• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

T98R

Iako se nisam vise imao namjeru mjesati, moram da reagujem na neke tvrdnje iznesene ovdje kao i na forumu ARABiH jer me neki potezi koji su prezentirani podsjecaju na pravi diletantizam.

Dakle s obzirom na to da je prema tvrdnjama ucesnika kao i mojim saznanjima bilo nekih inicijativa slicnih mojoj postavljam pitanje kako je moguce da najveci broj radioamatera u BiHuopcen ne zna za njih? Oni koji nesto znaju o tome uglavnom imaju nezvanicne informacije. Dakle koja je svrha dogovaranja ako o tome nece biti informirani oni u cije se ime to radi. da li je to svjesno uradjeno ili jednostavno oni koji su to organizovali nisu uradili posao kako treba. Da je sve to na pravi nacin prezentirano u javnost vjerovatno bi doslo do pritisaka o strane onih koji su zainteresirani za promjene na bolje na one koji su potpisali neki sporazum da se on ispostuje. Mislim da nije moralno da se o tako vaznom pitanju odlucuje u krugu od nekoliko ljudi.

Sam sastanak  u Mostaru. Mislim da sam sporazum koji se sastoji od tri recenice dovoljno govori sam za sebe. Njegova sustina je suvise maglovita i u njemu nema konkretnih zadataka i rokova za njihovu realizaciju. Pa zar se tu nije mogao utvrditi makar termin sljedeceg sastanka. Na sastancima na kojima se raspravlja o tako osjetljivim stvarima cak i dogovor o terminu sljedeceg znaci puno. Inace, alo se to ne dogovori nastaje pauza, uglavnom sve pada u vodu, i onda se mora od pocetka.

Iz svega ovoga zakljucujem da je jedan veoma bitan problem koji koci rijesavanje radioamaterskih problema u BiH pored nepomirljivih stavova po odredjenim pitanjima i igra «gluhih telefona» odnosno veoma losa komunikacija izmedju svih «zainteresiranih strana» kao i organizacija radioamatera sa svojim clanstvom. Ukoliko se ta komunikacija podigne na zadovoljavajuci nivo mislim da ce se pokazati da ni stavovi nisu toliko nepomirljivi i da bi se uz puno tolerancije i medjusobnog uvazavanja stavovi mogli dovoljno pribliziti da bi se problem rijesio na zadovoljstvo svih.

Mislim da se kao sto su to primjetili mnogi i u ovom opcem haosu ideja i prijedloga lagano nazire neki temelj na kojem bi se mogla izgraditi solidna kuca...

Dakle uspostavljanje radnog tijela koje bi pokusalo usuglasiti stavove, uz uvazavanje svih radioamatera tako sto ce im redovno i detaljno izloziti svoje namjere i zakljucke, uz organizovanje skupa gdje ce svi koji to zele reci svoje vidjenje bi puno pomoglo i vjerojatno dovelo do zeljenog cilja.

Nadam se da ce mi neko odgovoriti. Sta sprijecava BiH radioamatere da sami bez icije pomoci organizuju jedan okrugli sto na kojem bi se malo prodiskutovalo o svim otvorenim pitanjima? Mislim da bi takav sastanak zavrsio mnogo bolje nego sto se sada svima na prvi pogled cini.

Naravno svi oni kojima je stalo do uspjeha trebali bi smiriti strasti i prestati sa blacenjem i vrijedjanjem drugih ljudi jer to ne doprinosi smirivanju situacije nego je jos vise naelektrizirava..

U nadi da je «veliki tata» koji organizuje sljedeci sastanak slicnog misljenja kao  i ja svima maksimalna sedmica trojka :P

9A3IV

Pozdrav svima!
Cestitam. Prisilili ste me da se registriram kako bi procitao tko sto kupuje i prodaje, pa cu i ja napisati koju rijec.
Shvacam kad netko nesto ne zeli ili zeli. I ja mnogo stvari zelim i mnogo ne zelim. Bez obzira na to MORAM postivati zakone.
Za one koji koriste YU4 pozivne oznake bas me briga. Oni koriste pozivne znakove neke druge drzave, a ne republike Hrvatske. Za to neka se brine netko iz te drzave. Mene zanima samo RH i HRS. 9A11 prefiksi su nelegalni i nitko ih nesmije koristiti.  HRS treba reagirati na tu situaciju jer 9A11 steti HRS-u i Republici Hrvatskoj. Onaj tko ih koristi krsi zakon i riskira kaznu. Shvacam da netko ne zeli koristiti T9 prefiks, ali ako zivi u BiH mora ga koristiti. Umjesto da se pomogne predsjedniku HRS-a koji je nakon dugo vremena primio vruci krumpir u ruku kako rijesiti problem samo se prepucava: ja ono ti ovo.
Izgleda da Visoki predstavnik (kako li se ono zove) nije cuo za radio-amaterizam jer bi vec izdao nekakav dekret i svi bi ga postivali.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4NA

