• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Konektori

Autor 9A6KTB, 06. Srpanj 2010, 19:26:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2X

Citat: 9A3TA  u 05. Listopad 2010, 12:11:38

Moji PL-259 su smeđe boje.

Točno, smeđi su. Dakle, prije kupnje smeđih konektora provjerite da li su OK kako bi izbjegli neugodnosti
i morali nove konektore baciti prije i nego ste ih uopce pokusali nabaciti.

Chris, 9A2X

9A3VV

Prošlog tjedna stigla mi je kuverta prepuna oriđiđi Amphenol konektora, moći će mi biti dok sam živ, HI. Slijedi pregled svih kablova i zamjena konektora. Koštali su me ali, ako ćemo realno, skuplji su oni jeftini. Koga zanima izvor neka se javi na pp ili na e-mail pa će dobiti info.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2GA

Evo zašto konektori moraju biti kvalitetni i sve dobro "zadihtano" vulkanizirajućom trakom.

Situacija od prije pola sata.

73 de Boris 9A2GA

p.s. Kako izračunati gamma prilagođenje za ovakve meteo uvijete?  :-\
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A3TY

Dosta je vremena prošlo ali ova tema je uvijek aktualna  ;D

Što se danas preporučuje? Osobno mi se puno više sviđa "clamp type" PL259 konektor.
Nažalost, još uvijek su tu potencijalni problemi s navojem. Ne mislim pri tom na metrički navoj već na samu dužinu jer se na neke uređaje uspije do kraja naviti a na neke ne (na one koji imaju nešto kraći SO239).

Da li ste u zadnje vrijeme nabavljali nešto što biste mogli preporučiti?

Da, znam, reći ćete Amphenol je zakon. OK, ali tko jednom montira clamp type više nikad mu neće pasti na pamet lemljenje mase na PL259.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6W

Evo što je to radio s PL-259 konektorima K3LR:
http://www.k3lr.com/engineering/pl259/
73
9A6W

9A2JK

Upravo sam ''naletio'' na račun iz ožujka ove godine (na koji sam morao platiti carinu) i
sjetih se da je to friška tema na forumu. Račun je za UHF konektore na krimpanje iz USA.
Ukratko, poučen iskustvom, tvrdim da ne postoji bolja, jednostavnija i sigurnija metoda
od krimpanja. Kvalitetni UHF konektori na krimpanje za RG213 i RG214 sami po sebi nisu
posebno skuplji od ''običnih'' na lemljenje, pa čak i kad se plati carina. Treba imati kliješta
s odgovarajučim čeljustima za konektor/kabel koja koštaju cca 200 – 300 kuna.
Moje iskustvo s konektorima sa https://www.rfparts.com/connectors/connectors-uhf/uhf-e.html
je odlično. Konektori su vrlo kvalitetni i sa njihove stranice mogu se skinuti svi podaci sa
detaljnom skicom kako odrezati kabel za krimpanje.

I konačno, za mene je jako glupo potrošiti 10 – 20 k kuna na uređaj i antene i onda
štedjeti tamo gdje bi štednju trebalo ''zakonom zabraniti''  ;) , a to su kabel i konektori.

Kak bi rekli ameri, ''moje dvije lipe''.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5TD

čemu naručivati konektore iz USA ?

U  EU ima svih vrsta i raznih kvaliteta, nema carina, nema špedicija i nema nervoze.

9A2JK

Citat: 9A5TD  u 02. Studeni 2016, 09:17:22
čemu naručivati konektore iz USA ?

U  EU ima svih vrsta i raznih kvaliteta, nema carina, nema špedicija i nema nervoze.

To i ja kažem!
Iz spomenute trgovine u SAD sam kupovao samo iz jednog vrlo važnog razloga –
točno sam znao što ću dobiti! Prije kupnje, sa njihove stranice skinuo sam PDF sa svim
mogućim podacima o konektoru, pa kad sam vidio da li je to ono što tražim, onda sam i
naručio. Da ne duljim, moje životno iskustvo je da je najkraći i najbolji put onaj koji ti
je poznat.

Naravno da bi radije kupovao iz EU, ali od koga?
Svaki savjet bi dobro došao.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.