• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Vox populi

Autor 9A2JG, 20. Kolovoz 2007, 15:50:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JG

Rolando, sinoć sam , doslovce, slučajno, pogledao dio Latinice na HTV-u. Vidio sam i slušao čovjeka koji je odrobijao 40 mjeseci, između ostaloga, i na Golom otoku, zato što NIJE PRIJAVIO provokatora koji mu je pristupio početkom 49' na fakultetu.
Provokator je odležao osam mjeseci na Golom, jer je priznao, i pokajao se, a on 40, jer ga nije prijavio.
Tvoj izričaj me podsjetio na ovu potresnu pričicu, a i na priču o Pravdi i Krivdi, što je bila u prvoj poslijeratnoj čitanci, koju sam krao od starije sestre, i čitao (učio životne lekcije, unaprid!).
Sve u svemu, ako mi ti ukažeš na jednoga u Hrvatskoj, da ne kažem ex Jugoslaviji, koji je to (šta ti predlažeš meni) učinio, ja ću se gol prošetat Jelačić placem, ili , barem, hvarskom rivom, u doba kada nije gay pride.
A nisam u Udruzi Iskorak, keve mi!

Lako se možemo složit, u po riči, šta je zakonski, sve piše, ali kad pređemo na (sklisku) temu moralnog, nastaje rašomonijada.

I dalje mislin da uređaji trebaju završit u Slatini, Gomilici, Milni, Supetru, Goveđarima, Pazinu, Konavlima, svim tim malenim mistima srca moga.
Ali, za svaki čin u životu je potrebno dvoje. Vederemo!

73, Koki 9A2JG

P.S. Ja bi prije predloženog odnija na policiju spisak šta je ko odnija iz klubova doma, od 90' do danas. Bija bi mirniji. Mislin ja.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9a6c

Samo da iskoristim priliku i najavim da će u najnovijem broju RADIO PLAYBOYA biti i par riječi vezanih uz financiranje udruga koje bi trebale unijeti malo svjetla u nekima još uvijek nejasnu stvrnost.

Problem legalnog postojanja klubova koji se prijave na Natječaj za sufinanciranje nabave uređaja lako se može riješiti iskanjem regsitracije udruge ne starije od recimo 30 dana (zavisno od brzine kojom ih administracija može izdati) i drugih odgovarajućih dokumenata kojima se dokazuju relevantne činjenice u pravnom poslu. Obzirom da ni HRs ni udruge nisu obveznici PDV-a malo je vjerojatno da će se to pojaviti kao motiv za muljažu, s čim sam se, je li , susretao u svojoj poslovnoj praksi...

Pa sad, ako država personificirana kroz organe lokalne samouprave prisnaži da nešto postoji, sve drugo postaje irelevantno, odnosno predlažem da se pokrene upravni spor s ciljem opovrgavanja odgovarajućeg rješenja.

Je ga pleten,a ?

HH

9A2JG

Tebe ću stavit pred istu (golu) dilemu ka i Rolanda : Napiši ime JEDNOG radiokluba koji se ugasio na taj način (da je tijelo lok.samouprave pokrenulo i dovršilo postupak gašenja zato što nisu dostavili izviješća o održanoj Skupštini). Ne moraš se trudit, nečeš ga naći.

To šta se trudiš da zakompliciraš život potencijalnim podnositeljima zahtjeva, ide ti...

73, Koki 9A2JG

9a6c

NIkome ja ništane komplicira.

Nisam ja pokreno pitanje fantomskih klubova naovom mjestu nego netko drugi.

Ja sam samo pokušao predložiti kako da se hRs ne dovede u situaciju da takvom klubu zaista subvencionira uređaj koji će onda netko odnijeti kući i slatko se smijati.

Ja nisam ni rekao da je organ uprave pokrenuo postupak "stečaja" nekakve udruge, samo sam predložio put kojim moće krenuti netko tko bi time želio pokazati da je u pravu,a ako se dobro sjećam, takvih je bilo u sklopu ove teme. Koliko je to kolegijanlo, o tompotom.

Mislim da prilaganje izvoda iz registra prilikom sklapanja ovog ugovora ne bi smio biti problem nikome, soim onima koji ga ne mogu dobiti. Ozbiljnno rasppolaganje državnim novcem bi , po nekoj mojoj fikcij , trebalo i implicirati, iako ne sumnjam d aima i drugih načina.

