• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nova vajrles antena za stari vajrles band !

Autor 9A3LI, 11. Studeni 2007, 21:36:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat: 9a4qv  u 31. Siječanj 2010, 17:25:19
Znači, desna cirkularna polarizacija i imaš refleksiju signala od ionosfere...
sa lijevom polarizacijom signal prolazi kroz nju (isto kao što sad prolazi)

Možda nas kakav vanzemaljac primi ako se probijemo van!
;D

Svakako dobra ideja za eksperiment.
To sa cirkularnom polarizacijom bi trebalo isprobati.
Možda bi i sa dva quada mogao postici isto, razdvojiti točke napajanja
i staviti potrebne linije za kašnjenje i prilagođenje na quad.
Quad je i tako razvučeni zatvoreni poluvalni dipol.
Nije bitno da se baš križaju, to je zbog šparanja na prostoru
već da su pod 90 stupnjeva, jedan naprema drugog.
To bi bilo izvedivo.
Ili na drugom kraju livade postaviti križne dipole sa RHCP pa
usporediti!  ;)
Bilo bi to zanimljivo iskustvo.

9A4QV

Evo da ne otvaramo novu temu, zadnji post smo napisali u Siječnju 2010 a zanimljiv (veoma) članak o sličnoj problematici cirkularne polarizacije gdje je sve objašnjeno na najednostavniji način je izašao u Prosincu 2010 u QST-u.

Svaka sličnost sa mojim prijedlogom izrade inv vee cirkularno polariziranih dipola je slučajna  ;D

I jedno off-topic pitanje, križni dipol je jednoelementna ili dvoelementna antenna? (Glede&unatoč kategorija u nekim natjecanjima)

QV

9A3LI

Citat: 9a4qv  u 08. Listopad 2011, 15:27:09
Evo da ne otvaramo novu temu, zadnji post smo napisali u Siječnju 2010 a zanimljiv (veoma) članak o sličnoj problematici cirkularne polarizacije gdje je sve objašnjeno na najednostavniji način je izašao u Prosincu 2010 u QST-u.

Svaka sličnost sa mojim prijedlogom izrade inv vee cirkularno polariziranih dipola je slučajna  ;D

I jedno off-topic pitanje, križni dipol je jednoelementna ili dvoelementna antenna? (Glede&unatoč kategorija u nekim natjecanjima)

QV

Eh da, i tako smo mi planirali napraviti taj 2xInv-V sa RHCP sa vrhom na visini oko 13-14m
uglavnom je sve pripremljeno samo se treba popesti na banderu, spustiti cijev, dodati nastavak
i sve podići. Problem je da ta antena ne bi mogla ostati za stalno. (smeta za košnju livade)
Bila bi to prava usporedba sa "bi-quad" antenom.
U međuvremenu smo napravili antenu za 10Mhz sa RHCP polarizacijom ali
nisam napravio prebacivanje rhcp-lhcp pa ne znamo da li je razlika na toj višoj frekvenciji primjetna.
Uglavnom još nismo odustali od inv-V.
Ako ne ove onda iduće godine sigurno !
;)

E73M

Citat: 9a4qv  u 31. Siječanj 2010, 17:25:19
A cuj, po meni, a i strucnjaci su to vec odavno objasnili, nije problem u odbijanju (reflektiranju) valova od zemlje nego od ionosfere..
Jedan "majstor" zanata mi je tu bubicu stavio u uho pa sam ja to dalje istrazivao po webu, dakle nisam izmislio nikakvu toplu vodu nego samo procitao sto su pametniji vec rekli, i praksom potvrdili...

Problem:
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Mediumwave_transmitter_Mainflingen

Riješenje:
http://www.waniewski.de/id331.htm

I što je najbitnije - teorija:
http://ecjones.org/physics.html

Znači, desna cirkularna polarizacija i imaš refleksiju signala od ionosfere...
sa lijevom polarizacijom signal prolazi kroz nju (isto kao što sad prolazi)

naravno ako si na južnoj polutci, onda obratna situacija, što se tiče polarizacije...

Da li je to primjenjivo za NVIS -SRVKS antenu, po meni da, pogotovo na 40m području, trebalo bi probati sa 2 inv-vee dipola u cirkularnoj polarizaciji sa samo jednim srednjim osloncem (ribičkim štapom) ;-)

Dakle to funguje do nekih dužina od 20m znači 14MHz cut-off :-)

QV

Pozdrav,

Moja iskustva sa RHCP na VHF-u kao i fakt da komercijalne FM stanice koriste CP  kako bi izbjegle fading  na prijemnoj strani, ponukale su me da  da u sred rata u Bosni, 1994 godine, podignem 2 elemanta RHCP Yagi za 21 MHZ  u X konfiguraciji.
Antena nije dugo stajala zbog cinjenice da je bila nekih 300m od prve crte fronta i chesta meta.

Citajuci ovaj clanak u QST-u od KL7AJ i posaje mi jasno da je razlog izuzetnog rada te antene  na prvom mjestu RHCP i kao sto to autor objasni, razlicite pozicije odbijanja od jonosferu "O" i "X" zraka.

To donekle objasnjava da sam cesto imao "pileup" stanica na skoro zatvorenom bandu (samo 100w sa akumulatorom) sa Mid west-a  USA i sa signalima  skoro u nivou suma.

Mislim da experimentisanje sa cirkularnom polarizacijom na KV bi zasigurno bacilo svijetlo na neke enigme o prostiranju valova.

Sad vec planiram izradu dva dipola u X konfiguraciji ( RHCP) za 28MHz na 8m stupu i poredjenje sa mojim 5 iznad 5 el. Yagi na 20/12 m visine.

73 Deni E73M

Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com