• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Paket radio mreža

Autor 9A3LI, 23. Prosinac 2006, 20:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2RI

Pozdrav svima
Eto da malo obijasnim Adamu, zašto u sloveniju ide brže. Kad POREC može stići do 9A0BBS ja kad konektiram POREC treba mi manje od 2 sekunde preko slovenije do BBS , međutim kad je islo preko UCKE SENJA do 9A0BBS trebalo mi je vise od 4 sekunde. Razlog je samo u tome da nasa mreza radi na 38k4 bps a POREC preko slovenije ide na 1M2288 bps znaci puno brze.
Več jedno sam obijasnio da UCKA ima ogromnih problema sa UHF repetitorom ucke , trebalo bi promijeniti frekvencu SV od 438,000 mhz na 436,000mhz tako mozda bi bilo puno manje interferencija među njima, i  bi islo POREC UCKA bez ikakvih problema. Jedini problem je da WBFM na UCKU nema PLL pa moralo bi se naci edekvatan kristal. Ti kristali se daju lako nači jer su oni klasicni od CB stanice.
Želio bi još jedno ponoviti da na 1200bs nema vaide to jedino ti može malo poslužiti samo za rad preko klastera, za sve ostalo je jako sporo i nepotrebljivo.
Za info ja inače radim na 38k4 bps a mogu ići i na 1m2288 bps ali da mi bude malo teže koristim manju brzinu HI.
73 Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

9A7DYE

Citat: 9a4oeSam sam sebi rekao da se vise necu petljati u to, ali neda mi vrag mira, tako sam ponovo stavio u funkciju svoju opremu za paket.
Nisam vjerovao Tuliu kad je govorio da je problem zasto slabo radi Ucka na samoj Ucki. Definitivno UHF repetitor smeta digipiteru. 24.12 jedno vrijeme je bio dosta velik promet na UHF repetitoru za to vrijeme je bio onemogucen bilo kakav rad digipitera, kad su prestali sa koristenjem repetitora rad digipitera je bio sasvim uredu (danas ista stvar)
Nadam se da ce ovo zapazanje primiti na znanje oni koji odrzavaju navedeni objekt, mozda bi drugaciji raspored antena rijesio problem.
Tulio potpuno se slazem sa tobom kad kazes da S5 mreza funkcionira besprijekorno iako je zasnovana na istim SV, kod nas je problem je u odrzavanju mreze i opreme, a pogotovo neki animozitet medju ljudima, jer bilo sto netko napravi uvijek se nadju oni drugi koji ce ga popljuvati tako da izgubi svaku volju za bilo sto napraviti.
Adame poslije sto se ti konektiras na 1,2k i Ucak tebe prozvace i pusti dalje brzine su daleko vece i normalno da ide skoro trenutno, ali kad se ponovo vraca prema tebi sa tih velikih brzina ti ponovo dolazis na 1,2k i tu nastaje usko grlo. Dok je radio link prema S55YBC ja sam fajlove od 100kb skidao za 10-15 minuta, a probaj ti jedan takav fajl skinuti sa tom brzinom trebat ce ti sigurno 1-1,30h.
Za GW 9A0TRI pogledaj osvrt u jednom prijasnjem postu od 9A7DYE
WBFm 70cm , TNC2 38,4k i 5el yagi (sve prema nacrtim S53MV)

Damir
Problem smetnje Repetitora prema paketu je zato jer su antene 1,5 metara jedna od druge na istom stupu koji se nalazi na ogradi krova ,nema drugog mjesta za preseliti antene dok nam ne dozvole da ih vratimo
na isto mjesto gdje su i bile , a i antena prema S5 je potpuno zaklonjena i nema sanse da taj link prodje ,link prema senju od danas radi (05 01 07g) sa tim da brzina nije idealna ,ali radi, a za mjesec dana ako popusti led na Ucki provijeriti cemo zasto radi sporo ,za sada je tako jer je ekipa koja je radila na tom linku i popravljala konektor na anteni dobro promrzla i ukratko krepala od zime ,posto je cesta pod snijegom i ledom trebalo je zadnja 3Km proci hodajuci ,a to nije bilo lako uz najbolju volju .
Sretna svima nova 2007 , ma ljudi u novoj 2007 svi linkovi rade samo nema tko da ih koristi...
A Rijeka GATEWAY cemo vidjeti uskoro ... to je druga prica...

Pozdrav
9a7dye

9A4OE

Moje ZAPAZANJE a ne kritika o radu linka Ucka-Senj nalazi se na 9A0BBS.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5ST

Evo mene opet...06.01.2007 17:10 UTC
Konektiran 9A0XST i ...metla!!!
Oprema je FT480r+FL2050,17 el.vertikalno u Labišticu.
Interesantno,onog talijanskog digija nema ni za čut...inaće ga ni liti ne čujem kad bi triba puno bolje ić.
Ima li neko pametniji?
Možda san ja malo priglup,ali evo me u IK7NXU-2...radi ka sat.
Sa Baycom...znaći 1200!!!
73 de 9A5ST

9A4QV

Pozdrav,

posebno ekipi koja se smrzavala na Ucki,
dakle kao sto vidimo Split prema Zagrebu ne ide ali ide prema Italiji, Istra, Rijeka prema Zagrebu ne ide osim preko Slovenije. Koliko citam na BBS, DX cluster gubi spotove?? i sta sada, to je situacija nakon popravka mreze?
Ok gremo naprej, ima li po sloveniji gdje je  paket oprema leda i snijega? Vjerovatno nema cim to tako dobro radi, prosle godine kad je bila zamjenjena antena na senju za paket ili za repetitor, sto vec, 5TD i ja smo u sali rekli, znas koliko ce izdrzati ta plastika od Diamonda, odgovor je bio, do prvog leda. Ne znam je li izdrzala?

GL

S53RM

Zdravo.

Dali netko zna, sta nije u redu sa linkom na KUM-SOPOT koji več duze vreme ne radi? Na KUM-u izgleda mi sve OK. Čekirao sam antenu prema SOPOT. Na tom kanalu mi ide link prema MG kao uvijek. Kako stoje stvari na SOPOT? Treba mi informacija...

73 Sine - S53RM

9A6R

I sve je super,sve je OK,kad si muško voliš paket....
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A5ST

AHA!
Brže li me naš 9A6A konektira.Iznenadjenje!Ide iz ZGa u ST,ali..
"sta nije u redu?" Pita mene nas prešidente pa ode...DISCONECT.
Nevirujen da uteče.
A ja tija pitat,nakon šta san uspija doč do našeg 9A0DXC,zašto mi kasnu spotovi za uru vrimena.
E pa jeli to u redu?
Ako nije amo stavit u red!
73 de 9A5ST...Zeky!

9A6A

Brzi link od ZAGI/ja prema 9A0XST radi ali ocito nesto u Splitu na 2m smeta. Digipiter SPLIT na 2m cuje jaki talijanski digipiter koji radi na istoj frekvenciji, koji se ocito ne cuje u Splitu,  i ceka, pa zato ima problema.
Splicani bi umjesto da mlate praznu slamu trebali sami ispitati o cemu se radi. Iz Zagreba se ne moze ispitati 2m ulaz u SPLIT. Treba naci praznu frekvenciju i otici na Labisticu i prebaciti 2m stanicu na taj kanal. I prepodesiti filter. U Splitu ima ljudi koji to mogu pa se s njima dogovorite.
Na Ucki ce trebati staviti filter na 23cm, jer ocito nesto povremeno smeta u linku prema SENJu, jer link opovremeno radi odlicno. Mozda smeta novi radar na Ucki.
Na Velebitu su stavljene adekvatne antene i rade i repetitori i digipiteri.
Na Hvaru je nestalo struje na objektu na kojem gostujemo i moramo cekati da vlasnik objekta (112) otkloni kvar.
Kolicina izmlacene prazne slame obrnuto je proporcionalna sa voljom ljudi koji znaju i jos hoce nesto raditi na dobrovljnoj bazi da bi nam infrastruktura funkcionirala.
Buduci da se Tihomir vise ne zeli baviti odrzavanjem DX CLUSTERA, jer ga ne koristi niti ne zeli biti dezurni krivac, trazi se zainteresirana osoba koja se razumije u Linux koja bi se prihvatila sredjivanja i odrzavanja 9A0DXC.

