• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Obavezno procitati

Autor 9A4OE, 28. Veljača 2007, 21:32:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

[/URL]

[/img]

Za puni format kliknuti na sliku ako kojim slucajem netko nezna ili Radioamater iz 1960 za mjesec studeni.

Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A4QV

Pozdrav,

Sa zanimanjem sam procitao cijeli clanak i pronasao sebe u nekim dijelovima, ali mao razmisljam, pa kakav je to clanak o radioamaterima u kojem se ne spominju qsl-ke. A ja se naslusao tj. nacitao raznih povjesnih umotvorina tipa radioamateri nisu oni koji ne salju qsl-ke. Izgleda da i davnih 60-tih ljudi nisu toliko bili optereceni qslkama (vjerovatno su koristi e-qsl, hehe) ,nego su se bavili upravo onime cime pise u clanku.
Da ne zaboravim, nije bilo ni onih oglasa kupim prodam, aha, biti ce zbog toga jer su svi nesto lemili tj, zavarivali i sarafili.

Dobar clanak, ali, pregazilo ga vrijeme.
Nego reci ti nama kako radi onaj antena analajzer, je li to vrijedno tih novaca i da li je i koliko bolji i prakticniji od MFJ-259, 269, to tebe ja pitam, hehe.

9a4qv

n1yu

Autor clanka je verovatno Srecko Kuburovic, YU1SM koji se i danas bavi novinarstvom i izdaje privatnu reviju "Radioamateri" u Beogradu.

Na http://www.radioamateri.etf.bg.ac.yu/ se moze videti dosta toga.  

Mislim da mu zadnji brojevi kasne zbog zdravstvenih problema.

73 de Mario, S56A, N1YU ex YU1,3,7PCF, YU3EA, S57MM

9A5AQA

Citat: "n1yu"Autor clanka je verovatno Srecko Kuburovic, YU1SM koji se i danas bavi novinarstvom i izdaje privatnu reviju "Radioamateri" u Beogradu.

Na http://www.radioamateri.etf.bg.ac.yu/ se moze videti dosta toga.  

Mislim da mu zadnji brojevi kasne zbog zdravstvenih problema.

73 de Mario, S56A, N1YU ex YU1,3,7PCF, YU3EA, S57MM

OZNA sve dozna, xe-xe

9A6AA

Citat: "9a4qv"... Dobar clanak, ali, pregazilo ga vrijeme...

A šta bi tada rekli na ovaj Tvoj članak o "inverted L anteni za 160metara"?

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4QV

Pozdrav,

Za moj clanak o inverted L anteni bi rekli, ne da ga je pregazilo vrijeme, nego da je promasen kompletno, mislim reci vremenski, jer prosla je baba sa kolacima i svi vazniji contesti na 160 metara su za nama.
Cilj objavljivanja ovoga clanka je bilo poticanje radioamatera na rad na 160m bandu i sudjelovanje u contestima sa opremom koju imaju na jednostavan i jeftin nacin.
No kako je nas casopis jos uvijek, ko zna gdje, mislim da bi bilo pametnije da sam pisao i pripremao ljudima antene, za Alpe adria 70cm u 2007, mozda bi dobili taj clanak na vrijeme da nesto urade.

Ovako smo i dalje u iscekivanju broja 1/2007 za koji je nas predsjednik javno rekao da ce biti izdan pocetkom Sijecnja. Prijatelju, sutra je Ozujak, Zuja je zakon, hehe.

Moj cilj nije bio, piskaranje i prezentiranje ispaznjelih i poluvjerodostojnih tema sa nekih sjednica, jer one vjerodostojne moramo citati sa privatnih stranica (9A5K).

Kao sto si se i sam uvjerio, svi moji clanci su i prakticno napravljeni te i dokumentirani fotografijom. Za sve one clanke u kojima sam koristio tuđe intelektualno znanje poštivao sam njihovo pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva te ih kontaktirao i pri tome dobio njihovu suglasnost za korištenje istoga.

