• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

RA razredi

Autor 9A2NO, 29. Travanj 2009, 20:54:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Da li netko zna koliko radioamaterskih razreda imaju drugi: DL, OE, F, G, I itd...
Ne mislim da se moramo povoditi za drugima, ali bilo bi zanimljivo znati.
Još malo pa će F'hafen, pa da se raspitamo?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3LI

Mene vise zanima ako recimo iz mjesecne place odvojimo 20%, koliko
mjeseci trebaju izdvajati oni iz DL, OE, F, G, I itd da kupe FTDX-9000 !?
Pa onda da usporedimo.

9A1WW

Svaka cast telegrafiji, mislim da znanje telegrafije samo po sebi vec daje operatoru stanovite prednosti u odnosu na ostale. Recimo jedna od prednosti u VHF kontestu telegrafista ce odraditi bar 5 DX-ova od 700 bodova na vise i samim time osigurati si bolji plasman, zar to nije nagrada za znanje ? Poznajem odredjeni broj amatera koji su polozil A klasu s znanjem telegrafije a da iza toga nisu napravili ni jedan QSO na cw, namece se pitanje u koji bi oni razred spadali. Ljudi su polagali telegrafiju ne zato sto ih ona zanima ili sto vole tu vrstu rada nego im je ona bila nametnuta kao uvjet za A razred. Na zalost ne postaje se vrhunski operator ili dobar amater polaganjem telegrafije.

Bilo bi dobro kad bi se svi mi prisilili bar jednom procitati onaj prevedeni pdf  Radioamaterska_etika_hr i jos bolje kad bi nesto iz njega usvojili.

Mislim da je puno vaznije pitanje kako zainteresirati mlade za ovaj hobi i dovuci ih u klubove. U stvari bilo bi dobro da neko ovo pitanje otvori kao novu temu.
vy 73 de Zeljko

9A5CW

Bok,
"kompletan" operator nauciti ce sigurno i telegrafiju...
Mojih 5 lipa...

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

VE3ZIK

citat: Da li netko zna koliko radioamaterskih razreda imaju drugi: DL, OE, F, G, I itd... 9A2JK

DL ima 2 klase. Nacionalna i A. A nema obavezu CW.
DO klasa je slicna P klasi u Hrvatskoj. Da dodam, ovdje se vode velike polemike za jos jednu pocetnu K klasu, sak ojom bi trebalo privuci mlade u ovaj hobi...
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A3LI

Citat: 9A1WW  u 16. Lipanj 2009, 09:51:30
Svaka cast telegrafiji, mislim da znanje telegrafije samo po sebi vec daje operatoru stanovite prednosti u odnosu na ostale. Recimo jedna od prednosti u VHF kontestu telegrafista ce odraditi bar 5 DX-ova od 700 bodova na vise i samim time osigurati si bolji plasman, zar to nije nagrada za znanje ? Poznajem odredjeni broj amatera koji su polozil A klasu s znanjem telegrafije a da iza toga nisu napravili ni jedan QSO na cw, namece se pitanje u koji bi oni razred spadali. Ljudi su polagali telegrafiju ne zato sto ih ona zanima ili sto vole tu vrstu rada nego im je ona bila nametnuta kao uvjet za A razred. Na zalost ne postaje se vrhunski operator ili dobar amater polaganjem telegrafije.

Bilo bi dobro kad bi se svi mi prisilili bar jednom procitati onaj prevedeni pdf  Radioamaterska_etika_hr i jos bolje kad bi nesto iz njega usvojili.

Mislim da je puno vaznije pitanje kako zainteresirati mlade za ovaj hobi i dovuci ih u klubove. U stvari bilo bi dobro da neko ovo pitanje otvori kao novu temu.

Željac piva i čevapi za ovaj tekst !!!!

A neki bi ga trebali dva do tri puta dnevno pročitati !!
:)  :)  :)  :)  :)

73 !

9A3QB

Da li smo mi zaista prolupali?
Osobno nemogu razumjeti ovakve diskusije, mogu održati vezu telegrafijom ali ju osobno nevolim. Da li bi me zbog toga trebalo prisiliti da radim ono što ne volim. Ako je odgovor da gdje će završiti radioamaterizam. Danas u Hrvatskoj kad je u pitanju radioamaterizam dolazi do izražaja klasični "hrvatski jal". Umjesto da smo sretni da nas ima što više i da nam HRS ne propada mi gledamo kako samo nekoga popljuvati a ne nudimo ništa u zamjenu za ono što smatramo da ne valja. Ako mislite da je rješenje tri stanice na opsegu samo da vama nitko nebi smetao na opsegu onda tako kažite. Osobnu nesposobnost u postizanju dobrih rezultata netreba prebacivati na drugoga ( on je radio linearom, on je špricao po opsegu i slično) Ako stvarno mislite da je vrhunski CW operator nešto više od nas običnih smrtnika ja konkretno predlažem:
Brisanje svih jednoslovnih pozivnih oznaka te polaganje ispita za jednoslovnu pozivnu oznaku sa poznavanjem rada svim vrstama emisija. Konkretno ne samo CW nego i razni digitalni modovi te rad na ARG-u i radioorjentaciji.Tek to je za mene kompletan radioamaterski operator A razreda i ja ću onda biti ponosni vlasnik B licence.
Sa štovanjem i bez ljutnje  Mirko  9A3QB

9A3VV

Citat: 9A1WW  u 16. Lipanj 2009, 09:51:30
...
Poznajem odredjeni broj amatera koji su polozil A klasu s znanjem telegrafije a da iza toga nisu napravili ni jedan QSO na cw...
Ja pak poznajem neke koji su iz E razreda alkemijom koju je netko jako pametan ::) u Hrvatskoj smislio postali operatori najprije (čini mi se) C, a potom i A razreda a da nikada, ali stvarno nikada, nisu održali niti jednu jedinu vezu na bilo kojem amaterskom opsegu! Što sam ja sve morao proći to ja znam, a znaju i drugi stari operatori koji su radio-amateri četrdeset i više godina. Ne očekujete valjda da ću ja sada skakati do neba od oduševljenja što su kriteriji za amaterske radio-operatore sve niži i niži? I nemojmo glorificirati digitalije, tu operator služi samo da opslužuje uređaj koji održava vezu. Ili telegrafija preko PC-a... Ma dajte... Više je znanja potrebno za održati fonijsku vezu. Tu treba razumjeti što sugovornik priča, baš kao što u telegrafiji treba razumjeti one crtice i točkice. I znati izvući signal, bilo fonijski ili telegrafski, iz mnoštva signala i šumova, čuti ga svojim uhom i razumjeti ga! I onda održati vezu! To je za mene operatorsko znanje, to je za mene radio-operator. Razumjeti će netko digitalni signal? Uređaj će mu iz šume signala izvući signal kojega će dekodirati i operator će, sav ponosan, održati vezu... Neće on, nego njegov uređaj i onaj drugi uređaj čiji je signal primio njegov uređaj... Oni će (operatori na oba uređaja, točnije rečeno poslužitelji uređaja) samo opsluživati svoje uređaje i ništa više. Imat će se čime i ponositi ::)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

VE3ZIK

Volim CW. najvise veza iz 9A imam upravo odradjeno na CW, a najmanje na SSB :D ... to ne znaci da ne volim SSB, vec sa 100W je najljepse raditi CW, HI.
To sto volim CW ne znaci da nije fino raditi i DIGI, konkretno RTTY, PSK 31/63/125. E da, imam nesto veza i na 10m FM .

DIGI mode koriste mnogi koji:
1) ne vole CW
2) imaju bucnu zenu i djecu koja prave QRM iza ledja
3) ljudi koji imaju problema sa TVI i sa 20tak vati na PSK rade cijeli svijet
4) neka se ne uvrede, ljudi u mirovini i koji VOLE biti QRv, ali im je lakse kliknuti na F3 u Macro nego da drze mic/CW Keyer

Ovdje se vec diskutovalo o tome. CEPT licenca ne trazi CW. Hrvatska je potpisnik CEPT. I tu se prica zavrsava.
Svako radi ono sto voli. Neko voli konteste, neko voli EME, neko ARG. Sta znam, bavim se ovih hobijem evo gotovo 20 godina. Pokusavam da pratim ono sto mene zanima, konkretno pricam o koristenju PC u HAM svrhe. U pocetku je to bio samo LOG bez CAT i ostalih gluposti, onda se uz blagodet Logger32 koristi i DIGI vrsta rada.
Recimo, ja ne volim konstruktorstvo i to priznajem. Nikad me nije zanimalo. Uvijek sam vise volio CW taster / MIC nego da nesto sklepam. :)
Jedino sto se tu promijenilo je u tome da se igram sa antenama tipa sto manje para/sto vise koristi. :)

Smatram da uvodjenje nove K klase u DL donosi novi broj clanova. Iz kvantiteta izlazi kvalitet, a to svi znamo sa nekadasnjih CW tecajeva gdje je od 10 tak pocetnika tek, 2 do 3 postajalo kvalitetan operator.

Nekada je omladinu bilo lako animirati sa stanicom, rucnom radio stanicom itd itd, a sad, u dobu kad je ADSL prikljucak normalna stvar i stvar bez koje se ne moze, treba kanalisati odredjeni broj ljudi koji vise vole tipkovnicu od Benchera. :) mozda wireless udruzenja? Mozda, DIGI mode koji je blizak PC itd itd itd?

Ili, ono sto jos uvijek funkcionise (9A1CIG), otvoriti vrata radio kluba sirom klincima, animirati ih tehnickom kulturom, kompjutorima, ARG i onda "slucajno" pokazete Benchera  ;D

Neko ce reci da je vrijeme radio klubova proslost. Mozda. Ali, RK trebaju biti tu da stvore novu generaciju. Na HRS forumu sigurno to nece uspjeti. 8)

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2QP

Ma kaj se tu ima razglabati vec sam o toj temi napisao ako netko voli taj hobi nek se malo i potrudi oko svih vrsta rada pa tako i telegrafije koga to ne interesira to je njegova stvar ALI taj se nije potrudio i po mome nebi trebao biti u A razredu pa nek se zna da nije bas sve naucio.Po meni operator A razreda trebao bi se potruditi i nauciti sve radioamaterske  vjestine a koje ce vrste rada i vjestine koristiti to je po vlastitom izboru i interesu.
TELEGRAFIJA ZA SVA VREMENA !!!!!!
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe