajima, nabavljena na Ebay-u, da li su dobri za ovu namjenu neka netko drugi kaže, možda ima konkretnih saznanja. Meni je izgledalo da bi mogli koristiti pa sam ih stavio makar ne znam od koje vrste ferita su rađeni (Al).

Ako netko može potvrditi da su OK, idemo u novu nabavu, hi!

Tom
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A4ZZ

Tome ,
pogledao sam sada antenu od G0KSC  za 50MHz koju si i  ti napravio.Radi se o tome da je potpuno isto namotatiti dovoljno velik FR CHOKE od koaxa ili staviti adekvatne ferite oko koaksa .U oba slučaja to je strujni BALUN .Prvi je izvorni strujni Guanella BALUN(namotan koax) a drugi je strujni BALUN ,W2DU sa feritnim perlama.Vjerojatno  nije dobio dobar rezultat sa motanjem koaxa pa je stvar "pojačao" sa feritnim perlama koje je još dodao.
Inače  ko ima mogućnosti može nabaviti feritni materijal 43 koji je predviđen za RF CHOKE za freq od 30MHz do 300MHz.
Možeš nabaviti feritne toruse Amidon  FT 82-43 koji imaju unutarnji promjer 13 mm i možeš ih nanizati na RG 213 , treba ih 15 komada ,što će biti dugačko  10 cm, kod točke napajanja  antene.Prblem je što jedan košta cca 1,5€-2€.

73 de 9A4ZZ,Mladen.

9A9T

Mladene hvala za info...

Sve OK, najjednostavnije je namotati chocke od koaksa jedino što se povećava težina na toj strani antene...hi  ;D

Da li imaš kakav podatak o vrsti ferita na ovim RFI EMI filterima?
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A4ZZ

Tome ,ne znam da li možeš obuhvatiti koax RG213 sa tim perlama. Mogao bi ti nešto reći o tom feritu kada bi provukao 3 zavoja žice kroz taj ferit i izmjerio induktivitet.No ono što je sigurno je da kupiš materijal #43 koji sam ti predložio u predhodnom postu , imaš ga u GES electronics /OK  -CZ/ VIDI NA INTERNETU I DOBIJEŠ POŠTOM.
73 DE 9A4ZZ MLADEN.

9A3VV

73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

E73M

Citat: 9A9T  u 30. Kolovoz 2011, 08:29:48
Mladene hvala za info...

Sve OK, najjednostavnije je namotati chocke od koaksa jedino što se povećava težina na toj strani antene...hi  ;D

Da li imaš kakav podatak o vrsti ferita na ovim RFI EMI filterima?

Sa slike se vidi da je proizvdjač TDK... i ovo je je vjerovatno model ZCAT12V-B.
Jedan prolaz vodiča kroz isti kreirara oko 100 Ohma impedansu na 50MHz. Znači za  minimum od 1000 Ohma ti treba 10 komada umjesto dva.

Kompletni podaci su ovdje http://www.tdk.co.jp/tefe02/e9a15_zcat.pdf

Usput, Baluni od namotanog koaksa su lošiji od freritnog zbog toga što je rezonantna frekvencija takvog baluna oštrija , odnosno Q faktor rezonantnog kola je veći što dovodi do toga da je takav balun ispod Frez. induktivan  a iznad kapacitivan te ako namotate više zavoja nego je potrebno umjesto XL  imate XC i praktično kondenzator u seriji sa opletom kabla.

Na drugoj strani zavojnice na feritima (ili samo jedan prolaz) imaju manji Q faktor i Frez. je šira. Kod većine feritnih materijala koji su preporučljivi za 6m/2m/0.7m Balune imaju F rez. sa jednim prolazom oko 200 z za materijal 43 od Fair-Rite.com  i oko 650 Mhz za materijal #61.

Sudeći po dijagramu impedanse za ovaj tvoj "clamp" ferit od TDK,  F rez. je daleko iznad 500 MHz pa je on pogodniji za 2m i 70cm antene.

73 Deni, E73M

Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

E73M

Citat: 9a4zz  u 29. Kolovoz 2011, 21:48:40
Tome ,
pogledao sam sada antenu od G0KSC  za 50MHz koju si i  ti napravio.Radi se o tome da je potpuno isto namotatiti dovoljno velik FR CHOKE od koaxa ili staviti adekvatne ferite oko koaksa .U oba slučaja to je strujni BALUN .Prvi je izvorni strujni Guanella BALUN(namotan koax) a drugi je strujni BALUN ,W2DU sa feritnim perlama.Vjerojatno  nije dobio dobar rezultat sa motanjem koaxa pa je stvar "pojačao" sa feritnim perlama koje je još dodao.
Inače  ko ima mogućnosti može nabaviti feritni materijal 43 koji je predviđen za RF CHOKE za freq od 30MHz do 300MHz.
Možeš nabaviti feritne toruse Amidon  FT 82-43 koji imaju unutarnji promjer 13 mm i možeš ih nanizati na RG 213 , treba ih 15 komada ,što će biti dugačko  10 cm, kod točke napajanja  antene.Prblem je što jedan košta cca 1,5€-2€.

73 de 9A4ZZ,Mladen.

Pozdrav, bivši sugradjanine :)

sa zanimanjem sam pratio tvoj serijal u HRS magazinu o TLT, Balunima itd.,
osim par sitnih zamjerki članci su izuzetno informativni i razumljivi prosječnom RA.
Čestitike za trud!

Ja bih samo da istaknem da je W2DU Balun (čitaj choke) izuzetno osjetljiv na veću snagu od 1kw pogotovu akoje VSWR povećan. Nažalost 4000 ohma impedansa nije izmjerena na njegovom balunu jer bi trebalo puno više perli da bi se impedansa na Frez oko 9MHz povećala tako visoko.

Impedansa je nešto preko 1500 Ohma na 9MHz i oko 1000 Ohma na 3 i 30MHz, to semože vidjeti i iz ove slike iz njegove knjige "Reflections II"

Problem sa Feritima sa velikom permabilnošćun kao materijal #73, 77 i čak novi #31 (čitaj nivo magnetizacije) je da su  gubici izraženiji i stotine w2du Baluna su se pretvorili u prah sa samo 1kw  sange i mozda malo povecanim VSWR-om.

Na drugoj strani daleko bolji pristup za KV je motanje zavoja kroz ferite gdje se impedansa povecava sa kvadratom navoja N2 . ako se doda k tomu da se medjuzavojni kapacitet povecava sa brojem zavoja tako da onda F rez. vrlo brzo pada i zbog toga je  materijal 43 i 61 idealan za KV.

Moj test sa Materijalom #31 na KV je pokazao da je ovaj novi materijal dobar za manje snage jer se na 1500w pregrijavao od  3.5MHz do 28MHz.radi se o jezgri FT240-31 sa 12 zavoja i F rez. oko 15Mhz

Ja se već duže vrijeme bavim Balunima i CMC na feritnim jezgrima i srećom zbog pristupa vektor network analajzeru uspio sam potvrditi rezultate i specifikacije proizvodjača ferita.

Drago mi je da još neko pored mene pokazuje interes za ovu materiju.
73 Deni, E73M
Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

9A4ZZ

Pozdrav Deni,
pošto se ovdje radi o problemu 50MHz ,zanemarićemo dio o HF koji stoji prema W2DU:REFLECTIONS III,te ću se samo osvrnuti na 50MHz.Činjenica je da se za 50 MHz  RF CHOKE (ujedno i  strujni BALUN  1:1) mora koristiti materijal #43 ,što je vidljivo i iz tvog priloženog dijagrama.Pošto će teško naći perle koje može obaviti oko RG 213 ja mu sugeriram da naniže feritne toruse od istog materijala.#43 tip FT  82-43 , 15 KOMADA .
Inače prema W2DU :REFLECTIOS III ,ovaj  BALUN može izdržati sigurno 3,5 kW NA 50 MHz ,što se nadamo Tom neće koristiti.
73 DE 9A4ZZ ,Mladen.

9A9T

Koliko sam na brzinu vidio, 20 komada (dva pakovanja po 10kom) FT 82-43 dođu 24,54$ sa dostavom, znači nešto manje nego što Mladen kaže.
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T