Petak, 20:35
SSta mislite ssta svi ovi rade na ovome sajtu ??
Jeste li ikada pokussali stisnuti refresh na ovome forumu?
Brale brojilo vrti ka' moj sat kada upalim punit termoakumulaiconu  :D

Online:
01: 9A7WA
02: t98r
03: 9a4qv
04: 9a6psk
05: mhn
06: 9a4na
07: 9a6ajk
08: 9a5vi
09: 9a4np
10: s52w
11: 9a3pa
12: 9a6ksc
13: n5cro
14: 9A7IKF
--------------------------------------------------------------------------------
Staff Online:
01:  9A6AA
02:  9A3PA

Taklem,
zainteresiranih ima...
... ili je ovde ono... puno zuje... malo meda daju...
73

9A5VI

Damire, 9a3iv

Drago mi je da se sto vise ljudi ukljuci u ovu diskusiju, ali na konstruktivan nacin.

1.Status yu4 i 9a11 je poznat. Nisam pravnik ali znam da je 9A0AAA do 9A9ZZZ  OK i poznato prema "Pravilniku". Sto je 9A10AAA  do npr. 9A110ZZZ pravno, ne znam.  
2.". . . . T9 prefiks, ako zivi u BiH mora ga koristiti (k. c. )". Ono "mora" nije bas na mjestu. Precesto se koristi i onda kada ne treba.Shvati, postoje i ljudi koji su radje "off" ili SWL nego "moras"  sto znaci "pogni glavu"(ovo je ipak hobi).
3.Ovaj "topic" je jako aktualan sto se da vidjeti iz statistike i 8. stranice i opaske 9a4na. Ali, po mome misljenju, nije trebao biti otvoren na nacin da se napada jedan hvalevrijedan pokusaj davanja doprinosa u rjesavanju problema RA u BiH i to od strane 9A amatera. I Yu4 i 9A11 opterecuju i BiH, i RH,  i SCiG. A postoji i Dayton.

Pozdrav!

9A4NW

Novost:Danas je održan sastanak sva tri saveza u Bosni i Hercegovini gdje je jednoglasno donešena odluka da nas ove godine u IARU predstavlja Sam (Senad) KH6/T95MWP.  :)

Nije bilo nikakvih primjedbi pošto se radi o čovjeku koji ima EU/USA poglede i kulturu ponašanja: prditi, zajebavati, vabiti, podjebavanje,
fašisti..... :)

Ipak je krenulo nabolje.....9A11NW

4N4DA

Citat: t95mwpLahko se vama tama zajebavati,ja ovih nekoliko dana sam morao objasnjavati Amerima ovdije u Californiji sta se to opet dole dogadja.Ljudi me pitaju hoce mo li mi to opet u rat zbog T9.Neznam je li itko isao na www.eham.net pa da vidi tu bruku i sramotu nas iz ex Juge.Sa ovim svim mi sami dokazujemo da jos nismo zreli za Evrope i ostalog svijeta.73

Senad

Neće zbog radioamatera, ali mene sve ovo što se dešava ovdje (ma kako se to "ovdje" zvalo) neodoljivo podsjeća na kraj 1991. / početak 1992. Svi znamo šta je poslije bilo. Volio bih da griješim ali... :-( U vezi "bruke i sramote" na eham.net forumu, pa š'a da kažem, zna se ko je počeo rat  :). Imamo lika koji je u Americi, i onda oplete standardnu priču tipa mi dobri - oni loši, i onda kad neko (u ovom slučaju ja) reaguje , onda je bruka i sramota. Š'aš, dupla mjerila, kao i obično...

4N4DA

Citat: 9A3IVPozdrav svima!

Izgleda da Visoki predstavnik (kako li se ono zove) nije cuo za radio-amaterizam jer bi vec izdao nekakav dekret i svi bi ga postivali.
Damir

Nornmalno da nije čuo, kad u radioamaterizmu nema love da se obrne/opere i šta ti ja znam. Mada ako bude Siemens imao neki opasan proizvod za radioamatere garant ima da visoki predstavnik svima dekretom uvede nabavku te opreme (uz njegov procenat od 10%)

4N4DA

Citat: 9a5viDamire, 9a3iv

Ali, po mome misljenju, nije trebao biti otvoren na nacin da se napada jedan hvalevrijedan pokusaj davanja doprinosa u rjesavanju problema RA u BiH i to od strane 9A amatera. I Yu4 i 9A11 opterecuju i BiH, i RH,  i SCiG. A postoji i Dayton.

Pozdrav!

Pa neko nam se osjetio ugroženim... Upet im č****** i u***** rade iza leđa... ':lol:

T98R

Mislim ima previse zlobe u tvojim postovima. :evil:

Pokusaj ovaj problem malo vise gledati  8O sa radioamaterske strane a malo manje sa politicke, vjeruj mi da ce biti i tebi lakse.

