• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Blackout na KV-u !?!?

Autor 9A4WW, 15. Rujan 2005, 10:49:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WW

Eto sjedim ja za uređajem i nešto slušam ZB2FX na 14MHz kako uživa radeći neki mali pile-up. Kad ono odjednom nesta i njega i pile-up-a... Pomislio sam opala mi antena, uređaj otišao u .... Probam promijeniti band, na 7 MHz nema niti jedan signal pa čak ni difuzni... vratim na 14 ista stvar. Nigdje nikoga samo SHSHSHSHSHSHSHSHSHSHSHSH iz zvučnika... 15.09.2005 u 1040 LCT (0840UTC).

Evo i jedne od poruka sa jednog od reflektora...

"Solarna aktivnost je veoma velika ovih dana. Sateliti u orbiti oko Zemlje koji osmatraju Sunce su detektirali sedam bljeskova X-klase proteklih dana, uključujući i jedan bljesak X-17 klase, peti po veličini u pisanoj historiji.

Prognoze predviđaju da će se dogoditi još bljeskova X-klase u narednim danima, što bi moglo prouzrokovati oluju radiovalova.
Izvor ovih aktivnosti je ogromna pjega označena brojem 798, koja se može uz odgovarajuću zaštitu vidjeti i golim okom.

Bljeskovi X klase su snažni bljeskovi koji mogu izazvati blokadu radiovalova na Zemlji ili njihovu oluju. Postoje još bljeskovi M i C klase koji su znatno slabijeg djelovanja."

GL de 9A4WW

9A4WW

U 1050 LCT (0850 UTC) pojavili se ponovo prvi signali na 14 MHz...

GL de 9A4WW

9A3IV

Nešto slično sam doživio i ja 2000 godine (ili 2001) u svibnju. Dva sata nijednog signala na KV. Signali su se čuli tek od cca 1400 kHz pa naniže.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4EW

Dečki, to je dobar znak da ugasite KV uređaj i pređete na UKV. Ono što je na KV-u negativno na UKV-u je jaaako pozitivno u smislu da se očekuje jaka AURORA :-) Upravo sjedim i očekujem svakog trenutka da se band otvori.

Pozdrav svima i GD DX on 2m & 70cm!

Poseban pozdrav mom prijatelju Alenu/9A4WW, nikako da se nađemo i popijemo gemišt kod Duška na JN85OV. Ja bio prošli kontest opet gore, a ti opet nisi došao!

73, GL de 9A4EW, Hrvoje
73 de 9A4EW, Hrvoje

9A4WW

Pozdrav Hrvoje...

Viša sila je bila u pitanju za vrujeme zadnjeg natjecanja, ali bit će još prilika... Želim ti dobar provod na Vinkovačkim jesenima!!! Ovaj su vikend i moji starci naumili doći u VK zbog toga... Dolaziš li možda na Jarun?? Jel bilo veza 'preko' aurore na 2m i 70cm ??