• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

T95MWP

Citat: 9A6AAOvakav komentar je potpuno nepotreban, da pače, suvišan. Ne služi ničemu, doli sitnoj osobnoj satisfakciji. I to sada, kada se ova tema, barem ovdje na HRS-ovom Forumu, privodi kraju.
Nemojte na njega reagirati, molim vas. Ponovi li se još nešto ovako, obrisati ću ga a autora izbaciti s Foruma.

Emir, 9A6AA
Urednik HRS web-a

Slusaj ti gospodine Emire da su u tvojoj drzavi pustali Hrvatsku himnu na repetitoru svaki put kad udjes nanjega kako bih ti se osjecao i sta bih ti uradio.Nije problem T9 znak nego je problem 9A11 i 9A koji se upotrebljava u BiH nelegalnim putem.
Sto se tice tebe Zelja 9A4NA hvala ti puno za tvoj lijepi koment,ali to sto si ti zadnji put otisao na Velez i prekinuo zice na repetitoru R5 koji je Sejo T94NL i grupa postavila  da se moze raditi privremeno.Ti si i tvoj prijatelj otisli gore i odradili posao,neki su te snimili na kameri.Hvala puno.

Ja bih se upitao kako bi ste se vi svi osjecali kada bi se nesto ovako desavalo u HR i SCR,nebi vam bilo drago nego bi stepokusali da to sprijecite.Postose to dogadja u BiH onda hajde da malo ulja dolijemo na vatru,stvarno nije posteno.73

Senad

9A4NW

T95MWP,Senade ko ti je bio u komisisji za polaganje radioamaterskog ispita ?.....svaka mu čast.
:twisted: Imali šanse (ikakve)da i ti odeš živjeti u Americi ,dati ćemo ti kuna za puta... :P

Bože čuvaj Ameriku ! 9a4nw

9A6AA

Citat: t95mwp
Slusaj ti gospodine ...

Senad
Senade,
Svima nam je (donekle) jasno kakva je situacija bila u BiH tijekom ratnih godina. Nekome više nekome manje. "Svatko nosi svoj križ" - kako bi se reklo kod nas. Međutim, ovaj Forum nije mjesto za razračunavanja, ni osobna, ni nacionalna. Mišljenja se mogu iznositi, ali ona iz radioamaterskoga područja. Većina stvari koja su ovdje iznešena, političke su naravi.

A kako rekoše u Velom Mistu "Neće politika u moju butigu". A ovo je butiga (dućan, radnja) svih radioamatera članova HRS-a, i njihovih prijatelja izvan ove organizacije. Zbog toga nije pristojno zloupotrebljavati to prijateljstvo. Ovo nije mjesto za istjerivanje istine, jer svatko od nas ima svoju istinu. A ona prava, obično je negdje po sredini.
Radiomateri na ovom Forumu trebaju biti zainteresirane a ne sukobljene strane.

Ovoliko netrpeljivosti i ružnih riječi nisam doživio ni tijekom pratnje konvoja za Novu Bilu. A vjerujte me, nije bilo lako.

radioamater
9A6AA
"DX never sleeps..."

Citat:Dragi Denny,
Poznajem te i znam da si fer igracc.
Siguran sam da si i toga travnja 93 mislio pozitivno i dao sve od sebe da se stvari stave na svoje mjesto. However, stvari su se razvijale drugaccije i danassnje je stanje takvo kakvo je. Ja sam spomenuo u prijassnjem postu da je se mozzda mislio aprila 93 i da je t9 bio podjeljen na tri djela mozzda bi sada bilo laksse nekima prihvatiti neki njihov t9 ali nije i to najvjerovatnije nebi promijenilo danassnje stanje. Kao ssto sam ja uzeo t9 znak znajucci da je to jedino rjessenje da se bavim ovim hobijem, tako je joss mnogo amatera kasnije uzelo t9.
Ipak, iskreno,  bio bih sretniji da sam cclan udruge gdje se umjesto kahve pije kava i gdje je umjesto salama jedan najobiccniji 73.
Zato joss jednom apeliram da se u ZRHB-e raspodjeli znak prefix T90 i da se zahtjevi ssto prije predaju u CRA.
Neko mi recce da bi se u tom sluccaju neki od amatera koji odbijaju  prihvatiti t9 prefix prestali baviti amaterizmom i da bi to bila ssteta.
Jeste, bila bi ssteta i stvarno se nadam da bi ljudi razumijeli da uzimanjem t9 prefixa ne gube nissta nego da im se otvaraju novi horizonti u najboljem hobiju na svijetu.
Takodjer znam da bi istoga trenutka jedan veliki broj "starih" amatera u Hercegovini koji samo ccekaju da se konaccno rijessi ovo stanje u BiH, izvadili uredjaje i postavili antene koje vecc dugo godina drzze po kutijama i kupe prassinu.

