• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antene-ZG-Stubica-9a2ly-satelitske i ostale slicice

Autor 9A2LY, 10. Veljača 2007, 20:26:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Super slike !
Pa za sve to postavit ti trebaju dva života a onda još i satellite
malo pogledat još koji život !
;)
I naravno da za takve djelatnosti interes uvjek postoji!
Nego, kad smo već kod toga, jel ima na C bandu još išta
pametno ?

9A1Z

Čovječe, pa gdje toga ima? Ovo je fantastnični primjer volje i uportnosti. Svaka čast. Molim te možeš pojasniti slike tj. sustav sa elevacijom i kamerom? Isto tako zainteresiran sam za azimutalni rotator pogodan za 10Ghz.  
Imam Kethrain analogni sustav 10,9 i 12 GHz. Konvertori mogu promijeniti vlastnika.

73s!

Luci 9A1Z

9A2LY

Citat: "9A3LI"Super slike !
Pa za sve to postavit ti trebaju dva života a onda još i satellite
malo pogledat još koji život !
;)
I naravno da za takve djelatnosti interes uvjek postoji!
Nego, kad smo već kod toga, jel ima na C bandu još išta
pametno ?
Na C-bandu ima egzotike pogotovo na krajnim pozicijama 90 E -68.5 E i 45W-61 W tu se nalaze slabi signali  (sto slabiji to bolji  :idea: ) pa je draz cackati po nebu s 4M antenom !! :!: Koristim instrument s spektralnim analizatorom Unaom EP 318 te DX receiver Nokia 9600 s DVB 2000 softverom Invacom konvertore 0.3 NF i za C-band S.E. feed + 15 K Astrotel LNB. Koji puta cackam s Egis Robot pozicionerom za enklinirane satelite... Tu jos za audio experimente i prijem  cackam sa prijemnikom IC-9000 i tako dalje... C-band je jos uvjek interesantan , mnogo mozes o tome procitati na satelitskom forumu gdje i ja sudjelujem pod nickom Dalibor-ZG. Tamo sam postavio isto mnogo slika u rubrici  "kablovska i zemaljska TV" te i  pod " satelitska oprema " pa pogledaj ukoliko te interesira... :!: Drago mi je da ti se slike dopadaju , pa ako ima interesa reci koje jos slike - tema - te interesira da postavim ako imam.. :D 73 :wink:

9A2LY

Citat: "9a1z"Čovječe, pa gdje toga ima? Ovo je fantastnični primjer volje i uportnosti. Svaka čast. Molim te možeš pojasniti slike tj. sustav sa elevacijom i kamerom? Isto tako zainteresiran sam za azimutalni rotator pogodan za 10Ghz.  
Imam Kethrain analogni sustav 10,9 i 12 GHz. Konvertori mogu promijeniti vlastnika.

73s!

