• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

JT65 iliti kako napravit NE vazeci qso

Autor 9A1UN, 09. Siječanj 2006, 12:15:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1UN

Ipak smo mi koji smo od pocetka bili protiv WSJT i JT komunikacija imali pravo. SM2CEW analizirao je software i ispalo je da u biti EME qso napravljeni
JT modom nisu vazeci!

Program radi na principu `cini mi se` i dekodiranja su apsolutno imaginarna
odnosno PC prima ono sta mi zelimo da primi a ne ono sta cuje.

kompletan tekst sa `dokazima` nalazi se ovdje

http://www.sm2cew.com/jt65.html

Zivjela telegrafija!!

73 Davor 9a1un

9A4EW

Pozdrav Davore!

Zanimljvivo štivo od SM2CEW. Odmah da kažem da sam i ja bio vrlo skeptičan prema tom WSJT programu prije par godina kad se tek pojavio.
Žao mi je bilo što iz godine u godinu opada telegrafska aktivnost u radu preko MS i EME. Međutim pošto jako volim i "mjesečariti" i loviti meteore prihvatio sam taj program jer danas je situacija takva da više ne možeš naći skoro niti jednog korespondenta za CW.
Što se tiče samog programa i njegove ispravnosti, mogu samo reći da sam s  istim u proteklih nekoliko godina napravio preko 200 MS veza. I sve QSL karte koje sam primio su imale na sebi upisan ISTI predajni raport koji sam i ja imao upisan kao primljeni u svoj log.
Znaš neki ljudi su pomalo previše nostalgični za CW pa pokušavaju gurniti nove vrste rada na marginu svim sredstvima. Tako da se i pisanje OC SM2CEW može gledati i sa te strane. Priznajem i meni su bila draža vremena  kad sam radio MS sa višebrzinskim magnetofonom i elektroncem. Ali stari moj, tako ti je to...Vrijeme ide dalje, i "kud svi Turci tu i mali Mujo" ili ako ih nemožeš pobjediti-pridruži im se" ! :-)
Postoji i treća varijanta, zovi u meteorskom roju tri dana i tri noći telegrafijom i nećeš odraditi niti jednu vezu.

73 de Hrvoje, 9A4EW
73 de 9A4EW, Hrvoje

S55M

Mislim da je razlika između programa za MS i JT65B za EME!
Adi
Koper-Istra

9A1UN

mislim da FSK441 za MS radio koliko toliko korektno, mada mi se ne svidja i ne radim. Tuzno je sta je vecina presla na digitalije za rad preko MS. U zadnjim persidima sam odradio svega par veza, dok se prije par godina moglo odradit i 50 ssb veza u jednoj noci...

JT65 za EME mi ne djeluje toliko uvjerljivo, nekako se pre lako rade veze
a ne moze se izbjeci to da ti treba 20db antena i 1kw da bis dobro cuo svoj
eho odnosno pola od toga za ostvarit qso sa jacim stanicama. Vidim ljudi rade veze izmedju single yagi stanica dosta cesto, a to uz sav moguc ground gain nije bas tako lako ostvarivo. Jedino ako taj JT65 ne prima debelo ispod -30db S/N.... mozda i da ali to je onda stvarno cisto PC qso jer ljudska uloga je stvarno nikakva

73 Davor 9a1un

9A3XZ

zar po tvome stanica(covjek) ne moze primiti nista ispod 30db odnos signal/sum ....ma molim te lijepo !!!!
73 de 9a3xz/Mladen/Pula

Davore....sjedi dva (2) !hi!|hi!
Mladen

9A1UN

hehe e moj Mladen, nemamo svi iste usi i ovisi kako se ti db mjere jer citam
na sm2cew da to sta pokazuje JT65 bas i nije realno....
Ja ti nisam bas neki OP pa mozda ne primam toliko dobro niske signale kao i ti....
btw bila je rijec i glavna propaganda koja se pravi za JT65 je da prima signale u JT65 modu koje prosjecan amater ne moze primit na CW....

73 Davor 9a1un