9a6a

9A7DYE

Citat: 9a4qvPozdrav,

posebno ekipi koja se smrzavala na Ucki,
dakle kao sto vidimo Split prema Zagrebu ne ide ali ide prema Italiji, Istra, Rijeka prema Zagrebu ne ide osim preko Slovenije. Koliko citam na BBS, DX cluster gubi spotove?? i sta sada, to je situacija nakon popravka mreze?
Ok gremo naprej, ima li po sloveniji gdje je  paket oprema leda i snijega? Vjerovatno nema cim to tako dobro radi, prosle godine kad je bila zamjenjena antena na senju za paket ili za repetitor, sto vec, 5TD i ja smo u sali rekli, znas koliko ce izdrzati ta plastika od Diamonda, odgovor je bio, do prvog leda. Ne znam je li izdrzala?

GL
Na velebitu ta plastika od Diamonda bila je za R7 i UHF repetitor ,a pukla je mjesec dana nakon montaze ,ali ne od leda nego od vjetra, sa paketom je bio problem to sto je crko procesor na supervozelju ,a to se nije moglo rjesiti prije ljeta jer je 5TD i jos neka ekipa krenula to popraviti
12 06 2006g i naisla na probleme oko 3metra snijega i nije se moglo dalje pa je bio drugi pokusaj mjesec dana poslije kada je popravljen R7 i Uhf ,a supervozelj poslan na popravak ,a nakon popravka stavljen u funkciju i evo jos radi i nadamo se da ce i potrajati ...
:wink:

9A6R

Ovo ljeto do jeseni je radio OK(BTW kad su propagacije via mare bile puno bolje nego sad zimi)a sad mu kao smeta jaki I digi.Ta mi teorija baš ne drži vodu.A možda su žabari povečali snagu digija.Tko če ga znati...
Nije mi poznato tko može prepodesiti taj filter.I znam da se u objekt ne može tek tako ušetati.Nije sve crno- bijelo kako se čini....

A što se tiče mlačenja slame,je...a netko i to mora raditi.Ne možemo svi imati 2-3 posla i biti u više odbora i Saveza i svugdje na plači.

Lijep pozdrav iz žitorodne Dalmacije

DD
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3XZ

A MOZDA SU ZABARI POVECALI SNAGU DIGIJA......!!!

Ne mogu,a da se javno ne ogradim od ovakvih uvredljivih oslovljavanja prema Talijanskim radio-amaterima,to jednostavno se kosi mojim razmisljanjima,odgojem i pogledom na radio-amaterizam.

Takve izjave mozemo davati po lokalnim kafanama ,a ne na hrvatskom radio-amaterskom forumu.

73 de 9a3xz-Mladen-Pula
Mladen

9A2KL

A od prsidentove izjave

Citat:Splicani bi umjesto da mlate praznu slamu trebali sami ispitati o cemu se radi.

se ne ogradjujes?? To se valjda ne kosi sa tvojom izjavom
Citat:jednostavno se kosi mojim razmisljanjima,odgojem i pogledom na radio-amaterizam.

Cudni neki kriteriji....???!!!
73's de Leon 9A9L

9A2JG

Citat: 9A6ANa Hvaru je nestalo struje na objektu na kojem gostujemo i moramo cekati da vlasnik objekta (112) otkloni kvar.

U glavnom izborniku ove stranice pod UKV, pa repetitori, lijepo stoji da je objekt na Hvaru vlasništvo MUP-a, a ne 112.

Više desetljeća sam održavao takve objekte i sustave, i ne sjećam se da se ikada od 60-ih godina dogodilo da je jedan tako važan objekt bez struje 5 dana. Najviše što je bilo zadesilo Podbiokovlje je bilo 4 dana kad je u jednom naletu vjetra "pokosilo" dvadesetak stupova VN .

Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2KL

Koki, pa da ne mislis da presidente mora procitati sve sta pise na ovim stranicama. I nemoj ga vuci za jezik jer ce izbrisati to sto je napisao pa neces imati "agrume" oliti argumente... Kako mores vaditi recenice iz konteksta.....
To me podsjeca na trening za politicku karijeru. Pocinje se sa obranom nisam ja to nikada izjavio....HEHE
73's de Leon 9A9L