• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Spiderbeam

Autor 9A4OE, 11. Svibanj 2009, 17:54:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Dali je tko izradio (osim sto su preveli) navedenu antenu  po nacrtima DF4SA?
http://www.spiderbeam.com/home/index.php?XTCsid=399aa8308dbdeb449164cad93ef052c5
Kako se ponasa koliko je trajna najlonska spaga sto se koristi za vezanje bala slame?

Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

VE3ZIK

Evo ovako, radio sam sa Spiderbeam (takmicenje u DL0OV)i radio sa Moxonom(9A/VE3ZIK).
Kanap za vezanje bala zaboravi, on na Suncu i kisi puca.
Moj glas je uvijek ZA moxon iz par razloga, izmedju ostalih:
-antena bolje radi;
-antena ima bolji odnos naprijed/bok, bitno za nas sa juga EU
-stapovi za Spiderbeam su preskupi.

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2NO

Bok!

Ovako ja sam, između ostalih dovršio prijevod za Spiderbeam, ali sam ga i sastavio i koristio.

Iskustva su slijedeća: Prvo sastavljanje je dugotrajno, sve moraš sam sastaviti, izmjeriti, zalemiti itd...dosta vremena. Ako još uzmem u obzir da sam prevodio uputstva, znači da sam upoznat sa načinom izrade...trajalo je cijeli dan.

Špaga i najlon je kvalitetan, tu nemam prigovora. Kevlar i dobar flaks. Fiber-štapovi su upitne čvrstoće. Nama u klubi, 9A1HBC je zimus nekako ušla voda, sledila se i fiber je pukao. Na sreću zamijenili smo položaj fibera ( stavili smo ga u cijev, središnji nosač ) i dalje je OK. Da je po mom ja bih napravio nekoliko preinaka pa ni takve stvari nebi bile problem...ali to mogu i drugi.

Naime...jedna osnovna stvar za one koji kupuju antene...Spiderbeam je kompromisna antena, kao i mnoge druge te vrste.

Ima jednu prednost...kada ga jednom sastaviš i rastaviš idealan je za DXpedicije. Lagan je, malih dimenzija i drugo sastavljanje je brzo. Radi kao i sve slične antene - savijeni dipol i elementi da sve stane na što manju površinu, ( Moxon ima drugačiji oblik i nije u toj klasi. On je bliži petlji nego Spider i karakteristike su drugačije ). A zna se - što veća površina ( volumen ) antene to bolje. Zatvorene petlje još bolje.

Kratko i jasno...Kvaliteta materijala ( po iskustvu ) je OK ali ...ostalo je portabl.

73, Dino, 9A2NO 

9A6XX

ako se govori o orginalnim Spiderbeam djelovima nama su se pokazali izuzetno dobrim, doduše mi ga koristimo samo za ekspedicije i tu bi prigovorio samo relativno slabašno izrađenom križu. Ipak, ove nas je godine na Korzici ulovila jaka noćna oluja s jakim vjetrom. Ujutro nas je bilo strah pogledati kroz prozor da nebi vidjeli sve stupove na podu. Spiderbeam je fantastično prošao, a da je oluja bila žestoka stup smo našli više od 5 centimetara u zemlji sa svim zatezima na stupu potpuno opuštenim. Nijedna žica, nijedan flaks nije popustio.

Prvo slaganje je muka, ali sad ga sastavljamo unutar 2 sata.

Za permanentno korištenje na lokaciji ga nebi preporučio (iako postoji i heavy duty verzija?) no vidio sam ga na nekoliko lokacija i ljudi su rekli da se dobro odapire vremenu.

Za portabl rad volimo koristiti i fiberglas štapove koji nisu tako skupi na www.dx-wire.de. Odlično za 40m GP ili pak stup za 80m inv V.

Ja se nadam da će se ovog ljeta ulovit neko vrijeme i složiti 3 el Moxon za 15m te usporediti sa Spiderbeamom, svi djelovi su spremni, sad samo treba uzet vikend vremena s još par optimista.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2NO

Evo opet...
Hrle i ja se slažemo glede odgovora na pitanje o kvaliteti...

Spiderbeam ima kvalitetne konope i flaksove i izdržljiv je (neznam kakav je bio križ kod light verzije u Hrleta ali ni heavy duti ne izgleda upečatljivo...ali drži zimu i vjetar) ).

Sličan flaks ( najlon ) koristim i na kvadu...10 godina u zraku i nema problema.
Konop ( špaga ) je kevlar i s njim nema problema. Takav koristim za loop za 40 / 30m desetak godina...i još stoji. Malo je promijenio boju ( kako bi mi rekli "abšisao" ) ali drži, ne "cufa" se (ljušti, pucaju niti...).

