• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Skraćeni zapisnik 3. sjednice IO HRS

Autor 9A6ARP, 01. Prosinac 2009, 09:24:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6ARP

Apeliram na IO HRS-a da promjeni riječ hendikepirane  u osobe sa invalidnošću,  moja profesorica iz kineziologije mi to nebi oprostila da to vidi.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A3TY

Citat: 9A6ARP  u 01. Prosinac 2009, 09:24:01
Apeliram na IO HRS-a da promjeni riječ hendikepirane  u osobe sa invalidnošću,  moja profesorica iz kineziologije mi to nebi oprostila da to vidi.

Od lošeg još gore. Valjda si mislio na politički ispravan naziv - osobe s posebnim potrebama.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

Hm... "Časnik za hendikepirane prema međunarodnoj radioamaterskoj udruzi"...?

S web stranice Hrvatskoga sabora (http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=12996&sec=1147)

2. travnja 2007.: "U sjedištu Ujednjenih naroda u New Yorku u petak je, uz sudjelovanje predstavnika više od sedamdeset zemalja, svečano potpisana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. U sklopu izaslanstva Republike Hrvatske u potpisivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom sudjelovala je i voditeljica Radne skupine za razmatranje problema osoba s invaliditetom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, Vesna Škulić (9A3XA, op. 9A6AA).

U IARU-u su u uporabi pojmovi disabled i handicapped radio-amateurs , iako ovaj potonji nije dopušten u pojedinim zemljama. Mada se Grupa pri IARU, koja se bavi tim problemima, a s kojom bi trebala kontaktirati osoba o kojoj ovdje govorimo, zove IPHA - Information Programme for Handicapped Radio Amateurs (vodi je Riri, OD5RI), kod nas bi najprimjereniji pojam bio osobe s invaliditetom.

Dakle, prema mome skromnom mišljenju, ako imamo časnika za vezu s IARU, onda bi druga osoba trebala biti časnik za vezu s IARU osoba s invaliditetom.

9A6AA

"DX never sleeps..."