• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Repetitori na Jugu

Autor 9A7IKF, 14. Siječanj 2008, 19:45:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7IKF

Pozdrav cilokupnom društvu.
Iman jedno malo pitanje, naime zanima me kome bi se tribalo obratit radi rada (nerada) repetitora na Jugu.
Konkretno imamo malih problema sa tim repetitorima ode oko nas. Imamo R-5 i RU-5 na Biokovu, R-6 na Roti i R-2 na Hvaru a od njih toliko nama mogučin korisnicima tih istih nikakve koristi od njih.
Preko R-5 i RU-5 na Biokovu mi sa juga i podno biokova nemožemo ih koristiti jer su van našeg dometa a i nisu u dobru stanju iako to neki kažu radi, zatim R-6 na roti neradi ima dosta vrimena a R-2 (o njemu necu puno jer se sve vec reklo) je  opet van našeg dometa pa i on odpada s popisa korisnih.
Iako su nam u par navrata govorili da sve funka ko urica evo san ja odlučija da se i mi oglasimo i zamolimo nekoga ko zna ili nam može pomoč.
Ko nam može osigurat repetitor za nas i sve one koji požele na jug a imaju volje i želje za oglasit se preko njega kako spada a ne da to može učinit samo do splita a od splita do Dubrovnika ne postoji nikakva veza.
Navodno ima više repetitora a manje korisnika na jugu.
Mislin da bi bez obzira na korisnike na jugu tribalo poradit na tom pitanju jer ostali smo izolirani.
Malo nas je ali dovoljno za kakvu takvu cakulu.
Pa ako neko ima kakav savjet nek se oglasi.

73! 9A7IKF

9A3MR

Kako je R2 u objektu koji je ostao bez napajana, ideja je da ga preselimo na drugu lokaciju. Kao prvi, privremeni izbor nameće se Vidova Gora. Nadam se da će to biti realizirano u skoro vrijeme.
Nadam se da će štovano članstvo u obzir uzeti nepovoljne vremenske prilike koje priječe promptnije reagiranje.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A6KVX

EMOJ DAMIRE NEMA TI SRIĆE UVIK ISTA PRICA.UZDAJ SE USE I U SVIJE KJUSE

9A2FW

Znači vraća se repetitor ponovo na prvu lokaciju gdje je bio postavljen kao R6.Radio je OK dok Vidova Gora nije postala prenapučena (radijski).Prebačen je na Vis, pa ni tamo nije valjalo.Onda je "otvoren" R2 na Hvaru, i sada će R2(?) biti na V. Gori.Kako će raditi ovisit će o mikrolokaciji na samoj koti, i o postignutoj ulaznoj selektivnosti.Nije mi jasno što znači ono "privremeno"!?
73 de 9a2fw.

9A3MR

Pozdrav Nikola,

U tvom postu je donekle i odgovor na pitanje koje si postavio. Kako je za pretpostaviti da je V. Gora zagađena RFom vjerovatno će  trebati naći bolje rješenje za R2.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A7YY

Nemoj Rolando na Brač, molin te.
Sad će mi Gogo gasit repetitor umisto Petra.

Ako su to promjene...............  ;)

9A4DB

Ne mogu mucat pa cu rec....

Sef pogona Hvar, HEP, Elektrodalmacija je radioamater!
A nema struje.... bit ce da nema veze sa CBom, u tome je sigurno
problem.
Sve smo, culi, vidili, i doznali.... predlazem pogon na bioplin,
naime tovar je idealan za to  ;D
Puno uspjeha na VG, osobno nista ne gubim i to je moj otok...

73 Dj

9A6R

Dobro govoriš Đani.Dosta nam je i vlastitih laži,sad moramo i tuđe slušat.Nikad na zelenu granu....

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A5K

Za informaciju R-2 je ponovo bez napajanja.  :(

Na žalost, vremenske (ne)prilike nikako da dopuste preseljenje.