Za one koji trebaju jednostavnu i pristojnu antenu ...Spiderbeam i Moxon ( redoslijed nije bitan ).

73 Dino

PS Nisam kupio Spiderbeam jer je moj kvad daleko bolji...

9A4OE

Zahvaljujem.
Ukratko antena nebi bila za portabl rad nego za rad sa fiksne lokacije.
Razmatral sam i izradu moxon antene, vidjet cu za sto cu se odluciti, ionako je konstrukcija slicna, lagane su i netreba jaki rotator.
Nosaci nece biti od fiberglasa nego Al cijevi 22mm (vrlo kvalitetne koriste se na brodovima za rashladne sisteme) tako da njihova cvrstoca nije upitna. Za izolatore mislim upotrijebiti plasticne nosace sto se koriste za pricvrscenje Cu cijevi kod centralnog grijanja itd..
Spaga od najlona ili kevlar neznam, ovu prvu je lakse kupiti i vjerojatno je jeftinija za kevlar neznam ni gdje se moze kupiti.
Nesto ce biti.

Damir

9A2JK

Odlične ''špage'' imaju www.mastrant.com
Lani su bili u Friedrichshafenu i tamo se je moglo kupiti.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Bok!

Damire, ako misliš raditi Spiderbeam ili Moxon sa Al nosačima....zaboravi. Elementi kod klasičnog beamu su okomiti na boom...Kod Moxona i Spiderbeama nisu...Ne vjerujem da će raditi.

Nekada su Ameri radili kvad ( Gotham ) sa Al elementima...nije se proslavio.

Možda netko ima drugačije iskustvo...

73 Dino

VE3ZIK

Hm, jedino kada bi ti al 22mm bili elementi, tj da napravis Yagi mox :)
Znaci, na bumu imas te tvoje 22mm, a izmedju njih na krajeve ide zica, odnosno konop...
S55M je nesto slicno radio sa 40m 2 el. Mox, al cijev i nastavak fiberglas...

9A6C

Prvi moxon sam uradio s alumijskim nosačem na kojisu okomito išli štapovi koji su nosili žicu- Toje u biti klasičan beam sa savijenim elementima.
Drugi moxon je imao križ u sredini (140x40 stupnjeva), a oba su radila prema očekivanju.

Spiderbeam je nešto drugo i treba poštovati upute za gradnju, jer su dimenzije dosta kritične, vjerojatno zbog geometrije elemenata.

Prevodio sam za DF4SA prvu verziju uputa za spiderbeam i kad sam došao do kraja, odustao od gradnje, hi. A imam i DXwire, 73 m!

Antena je prvenstveno namijenjena ekspedicijama i pitam se koliki bi joj bio rok trajanja kod nas uz more.

Za stalnu instalaciju ipak aluminij - ako je prostor u pitanju, onda OB7-3 čije su dimenzije bile objavljene ovdje na webu. Jednostavno, lagano, rad iiz prve, a sve za manje od 1000 kn.

GG

Gotham quad je stvarno bio bljak.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4OE

Malo ste me obeshrabrili, a ja mislio da ce odlicno doci te Al cijevi (dobro je sto sam ih dobio).

Damir

7S7V

Spiderbeam sam koristio par godina, prva verzija...prvi put je sastavljanje trajalo oko 8 sati, vec sljedeci put dosta manje, moze se dovesti na oko 2 sata...

Meni je trebala antena koja je lagana i pokriva tri banda,...sve to SPIDERBEAM ima...ono sto se navodi, da ima oko 6-7dBi pojacanja i oko 20db F/B stoji, SWR je odlican...mislim da se moze porediti sa antenom tipa CC A4S...jel MOXON bolji, to je subjektivno pitanje, licno mislim da nije...

Za portabl rad je super ili kako sam je ja koristio, dizanje u petak za contest i spustanje u ponedelja ujutro, sve to radi bez problema jedan covjek.

Par slika:

http://www.qsl.net/7s7v/cqww/cw/2003/index.html

http://www.qsl.net/7s7v/wpx/2004/cw/index.html

VE3ZIK

dobro, 2 el mox je po meni bolji od 2 el spiderbeam.

Nadam se da cu i ja ove godine mozda imati vremena pokusati kakav 3 el mox dici...

9A5BB

Pozdrav,
Koristim heavy duty spiderbeam i evo 3 godine stoji na stupu,suncu i buri u Kraljevici...Malo se sve opustilo s vremenom ali sve OK ...Koristim 5 band verziju, iako sam u početku stavio samo 14 mhz ca se pokazalo osjetno bolje u prijemu nego sad kao multiband.....Koliko znam more se koristit Al. za moxon ili spider ali samo kod monoband  verzije za vise ne...

VY 73 Marko