• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

CQ160M CW

Autor 9A5CW, 29. Siječanj 2007, 10:10:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

A evo, i Bračani i svi koji se tako osjećaju polako se spremaju. Još se nismo pošteno ni odledili od 9ACW, a već nova nevolja...

TX ant inv L 15+24 m s jednim radijalom preko zidića, ograda i grmlja. Kao RX ant dipol za 80 m, a ako bude sreće i FO0AAA antena i to , molit ću lijepo , s pretpojačalom...

Ima ideja da se radi s dvije postaje uz interlocking, ali još čekam shemu pa ćemo vidjeti. TX strana je OK, novi HM linearac kji se odlično pokazao u 9ACW, iako još trebamo riješiti i tastovanje via kompjuter s PTT delayom...

Tihi plan je naslagati preko 1000 veza,a što će biti, ovisi o puno faktora od kojih je tek manji broj pod kontrolom.

CU GG

S57UW

Sretno i u 2008 te svima u kontestima.
    Svaka čast za uredjaje, ali nešto mi bruji po "ramu", naime izjave mnogih starih hamova da su linearci potrebni pretežno lošim operatorima. Reći čete da ne ide drugaćije, s time što se malo njih pita što su sposobne srediti dinamike naših RX-a u mnoštvu siglala +++ db u recimo evropskome prostoru. Pitajte se zašto idu ljudi na daleka ostrva !
    Ja čak u dx vezi ponekada smanjim snagu tx-a sa običnih 100 w na samo 10 W, a onaj tamo ne kaže da me nema više !
    73 !    Albert

S55M

Citat: 9a6c  u 02. Siječanj 2008, 21:32:15
A ideja da se radi s dvije postaje uz interlocking, ali još čekam shemu pa ćemo vidjeti. TX strana je OK, novi HM linearac kji se odlično pokazao u 9ACW, iako još trebamo riješiti i tastovanje via kompjuter s PTT delayom...
CU GG

Valjda je stigla ta šema?
Adi
Koper-Istra

n1yu

G. Glavni, u cemu je prednost slusanja na 160 m sa dipolom za 80 m?  Isti ce na 15 m visine imati impedansu 3-j1100 Oma sa SWR 1:7750 pa nece biti puno VF energije za preopterecenje RX.

Elegantnu shemu zakljucavanja dva FT-1000 je 2. 3. 2006 objavio YT1NT na Balkan DX. 
Pogledajte na adresi: http://artinian.bit.si/2ft1000mp.jpg

LP MMM S56A, N1YU

P.S.  Upotreba DX Clustera kod multi-op na 160 m sa otoka se ne preporucuje :-)

9a6c

Adi,  urednikovanje ima i svoje loše strane - zahvaljujući jednom obimnom mailu došlo je do raspada sistema i od prije dva dana ne mogu primiti nikakvu e mail poštu.

Obzirom da ima qrs internet, za sada ne mogu ni preko T COM stranice ući u server i tamo pičstiti smeće.

Usput, imam tvoju staru e mail adresu s koje mis e mail vratio.

Jadan ti je savez kojemu sam ja glavni urednik...

Molim te da interlock pošalješ na e-mail adresu od 9A3MR pa makar mi to on bacio u glavu...

GGG

Sorry...

GG

7S7V

Ko nema mjesta za "full size" antenu a ipak se zeli pojaviti u CQ160M contestu:

http://www.k7mem.150m.com/Electronic_Notebook/antennas/shortant.html

73' Samir

Samir Popaja, 7S7V (SM7VZX)
www.qsl.net/7s7v/
www.sk7mw.se

S55M

GG poslato na adresu Rolanda kod qsl.net....
Adi
Koper-Istra

9A3MR

Primljeno. Konkurenciji se već tresu gaće.....

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3WP

Znači to nije shema jednaka od strane Marija navedenoj ?
Ima li se općenito kakvih shema SO2R kombinacija, da je primarni RTX recimo
TS950S, a onaj drugi još nepoznat, hi...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A3MR

Adijeva shema je univerzalna i može se primjeniti na kombinaciju bilo koja dva RTX-a. Ako se Adi slaže mogu ti forwardirati.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

n1yu

Dipol za 80 m na 15 m visine imati ce impedansu 3-j1100 Oma sa SWR 1:7750 pa nece biti puno VF energije za preopterecenje RX.

Izgleda da ovaj problem nikog ne zanima, a meni je zagorcao zivot pre tri godine u Londonu kada nista nismo culi na 14 MHz sa dipolom od 28 MHz.

Gornji problem se resava dodavanjem induktivnosti od 100 uH (X=1100 Oma na 1,8 MHz) i induktivnom pregom sa odnosom 1100/sqrt(3 x 50)=155 dijela navoja.  Moze i kapacitivno :-)

LP MMM S56A

P.S.  Prvobitno napisana pogresnja jednacina ali to niko nije primetio.  Sta li se tek pise o antenama...

9A4QV

Ja sam taj problem riješio da drugi način, takodjer dodavanjem iduktiviteta, ali u obliku žice 2x40 metara  ;D

Dakle, na inv V za 80m sam dodao dipole za 160m full size ( isti coax) i rijesio problem.

QV

9A3WP

Citat: 9a3mr  u 09. Siječanj 2008, 20:21:28
Adijeva shema je univerzalna i može se primjeniti na kombinaciju bilo koja dva RTX-a. Ako se Adi slaže mogu ti forwardirati.

Ako se Adi slaže, Rolando ja Te molim da mi pošalješ shemu.  Pišem molbu ovdje jer jednom sam Adiju nešto pisao direktno pa nije bilo odgovora s njegove strane, ne znam da li je poruka bila došla do njega ?

Unaprijed zahvaljujem momci,
73 & GL Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

n1yu

9A4QV: Dakle, na inv V za 80m sam dodao dipole za 160m full size ( isti coax) i rijesio problem.

To i ja radim doma ali ovde u Londonu je na raspolaganju skucen prostor pa smo S55A, YT1NT i ja jedva postavili Inv. Vee za 20 m i sloper za 40 m.  Ipak se kao najveci problem iskazalo pojacalo za el. gitaru koje je generiralo S7 KV shum.  Otkrili smo ga par dana prije odlaska :-)

LP MMM M/S56A

S55M

Svakako može šema svima, koji to hoču. Pa nije to phd HI :)
Samo radite momci.
Adi
Koper-Istra