Odluka i odgovornost u cijelom ovom poslu, naravno,  leži na organima i tijelima HRS, a i na drughoj strani u postupku.

Pa ćemo oni t i urediti na način koji odgovara objema stranama.

Ne bih sad volio opet čuti priču o klubu od tri člana kojiima uređaje stare 35 i 37 godina i kojemu je problem ishoditi rodni list, jer ako jei to problem, onda ja zaista ne znam u čemu je problem.

GG

9A2JG

Sad san dobija telefonski poziv , kaže jedan stari amater : A zar se ne vidi na važećoj dozvoli za rad koje sve uređaje klub posjeduje? Zar i to ne znači ništa? Da li treba neki klub kupiti uređaj da mu bude "jedan od", ili da mu je to jedini?
Pisa san ja i o tome, više puta, ali izgleda da se nema volje sve važeće dozvole za rad staviti na jedan link, ili podlistak.
Sve dok više ljudi ne zatraži isto, ništa se ne dešava.
A čujem da imamo i osobu za suradnju sa državnim stručnim tijelima. Nisu ovo valjda prizemne, male, sitne stvari za njega? Bilo bi još, ali se ne oglasi. Možda da, na nekom drugom forumu, chi lo sa?

Isključujem se, putujem na kontinent, čujemo se noćas.

73, Koki 9A2JG

P.S. Neću pisati o ijednom klubu pojedinačno, predobro se poznajemo...

9A7WA

Mislim da je najbolje da posao oko nabavke uređaja povjerite Bobi
  9A7SVB, on ima iskustva u tome, ne ulazim u pojedinosti, ali što se tiče
  članova, ne klubova, tko ima keša nek kupi, osobno mi se više sviđa
  plastika (kartice) pa recimo na 36 rata, nešto malo kamata, a i rata nije
  prevelika, a vrijeme ide i ide, a uređaji ostaju.
          Ali generalno drago mi je, barem će biti novih uređaja nešto više,
  manje će biti švercanja polovnim, pa i vrijeme je bilo već.HRS-u skidam
  kapu na subvenciji za klubove, prava stvar.

73    de    9A7WA

9a6c

Samo da napomenem, donesen i i tzv Zakon o zviždačima pa se naši članovi s dokazano denuncijantskim sklonostima mogu polako uputiri stazom i ovdje spomenute Vesne Balenović ili samo nastaviti tamo gdje su nekad stali...

Svaki aplikant na objavljeni natječaj će, vjerojatno, sam odlučit s kojim ciljem pristupa natječaju, a da li će mu to biti jedini uređaj ili samo jedanu nizu, stvar je sklonosti i potzreba smaih članova.

Da li slučajno ili ne, poznataj e stvar da klub bar danas može posve legalno kupiti i platiti uređaj i od fizičke osobe, što znači d aako ne može kupiti novi, može kupiti i rableni uređaj.

Ni moje prvo auto nije bilo novo, ali je vozilo. A kad sam zaradio dovoljno, kupio sam i novo.

A sve veze sam napravio isključivo na uređajima iz druge ruke i pojačalima i antenama vlastite izrade. Ide nekako...

A siguran sam da se iznos koji klub mora priskrbiti za svoj dio cijene uređaja iz ove priče može ipak kupiti više nego solidan primopredajnik.
Mislim, ako je intencij ada se radi, ali ako su neke druge stvari u igri, onda dobro.

GG

9A4DB

Citat: 9a6c  u 22. Travanj 2008, 08:13:58
10-15% kompića u 9A nije mali posao... Kako to da to više ne radiš?

BTW, zar ne bi uvoznik trebao biti i registriran za poslove vanjske trgovine i božemiprosti, imati i svoj reg. broj kod Uprave Carina RH? Dok sam ja tu nešto mrljao tako je bilo...

Pa jos 1999. mi je postalo jasno da Pevec, Msan i ja ne mozemo na iste spale pa
sam ja presao na neke druge, a oni prodaju i dan danas sve sta mozes zamisliti
a i ono cega se nisi dosjetio  ;)

Zar je to problem, uostalom barem 50 (pedeset) clanova ima tako registirane tvrtke....

Vidim, u slijedecim postovima imas posla sa moralom, nemoj Playboja ti, nije to
za tebe...

73

9a6c

Nije moral, nego bezakonje:-)

Možda je problem u tome što pored živog predstavnika možda ne možeš dobiti ponudu uopće, a teško bolju. Jasno da se nikad neću zakleti da ovlašteni predstavnik nećeiskoristiti svoju monopolsku poziciju...

Isto tako, u vrijeme kad si ti dilao kompiće nije bio na snazi Zakon o atestiranju elektroničkih uređaja koji je i meni pokvario planove za uvoz brodske elektronike, a našao sam odličan izbor sondera po 100 canadskih dolara, dok se to kod nas prodavalo za cca 500 dem... I sve propalo.

Jasno, budući da svaki model treba atestirati što košta novaca, a raznolikost modela to sve još povećava, i sve postane jeftinije kad se podijeli s većim brojem primjeraka.

A kome će to biti jeftinije nego predstavniku:-)))

I opet smo na početku.

Ja bih rekao da je ruka pružena s obe strane i da ne treba previše komlicirati oko nevažnih detalja.

Sjetimo se što je bilo jučer, prekjučer i još ranije i kako je danas pa bi se ja radije malo proveselio, nego pričao lovačke priče.

Ako treba smisliti kakve stranputice, tu sam...

GG

9A6R

Kupiš ribu po kunu,prodaš za dvi i eto novaca .

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4DB

Je bio je na snazi, za nas su to radili Riz Ieta i PCE a tamo
smo imali i lager par godina za ST i okolicu....

73

9A2JK

Zašto radio klub mora imati uređaj?

Da li, npr. u DL svi klubovi imaju uređaje, antene i PPS odakle članovi
kluba mogu raditi kad god ih je volja?

73,
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6XX

Nisam skuzio Martine sto si htio reci?

Da, itekako da postoje takvi klubovi u Njemačkoj. Di si baš njemačku našao za primjer?
Ja sam bio QRV iz DL0TUD i posjetih DL0TUM, a DR1A, DF0HQ, DQ4W da ne spominjemo. Drugo što u tim klubovima 99% novaca/opreme dolazi iz privatnih džepova.

73,
Hrle - 9A6XX

9a6c

Aj Martine, ako bi sad malo razradili tu ideju, klubu ne tzreba ništa osim imena.

Ako ga tretiramo kao inkubator mladih naraštaja, djeci ipak treba dati priliku da poslije ispita nešto i rade i da malo izoštre afinitete.

Isto tako, ako se u klubu formira malo naprednija grupa ljudi koja je osim osnovne obuke u stanju svojim rezultatima otići korak naprijed, zašto ne.

Smisao trgovine i jest u tome da se na prodaji robe zaradi, a to je inače i smisao svake ekonomske aktivnosti. Samo je pitanje raspodjele razlike u cijeni.

Mislim da je spomenuti problem atestiranja svega i svačega postao aktuelan negdje oko 1997 godine, a ? Znam da je mene poremetio u planovima, a Harry iz WEST MARINE još me ponekad pošalje tamo gdje mi je mjesto...

Za ljubitelje plodova mora samo jedno nagradno pitanje: mislite da će ribari kao neposredni proizvođači svoju ribu na ribarnici prodavati jeftinije nego trgovci? Odgovor je : NE, nastojat će kao i svi normalni ljudi iz svakog kila izbiti svaku moguću kunu, a sve ostalo su bajke za Radio Split. Bar tu sam nešto naučio, a?

Sad samo treba poslatu pismo namjere, užicati lovu i pričekati da škatula dođe u klub pa onda vidjeti kako s njim dalje postupati. Srećom, ima klubova s učionicama od preko 100 kvadrata pa ni ubrzano habanje uređaja neće biti problem.

GG

9A2D

Osobno ne želim ulaziti u duboko mudrovanje, ali:
- ako je legalno izabran organ HRS-a donio takvu odluku, treba je prije svega cijeniti,
- ako ti netko nudi popust, ili prihvati ili ne, a nemoj mudrovati
- ako ne prihvatiš ponuđeno (a možda radi vlastite nesposobnosti da osiguraš onaj drugi dio sredstava), onda bolje šuti, pruži priliku drugima
- ako ti ni to nije dovoljno, ja više nemam riječi

Ovo je namjenjeno svima, svaka podudarnost sa stvarnim licima i/ili njihovim djelima je sasvim slučajna.

73 de 9a2d