Apsolutno se slazem, ja vec duzze vrijeme govorim da je prihvatanje T9 prefiksa prvi uslov da stvari krenu na bolje. Onog trenutka kad clanovi ZRHB i SRRS-a pocnu aplicirati za T9 pozivne oznake preko CRA, vrlo lako ce se doci do dogovora ko ce predstavljati RA u IARU.
Ovakvom promjenom bi se svaki radio amater doveo u poziciju da bude ili ne bude clan bilo koje udruge. Mozda ce poslije toga doci do pravih promjena i organizovanje RA u udruzenjima gradjana pored ovih tri postojecih.

Udruzenje gradjana je koncept gdje se "gradjani" udruzuju radi zajednickog interesa, sto znaci da ce vjerovatno u buducnosti doci do osipanja clanstva u ARAuBiH, ZRHB i SRRS zbog toga sto ce neki RA naci da vise vole da budu clanovi nekog udruzenja koje ima program, organizaciju, ciljeve itd. blize njihovim interesima u ovom hobiju.

Jedna stvar treba biti jasna svim RA u BiH , buduca unija ili "krovna organizacija ce opet biti samo udruzenje gradjana, nikako politicka ili nacionalna organizacija.
ZRHB ne predstavlja sve RA Hrvate u BiH, niti SRRS predstavlja sve Srbe u BiH. Samim tim niti ARAuBiH ne predstavlja sve RA u BiH bez obzira na naciju.
Kada svi RA u BiH shvate da radio amaterizam nema veze sa zajednickom putovnicom/pasosom, automobilskim oznakama stvari ce biti na svom mjestu. Prefix T9 je postojeci i sve sto treba je da se iskoristi to sto ga je Drzzava BiH dala na raspolaganje radio amaterima.

Kako ce se znakovi alocirati i da li ce se postojeci mijenjati, ostaje na CRA da odluci. Ja licno nemam nikakav problem ako treba da promjenim znak u T90XYZ ili bilo koji  drugi.

Mislim da je bilo kakva daljnja diskusija u neciviliziranom maniru na ovom forumu suvisna i samo steti buducem rijesavanju problema.
Uzajamno optuzivanje nas nije dovelo nikuda.

Na kraju, iskreno se nadam da ce na na tom buducem sastanku u CRA doci do dogovora i da ce se zzaustaviti osipanje radio amaterskog pokreta u BiH.

9A4NA

Dobro zboriss njemcce  :D
Potpisujem sve ssto si napisao :!:
73
Zeljko
9a4na / t98n
Split, Hrvatska
mobile: 098 725 746
..

s56a

T93M> ZRHB ne predstavlja sve RA Hrvate u BiH, niti SRRS predstavlja sve Srbe u BiH. Samim tim niti ARAuBiH ne predstavlja sve RA u BiH bez obzira na naciju.

Slični problemi u BiH su rešeni rotacijom Predsednika pa bi ta jednostavna formula verovatno mogla funkcionisati i u tako važnoj državnoj organizaciji kao što je ARABiH sa proporcionalnim zastupstvom sva tri konstituivna naroda u UO?  Nadam se, da problem ne bi iskrsnuo na užoj relaciji Federacija/R. Srpska.

