Promjena broja radioveza aktivatora.
Na prijedlog Marijana, 9A1MB, člana RK Karlovac, 9A1C, kojeg je prije desetak dana uputio vodstvu 9AFF Programa, promijenjen je broj veza koje aktivatori moraju održati a da bi im se ta aktivacija priznala.
U obrazloženju svoga prijedloga, osvrćući se na zadnje aktivnosti klubova 9A1C i 9A1D u kojima je sudjelovao, Marijan kaže (citat prenosimo uz njegovo dopuštenje):
"... Ovo se ponavlja u zadnje vrijeme. Imali smo ogroman problem kod aktivacije Pod Gospu i radili smo ju u dva dana (za samo 2 operatora). Isto tako je bilo s Pod grede koji smo također radili u dva dana, a silno smo se mučili s Orepkom i Prudom. Ušće Neretve nismo uspjeli završiti, odnosno nismo napravili ni polovicu od planiranih veza, iako smo ga također aktivirali u dva dana...
Lako je ako se to desi tu u blizini, ali kad ideš na malo ozbiljniju aktivaciju, uvijek se radi o dosta novca kojeg je sve teže nabaviti. I onda se, umjesto da se veselimo, vraćamo premoreni i spuštene glave. Vjerujem da se i drugi aktivatori susreću s tim problemom. Da ne spominjem nošenje agregata i ostale opreme kroz šumu do područja (jer ne znam koje bi baterije izdržale toliko vremena i tko bi ih nosio). Povratak iz Visibabe (uzbrdo) bio mi je užasno naporan i bez ikakve teže opreme, a kamo li da sam morao nositi još nešto ozbiljnije..."
Uzimajući u obzir gore navedeno te loše propagacije s kojima se susrećemo zadnjih mjeseci ali i svjesni činjenice da će nakon ovoga mnogi lovci (možda) biti prikraćeni, odlučeno je da je za priznavanje aktivacije potrebno održati:
- 60 radioveza ako se želi da aktivacija vrijedi za jednog operatora (ili radioklub). Samo za ovaj slučaj, aktivacija treba trajati najmanje 60 minuta. Prilikom uploadanja loga, robot će sam izračunati je li udovoljen postavljeni vremenski uvjet. Ako nije udovoljen, veze se priznaju lovcima a aktivatoru - ne.
- 100 radioveza ako u aktivaciji sudjeluju dva operatora pod jednim znakom (ili jedan operator pod klupskim znakom).
- za svakog dodatnog operatora u grupi (aktivatora), grupa treba održati dodatnih 40 radioveza.
9A6AA uz suglasnost:
9A2SC
9A9K
9A2MF