• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IARU R1 C5 Agenda Paris 24 Apr 2025

Autor 9A6WW, 16. Prosinac 2024, 16:28:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

IARU R1 C5 Interim meeting agenda Paris 24-25 Apr 2025

Informacija, ako nekog interesira. Vrijeme za primjedbe i promjene pretpostavljam isteklo...

Odnosi se uglavnom na 23cm band plan i definiciju važećeg qso.

https://storage.iaru-r1.org/index.php/s/m2gy2J4nwAFwgqF?dir=undefined&openfile=480774

Ovo je dio koji je meni interesantan. Ako nekog interesira HF (C4)  ili drugo, može potražiti na IARU stranicama:
https://conf.iaru-r1.org/time-schedule/

73 Zvonko

9A4QV

Zvonko pozdrav,

Vjerujem da si prošao kroz dokumente vezano za C5.
Primjedbe i promjene, mislim da je svima jasno u kojoj smo poziciji vezano za 23cm band.
IARU je rekao svoje kroz preporuku ITU-R M.2164-0 koja je jasna.

Ta preporuka nije još prihvaćena a ni impementirana od strane IARU .
Kaže se da samo ako nekolicina saveza prihvati i implementira preporuku, svi smo dužni napraviti isto, tj.uskladiti se.

Ja nakon preporuke ITU-R M.2164-0 ne vidim drugih mogućnosti. Ili je prihvatiti ili je odbaciti. ALi ako je i odbaciš, regulatorno tijelo je opet obvezujuće postupiti prema preporuci tako da "ili se sam upucaj, ili će te regulatorno tijelo upucati".

Mislim da je sada na stolu da se u Parizu vidi tko prihvaća preporuku i ako je tu nekolicina koja je ZA onda je to tako. Ne vjerujem da će se status quo po ovom pitanju moći rastezati i dalje.

Amaterska aktivnost je na tom bandu na trećem, mjestu mi smo sekundarni korisnici i to je nažalost tako.
Imamo:
super korisnike - vojska sa radarima
primarne korisnike - RNSS
sekundarne korisnike - HAM

Sve je jasno po tom pitanju.

Vezano za definiciju važećeg qso-a, prijedlog je nedorečen i ostavlja mjesta za "balkanska posla".
Ja ne znam što u prijedlogu znači "dekodiranje in real time", jer dekodiranje kod digitalije definitivno nije u realnom vremenu.
Još veća nepoznanica koja se ne spominje je vrijeme u kojem takva veza mora biti održana (od početka imjene do kompletiranja). Da li je to 5 minuta, 30 minuta ili par sati...

Lp,

9A6WW

Pozdrav Adame,

Da, nije jasno što znači dekodiranje u realnom vremenu. Kod digitalija je pomaknuto u slijedeću periodu. Ako bi to bila nevažeće, što je onda sa prastarim načinom HSCW rada uz magnetofonsko dekodiranje? Svaki processing signala je tehnički gledano neka vrsta dekodiranja, pa je pitanje što je to realno vrijeme, i dekodiranje čega? Dekodiranje može biti na nivou slova, riječi ili bloka podataka. Pa čak i dekodiranje višestruko ponovljenog signala  kod DSP...
Pitam se šta je s satelitskim roverima koji naknadno preslušavaju snimke veza s terena, provjeravaju da li je qso kompletiran, i upisuju ih u log po povratku s ekspedicije? Da li je to također dekodiranje izvan realnog vremmena? Puno putanja, pitat ću Jussu što je mislio s tim prijedlogom. Ako pak je tu mislio da nije dozvoljena uporaba delayed poruka kao što to ima mogućnost na nekim satelitski digipiterima, to je o.k.

Što se tiče onog djela gdje kaže da razmjenama podataka mora biti isključivo preko radiovalova, te o upotrebi interneta, s time se slažem. Bilo je dosta proguravanja i pokušaja legalizacije veza potpomognutih internetom zadnje vrijeme. Primjer je UHM feature kod satelitskog paket radia gdje korespondent dobiva "you heard me" informaciju preko neta, a sve se to pravda rasterećenjem prometa i sprečavana zagušenja na digipiteru.

73 Zvonko