• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

EC Declaration of Conformity

Autor 9A4TA, 17. Svibanj 2010, 13:40:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4TA

Podnaslov: Uvoz rabljenog radio uređaja za osobe potrebe...

Na moj upit HAKOM-u koji ide otprilike ovako:

"S obzirom da u vašoj bazi odobrene RiTT opreme (http://www.hakom.hr/default.aspx?id=413) ne postoji 99,7% do sada proizvedenih radioamaterskih uređaja marke: Icom, Kenwood i Yaesu, interesira me mogu li za osobne potrebe uvesti i dobiti dozvolu za rad za amaterskog radio uređaja starije generacije koji je namijenjen isključivo za rad na radioamaterskim frekvencijama."

Dana 17.05.2010. stigao je slijedeći odgovor:

"Za uvoz, za vlastite potrebe RiTT opreme koja se ne nalazi u bazi odobrene RiTT opreme potrebno je ishođenje našeg odobrenja za uvoz. U prilogu se nalazi uputa o proceduri. S poštovanjem, mr.sc. Mladen Sikirica, dipl. ing. el. Voditelj Odsjeka RiTT opreme. "

Evo prikačio sam u naputak za uvoznike u "doc" i "pdf" formatu.

Trebam li uopće reći da nigdje na internetu nisam pronašao traženi "EC Declaration of Conformity" za uređaje koje trenutačno "bidam" (stariji ICOM i Yaesu modeli). Znači li to da smo osuđeni na uvoz nekoliko novih modela za koje trenutačno postoje odobrenja, a sve do sada proizvedeno i registrirano više nećemo moći uvoziti, kupovati, registrirati?

Ima li netko friška iskustva na ovu temu? Trebam famozni EC Declaration of Conformity za Icom IC-746, IC-746PRO ili Yaesu FT-920
Miša Nicinger - 9A4TA
Web: www.9A4TA.info

9A4OE

Koje je područje primjene Pravilnika o RiTT opremi?

Pravilnikom se propisuju uvjeti stavljanja na tržište i stavljanja u pogon RiTT opreme, način i postupci ocjenjivanja sukladnosti RiTT opreme, način i postupak ovlašćivanja tijela za ocjenjivanje sukladnosti RiTT opreme, postupak izdavanja odobrenja za uvoz i/ili stavljanje na tržište RiTT opreme, oznake i način označivanja RiTT opreme, te objava popisa usklađenih norma potrebnih za ocjenjivanje sukladnosti RiTT opreme. Odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na:
RiTT opremu koju upotrebljavaju radioamateri, osim radioamaterske opreme koja je dostupna na slobodnom tržištu;
radijske i televizijske prijamnike namijenjene isključivo za prijam radijskih i televizijskih programa;
RiTT opremu namijenjenu pomorskim i zrakoplovnim radijskim komunikacijama, koja udovoljava posebnim uvjetima što se utvrđuju u skladu s posebnim propisima;
RiTT opremu koja se upotrebljava isključivo za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije i sigurnosno-obavještajnih agencija.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4TA

9A4OE na tvoje pitanje: "Koje je područje primjene Pravilnika o RiTT opremi?" ne bih znao precizan odgovor...

Laički gledano, imam utisak da naša država nije zadovoljna sa naplatom carine i raznih taksi, nego želi ograničiti uvoz svih vrsta radioamaterskih uređaja, osim onih za koje neka tvrtka-uvoznik, nije zatražila i masno platila odobrenje za uvoz... Ako se carina i HAKOM doslovno pridržavaju pravilnika, ispada da se niti jedan rabljeni radio uređej više ne može uvesti... :'(

Možda bi HRS trebalo ustati u obranu interesa svojih članova i pozvati na generalni štrajk na prvom slijedećem natjecanju ili bojkotiranje hamfesta... ;D Neka birokrate osjete našu moć i korisnost ovom društvu... ::)

Bilo, kako bilo, molim da ne polemiziramo previše... Neka se jave samo oni radioamateri koji su u zadnjih godinu dana uspješno uvezli rabljeni radio uređaj i dobili dozvolu za rad, pod uvjetom da se isti ne nalazi u HAKOM-ov bazi. Ako takovih uopće ima...  ;)

Miša Nicinger - 9A4TA
Web: www.9A4TA.info

9A4OE

Citat: 9A4TA  u 17. Svibanj 2010, 17:11:08
9A4OE na tvoje pitanje: "Koje je područje primjene Pravilnika o RiTT opremi?" ne bih znao precizan odgovor...

To nije moje pitanje.
To pise i mozes naci na onim stranicama gdje si ti dao link.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5TD

Pozdrav 4TA,

NA zalost mogu ti reci samo jedno, ja borbu vodim sa svim varijacijama navedene institucije, krenuvsi od Savezne Uprave za Radio Veze, HAT-a i na kraju HAKOM-a... To mi je posao i osnovno pravilo ponasanja koje vazi glasi "vezi konja gdje gazda kaze, i svi sretni"

Nije sve tako crno kao sto izgleda na prvi pogled, javi se na PM za ono sto te zanima.

73.....

9A5AST

Bok ljudi,

Znam da je ova tema stara ali je ostala nedorečena odnosno nema pravog zaključka. Dakle, Miša kako je sve završilo na kraju? Zanima me jer imam par opcija preko ebay-a. Radi se o FT-920, TS-430S, TS-690S ili TS-850. Niti jedan ovaj uređaj nije spomenut u onoj HAKOM RiTT bazi. Kako na primjer dobiti taj nesretni EC Declaration of Conformity od nekog ebay prodavača u Americi? Mislim, to su gluposti. Stiče se dojam da je ovaj zakon radio netko tko nema veze sa realnošću ili je to fino smišljeno da se mora kupiti novi uređaj preko naših uvoznika. Molim vas dajte mi neki savjet ili možda jednostavno trebam odustati od nabave uređaja iz Amerike?  :(

Pozdrav.
Mario, 9A5AST

9A8DU

Nikada nisam imao problema pri uvozu RA opreme,razlika je samo u davanjima ,ako uvoziš van Evropskih zemalja plaćaš i carinu,ako je iz EU samo PDV,ako je uređaj polovan,dovoljna je izjava prodavača o cjeni uređaja,i poželjna bankovna doznaka o transveru prema prodavaču,nikada nisam imao problema,...
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A5AST

Hi Drago,

Hvala ti na odgovoru. Kupovao sam X stvari preko ebaya i hvala bogu nikad problema. Ako je nešto vrijednije naplate mi carinu i PDV i sve OK, međutim nikad nisam nabavljao kratkovalni uređaj i tu sam totalno zbunjen. Kako tražiti od HAT-a neke dozvole za uvoz uređaja za kojeg se još natječem na ebayu? Nema logike. Daj molim te u kratkim crtama objasni mi što mogu očekivati ako taj uređaj stigne na carinu. Nije moguće da će samo tražiti PayPal račun? Spasite me muka!  ???
Mario, 9A5AST

9A3TN

4TA

Ispuni obrazac i pošalji ga u HAKOM, nakon čega ćeš dobiti dozvolu za uvoz uređaja.
Za carinjenje (0% +60kn takse) i špediciju (270Kn) ti treba račun za uređaj i te dozvola HAKOM-a pa u ZG na poštu carinjenja Branimirova sa lovom za PDV i to je to.

Osobno sam na taj način uvezao novi uređaj

Boris
9a3tn

9A2JK

Citat: 9A3TN  u 07. Prosinac 2010, 20:55:02

Ispuni obrazac i pošalji ga u HAKOM, nakon čega ćeš dobiti dozvolu za uvoz uređaja.

...
Samo da potvrdim Borisovu tvrdnju. Pišem iz osobnog iskustva (posljednje iskustvo
staro cca 2 mjeseca).

Prije uvoza bilo kojeg radioamaterskog uređaja treba od HAKOM-a zatražiti dozvolu za rad.
Na potpuno isti način kao i kad npr. produljuješ postojeću dozvolu.
HAKOM-a ne zanima da li taj uređaj već imaš ili ga namjeravaš kupiti. Podatak o serijskom
broju uređaja u Zahtjevu za izdavanje dozvole jednostavno izostavi.

Jednostavno, da ne može biti jednostavnije. Da ponovim, bilo logično ili ne, sa jednim jedinim
Zahtjevom, možeš tražiti dozvolu za npr. deset uređaja koje nemaš i najvjerojatnije nikad
nećeš imati. (Zakon kaže da se za sve uređaje izdaje jedna dozvola).

73 ES GL
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TN

Martine!

Mislim da je za osobnu upotrebu broj iste tipe postaja pri uvozu ograničen na 5 komada

pozdrav

Boris
9a3tn

9A5AST

Hi,

Hvala ekipa na pomoći. Znači nije toliko komplicirano koliko sam zamišljao. Onda idem ja to sve lijepo obaviti i ako štogod zapne tu ću napisati.  :)

73!
Mario, 9A5AST

9A2JK

Citat: 9A3TN  u 08. Prosinac 2010, 11:56:09
Martine!

Mislim da je za osobnu upotrebu broj iste tipe postaja pri uvozu ograničen na 5 komada

pozdrav

Boris
9a3tn

Nesporazum, naravno.
Mislio sam na različite uređaje.
Npr. tražim dozvole za K-3, FT-2000,  IC-7600, iako dobro znam da ne mogu sve ovo
imati. Ipak, uz malo sreće i zdravlja, jedan od ovih uređaja bi možda mogao kupiti,
pa je najbolje na vrijeme pribaviti dozvolu.

73
Martin 9A2JK

P.S. (Borise ne odnosi se na tvoju raspravu u ovoj temi)

Lijepo molim sudionike rasprava, pridržavajte se teme – pravilo 7. Pravila ponašanja
na forumu HRS-a. O Pravilima ponašanja možete raspravljati u temi PRAVILA FORUMA.
O ostalim temama u za to odgovarajućim temama. Ako nema odgovarajuće teme,
slobodno otvorite novu temu, napišite uvod i započnite raspravu.

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Citat: 9A4TA  u 17. Svibanj 2010, 13:40:33
Podnaslov: Uvoz rabljenog radio uređaja za osobe potrebe...

Na moj upit HAKOM-u koji ide otprilike ovako:

"S obzirom da u vašoj bazi odobrene RiTT opreme (http://www.hakom.hr/default.aspx?id=413) ne postoji 99,7% do sada proizvedenih radioamaterskih uređaja marke: Icom, Kenwood i Yaesu, interesira me mogu li za osobne potrebe uvesti i dobiti dozvolu za rad za amaterskog radio uređaja starije generacije koji je namijenjen isključivo za rad na radioamaterskim frekvencijama."

Svojevremeno sam pokusao uvesti meterolosku stanicu kupljenu kod WiMo.de, dostavio sam im certifikate i dobio odgovor da poducim svog kolegu koji mi je to prodao kako se posluje u EU jer certifikat NEMA formu kao onaj koji su oni zahtjevali. Sve norme su bile popisane, ali forma nije bila ista. Stvar su vratili natrag u Njemacku, Svabo se nije mogao nacuditi. Inace, iste meteroloske stanice su se nedavno mogle kupiti kod nas u Lidlu. Pa ti vidi...
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris