Ostale HAM diskusije > Antene

Malo o Yagicama

(1/1)

9A5ANB:
Na internetu se nadju razne konstrukcije Yagi antena za UKV. Tako recimo imamo varijate od 4 m sa 9 elemenata i od 4 m sa 5 elemenata. Pa u cemu je kvaka? Obje varijante imaju slicne performanse po pitanju pojacanja. Dali je bolje imati vise ili manje elemenata na istoj duzini buma?

Primjer su antene:
http://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm
http://vk5dj.mountgambier.org/Amateur_radio.html - Yagi kalkulator

Ako moze neki Yagi Guru malo to pojasniti :) I eventualno predloziti neki provjereni site ili program za izracun Yagi antena.

73,

9A3MR:
Pojačanje Yagi antene je bitnije određeno dužinom booma nego brojem elemenata.
Teško je u par crta objasniti sve to ali osnovni odnosi su: što veće pojačanje Yagice to je manji otpor u točki napajanja i antena je uskopojasnija.  
 Vrlo je vjerovatno da 9el Yagi  na 4m booma ima malo manje pojačanje nego 5el na istoj dužini booma ali zato ima 50 ili 25 oma na priključnim točkama i pokriva cijeli 2m band.
Što se tiče softvera probaj Yagi optimiser ili MMana.
Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5AEI:
Duze antene, uzi snop zracenja, veliko pojacanje, za 2m 5 lambda.
Krace antene, siri snop, dobre za stakiranje, manje pojacanje... Ako budes radio preporucam ti DK7ZB....
73

9A5ANB:
Hvala Rolando,
Tako sam i mislio :) Ovo sa bandwithom mi je sad malo jasnije. Nego, daj malo pojasni ovo: 50 i 25 Ohm   :?:  Pa zar nije zatvoreni dipol 300 ohm, a jednostruli dipol 75 ohm (teorija), zasto antene od DK7ZB (jednostruki dipol) imaju 28 ohm?

Kad sam vec spomenuo DK7ZB, antene mi se cine jako dobre i lagane za izradu, ali su sve dimenzionirane uglavnom za 144,300 ili tu negdje. Posto ja radim samo FM (takva oprema HI), meni bi vise pasalo da je cetralna frekva oko 145.400. Patrik, kako preracunati dimenzije na drugu frekvenciju? Vjerujem da si ti radio tu antenu kad ju preporucas :)

73,

9A3MR:
To sa otvorenim i savijenim dipolom stoji kad su oni sami za sebe.
Kad se stave između reflektora i direktora, njihovi međuodnosi određuju impedanciju. Pri tom mislim na dužine elemenata i njihove međusobne udaljenosti. Slijedeći direktori također utječu na impedanciju ali ne u tolikoj mjeri kao ref i 1.dir.
DK7ZB projektira antene za uski segment banda i sa velikim pojačanjem.
Možeš je skalirati programima koje sam ti naveo ali ti je FM područje šire od 300kHz i ne vjerujem da bi ti ta antena dobro radila.
Kod DK7ZB antena treba posebnu pažnju posvetiti spojevima i kabelima jer su struje u priključnicama puno veće nego kod neke 50omske antene.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju