• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

AR-303

Autor 9A4HP, 05. Travanj 2010, 21:53:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CW

Citat: 9A6R  u 06. Travanj 2010, 12:42:31
Takvi su rotatori i dosta skupi.Problem je što s vremenom dolazi i do zamora materijala pa dok je nešto novo ono i izdrži ali s godinama sve slabi tako i zupčanici.
Zatim moment vjetra.Ne puše u svim krajevima jednako jako i često.Ima lokacija gdje je to česta pojava a i onih gdje je to rjeđe i slabijeg inteziteta.Recimo ovdje  kod nas uz obalu gdje je spoj mediteranske i kontinetalne(gorske)klime ima dosta jakog vjetra sa olujnim i orkanskim udarima.Onaj tko je to doživio zna o čemu pričam.Ne kažem da na kontinentu ne puše jak vjetar,bude i pijavica(malih tornada) u zadnje vrijeme ali nije za usporedbu sa ovim na moru i uz obalu.
Samim tim ovdje veliki sistemi i dugačke antene ne dožive starost,HI.
Za 5-6m antenu za 50 MHz ti ne treba puž ali znaš kako je:Što jači,to bolje. ;)
Moj se umorio jednom i slozio ono sto je falilo od drugog, a vitar puse...puse. Inace ovaj se okrece kako vitar puse i nema frke ;)
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A4HP

Hvala svima na dobronamjernim i konstruktivnim savjetima. :D Naravno vaša su iskustva i dalje dobrodošla.
9A4HP OGULIN

9A3VV

Moje dosadašnje iskustvo sa Masterrotorom iliti kineskim jeftilenom što jednom prigodom napisa Dado je dobro. Stavio sam i AR-201 ležaj ( i to je kineski jeftilen ali što se može, osobito ako si umirovljenik ;)) iznad i na to nasadio hex beam. Za sada je to OK, odmah prvi dan je zapuhalo, ne strašno ali bura k'o bura, nikad se s njom ne zna. Vidjet ćemo hoće li bura uspjeti okrenuti antenu, mada je hex beam simetričan i iz kojeg ga god smjera vjetar dohvati daje jednak otpor. Osim toga, veli mi OM Dragan (K0AP i Z32XX) čiju sam sliku hex beama na takvom rotatoru objavio na prethodnoj stranici da su njegova antena i rotator izdržali oluju od preko 130 km/h bez štete, a on niti nema AR-201 ili bilo kakav drugi ležaj da mu štiti rotator. Vjerujem da će uz dobro sidrenje noseće cijevi što sam napravio izdržati vjetrove koji ovdje pušu.  Za svaki sam slučaj preko eBaya nabavio još jedan isti rotator, nek' se nađe. I ja bih volio imati jači rotator ali...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A1WW

Citat: 9A6R  u 06. Travanj 2010, 11:06:51
Svi oni mogu svašta rotirati do jednog udara vjetra a onda nabavljaj nove zupčanike :-\

73,9A6R

Gdje ima novih Zupcanika ???????
vy 73 de Zeljko

9A6R

Kod tokara. ;)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3VV

Ne znam koliko kod tebe tokar naplaćuje takve stvari ali ovdje bi bilo jeftinije kupiti novi rotator! >:(
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

Ovisi na kojeg naletiš i kako se dogovoriš.Istina za ovaj od 250kn se ne isplati ali za one od par stotina Eura sigurno da.Za poznatije modele ima za kupiti(ne kod nas)tih zupčanika,recimo u U.S.A.
Zeky 9A5ST je kupio jedan za CD45 i rekao mi je da je super prošao i to sa poštarinom direkt preko velike bare.
Za ove kineske neznam dali je uopće dobavljivo. :-\

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3VV

U Umagu, koliko ja znam, ima jedan jedini tokar pa nema pogađanja. ;D Za kineske rotatore nije problem, kupiš (kao ja) jedan rezervni i to je to. ;) Prema mojim iskustvima kupnja u USA je, uključivši i troškove transporta, u barem 90 posto slučajeva isplativija nego kupnja u EU. Često su troškovi slanja iz EU puno veći od cijene kupljenog, osobito ako kupiš neku banalnu sitnicu koje kod nas jednostavno nema. Kad našem trgovcu probaš objasniti o čemu se radi on te gleda bijelo... Dobro, uvijek se kupi još nešto, što možda i nije neophodno, ali opet... Pa te onda naša carina dohvati u svoje kandže, čak i za nekih tridesetak eura ti naplate i pregled i carinu i PDV i... Možda se to promijeni jednoga dana kada uđemo u EU? A do tada...

Odoh ja offtopic...
73 Damir 9A3VV