Luci 9A1Z
Sustav sa mogucnoscu pomicanja AZ/EL 32x20 fracarro sam napravio na nacin da sam za horizontalno okretanje prepravio motor  s getribom od 3m antene iz Skoplja od MZT . Iz njega sam koristio samo getribu i motor bez HH-mounta, te to postavio u stup na taj nacin da za puni okret  od 360 stupnjeva treba tocno 3 min. To je vrlo bitno da se moze okretati stupanj po stupanj te je kocnica na getribi vrlo snazna i masivna (50 kg).
Pokrecem ga s antena - pozicionerom koji na sabi ima digitalne oznake.
Kada prodem puni krug pogledam na pozicioneru koliko je bojeva prosisao i to podjelim s 360 i tako to sam kalibriram. Za vertikalni pomak upotrijebio sam Actuator od Drake 24 inca koji je vrlo snazan i pouzdan s kombinacijom mehanike koju sam smislio na samom stupu. Slican princip za vertikalni pomak vrijedi i za Drake, samo sto sam kod njega morao podesiti granicnike tako da mi se antena  " ne preokrene " znaci od 0-90 stupnjeva. To sve nigdje prije nisam vidio nego sam sam smislio i funkcionira super,pogotovo kocnica koja je tu bitna s obzirom na krak od preko 10 m horizontane sipke itd.. Najveci su mi problem stvarali kablovi koji su debeli "ceuflex" i kojih ima svakojakih te moraju imati" lufta " za okretanje AZ/EL te sam montirao rasklopni stolac na toj visini pa se ljepo svezem i radim...kao pticica... ako nisam na stupu onda me nema kod kuce. :D  :)  Imam detaljnu fotodokumentaciju kako je sve to polako sastavljeno, sve sam sam radio osim varenja i finalnog dizanja stupa preko 2 koloture sa lansirne rampe. Tezina kompletne konstrukcije s stupom je preko 1300 kg :!:        
Za azimut rotator koji ti trbas za 10 ghz najbolje da koristris obican actuator velicine koja ti je potrebna a ovisi o velicini antene, te koristi polarmount ako zelis da ti antena prati klarkov prsten...Eto ukratko, ja sam to tisucu puta radio i postavljao iako sam "samouk " naime zavrsio sam ekonomiju koja s tim nema veze ... :idea:  Pogledaj slike u mom "photobuketu" pa pitaj ako jos nesto nije jasno...73 :!:
Kamere cu opisati u iducem postu, uskoro....

9A6AA

Sve je to lijepo, no objavljivanje ovoliko fotki na ovome mjestu kosi se s temeljnim pravilima ponašanja na Forumu, koje webmasterica i te kako dobro zna...
Dovoljno je bilo napisati link na web stranicu gdje se fotke ionako nalaze, ili ih poslati u našu Foto galeriju.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3LI

Evo ga na !
Sad ce krenuti lavina gluposti.
Pa kome je muka gledat slike neka ljepo preskoci
naslov ove teme i gotovo !
Ili neka u browseru potpuno iskljuci slike, kraj price.
Ako skupim neke pametne slike stavit cu ih na forum
ali sa napomenom da je VELIK post pa neka zaobiđu
oni kojima slike smetaju, one i tako nisu na HRS serveru.
.....................EOD.....................

9A2LY-> Upravo si napisao što sam želio pitati, rotator.
Meni treba malo drugačiji i tražim neko idejno riješenje za isti.
Znam da postoje tvornički AZ/EL za "prime dish" antene ali rađe
te novce potrošim na prijemnike nego željeznariju.
Za sve moje zahtjebe bi bilo dovoljno recimo 200/180 istina da
bi sa 360/180 bilo možda komotnije ali nema potrebe.
(za ručno upravljanje)
Problem je naći neku mehaniku koja se direktno može koristiti
za to pa me zanimaju tuđe konstrukcije.

9A4QV

Pozdrav

3LI sto se elevatora tice probaj npr sa dizalicom od staroga fice, z-750 ili figuara, kako god zelis, dakle na mjesto gdje je rucica za okretanje stavis akumulatorsku busilicu napajanu sa 12v ili jos bolje one jace 14 ili 18 v i to je to.
Za rotor koristis motor od brisaca koji je preko puza na neki veliki zupcanik, nesto sto sam vec postao jednom pod temom big rotatori prosistel ali sam bio popljuvan, hehe.

Ima jos raznih rjesenja ali tu je google majstor.
Ja inace kotistim HARV polar mount, mogu okrenuti i bika na raznju, hehe.
Vidio sam u T9 casopisu, ekipa cak koristi za elevaciju sisteme za podizanje bolnickih kreveta, mislim naslona, to ti je u biti princip polar mounta u mini verziji.

GL
Ajmeeee, jel to netko zaradio zuti karton, boahahahaha

9A3LI

Ah, valjda mlada WEB gazdarica mora imati pobočnika.

Dajte meni da budem WEB gazda, ukidanje foruma bi bio
moj prvi zahvat ! ;)
Ima njuz grupa radioamateri pa nek raspale po njoj,  barem
svak ima pristup i glupostima neće biti kraja.
......................