4N4DA

Citat: T98RMislim ima previse zlobe u tvojim postovima. :evil:

Pokusaj ovaj problem malo vise gledati  8O sa radioamaterske strane a malo manje sa politicke, vjeruj mi da ce biti i tebi lakse.

Ima zlobe koliko hoćeš, š'a ćeš to mi je postao uslovni refleks na pominjanje "agresije" (pritom ničim izazvane), ljudskih prava, demokratije, multi-kulti , bratstva-jedinstva i tako toga. Vjerovatno mi je vrijeme da palim negdje u inostranstvo, ali ne znam gdje... Što se tiče sagledavanja problema sa raznih strana, sagledao bih ja njega, ali neće on mene... :-)

T98R

Ima ovdje kod nas jedna pojava u politici koja se zove "zakon spojenih posuda". Cini mi se da u nekim trenucima taj zakon funkcionira i ovdje. Dakle neki posjecuju ovaj forum samo da bi se mogli sa nekim sebi prepucavati o politici. Svjestan sam ja da je to na zalost povezano, a sve iz razloga sto su su radioamaterizmom zavladali politicari, a zbog njihovih stavova trpe pravi radioamateri.

To ne vodi nicemu i samo jos vise otezava nalazenje nekog optimalnog rjesenja.

Zato hajmo pokusati rijesiti probleme gledajuci to iz radioamterskog ugla, da bi se vise mogli baviti kontestima, linearima, dxcc-om, pa cak i echolinkom :wink:

A to mozemo samo konstruktivnom diskusijom i prijedlozima....

T95MWP

Citat: 9A4NWNovost:Danas je održan sastanak sva tri saveza u Bosni i Hercegovini gdje je jednoglasno donešena odluka da nas ove godine u IARU predstavlja Sam (Senad) KH6/T95MWP.  :)

Nije bilo nikakvih primjedbi pošto se radi o čovjeku koji ima EU/USA poglede i kulturu ponašanja: prditi, zajebavati, vabiti, podjebavanje,
fašisti..... :)

Ipak je krenulo nabolje.....9A11NW
Ma nije zar,blago Hrvatima i Hrvatskoj kada ima pametno ljude kao sto si ti jarane.Prvo koristi znak koji registrovan pa onda pokusaj biti malo smjesniji.73

9a6c

Emire,

predlažem da zakljućiš ovu temu, jer već odavno razvidno da u posljednih nekoliko dana služi samo za javno ispoljavanje osobnih frustracija, neukusnih primjedbi, osobnih napada bez ikakvih argumenata i mahanja zastavama različitih boja i oblika. Obzirom da je rasprava odlutala u slijepu ulicu nesređeih odnosa unutar radio-amaterske populacije u BiH predlažem da još uvijek zagrijane sudionike uputiš na chat room ili slanje privatnih poruka kojima ne bi zabavljali ili zgražali pučanstvo na forumu, a o sebi bi ostavili puno ljepšu sliku.

Iako, iz osobnog iskustva znam da pojedini među gore navedenima ipak više vole kad se u kafani ugasi svjetlo pa šta bude nego da u pristojnoj diskusiji 1:1 obrazlože svoje stavove ili razriješe neke dileme. Efektnije (hrvatski: učinkovitije, je li...) se potpisati s dva nepostojeća pozivna znaka, što jes' - jes'...

I još puno točkica...

...

Gogo

9A5VI

Gogo,

sto Ti smeta ova tema?Diskusije su uglavnom korektene,uz casne izuzetke koje bi Emir trebao nagraditi bar "zutim kartonom". Ako se pozljivo citaju postovi,moze se steci realnija slika o stanju u RA pokretu u BiH koja bi trebala zanimati i 9A clanstvo,ako nista drugo ono zbog susjedstva. Jeste da je ta slika ruzna, ali je takva kakva je. A moze se saznati i da se nesto pokusavalo uciniti,a sto nije uspjelo,....da se zakljuciti i zasto.
Ako pogledas malo statistiku, vidjet ces zanimanje za ovu temu.

Pozdrav!

9A6AA

Zaključati ili zaključiti, pitanje je sad?
Parafrazijajući ovu hamletovsku dilemu, ipak možemo konstatirati da je diskusija polučila neke (pozitivne?) rezultate: sada se zna tko što misli i s kakvih pozicija ide u razgovore o ovoj temi, čije je rješenje daleko od ovoga Foruma i većine njegovih sudionika.
Nadam se da su se uzburkane strasti malo smirile, nakon što je ovaj Forum mnogima poslužio kao psihoterapija (u pozitivnom smislu), te sada, kada su se ispucali, lakše osjećaju. Zato smatram da je daljnja priča suvišna. No, nećemo zaključavati ni gasiti ovaj topic, jer kako mi reče jedan moj vrli prijatelj, ova tema će se ugasiti (zaključiti) sam po sebi, što joj ja i želim.
Rješenja su ionako negdje drugdje...

9A6AA
trenutačni urednik ovoga web-a
"DX never sleeps..."