73,
9A5K

9A2Y

Danas je otklonjen kvar na trasi od trafostanice do objekta,i R2 na Hvaru ponovo radi od 14.00 sati.
          Milan 9A2Y

9A7IKF

Svaka cast na iscrpnin i brzin vjestima pohvalno i bil bi pozeljno da tako bude ja se nadan  i u buducnosti i da  imamo ovake informacije o ovon problemu a i o drugin zanimljivostima
i problemima.
73! Damir

9A2JG

Za one koji putuju, a ne znaju, od jučer ponovo ne radi R2.
Loše je kada ovu informaciju svekolikom RA pučanstvu prezentira korisnik, a ne osoba zadužena za repetitore u HRS-u.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A4QV

Koki pozdrav,

Ja bih rekao da je loše slijedeće:

Pretpostavljam da znaš kakva je situacija sa napajanjem R2 i lokacija na kojem se nalazi, ako to znaš onda je loše da R2 koristiš kao asa iz rukava da bi za rukav vukao i one prije o ove sada. (Ja sam slučajno doznao kakva je situacija sa R2 ali tebi je to susjedstvo pa vjerujem da znaš bolje)

Ako ne znaš kakva je situacija sa napajanjem R2 i sa lokacijom na kojoj se nalazi onda je loše da povlačiš za rukav nekoga a ne znaš točno o čemu se radi.

Koki, šta znači ta informacija svima onima koji čitaju ovaj forum, čujem da R2 ima dva i pol korisnika, zato ne vidim čemu time uzbuđivati ostalih tisuću korisnika ovoga foruma.

QV

9A2JG

Adame pozdrav,
nisam vidio tvoj post, jer da jesam, bio bih ti odmah odgovorio.

Smisao mog posta je u težnji da nas informira osoba zadužena za repetitore u HRS-u, a ne obrnuto.
Osobno ne znam za stanje napajanja na objektu R2, jer da znam ne bi pisao.
Mogao bih do besvijesti s tobom, ili s bilo kime, lamentirati na temu da li magistralni repetitor opravdava svoje ime, zauzetošću, brojem RAZLIČITIH korisnika, pokrivanjem i stabilnosti (sigurnosti) rada.
Činjenica je da je to blago RA u Hrvatskoj, ma kako to neko shvaćao. Istina je i to da ljeti jedini R koji čujem s Juga je R3 u Boki kotorskoj.
Po toj bi (po meni, izvrnutoj) logici trebali zatvoriti zimi auto cestu Zagreb - Split jer prometuje 8 i po vozila, sada po buri još i manje.

Ukratko, žao mi je što još R2 nije izmješten, ponudio sam svoju pomoć HRS-u, rekoše mi da je u postupku.

Na kraju, tezu o dva i po operatora koji se javljaju je (opetovano) širio bivši predsjednik na dojavu "pravih" informacija, od strane svojih istomišljenika. Istina je da se na R2 mogla čuti istina. I opet će, ako bude sreće.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A4QV

Koki pozdrav,

To što kažeš bi tako trebalo biti, u idealnim uvjetima (da hrs izvjestava nas a ne obratno) ,istina, no znamo da to nikad nije bilo pa vjerovatno niti nece, jer su to ipak izgleda marginalne stvari.

Da je tome tako, pogledaj pod forum temu repetitori i vidjeti ces da na na listi otvorenih topica stoje svi radioamateri iz lokalnog okruzja koji o tome izvjestavaju.

Indikantno je da je i ti lokalni ham-ovi sami odrzavaju koliko je to moguce takvu opremu, jer smo zakljucili da ako najprije sam ne napravis ono sto ti treba, nece ti nitko drugi napraviti. Meni je sasvim jasno da mi nitko iz Brača neće doći popraviti R4 na Učki, niti će netko iz Istre doći upaliti R2. Recimo da smo smo iz socijalizma presli u kapitalizam, hehe, preneseno receno.

Naveo si autoput Zg-St, evo odličan primjer. I on kako je dobro napravljen bude tijekom godine zatvoren, zbog visih uvjeta, a most naseg strucnjaka da ne govorim, zaustavi se vjetre - pito bi te nešto....

Tako i vaš R2 ponekad stane, kazes da ne znas kakva je situacija, dobro neka ti bude. Evo ja sam cuo da je taj R2 jedini potrošač na lokaciji i da su ostale službe odavno ugasile svoju opremu. Ta ista lokacija kod lošeg vremena ima problema sa atmosferskim praznjenjima, gubitkom napajanja, i onda to neke druge sluzbe koje su prije odrzavale sada to vise ne rade. Dake treba netko od nasih da to obavi.

Ako je HRS rekao da je u planu izmještanje R2, onda je to vjerovatno iz navedenih razloga. Dakle, problem postoji, prepoznat je i nastoji ga se rijesiti. Svatko onaj ko je pokusao postaviti bilo sta slicno na neku lokaciju zna sa kakvim se problemima susrece. Sta bi rekao jedan moj kolega HAM, nekad si mogao sa školjke sa vokcem kroz R4, danas ne mozes ni sa linearom  ;D ali vremena se mijenjaju, bit ce bolje.

QV