Ne bih htio ulaziti u vrijednost napisane rijeci od strane pojedinaca u casopisu, ali mislim da je vrijednost clanka, pogotovo onih tehnickih ispred svih ostalih, sto je na kraju i tako financijski nagrađeno. Vrijednost takvih clanaka je tim veca, sto se i nakon par godina mozes vratiti i procitati kako je jedan bezvezni 9A4QV slozio neku bezveznu antenu koji radi kako  danas tako i za 100 godina, a vjerovatno je mali broj onih koji se vraca i cita sta je bila 1. tocka na sjednici koja je odrzana 17.Veljace a zapisnik koji je potkrepljuje datira od mjesec ranije.

Mogao bih puno toga napisati o onome sto se naziva Radio HRS, a u stvari ne treba biti jako pametan da vidis na sta to lici. Barem ti primas nekoliko stranih izdanja, pa mi reci u kojoj mjeri Radio HRS moze tome parirati.

Vjerovatno se pitas, zasto ja onda uopce pisem za taj casopis, zbog financijskih razloga, vjeruj mi ne. Nedaj nikome takve nesrece. To radim cisto iz postovanja svim onima koji su svoje znanje prenijeli na ostale, te nesebicno podijelili svoje uspjehe i neuspjehe sa ostalima.
Jednostavnije mi je tako napisati clanak nego odrzavati svoje stranice, uostalom svi se ti tehnicki clanci mogu naci na stranicama RKP i pristupni su svima bez naknade.

Nego, di je taj casopis, je li netko obmanjuje nas sa neistinitim obecanjima? Zasto si ti dobio casopis a ja nisam, zasto ga imas ti prije u rukama od mene? Zasto bi ti imao takvu privilegiju?

Biljezim se sa stovanjem
9A4QV

9A6AA

Ma, htio sam reći da bi ondašnji čitatelji, za Tvoj članak vjerojatno rekli da je ispred svoga vremena...hi (By the way, od kada se može raditi na 160metara?).
Moja privilegija da imam novi časopis u rukama rezultat je današnjeg sastanka u Dalmatinskoj. A časopis je danas i stigao. Pretpostavljam da je već upućen poštom (jer ga tiskara primateljima šalje izravno), no tim putem do mene nije stigao. Valjda će sutra, prekosutra...
A šta da Ti kažem? Svi materijali su bili spremni 15 siječnja, no radnici tiskare nisu bili na skijanju (kako ono netko, čini mi se, Ti, reče). Riječ je o njihovoj neodgovornosti i aljkavosti, no nadam se da je sada tome kraj, jer je potpisan aneks ugovora kojim se neke stvari strogo preciziraju. U našu korist, naravno. A i njihov direktor je poduzeo neke drastične korake...
Nego, pripremaš li kakav drugi prilog?

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4QV

Emire jos jednom pozdrav,

Priznajem htio sam biti malo zlocest i navuci te na 2 tanka leda, ali si se izvukao, hehe.
Dakle ipak si privilegirano dobio casopis, kako to, ako ovi iz stamparije salju to svima postom, pa i ti si u ZG, u savez stiglo postom a tebi nije. Je li ?

A koji je to zastanak u savezu a da mi, vjerno citateljstvo foruma nismo obavjesteni, paaaaazi, ako kazes bilo sta drugo osim IOCA programa opet si na ledu, hehe.

Nego da te pitam, kakva stamparija, kakvi aneksi, nije li bilo rijeci da cete promijeniti tu neradnicku masu koji toboze nesto stampaju. Receno je u nekom od zapisnika da ce natjecaj za novu stampariju, kakvi sada aneksi.
Pa nece mi valjda ovi sa godisnjem od Sijecnja do Prosinca opet stampati HRS.