A možda sam ja premlad za svu ovu problematiku :-)

73 de Mario, S56A, N1YU

T98R

Dobro ako je sve to tako, zelim svima mnogo srece na predstojecem sastanku u ministarstvu i iskreno se nadam da ce Vam rjesenje o stvaranju krovne organizacije biti nametnuto, a ako jos u kreiranju tog rjesenja budu ucestvovali ljudi koji nisu radioamateri (sto je vrlo moguce) moze se desiti da vas naknadno sve zaboli glava.... :P

Ma u sustini i treba da Vas zaboli.. :twisted:

Ja cu lagano dalje kao samostalni umjetnik.. :wink:

Jos nesto, Zeljko ako se znakovi koje sam nabrojao ne nalaze u callbooku ARABiH ne znaci da nisu izdati. Callbook se kreira na osnovu placenih clanarina za prethodnu godinu, te vjerovatno njihovi vlasnici (radio klubovi) nisu izmirili clanarinu. Ukucaj u pretrazivac neki od tih znakova pa ces vidjeti da se pojavljuju cak i u plasmanima takmicenja...

Ovim i ja prekidam diskusiju, jer mislim da nema nikave svrhe i nece donijeti pozitivne pomake, kao sto sam ja ocekivao.

Sretno de T98R forever!!! :D

9A5VI

Gospodo 9A i T9,

Kao sto rece Moderator, diskusija se primice kraju, a rijesenja ni na vidiku. Sijevne pokoje racionalno rjesenje,  a vec sljedeceg trenutka vidis i sam da "to nije to". Jer da ima carobnih rjesenja, vec bi ih netko predlozio. Ako nista drugo, netko sa strane tko nije opterecen ovim nasim lokalnim strastima.
Mislim da ce svako rjesenje, a morat ce se pronaci, sadrzavati u sebi pomalo gorcine za sve. I trebalo bi tako.
Pocetkom 1993. je propustena izuzetno dobra prigoda da se stvari posloze pravedno. Mozda je sada lako "post festum" biti pametan ali tada u jeku najzesceg rata nije "ratio" bio u prvom planu. Pravdanja ucinjenog rijecima govorio sam na 3,7 da smo dobili T9. . . . i rekao je da "nije lose" su tanana. Da je i mene pitao i ja bih rekao "nije lose".
Sto je trebalo? Ima, odnosno bilo je, dosta nacina: Jedan od jednostavnijih nacina je bio da se, s obzirom na tadasnju aktivnost,  a i potrebe, donese "Pravilnik o. . . . . . . . . " privremenog karaktera i definira samo npr. T90 AAA-T90 ZZZ a ostalo ostavi za "bolja vremena".  Zar je bila tolika potreba bas sve izdijeliti? Nitko tada nije mogao znati ni za FBiH, ni RS, ni zupanije/kantone,   ni za Dayton. . . ni bilo kakav novi ustroj BiH. A mogao je biti svakakav. Sto reci o demokratskom odlucivanju u ime drugoga? Ali sto sada, propusteno pa propusteno!
Ima li rijesenja? Ima. No nitko njima,  kad bi se i usvojili, ne bi bio apsolutno zadovoljan. Ostavimo malo i za drugi post.

Pozdrav svima!

T94DO

POZDRAV

NADAM SE DA IMAM PRAVO NA PAR ISPRAVKI KRIVIH NAVODA.

SENADE NAS DRAGI, JA KAD BIH TAKO RAZMISLJAO ONDA BI STVARNO BIO SERONJA VELIKI, UZ DUZNO POSTOVANJE TVOG PUNOG ZNAKA IPAK MISLIM DA SE OVDE VODI DISKUSIJA OKO TEBI MALO TEZE SVATLJIVIH STVARI.VRIJEME JE DA KRENES GLEDATI LJUDE KAO R.A I BIT CE TI PUNO LAKSE, SVOJE PRIVATNE FRUSTRACIJE OSTAVI NEGDJE DRUGO.
 KAO STO SE MOGLO PROCITATI U PREDHODNIM KOMENTARIMA T94DO NIJE DOBIO NIKAKVU STANICU OD SAVEZA NEGO JE TO TOBIO KLUB IZ KRESEVA -T91EKJ- ,NADALJE DRAGI KOLEGA SHVATI DA JA NISAM U SAVEZU CLAN RADI OSOBNOG INTERESA NEGO IZ CINJENICE DA SAM JA IPAK U "JN93DT", A KOLIKO SE SJECAM DOK SMO MI(KRESEVA , FOJNICE) ZJAPILI ZA POMOC BILO KOJE VRSTE NAILAZILI SMO NA VELIKI ZID GADJENA I IGNORIRANJA.TO STO SAM JA OSTAO DOBAR SA EKIPOM SA JUGA, TO JE NESTO DRUGO.AKO NEKOGA PITAS I MOLIS ZA POMOC A ON TI OSPORAVA SVE TVOJE IDEJE ONDA MISLIM DA NEMA STA TRAZITI U SVEMU TOME.ISKRENO MENI JE DEBELO SMETALO STO SE NESTO POZITIVNO DOGOVARALO DA BI SE DEBELO RADILO IZA LEDJA.JA APSOLUTNO NISAM IMAO NIKAKVU OSOBNU KORIST IZ BILO KOJE KOMBINACIJE ZA POSTAVLJANJE NEKIH REPETITORA, ALI ME DEBELO IZPALILO KAD SE ISTI TAJ RPT.POPRAVIO I TRAZILO DA SE POSTAVI NEGDJE "DOLE".SVE TEME TIPA "HAJ TE LJUDI DA SE TO MALO MAKNE " JE BILO KAMARA NEISKRENOSTI.
AKO TEBI SMETA STO SAM JA CLAN ARABH ONDA JE TO TVOJ PROBLEM.AKO MISLIS DA MOZES POKRENUTI ODRZIVI RAD QSL BIROA MENI JOS DRAZE, RECI KAKO DA TI POMOGNEM.BILO JE TAKVIH INICIJATIVA RANIJE, ALI SU RADI OSOBNIH INTERESA U ARABH PROPALE.MENE RADUJE STO SE TRENUTNO NESTO DESAVA I STO POMALO NE KOMPETENTNI LJUDI DOLAZE DO IZRAZAJA.TREBAS DA ZNAS DA SVAKA PROMJENA NOSI DOZU ONIH KOJI SE NADJU UGROZENI TOM PROMJENOM I SAMIM TIM JE OSPORAVAJU.
DALI CE NETKO DA IZADJE IZ ARABH TO JE SASVIM NEBITNO,JER I DO SADA NISU BILI UVJETOVANI DA MORAJU BITI CLANOVI ISTOGA. MISLIM DA JE PUNO PAMETNIJE SLATI(JAVNO) PRIJEDLOGE KAKO NESTO RIJESITI NARAVNO SA KAMAROM STRPLJENJA I SPREMNOSTI NA TESKE KOMPROMISE I KONSENZUSE.
JA ISKRENO RECENO DO SADA SE NESTO NISAM PUNO UVJERIO U NEKU VOLJU I INICATIVU, A O SPEMNOSTI ZA KOMPROMIS DA I NE GOVORIM  ZA NEKA RJESENJA KOJA SU DOLAZILA IZ ZRHB
DALI JE TU PROBLEM U NEKOPETENTNOSTI LJUDI KOJI VODE PREGOVORE, ILI LOS DAN JA NE ZNAM,ALI JAKO DOBRO ZNAM DA I U OVOME SAVEZU IMA R.A.
PITAM JA VAS I NAS A I NJIH, ZASTO TO MALO JAVNIJE NISTE SVE TE TERMINE OBJAVLJIVALI, ZASTO SE NIJE NIGDJE POJAVIO NI JEDAN PISANI DOKUMENT, I NA KRAJU DALI STE ODISTA SVI SPREMNI NA KOMPROMIS I DOGOVOR U INTERESU OVOG HOBIJA.
GOSPODO DRAGA ZA KRAJ SAMO DA NAPOMENEM DA NEKA SE JAVNO OGLASI ONAJ TKO TO MISLI DA JE BEZGRESAN, MANE I TOTALNO CIST.(naravno aludiranje na Biblisko citanje(Marija-Magdalena) je namjerno)
SMIJESNO JE UHVATITI SE JEDNE TEZE, DOGADJAJA ILI SCENE I ONDA NEKOME NABIJATI ROGOVE I BITI IZUZETNO PAMETAN.
NIJE SARAJEVO KRIVO STO IMA 500.000 LJUDI, PA SAMIM TIM I MOJ KLUB IMA VISE CLANOVA OPERATORA NEGO NEKA ZUPANIJA.ZALOSNO ALI SKORO PA SKROZ TACNO.  
T94DO-DALIBOR
ALIBOR - T94DO

s56a

Tvrde YU4 stavove oko T9 problematike možete pročitati na adresi: http://www.eham.net/articles/9172

Meni je dosta seksa, idem da spavam :-)

73 de Mario, S56A, N1YU

OE1EMS

nisam mogao vise izdrzati.....
do sada je napisano puno toga ......ima tu i lijepih ideja a ima i napisanih stvari koje jednostvano nisu za nikakav kometar.......

kako se vec ono kaze ja bih rado da repliciram onom drugu iz trceg reda.....

neko napisa:

-zatražiti da amerikanci,nijemci,italijani....(kada se to vec traži od hrvata iz BiH) vrate ili im se nedaju znakovi u BiH kada vec imaju znakove u svojim državama

??? sta ovo treba da znaci.......???
jedna od vecih gluposti koje sam ikad cuo?
u svakoj drzavi postoji pravlnik po kojem se mogu dobiti
pozvni znakovi tj. kako postati radio amater i sl stvari
ako neko ima mogucnost i ispunjava uslove neka ima onda 333 pozivna znaka.....
ja recimo nisam mogao prije nekoliko godina dobiti znak u 9A......
sad imam mogucnosti, ali me volja prosla......

opet neko napisa:

-tražiti od amerckih bošnjaka (t93m,n5cro,k3est....)da se ne mješaju u stvari koje se ticu BiH kada vec 10 godina ne žive u BiH i imaju americko državljanstvo

opet glupost......kakve veze ima drzavljstvo sa ovim problemom
ukoliko je neko clan jedne od RA organizacija u BiH onda ga se to tice itekako......a moze zivjeti ako hoce i tasmaniji......samo nek se pridzava
statuta organizacije ili jos bolje receno zakona drzave
isto vrijedi za sve 9A,S5,YU,Z3..... OM´s koji su clanovi jednog od udruzenja RA u BiH i "onako barem usput placaju clanarinu"....hi

9A4NA/T98N predlozi:
da se jednoj RA organizaciji da neki prefiks npr. T90 ili vec nesto
mislim da je isto tako velika greska......
evo jednog primjera zasto :
ja sam npr. clan ARABiH postao jer je to bio jedini nacin da dobijem i zadrzim pozivnik znak u BiH (T94....)......clan sam postao iako se nisam sa puno stvari slagao...(ipak na kraju sam jos uvijek ostao clan jer smatram da barem na neki nacin cinim neko dobro RA pokretu u BiH......) pored svega toga posto nisam zadovoljan radom ARABiH odlucim da se uclanim u recimo ZRHB jer mi se njihov rad i program vise svidja....recimo QSL biro radi bolje, imaju bolje RA casopis i puno neki drugi recimo bitnih stavri.......kako stvari stoja onda bi
samim tim sto sam postao clan recimo ZRHB trebao bi dobiti sad T90 znak
vjerovatno novi....ok dobro moze...i onda ti ja odlucim da opet nakom 2 godine promjenim oranizaciju je se sad bolji SRRS.....i sta onda opet novi znak?!.......pa dokle......