Imam ja polovično riješen polarni "rotor" za geo satelite ali bi nešto
da mogu ganjat polarno kružne orbite.
navojna šipka M12, ručno narezivana prije nekih 12g. :)

Jednu 1.8m "čuvam" samo za to a tako je već preko nekoliko
godina, hi.
Druga bi ostala na "polar mount"u za TV.

9A4NA

WOW
Ostao sam bez teksta....
Kapa dole !!!
73
9a4na

9A5TD

Citat: "9A6AA".........link na web stranicu gdje se fotke ionako nalaze, ili ih poslati u našu Foto galeriju.9A6AA

A ja sam mislio da je samo moj stari postao grintav kada je dosao u neke godine? Kada se vec prihvatila ovog posla onda zna i sto je ceka, krenula je sa ostro pa cisto sumnjam da joj treba glasnogovornik!

9A2LY

Citat: "9A3LI"Ah, valjda mlada WEB gazdarica mora imati pobočnika.

Dajte meni da budem WEB gazda, ukidanje foruma bi bio
moj prvi zahvat ! ;)
Ima njuz grupa radioamateri pa nek raspale po njoj,  barem
svak ima pristup i glupostima neće biti kraja.
......................

Imam ja polovično riješen polarni "rotor" za geo satelite ali bi nešto
da mogu ganjat polarno kružne orbite.
navojna šipka M12, ručno narezivana prije nekih 12g. :)

Jednu 1.8m "čuvam" samo za to a tako je već preko nekoliko
godina, hi.
Druga bi ostala na "polar mount"u za TV.
Ako te interesira neki rabljeni polarmount za sat. antenu nazovi me na mobitel 091/2322549 ili posalji PM  trenutno sam u Stubici  do sutra  popodne gdje imam neke stare motorcice sa polarmountom  pa ako ti moze pomoc javi se , 73 Dalibor. :!:

9A2KL

Dalibore.
Hoce li biti opet stogod u Ninu. Malo su vjetrovi oslabili. Ajd malo na ovu stranu pa prosiri aktivnost odavde. I jesi li uspio rjesiti krov?
73's de Leon 9A9L

9A5CW

najbolje da se ga bannira sa foruma...
Smrt fasizmu sloboda narodu i sto vise onakvih antena!
Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A7PJT

uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2LY

Citat: "9a2kl"Dalibore.
Hoce li biti opet stogod u Ninu. Malo su vjetrovi oslabili. Ajd malo na ovu stranu pa prosiri aktivnost odavde. I jesi li uspio rjesiti krov?
Uskoro cu krenuti na more, trenutno experimentiram s DVB-t prijemom po Zagorju te raznim prijemnicima i antenama u vozilu.Upravo sam dosao s Medvednoice gdje sam cackao po raznim lokacijama.  :wink:  
Ne znam o kojem krovu na moru pricas, meni je bura 3-4 puta rascackala staklenu kupolu koja je iznad stubista i sada sam stavio debeli pleksi na krov jer kada puse onda se cijela kupola napuse ko balon, tako kada je bilo staklo ono puca dok s ovim mislim da sam rijesio problem. :idea:  Na jednom djelu krova u potkrovlju sam postavio PVC stolariju tako da su mi sada uredaji zasticeni, a ujedno je prekrasan pogled s 3 kata pogotovo kada vani puse a ja unutra uzivam... :D Imam slike o doticnim aktivnostima u vezi DVB-t i antena koje sam uparivao za prijem kao i slike s Medvednice pa cu uskoro dodati i te slike na moj" photobuket" da
se moze vidjeti, trenutno sam stavio slike na satelitski forum ..http://www.satelitskiforum.net/wbb2/thread.php?threadid=41045&page=4. http://www.satelitskiforum.net/wbb2/thread.php?threadid=41723
:http://www.satelitskiforum.net/wbb2/thread.php?threadid=43129&sid=d8b14c987ab7d0f5800ae05441d0f596wink:
73, i javi sto je s tobom kaj ima novoga kod tebe  ??? :?:  :?: