Autor Tema: dx cluster, spotting, qrz.com, 425 dx news, twitter, facebook i self spotting  (Posjeta: 510 vremena)

9A4NA, 9A2WA i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Online 9A4NA

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 259
  • http://www.qsl.net/9a4na
Pozdrav kolege,
Redovito pratim dx news, 425 news, facebook news i gomilu foruma gdje se najavljuju dxpedicije i aktivacije sota iota itd.
Postoje najave za godinu unaprijed, najave idući mjesec, tjedan, idući dan a posebno popularne najave sat, minut prije a i objave upravo za vrijeme aktivacije sa točnom frekvencijom.
Ja osobno nevidim tu nikakav problem jer je to današnja svakodnevna komunikacija koja olakšava da se informacija što dalje i što bolje raširi.
Onda mi nije jasno kako neke sijede glave se propinju na zadnje noge kada se netko trenutno aktivan samoprijavi na cluster ili eventualno prijavi da je aktivan sa klupskim znakom.
Redovito čujem kada uradim vezu sa nekom aktivacijom kako postaja kaže "put me on dx cluster"
I naravno ja ga "putnem"
Amateri ne samo da se selfspotiraju nego idu uživo na youtube na aktivaciji da ih svi mogu gledati i slušati.
Jeli to live selfspoting? 
Jeli neophodno da bi netko spotirao stanicu mora čuti postaju na stanici da bi je smio postaviti na dx cluster?
Jeli ja mogu biti kraj aktivne postaje i staviti ga na cluster?
Jeli mogu ja dobiti informaciju na facebooku ili na forumu da je postaja aktivna i tu informaciju staviti da dx-cluster?
Sve u svemu i ja sam sijeda glava "stara škola" 35 godina amaterizma ove godine i ako smijem pitati?
Samonajave na forumima facbooku i sl. self spotting da ili ne?
73
9a4na


« Zadnja izmjena: 10. Srpanj 2020, 16:24:55 od 9A4NA »

Offline 9A3SM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 428
Željko u pravu si .. osobno sam istog stava ..
Dok god kako pojedinci ili "duo " to naziva samospotiranje nikome ne oduzima od njihove plaće, penzije ili od usta ne vidim razlog zašto bi ih se osudjivalo.Na kraju da ti koji se propinju na zadnje noge sjednu na stijenu nekog otočića na +35C i više i zovu..zovu da bi uradili odredjeni broj veza onda bi siguran sam drugačije razmišljali ..samospotiranje nikome ne šteti a može pomoći .. no kako to kod nas biva uvijek imaš onih koji ne rade a znaju soliti pamet ili drugima tražiti mane a sebe ne vide dalje od naočala ..
I poslije ovoga će biti paljbe po nama ili po meni no meni je to svejedno jer ne gledam šta mi se govori nego tko to govori ..
Živio naš lijepi i dragi hobi radio amaterizam i sretni smo da nas ima svaki dan po bandovima i da promoviramo 9A radio amatere
VY 73 de Mato - 9A3SM


Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.110
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Kakva je razlika ako te ja spotiram ili se sam spotiraš? Nikakva!

Samospotiranje ekspedicija, aktivacija SOTA, flora-fauna, dvorci, IOCA,
IOTA itd … nije ništa protivno ham spiritu.

Istina, postoje situacije, npr. u natjecanjima, kad samospotiranje nije
primjereno. Kad su aktivacije i eskpedicije u pitanju, samospotiranje je
poželjno.
Kad bi bilo neprimjereno onda bi i najavljivanje aktivacija
također bilo neprimjereno.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A7PJT

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 428
  • tonkojursky
     Nikakva je razlika ,HA...?. ! :o
 Da se nebi niko uvridija ali
moram citirati jednu staru,dobru i istinitu poslovicu,

ne laje pas radi sela  , nego radi sebe :P

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.258
 • Red pršuta, red sira ...
Ham spirit i dx cluster ??  ;D

Iz "Cluster use and etiquette by F6EXV"
The cluster is not meant for you to spot yourself. Don’t spot yourself as calling on a certain frequency, even if you have a sked. If you are on an IOTA,someone will spot you quickly after you show up on the air, your ego will have to bear with waiting for the spot. Imagine every active station spotting themselves: the cluster would be full of useless info. Don’t spot your next-door neighbour, even to say he is calling DX. You hear him CQing DX, but this does not mean he is heard on the other side. Let some DX spot him instead
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 320
Pozdrav,

Ovog puta se moram u potpunosti složiti s Martinovim postom.

Sve ovisi o kontekstu oglašavanja.
Ima takmičenja koja izrijekom zabranjuju samosporiranje, direktno ili indirektno.

Što se takmičenja tiče, bilo implicite samosporiranje zabranjeno ili ne, tu ga ne bi smjelo biti. S time se slažem. Radi, pa ko te čuje i odradi, taj će te možda spotirati.

No ima dosta slučajeva gdje sam se ja self-spotirao bez imalo grižnje savjesti. Npr. "9a1cal cq FAI beaming JO61 to G JO02". A ima more sličnih slučajeva. Samo ukavejašima na FM repetitorima ne trebaju cq spotovi.

Naravno to je spot za test propagacija na 2m, ali bez toga ne bi napravio niti jednu vezu. Uz njega na desetke ili čak stotine. Izvan ctest, naravno.

Čudi me što se jedan ukvejaš buni protiv toga iako u ekipama gdje on radi bez on4kst chat bi napravili puno manje veza. Na on4kst "calling cq on... beaming..." je normalna poruka i u takmičenjima gdje je self-spotting izrijekom zabranjen. Koja je razlika u "instant sked" na on4kst (pse call me at qrg; roger; listening, nil until now; pse continue... itd... itd..) i self-spotting?

Da, postoji. Ovo prikrivena verzija za sve one koji nisu sudionici chata.

Jasno da sve treba koristiti s mjerom, pa je bi tako da se svaki cq spotira zaglušio cluster i učinio ga neupotrebljivim.  Iako, opravdano pitanje kome još treba zastarjeli alat kao što je dx cluster u doba ft8 i sve ono što ide uz to. Tamo su alati za spotting puno efikasniji i totalno automatizirani. Uskoro će dx cluster biti relikt prošlosti kao i cw.

U sažetku, puno diskusije nizašto.

73
Zvonko
« Zadnja izmjena: 14. Srpanj 2020, 19:05:38 od 9A6WW »

Offline 9A3XV

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 148
Pozdrav društvo!

Self spotting u kv kontestima je nesportsko ponašanje i ponegdje je čini mi se bilo i kažnjeno (čini mi se u zadnjem cq ww). Tu pošast teško je iskorijeniti. Tzv. cheerleading (spotiranje frenda kad ga čuješ u kontestu) se tolerira - to diže prijateljstvo te ako frenda ne spotaš svako malo nije krimen.

Na telgrafiji i tako skimmer pogrebe sve na bandu i pošalje kroz clustere koji su spojeni na RBN, pa ako si assisted sve vidiš.

Tehnologije su se promijenile, pa je sad uobičajeno da se spotovi prikazuju na band mapi u loger softveru. Rijetko tko gleda spotove u telnet prozoru, red po red. Tako da količina spotova nije problematična.

Osobno smatram da spotiranje sebe kad si na dx ekspediciji, na nekoj IOTA-i ili IOCA-i nije krimen jer time objavljuješ lovcima da si tu i podižeš smisao samog poduhvata jer je cilj da te odradi što više ljudi. Vjerujem da bi i voditelji ovih programa to potvrdili.

Na telgrafiji i tako skimmer pogrebe sve na bandu i pošalje kroz clustere koji su spojeni na RBN, pa ako si spojen i želiš sve vidiš na band mapi.

73
Sale, 9A3XV

Online 9A4NA

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 259
  • http://www.qsl.net/9a4na
Pozdrav svima.
Sale misim da si sažeo i suštinski odgovorio na moj upit.
Apsolutno potpisujem sve što si napisao.
Ja osobno imam dva "operating positions" u PPS-u plus moje ludosti /M /MM i ludosti sa vojnim uređajima.
Jedan je sa modernim uređajem i skoro 100% automatiziranim sustavnom. Sa jednim klikom miša u logu na band mapi automatika prebaci frekvenciju, vrstu rada, antena switch odabere antenu, linear se podesi a i uskoro će i automatski rotator sam okrenuti SP ili LP Usput računalo prima i šalje telegrafijom (i to jako dobro) Klikom na mapi u logu neznam jeli ta postaja prijavljena od stranje superpoštenog radioamatera koji apsolutno poštuje ham spirit ili je prijavljen od jednog od nekoliko stotina skimmera po svijetu ali bit je da je da sve to radi na jedan klik. (što će tek biti za koju godinu)
Drugi setup je stari ts-510 plus par starih cijevnih prijemnika sa odvojenim predajnikom i bez ikakve pomoći vrtim, slušam, tražim, podešavam predajnik na prijemu frekvenciju i sa starim BUG-om zovem i pišem u stari požutjeli papirni log uz svijetlo sedamdeset godina stare stolne lampe.
Nekada uzmem ANGRC-9 ili drugi vojni uređaj i odem na WFF lokaciju, razapnem žicu i zovem. Uređaj ima odvojen prijemnik i predajnik i prava je umjetnost odraditi koju vezu. Nemam nikakav osjećaj krivice ako se prijavim da barem jednu vezu. Drugačije nebi bez obzira na moje iskustvo i trenutno stanje na bandovima. (nažalost)
I jedan i drugi i treći način svaki na svoj mi čini zadovoljstvo i uživam u hobiju.
Jedna stvar mi apsolutno ide na živce a to je da pojedine sijede glave koje sebi daju za pravo da uz sve ovo gore navedeno prosipaju svoju pamet o pravilima i ham spiritu a u isto vrijeme omalovažavaju i vrijeđaju kolege amatere. Uz to, te iste sijede glave su prekrižene i odbačene upravo zbog svog ponašanja od strane većine članova iz svojih matičnih klubova.
Pa dokle?
Pametnome dosta.
73
9a4na