• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Aurora alert 14/15.09

Autor 9A1UN, 14. Rujan 2005, 09:49:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1UN

Zbog dvije jake eksplozije na suncu usmjerene prema zemlji, danas navecer odnosno sutra ujutro mogaca je jaka aurora koja bi trebala doci i do nasih krajeva, GL DX

73 Davor 9a1un

9A2KL

Koliko vidim na stranici HRS nema ni traga aurore u americi.....bar tako kazu ove propagacije. Ali po Europi vrvi kao u kotlu i rade se krasne veze. Ma sve mi se cini da netko zeli u ameriku....
A njemacki site lijepo dao propagacije i stoji da je Aurora aktivna......toliko o HRS stranici i vrlo pametnom izboru linka.

NO COMMENT
73's de Leon 9A9L

9A1UN

Leone prije nego napadas hamradio.hr pogledaj malo bolje, ono sta ti vidis
na onom VHF aurora radi na principu da se od DK0WCY slusa SK4MPI/B
PC automatski detektira signal ako je AURORA i PC prebacuje na VHF aurora,
ovisno o jacini moze biti mid-lat i high-lat....

Jos CME od flare X1.1,1.5 i 1.7 nisu stigli sta se vidi prema brzini suncevog vjetra, s obzirom da su gore navedeni CME direktno usmjereni prema zemlji ocekuje se "sudar" sa zemljom izmedju 1930Z danas i 0700Z sutra ujutro,
sve ovisi o brzini CME-a koji moze varirati od 1000km/s do 2000km/s ovisno o tome put kretanja izbacenog materijala od sunca do zemlje moze biti od 24h za najbrze do 60sati za one najsporije. Obzirom na jacine eksplozija predvidja se dolazak u nekih 30-tak sati odnosno nocas oko pola noci.
Ako nam se posreci da interplanetary magnetic field bude negativan odnosno juzan nakon udara CME-a mozemo ocekivati jaku auroru do nasih podrucja pa i nize. Tek onda ce krenut ono pravo i na VHF aurora prozoru ce pisat active, mid ili high lat au....

toliko

73 Davor 9a1un

9A1UN

zaboravih, konstantno pratim cluster i nigdje ne vidim te silne AU veze??
Neznam kakav cluster ti pratis ali trenutno nema nikakve au aktivnosti pa nevidim zato bi onaj semafor za AU trebao nesto pokazivat  :?:   :oops:

73

9A2KL

Dragi moj Davore, onda ti vidis slabo i to jako slabo. Ja obicno otvorim pametne clustere i to bar 4. I poslusam malo freq. A za to valjda i neki prijemnik treba. A sto se tice onog warninga,mislim da bi trebao biti postavljen da vidi sta je u eurpi. Usa me ni najmanje ne zanima. Posto sam dokon kako veli Emir, pratim to cijeli dan i dobar dio noci pa nesto i vidim.  I uopce me kao korisnika ne zanima filozofija rada nego samo dali je tako kako kaze ili nije. Pametovanje prepustam vama specijalcima.
73's de Leon 9A9L

9A4ZM

Zadnja aurora u Evropi bila je 11.09. ali je južno stigla samo do SP6.

Ja sam zadnju vezu preko aurore odradio 31.08.

9A1UN ne daj se smetati predbacivanjima, nego kada saznaš nešto pametno samo stavi ovdje informaciju, pa ako nekome pomogne, hvala ti, a ako ne, nisi nikome ni odmogao.

73 de Maki

9A1UN

e moj Leone vidim ja da tebi neke stvari bas i nisu jasne, nisam te nikad cuo na 2m tako da neznam bas kako ti pratis band, a insinuiras da pojedinci nemaju prijemnik.... Ono sta ti na bandu vjerovatno pratis je nestajanje signala na kratkom valu sta ne znaci da je VHF aurora nego da je doslo do flareova na suncu i radio blackouta koji nastupa cim se desi CME, a aurora tek 30-tak sati kasnije....
Upravo je jedan CME stigao tako da bi aurora mogla uskoro pocet ako se i ostale varijable poklope....
Druga stvar je da za jake AU nije uopce bitno da li se pokazuje aktivnost u americi ili europi posto pretpostavljam da  znas da se aurora siri koncentricno od polova prema ekvatoru, u americi obicno dodje nize jer je tamo magnetska lat veca u odnosu na onu u EU...

Do slusanja na 2m nadam se

S55M

Davore definitivno si pogrešio smjer školovanja!
Pa zašto se ne baci na tehniku kao Nono????  8)
Adi
Koper-Istra

9A2KL

E moj Davore.

Neki na 2 m rade iz kluba, a posto pravilnik nalaze koristenje pozivnog znaka postaje na koju glasi onda je i normalno da me ne cujes na 2 m pod mojim znakom. Jedino na fm ako sam negdje u voznji. Previse godina sam proveo na 2 m i nije mi bas vise interesantno za osobni interes. Previse para za opremu a da bi samo napravio veze u kontestima ili u nekim otvaranjima. Ostalo vrijeme samo...ššššššššššššš barem ovdje kod nas u ZD. A jos gore u Donjem Lapcu. Zato uzivaj ti na 2 m a ja cu dalje na KV i 6 m i u klupskim aktivnostima na 2m, 70cm, 23cm i 10GHz.
73's de Leon 9A9L