• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

kenwood TL-922 direktno vezivanje gridova na masu

Autor 9A4WY, 04. Rujan 2009, 23:34:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9YY

Dado,s ovim step startom si me bas lijepo nasmijao,slazem se da je to moguce ali ako dajes pobudu prije paljenja lineara....inace da bi bilo jasno drugima,to je nemoguce jer tranzijenti napona su vrlo kratkotrajni i linear ne daje snagu u tom trenutku bez pobude,tako da ni struja mrezice nikako nemoze biti tolika da izgori prigusnica...9A9YY

9A4WY

moš mislit da ga nisam upalio.... ;D...toliku lovu dat a da ga nisam upalio prije toga i "naložio"....nece ici
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A3TA

Razlika je u tome što ja kad nešto ne znam, ja se ne sramim pitati. Kao i 4WY na startu topica.

STEP START u 220V, tj. usporeno paljenje uređaja, tj. prazni elkići u času paljenja OFF/ON posrknu toliko iz mreže da npr. TL-922 izbija automatski osigurač od 10A na razvodnoj ploči u mom servisu...

Plus štedi lampe, jer sporije gurne napon grijanja na hladnu lampu...

Opisano na svakoj stranici o preinakama TL-922, SB-220 i sl. A jednostavno da ga čak i ja znam napraviti...

Baš smiješno, zar ne? I po mom neskromnom mišljenju, obavezno za svaki takav uređaj.

Alo, Sinke, sad si dužan pivu na sajmu u subotu...

A 4WY, daj se potpiši ili nešto, nema te u adresaru, ili da ti sami smislimo ime?

Samo gasa Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A4WY

uhhh... ;D...izvinite...Kiko je nickname...
stose tice step starta to je već u linearu...tako je...bez SS-a pada momentalno automat od 10A...
...u vremenu T=0 struja kroz primar trafa je I=U/Rprimara...a kasnije I=U/Zprimara...
a sta se desava sa filamentima kod direktno grijanih katoda u tom trenutku ima lijepo opisano tamo na  www.somis.org
'oću i ja na pivuuuu... ;D
    A.E.

9A9YY

Dado,to sve stoji sto kazes za step start,ali u kontekstu teme a to je spajanje gridova na masu i pregaranje prigusnice,izvodi se zakljucak da ako se ugradi step start ,zasticene su i cijevi na nacin da se nece dogodit prevelika struja mrezice,i izgaranje prigusnice...a u stvarnosti step start nema veze s ovim slucajem,nego to da jedna cijev ima puno vece pojacanje,zaoscilira u nekom trenutku ili se dogodi flash over zbog necistog vakuma,pogotovo kod starih cijevi ,i jos pogotovo ako nije linear dobro podesen,i najkraci je put praznjenja preko mrezice cijevi na masu,a posto je mrezica vezana prigusnicom na masu-odlazi prigusnica...ali ako su mrezice direktno uzemljene,odlazi mrezica bogu na istinu pa se umjesto prigusnice mjenja cijev...navodim razloge zasto se ni po koju cijenu ne spajaju mrezice direkt na masu...9A9YY

9A3TA

Yes, stoji to... I na plotu svašta stoji...

Ali i sada i zauvijek mislim da uređaj koji dobro radi ne treba kemijati.

Onaj mali žuti kaj ga je prvi nacrtal zna više o lektrici, nego 99% vrlih radioamatera u Hrvata zajedno.

I pokorno tvrdim da nisam u onih 1% pravih znalaca... Niti se trudim...

Mea culpa...

Mea bira... Ma, uvijek, Kiko, nije u pitanju...

9A4WY

slazem se Dado...sigurno oni koji su ga napravili znaju vise od nas...ali i oni grijese...pa zasto ne pitati nesto sto je neko poslije njih recimo poboljsao...ali opet covjek sam mora znati i odluciti sta ce prihvatiti od tih nazovimo poboljsanja...tako SS sam napravio odmah i ugradio doduse po mojoj semi...ali za mrezice nisam znao pa sam pitao...i dobio odgovor....
vidimo se na hamfestu....nego ima favorit piva u ZG... ;D
    A.E.

9A9YY

Dado,nemoj se srdit.Ja sam mislio da komuniciramo argumentima a dobijam osjecaj da nevalja previse znat i dijelit to s drugima.Za tvoj info mali zuti su pogrijesili kod TL-922,i to u dosta stvari,u tome se slazu neka velika imena u podrucju ove vrste tehnike,necu sad nabrajat da se neko ne uvrijedi.A sto se tice tvog misljenja da je najbolje kad je sve u orginalu,zasto onda ugradjujes step start u uredjaj? a mali zuti to nije predvidio?Necu vise stvarno o tome,lijepi vam pozdrav 9A9YY

9A4WY

ja plaćam pivo obojici....kriv sam sto sam pitao nesto uopće..... ;D
    A.E.

9A3TA

Kiko, Favorit pive bude samo ak je doneseš. Tu obično bude Žuje...

Step start je prevara siromaka koji nemaju instalaciju predviđenu za veliki potrošač...

To što donosi i druge koristi, a Bože dragi... I dalje preporučam taj sklop.

Nema ljutiš, samo i dalje verglam isto, ak ideš čarobirati, onda se to više nije mint. Nikada više.

Usporedba, žuti su naštampali puno tisuća Telaca, ja samo nekoliko komada. Ja se usudim priznat da ima boljih od mene...

Ajme, za ovo bu trebalo puno pive da se zaboravi i gurne pod tepih...

9A9YY

I ja pokorno priznajem da ima ljudi koji znaju puno vise od mene,samo ih jos nisam sreo u nekoj od diskusija da odmjerimo snage,a kad sretnem i kad mi dokazu da nisam u pravu to cu i priznati...volim i dalje ucit,u nekim drugim granama tehnike kod kojih se srecem svakodnevno u qrlu...a lineari su mi strast,ali i tu jos ima nepoznanica,doduse vrlo malo....pozdrav momci,castim pivom i ja vas...73 de 9A9YY