• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ATLAS 210X

Autor 9A5BDP, 25. Veljača 2008, 19:55:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

A na kojim je bandovima radio?
Još jedno pitanje: kako se uređaj ponaša sa lošim SWR-om antene? Da li mi je potrebno dodati kakav jednostavni ATU ili radi bez problema i sa lošim SWR-om?

9A8DU

Pozdrav,znam RA koji je na atlasu dva puta palio tranzistore zašto ?
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A5BDP

To bi onda značilo da u portablu (sa homemade antenama) trebam ili raditi sa sniženom snagom ili da ponesem ATU ili antenski analizator, kako god okrenem još će mi biti potrebna jedna 'škatulja'. Kakva je bila situacija sa Atlasom, jel on dolazio sa antenskim tunerom ili se to ostavljalo na volju amaterima? U doba kada je taj uređaj bio hit nije baš bilo previše čisto tranzistorskih uređaja, zar ne?

9A5DI

9A1CIG kojeg sam član, imao je samo tu stanicu od 1979 godine. U 10 godina dva puta su igorili izlazni tranzistori. Uz stanicu je dobro imati prilagođenu antenu ili kutiju za prilagođenje.

Ivan, 9A5DI

n1yu

Stariji Motorola izlazni tranzistori u Atlasu napajani direktno iz dvostranog usmernika su bili podlozni probojima usled previsokog SWR koji se cesto pojavljuje kod nestrucnog koriscenja uredjaja od strane radioamatera!  Moderni uredjaji imaju bolju zastitu na preteranu temperaturu, SWR i struju.  Tehnologija posebno MOS FET je dosta napredovala ukljucujuci i vise radne napone.  Nazalost ne dovoljno za K3 TX IMD :-(