Autor Tema: Spotiranje beacona  (Posjeta: 3115 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3VV

• Život posvećen forumu
Spotiranje beacona
« u: 23. Lipanj 2011, 13:37:34 »
Novi sam na 50 MHz pa me zanima što znače neke skraćenice koje nalazim na http://www.beaconspot.eu kada hoću spotirati beacon:

Treba, naime, navesti i Propagation type, a u ponudi su: TR, RS, AS, SS, MS, ES, AU, Au-E, TEP, F2.

Pošto na UKV već dugo godina niti ne zalutam ne treba se čuditi što mi je većina ovih skraćenica nepoznanica. Nadam se da će si netko tko zna dati malo truda pa mi to objasniti. Možda još nekome to objašnjenje ili poveznica na odgovarajuću literaturu bude od koristi? Moram samo zamoliti prepametne, kojih ne nedostaje, da se suzdrže od pametovanja. Prepoznat će se ;D Hvala!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Offline 9A4ZM

• Average Member
Odg: Spotiranje beacona
« Odgovori #1 u: 23. Lipanj 2011, 14:12:39 »
Ja ću ti prevesti kratice, a ti zamoli strica Googla da ti objasni što znače :

TR = Tropo
RS = Rain-scatter
AS = Avio-scatter
SS = Snow-scatter
MS = Meteor-scatter
ES = Sporadic-E
AU = Aurora
Au-E = Aurora + Sporadic-E
TEP = Trans-equatorial propagation
F2 = Propagacija od F2 sloja

73 de Maki

Offline 9A3VV

• Život posvećen forumu
« Odgovori #2 u: 23. Lipanj 2011, 14:32:17 »
Hvala Maki, za neke sam znao ali većina mi je nova. Priupitat ću i barba-Googlea za dodatna objašnjenja, sad će mi i on znati ponešto odgovoriti. Probao sam ali nije se nešto snalazio, nije izgleda ni on baš sveznajući ;)
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Offline 9A1AA

• Život posvećen forumu
« Odgovori #3 u: 23. Lipanj 2011, 20:24:01 »
Damire, ako te nešto više zanima o toj temi pitaj na 9A VHF UHF SHF portalu http://www.hrvhf.net/.
Tamo su momci koji žive za te vrste propagacija koje si naveo  ;D
73, Ivo 9A1AA

Offline 9A3VV

• Život posvećen forumu
« Odgovori #4 u: 23. Lipanj 2011, 23:36:38 »
Hvala Ivo, Maki mi je dao hint, našao sam poprilično toga, dodat ću i link kojeg si mi ti ponudio pa polagano guštati. Prije četiri dana odradio sam prvu vezu na 50 MHz (9A5CW - hvala susjede!) i mogu reći da je zanimljivo i da ovaj moj hex beam sasvim lijepo odrađuje posao. Ne vjerujem da će baš moći prebaciti preko oceana ali tu po Europi, sjevernoj Africi i Bliskom istoku će ići bez problema. I to je nešto :)
73 Damir 9A3VV

Offline 9A5CW

• Master
« Odgovori #5 u: 25. Lipanj 2011, 10:22:06 »
Hvala  na vezi 3VV, imas jak signal uvijek kad te cujem na bandu, zelim ti puno uspjeha.

73, Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.