• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama - rasprava

Autor 9A2JK, 10. Ožujak 2009, 08:36:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Ima li negdje obrazac zahtjeva za izdavanje dozvole (kako "obične" tako i cept) , opis procedure, takse, ...
73 de Ivo, 9A3TY

9A9L

Mislim da ima i ovdje na stranici HRS u Radu HRS i Zakonska odredbe. A na stranici HAKOM-a sigurno ima
http://www.telekom.hr/Default.aspx?art=48
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Hvala OC Leone za link.

U obrascu se traži ERP (efektivna izračena snaga). Znači da za uređaje snage 100 W
ne treba crtati nikakve dijagrame antena i sl. Ako pak trebate računati ERP, podsjećam
na izvanredan članak ''Izračun ERP-a'' objavljen u časopisu ''Radio HRS'' br. 4/2008 na
stranicama 18. i 19. Autor je 9A2HL, a sve je opisano upravo genijalno – kratko, jasno i konkretno.

73
Martin 9A2JK

P.S. Čitajte ''kupusni list''  ;)
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK
U obrascu se traži ERP (efektivna izračena snaga). Znači da za uređaje snage 100 W
ne treba crtati nikakve dijagrame antena i sl.

Mislim da bi to vrijedilo samo u slučaju da umjesto prave antene imaš dummy load.
Pa s bilo kojom "suvislom" antenom i uređajem od 100W (što je većina kratkovalnih uređaja) ERP je "jednak ili veći od 100W" pa trebaju svi ti dijagrami, tlocrti i bokocrti, a i 15m udaljenosti do susjeda od kratkovalne antene koju si jedva ugurao na raspoloživi prostor baš i nije lako postići....
Mislim da će ovako svi završiti sa 0dB vertikalkama i barem 100m RG-58 sa 10 prespoja :-)

Mislio sam da postoji novi naputak (ovaj na koji Leon upućuje je stari) s obzirom da je izašao novi pravilnik (bolje rečeno, ponadao sam se da će sada procedura biti jednostavnija).

Pozdrav,

I.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Citat: 9A9L
Mislim da ima i ovdje na stranici HRS u Radu HRS i Zakonska odredbe.

Ima Leone, ima, samo su podaci zastarjeli, neki linkovi ni ne rade, ...
73 de Ivo, 9A3TY