• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dxiranje i smetnje

Autor 9A3VV, 24. Studeni 2009, 11:34:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Prvo da ne bi bilo zabune. Ivo, 9A3TY, ja se dobrim dijelom slažem sa onim što si ti napisao
u ovoj temi. Naravno ne 100%, ali gdje je tu problem? Raspravljamo o temi o kojoj se treba
raspravljati i ne bi ništa trebali shvaćati osobno. Kad bi svi o svemu imali jednako mišljenje,
ne bi bilo napretka i svijet bi odavno propao.

Citat: 9a3ty  u 25. Studeni 2009, 22:08:55
Citat: 9A4MF  u 25. Studeni 2009, 20:59:44
Mislim da svi svakoga razumijemo, ali ne možemo nitko nikome nametnuti svoj stav, to neka bude jasno svima, radio operatorima. Ja volim raditi DX-ove, ponekad i zovem CQ DX, ali kada mi se javi pa počne opisivati RIG i sve ostalo, moram prihvatiti, pa dati ime i sve ostalo, iako bi ponekad prekinuo vezu.

Vidiš, to je kulturno ponašenje i služi na čast radioamaterima.

Točno. Ovakvo ponašanje služi na čast 9A4MF, ali ne i onome s kime je Miro bio u vezi.
To je srž problema. Onaj koji je bio s Mirom u vezi ne zna održavati QSO-e. (Onaj koji
je prvi na frekvenciji, koji je zvao CQ, preuzima inicijativu o predmetnu razgovora...
).
Ne krivim operatora koji je sa Mirom bio u vezi. On jednostavno ne zna. Niko se nije rodio
naučen. Pitanje je da li je imao gdje i od koga to naučiti?!?  Naši bandovi više nisu mjesto
gdje bi mladi (po stažu) radioamater trebao učiti kako se rade veze. Što sadrže ispitni
programi već smo rekli. Zato nam trebaju tekstovi o radioamaterskoj etici i procedurama rada.

73
Martin 9A2JK

P.S. Predlažem da se na web stranici stavi ''malo bolji'' link na tekst:
''Etika i procedure rada za radioamatere''.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3VV

Citat: 9A3LI  u 26. Studeni 2009, 06:49:30
Je da!
A kad je nesto sa ovog foruma urodilo nekim rezultatima?
Ne pamtim.
A vi gospodine kao stari operator bi morali znati kako se nositi sa namjernim ometanjima.
Lako je "napasti" Matu kad je ljepo i pristojno radio koristaci svoju pozivnu oznaku, sta je sa onima koji je ne koriste?
Jedina medicina za takve je potpuno ignoriranje na bandu.
8)
Dragi moj gospodine, ako ćemo samo sjediti i kukati kako se, eto, ništa ne može postići, onda se zbilja ništa i neće postići. Problem koji je ovdje načet nije samo naša specijalnost nego je univerzalan. Što mi u Hrvatskoj možemo učiniti je i nije malo, ovisno kako se gleda (polupuna ili poluprazna čaša ;)). Možemo edukacijom, kao preventivnim načinom, a represijom putem HRS-a i HAKOM-a kao kurativnim načinom djelovanja, učiniti to da se bar naši, hrvatski operatori na bandovima kulturno ponašaju. Isto bi Vi, cijenjeni gospodine, trebali malo pažljivije čitati pa bi Vam možda zapelo za oko da JA Matu nisam, kako Vi velite, napao, nego sam spuštao loptu kad je Mato u pitanju i napisao da je njegova gr(j)eška nenamjerna. A svatko od nas može nenamjerno pogriješiti jer griješiti je ljudski. Ako to čini namjerno onda to nije gr(j)eška nego bezobrazluk, primitivizam i tako to...

A i primjer kojeg je iznio 9A2D je poučan... Bezobrazluku pojedinaca nikad kraja! Uvjeren sam kako bi on veoma lako mogao identificirati tog klipana koji je (zlo)rabio njegov pozivni znak, a onda bi trebalo pokrenuti sve raspoložive mehanizme za trenutačno i trajno uklanjanje te bitange sa amaterskih opsega bez prava priziva!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2D

Citat: 9A3VV  u 26. Studeni 2009, 12:54:47
Citat: 9A3LI  u 26. Studeni 2009, 06:49:30

A i primjer kojeg je iznio 9A2D je poučan... Bezobrazluku pojedinaca nikad kraja! Uvjeren sam kako bi on veoma lako mogao identificirati tog klipana koji je (zlo)rabio njegov pozivni znak, a onda bi trebalo pokrenuti sve raspoložive mehanizme za trenutačno i trajno uklanjanje te bitange sa amaterskih opsega bez prava priziva!

To budi bez brige, pronađeno. Ljubi bližnjega svoga.

73 de 9a2d

9A3VV

Citat: 9a2d  u 27. Studeni 2009, 05:54:53

To budi bez brige, pronađeno. Ljubi bližnjega svoga.

73 de 9a2d
Je l' nježno? ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5CY

Citat:To budi bez brige, pronađeno. Ljubi bližnjega svoga.

73 de 9a2d

E fala Bogu da je.....

samo sad napiši ovdje ili mi barem pošalji SMS (može i sa isprikom) tko je taj kada si već pronašao pravog krivca. 
Baš bi volio znati tko je to bio, jer to pozivanje s tvojim znakom na QRG od DX-a sam i ja čuo ! 
A sječam se dobro na koga si tada sumnjao.... 
Baš me zanima jesu li moje sumnje bile usmjerene na pravog krivca koji se mogao onako ''zabuniti'' i pozivati s tvojim znakom ?

Bok i GD DX

Dean 5CY

9A2D

Deane, nisi bio ti taj.. Ispričavam se javno.

73 de 9a2d