• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalna antena za 40-30-20 m

Autor 9A6C, 22. Siječanj 2026, 09:03:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Poslije dužeg vremena ponovno sam podigao nekakvu KV antenu. U osnovi to je vertikalna ili GP antena za 40 m koja se sastoji od alumijskih cijevi. One počinju promjerom od 35 mm na dnu i završavaju s 12 mm na vrhu. Dužina će zavisiti od odabranih dužina svake cijevi, a kod mene je to bilo kako je napisano. Šire cijevi su u pravilu kraće i obratno.

Najdonja cijev je uvučena u pvc cijev vanjskog promjera 40 mm koja inače služi za spoj vodokotlića i WC školjke i preko obujmica koje inače imaju gumeni oblog s unutrašnje strane vijkom M8 spojena na nosače.

Radijali su izrađeni od svih mogućih vrsta i presjeka izolirane bakrene žice i raspoređeni zrakasto u odnosu na zračilo zavisno od raspoloživog prostora.

Uz cijev su prema vrhu potegnute dvije žice za 20 i 30 m koje na vrhu imaju keramički izolator.

Podebljani horizontalni dijelovi su zelene vodovodne pvc cijevi promjera 20/13 mm koji služe da se žice odmaknu od cijevi i tako smanji međuutjecaj opsega. Najkraći dio takve cijevi na vrhu služi da se kroz njega provuku tanki konopci kojima se te žice nategnu ili po potrebi opuste radi podešavanja, a da se istovremeno ne spušta čitava antena. Ti su konopci iscrtani valovitom linijom. Slobodni krajevi se privežu za najdonju pvc cijev kad se žice nategnu, ne pretjerivati da se ne iskrivi cijela antena. Najdonja je cijev duga 100 cm, srednja 50 cm, a najgornja 20 cm.

Antena je nastala na temelju dimenzija za sličnu antenu kakvu je 9A2NO izradio za potrebe IOTA ekspedicija 9A2EU i ekipu prije svojih 20 godina. Dimenzije za žicu sam zagubio, ali u osnovi se izvode kao za dipol, ostavi malo viška i onda dovede na željenu frekvenciju. Mogu se dodati još dva opsega čiji bi nosači bili pod kutem od 90 stupnjeve u odnosu na ove.

Iznad najkraće pvc cijevi pričvršćena su tri tanka konopca za sidrenje antene, 3 mm su dovoljna.

Antena radi solidno i na 40/30m sa 100W izlazne snage lako me očitavaju SDR u RBN sustavu via LP za VK/ZL. Točka napajanja je na ravnom krovu 4 m iznad zemlje. Impedanciju nisam mjerio, jer mi je bilo svejedno, antena radi i to mi je dovoljno za sada.

Isprobao sam je u par proteklih natjecanja - 9ADX, HNY i HADXC i unatoč karakteristici zračenja koja preferira DX, pokazala se dovoljno dobra i za EU (možda joj to nije preporuke, hi). U prva 3 sata 9ADX contesta urađeno je 300 qso u RUN modu sa 100W out.

Kod podešavanja treba krenuti od najniže frekvencije pa prema gore.

GL svima koji se odluče na gradnju i slobodno se javite za pomoć ako je potrebna. Antena je u biti sastavljena od otpadaka cijevi i žice pa dimenzije same po sebi ne znače puno, jer će to svatko sam morati utvrditi. Poanta je da antena nije problematična, podešavanje lagano, a cijena prilagođena penzionerskom budžetu :D Koliko bi koštale komercijalne antene ovog tipa, bolje ne govoriti.

Što se radijala tiče - čim više to bolje, a same dužine nisu osobito bitne i njih utjecaj opada s brojem. Krajevi su negdje na visini od 2 m, taman dovoljno da ne zapnem glavom o njih ;D

9A2NO

Pogledaj moj ancrt 5 band vertikalke, objavljen na HRS-u prije 15 godina.

LP Dino

9A3XV

Šjor, mudro ovo s konopima za spuštanje radi štelanja. Ja imam nešto slično doma prema Rothamelu za 40 20 15, ali mi fali fali gornji dio cijevi za 40 - otpuhalo. Congrats na ideji. Pored toga imam i LW sa 1:9 trafom.
73 Sale, 9A3XV

9A6C

A je, izolatori su neki keramički zeleni od JNA dipola pa sama težina olakša povlačenje žice prema dole. To ipak nije pomoglo na 40m di mi je antena završila, tj počela na 7.280 kHz:-)) Bila je 10.25 m duga, a trebalo je više. Nije teška, ali s 10 m dužine pleše na sve strane.

Inače s tjunerom iz TS570D lako se prilagodi na 15, 17, 12 i 10m, ali ne treba očekivati čuda, dobro dođe u nedostatku boljeg. Na radijalima ne valja štediti.

Da se krene s 40 mm pa do cca 20, mislim da joj ni sidreni konopci ne bi trebali, ali ne bih provjeravao ;)

GL

GG

9A6SKR

Imam jedno pitanje u vezi vertikalnih antena, ustvari više za sam antenski stup ili još točnije za učvršćivanje za dimnjak. Koliko je to čvrsto za ant. čeličnu cijev od 2m i onda još za samu antenu koja je visoka oko 6m radi vjetra? Ne bi htio bušit dimnjak, ako bi ovo bilo dovoljno. Pa čak i onaj ant. stup sa 4 noge ne znam koliko bi bilo jače rješenje, pogotovo ako zahvatiš fuge u cigli. Da li je itko upotrijebio to rješenje sa čeličnim pocinčanim trakama. Dimnjak nije mali na zgradi. Širok 40cm, dug 160cm i visok 150cm.
https://www.engelaxil.hr/proizvod/nosac-dimnjak-odstojnik-par/
https://www.engelaxil.hr/proizvod/nosac-dimnjak-ax-kit/

https://www.antene.com/nosaci/65-m4d
9A6SKR, Zlatko