gdje tu ima logike....a mozda i ima ko zna?

u OE imaju jedan pfx i jedan sufiks za svakog radio amatera
provincije ili republike imaju svaka svoj broj OE1 Bec, OE2 Salzburg,
OE3 donja Austria,OE4 Burgenland...itd
ja npr. zivim u becu i tu sam dobio znak OE1EMS ..... zadnje slovo u mom slucaju S oznacava da sam prvi znak dobio u OE1......medjutim ukoliko se
preselim ili prijavim drugu adresu u Burgenlandu onda sam automatski OE4EMS.....

ovo mi ima malo vise logike od podjele pfx brojeva po organizacijama RA
ipak mislim da nitijedna od ovih ideja nija dobra za T9

bilo bi mi drago da se formira jedna nova organizacija RA koje zanimaju
samo contesti....odmah bi se uclanio bez razmisljanja.....

cu in WAE SSB OE4A SOABHP SO2R
popravio sam SO2R controller..... :))

nego kad sam vec tu.......nije tema ali ipak
za MM (S56A) kako da odvojim CW ulaze na FT1KMP
znas vec sta mislim.......u petak cu malo kopati po TRX
ugradjujem neke modifikacije (AGC,CW i RX ) pa da i to odmah sredim.....

73 es best dx
oe1ems
braco

T95MWP

Pozdrav svim postenim ljudima dobre volje,sto se tice ovih koji bih zeljeli da bosnu razdvoje i koji im je cilj bio citavo vrjeme.Pojedinci zele prdstaviti sliku svijetu da se nece a i niti moze zivjeti zajedno kako je to bilo zamisljeno za vrijeme sukoba u BiH.Zato se trazi da se podjele na nacionalnoj bazi da se kroji ista politika jedna nacija u jednoj drzavi.To je uslo i u ideju za stvaranje jednonacionalnih Radio Amaterskih Saveza gdje bi Hrvati imali svoje Srbi svoje i tako pokazali svijetu da se nemoze zivjeti zajedno.Sam nemojte zaboraviti da ARA BiH ima sve nacije zastupljene u njoj,niti je ARA kriva sto ostatak ovih zaludjenih ideologicara hoce da ima nacionalne Saveze Radio Amatera.To jos niko nije uspio niti ce,samo neka neko kaze gdje je i jedna takva asocijacija u svijetu.Sto se tice ovih koji pitaju gdje sam ja polozio klasu ja imam USA klasu a imam i BiH,to sto me ti prozivas bas me se netice.Gledaj ti sebe i manje razmisljaj o Velikoj NDH gdje ce svi Hrvati zivjeti bez Ostalih.Takav filim neces vidjeti,ako treba ja cu se opet vratiti u Bosnu.Molim ostale kolege RA da ne zamjere na mom govoru,ovo se tice ovih zaludjenika koji imaju snove svake noci a nemogu ih ostvariti.SVima ugodan dan zelim.73

Senad

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A4NW

Senade,t95mwp:

Molimo te nemoj se vraćati u Bosnu,evo ukidamo ZRHB(NDH) i uzimamo t9......... :cry:

Bože čuvaj nam Ameriku !         t93nw

9A4NA

Citat: s56aTvrde YU4 stavove oko T9 problematike možete pročitati na adresi: http://www.eham.net/articles/9172

Meni je dosta seksa, idem da spavam :-)

73 de Mario, S56A, N1YU

Nass Joe AB9H je kao pravi amerikanac pokrenuo temu na forumu da svojoj bracci amerikancima objasni stanje znaka u tamo nekoj dalekoj Bosni i Hercegovini. Joe ima americcko drzzavljanstvo starije od Kolumba i zastupa iskljuccivo americcke interese.

Joe rulez !
YO YO check this out !
:D

AB9H
MUJO HABIBOVIC, JOE
CHICAGO
USA

73 iz Kine