• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Fiberglass štapovi - gdje ima?

Autor 9A3TA, 01. Veljača 2010, 01:12:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Dado, s običnim dummy loadom ti treba još manje prostora, a SWR ti je bolji nego na ovome...  ;D

Ovo mi je mrak dobro iz PDF dokumenta na drugom linku:
Citat:
It is a very efficient horizontally polarised omni-directional antenna for the 14, 18, 21, 24 and 28 MHz bands,
with a gain of 7 dB over an isotropic radiator (7dBi).
Note that this is the same as a standard dipole, although a straight dipole will have sharp nulls off each end.
A standard straight dipole has a gain of 5 dB over a dipole in free space! The specification of a standard large
3 element tribander says that it has a gain of 8.5 dB over a dipole in free space.
This means that it has a gain of 3.5 dB over a dipole at the same height!
Recimo samo da npr. OB11-3 (3 ele. na 14) ima nekih 7.3 dBi gaina u free space, što će reći 5.15 dBd...
Kad to postaviš na "real ground", dodaj 5 dB... ali ne samo dipolu, nego i beamu..  ;)
Podaci su za 14 MHz opseg...

Citat:
* = average gain over dipole in free-space / for comparison: 2 el monobander 4 dbd, 3 el 5-6 dbd
** = average gain at 20m above ground (= dbd + 2.15 db isotropic + about 5 db ground reflection)

Inače, riječ je o 5 dipola spojenih parelelno i savinutih u kvadrat... bolje ti ih je ne savijati u kvadrat i spojiti
paralelno... ako misliš DX-ati, onda štapove radije iskoristi za vertikalke... bez trapova...  ;)

73,
Krešo - 9A5K

9A4QV

Krešo, svaka čast, na onome "plavom tekstu"  ;D

Pokušavam nekoliko puta pročitati što je u toliko malo rečenica udrobljeno i jednostavno  moram priznati tom liku, da ima smisla za prodavanje magle. Toliko sranja u toliko malo rečenica je umijeće napisati, a još veće umijeće to razumijeti, shvatiti i prihvatiti.

Krešo, ja znam da je sada tebi krivo jer lik ima skoro pa isto pojačanje sa svojom petljom naspram tvojoj hrpi aluminija... ;D ;D

Definitivno, za kategorju the greatest shits....

P.S. SWR mast, ozon spray, drvena peć su goli k...c prema ovoj anteni

QV

9A3TA

Za: niska antena (antigromovita), multiband, nema radijala, malo mjesta, znači "gradska" antena, koja bi trebala raditi bar isto kao trap vertikalka...Na tom principu paralelno spojenih žica odlično rade i dipol i GP...Cijena vrlo skromna (ispod 500 kn materijal)...

Protiv: skeptičan sam kak to dela kad krene motanje u krug...tu mi vuče na dummy load...i taj petljanac s duplim žicama, tu nisam doma...to ću ja drukčije...

A to kaj se majstor sam nahvalil, to ide pod normalno, isto piše npr. i kod Eco i kod OB...Skraćeno, uvijek piše: MI ZNAMO...oni papci ne znaju...Svi su puni magle i dima...

Evo prave zvijeri: http://www.gapantenna.com/superc.htm

P.S. JA ZNAM...pitajte moju plavku ak meni ne vjerujete...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A5K

QV: Tip je legenda.. Nabrojio je sav gain dipolu, ali je zaboravio pribrojati to isto beamu...  :o

E sad, da proizvođači pišu svašta, i tu ima prilično istine.. pogotovo na antenama starijih godišta proizvodnje..

Dado, od ove antene ti je bolje staviti najobičniji dipol... trap antena ne mora biti loša, ako je trap kvalitetan..
Na žalost, obično su gubici u trapovima veliki, pa od antene osim dobrog SWR-a nema pretjerane koristi..
A na maloj visini od zemlje, ovi ti drotovi i ne budu bog zna što.

No, nitko ti ne brani da probaš..  :-X

73,
9A5K

9A2NO

Bok Dado!

A da pogledaš na stranicu http://www.trival-kompoziti.si/slo/izdelki.htm. Donit iz Medvoda je dio Trivala.
Oni još proizvode fiberglas svih mogućih dimenzija za Trival ( profesionalne antene ). Iako više ne rade Quad fiber se i dalje proizvodi. Imaš i cjenik...

73 Dino

9A4MN

Kupi jeftine štapove. Jedan duži i jedan kraći. Rastavi štapove. Elemente kraćeg natakni u elemente dužeg tako da dobiješ duple stijenke. Malo se treba poigrati oko dužina dužih i kraćih štapova tako da elementi pašu jedni u druge. 73 9A4MN

9A3BCL

Pozdrav!

I onda, jel nelo slozio cobwebb?

Pa da podijeli iskustva s nama!

U privitku nesto za zainteresirane!

73 de 9a3bcl, Zvonimir

9A3VV

Citat: 9A3TA  u 01. Veljača 2010, 21:51:10
...
Evo prave zvijeri: http://www.gapantenna.com/superc.htm
...
Slikano na zemlji sliči mi na košaru za smeće u parku, na stupu pak na hranilicu za ptice zaštićenu od mačaka. A možda to stvarno radi i kao antena? Ja bih osobno radije stavio na krov GAP-ovog Titana nego ovu košaricu samo je preskup.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3TA

Trenutna faza izrade antene model de lux GTI:

- ploča za prihvat na stup gotova, šelne i šarafi u izradi...

- odlični štapovi fiberglas dugi 6m, sklopivi na 1,20m koštaju 51 kn/kom, info gdje ih ima u HR košta ćevape s ajvarom... luka ne treba... piva može...

- punjenje purpenom bude idući vikend, i mene zanima kak to bude ispalo...

- onda se budemo pomolili, pričestili i uštekali...

Pozz Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2D

Bambusi, ljudi, bambusi su zakon, kakvi fibeglasi. Za primjer, stara ruska tehnologija uvijek radi a amercika crkava u trenutku.

73 de 9a2d

9A2TN

Dado, ako nije kasno

www.trival-kompoziti.si

taj link sam dobio od onih iz Novog Sada što su bili kod nas na hamfestu. Kažu da možeš naručiti dužine koje hoćeš, promjer...

Koki