I na kraju, imam dobrih tema, neces vjerovati i to puno. Evo trenutno sam bio zaokupljen nekim piskaranjem seminara za fax, ali i to bi moglo proci jer sam obradio kucalicu za beacon sa PIC 16f84a koju sam koristio za tastovanje MF odasiljaca a sve u sluzbi aero NDB radio svjetla za navodjenje helikoptera. Naravno uz jednostavnu zamjenu teksta asemblerskog koda to postaje kucalica za nase beacone. Sada jos i diplomski da zavrsim, pa onda nastavljam sa piskaranjem za casopis, ima jedno 5-6 vrucih tema, naravno tehnickih, ne mislis da cu pisati zapisnike sa sjednica, heheh.

Emire, ne trebas mi pisati veliko Vi, ne bolujem od takvih velicina, no zahvaljujem svejedno  :D

Do citanja
9A4QV

9A6AA

Ono, Ti, Vi, pišem automatski...sorry.

Iz tiskare uvijek donesu nekoliko brojeva (10-20, šta-ti-ga-ja-znam) za HRS, pa su nam iz te hrpe podijelili jer je bio sastanak uredništva časopisa. Eto to je. Naravno da se dobar dio vremena potrošilo na razgovor glede kašnjenja časopisa.
I ja sam postavio isto pitanje kao i ti. Ali... Čuj, zakon nalaže da se za sve usluge čija je vrijednost iznad 20 tisuća kuna raspisuje javni natječaj, te da se MORA prihvatiti najpovoljnija (financijska) ponuda. Ima tu još nekih potpitanja ali to nije moja domena...

Neću otkriti Ameriku ako ti kažem da su tehnički prilozi najtraženiji... Požuri.

Dosta je za danas.

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4OE

Sve ove gluposti sto se desavaju ovdje u zadnje vrijeme su me potaknule da stavim taj clanak. Mozda ga je i pregazilo vrijem u neki dijelovima, ali sigurno nije u posljednjem odlomku. Bilo bi interesantno vidjeti kako netko danas opisuje jednog radioamatera ili opcenito radioamatere.
Bas nema veze sa postom, ali kad pitas...
Adame ti si jedini koji se interesiras za VNA. Prije dosta vremena sam ovdje postavio pitanje dali ima zainteresiranih za izradu takvog sto s ciljem da udruzimo snage u prikupljanju materijala, nije bilo zainteresiranih.
Dali vrijedi ulozenog novca? Za mene osobno i moje potrebe da, opet s druge strane da se ne radi o bezveznom projektu govori podatak da je WiMo preuzeo distribuciju za EU. Mnogi korisnici su se izrazili pohvalno i svakim danom se nesto nadogradjuje.
Nemogu usporediti sa drugim instrumentima tog tipa jer nisam imao prilike koristiti druge.
Jos jedna napomena ja imam VNA1 sto mi je dovoljno za KV nemam nekih aspiracija da nabavim MiniVNA jer me iznad 30MHz nikad nije interesiralo.
Ima jos jedan VNA u hrvatskoj samo neznam dali je dovrsen majstor ce se  vjerojatno javiti ovdje.

Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Damire pozdrav,

Ja sam te vidio na onoj mapi korisnika koji su ponosni vlasnici VNA ili miniVNA. Meni je nekako zanimljiviji ovaj drugi, mada kao sto i sam znas ekipa je iznasla nacine kako jednostavno ici i na vece frekvencije.

Ono sto bi meni bilo bitno je to da to bude portable, znaci moram jos i neki PDA ili sl na to spojiti da bi to bilo ono pravo. Sa te strane MFJ su puno prakticniji ali ipak VNA crta dijagram i moze neke stvari sto sa MFJ nije bas jednostavno.

Znam da je Wimo uzeo to u prodajni asortiman i odmah nabio cijenu od 250 eura dok se to isto prodavalo za 200 eura (pocetna serija) no to je trziste i biznis.

Vidim da se ceka na gotove uredjaje dosta dugo, ali sta je tu je, iam jos zanimljivih rjesenja ,vidio sam i onu rusku kopiju MFJ samo opet, sve ima svoje.

Znaci ti si zadovoljan sa VNA, ok to me zanimalo. Ja nisam bio u 9A kad je bio aktualan tvoj post oko zajednicke izrade, no bit ce vremena.

Hvala

Adam