• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Potpisivanje objave imenom

Autor 9A2JK, 16. Siječanj 2023, 16:55:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Svima koji imenom ne potpisujete objave na forumu.

Molim bez ljutnje. Nigdje ''ne piše'' da se objava treba potpisati, ali bi bilo lijepo da se 
potpišete svojim punim imenom ili radioamaterskim nadimkom, pa da komuniciramo kao 
radioamateri, kao kad smo u QSO-u pa uredno kažemo MY NAME IS ...

Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Bez zamere Martin,

Slažem se, ali uz ispravak navoda:
Citat:...pa da komuniciramo kao

Vidim da si i ti nostalgičar. Ja bi rekao "kao što smo nekad kazali MY NAME IS...", kad je još human-to-human QSO bio u modi. Danas ti alat to ne omogućava...

73 Zvonko

9A2JK

Zvonko, nema zamere.

Slažem se, u nekim novim vrstama emisije nije običaj davati ime. Osim toga prema 
''HF Manager's Handbook IARU REGION 1'' u radioamaterskoj vezi (da bi QSO ***vrijedio***) 
treba razmijeniti slijedeće:

1. Pozivnu oznaku
2. Raport
3. Potvrdu o prijemu raporta

Uglavnom, u DX radu na KV ne razmjenjujemo ime, QTH itd... zato da bi veza bila kratka i tako 
dali priliku drugima da naprave QSO s DX ekspedicijom ili rijetkim entitetom.

Malo smo odlutali od teme, ali je dobro podsjetiti mlade radioamatere da se u ''normalnim'' 
fonijskim i telegrafskim vezama još uvijek razmjenjuje ime operatera.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9EE

Citat: 9A2JK  u 16. Siječanj 2023, 16:55:08
Svima koji imenom ne potpisujete objave na forumu.

Molim bez ljutnje. Nigdje ''ne piše'' da se objava treba potpisati, ali bi bilo lijepo da se 
potpišete svojim punim imenom ili radioamaterskim nadimkom, pa da komuniciramo kao 

Martin 9A2JK
moderator
Pozdrav,

ja sam jedan od onih koji se ne potpisuju s imenom (to skoro nikada niti nisam), ne potpisujem se više niti s nadimkom (tako sam skoro uvijek tako sa starim znakovima), ponekad sam samo stavio prvo slovo imena/nadimka sa točkom iza toga...
Sada mi nekako jednostavnije potpisati se sa sufiksom kako se označava/kuca na telegrafiji, jer tako ponekad i završavam CW veze.

Molio bih da se ne ljutite. Jer u svakoj objavi vidljiv je (moj) znak i dozvoljavam da me i tako oslovljavate, ako imate potrebu...

Jer po istoj logici kada se s nekim više puta čujem na opsegu ne ponavljam u svakoj vezi svoje ime jer ga korespodent zna/zapamtio ako ga zanima, ili baš ga briga kao i mene za barem 90% osoba nakon što završi veza...

Nadalje, sve dok nisam morao prije par tjedana otvoriti račun zbog WRTC na qrz nisam ga ni tamo imao...

Ne mogu obećati da ću se potpisivati s imenom... trenutno mi bude lakše da ne pišem ništa... uostalom, dosta dugo sam izdržao  :-\

73,

. .

9A3IV

Jako rijetko sam a sad vise nikad i necu se potpisivati imenom.

2JK je dosadan, gnjavi, davi, muci sve na forumu svojim pismenima. Forum je bolje mjesto bez njegovih pismena.

2JK, kao stari radio amater i po stazu i po godinama, koji cita sve i sva, zna da se uvijek spominje kako u radioamaterskom svijetu pozivna oznaka je "drugo" ime za nosioca licence.

Isto tako, Martina, Ivana, Slavka, da ne nabrajam dalje ima puno. Sufiks je jedinstven. Veliki broj amatera zna ime jedno drugom ali kad netko prica o nekom u 99 posto slucajeva kaze njegov sufiks.

Zasto spominjem sufiks. Zato jer za nasu zemlju imamo samo jedan prefiks pa nemoze doc do zabune.

2JK, danas se rijetko cuje ali nekad je bilo puno cesce. Ispeci pa reci. U tvom slucaju ispeci pa napisi.

Koga zanima tko je sve ovo napisao ima moj cijeli znak. I prefiks i sufiks. Ako call book radi, moze naci podatke o meni, a na qrz.com jos i vise. Ali mislim kako nisam dovoljno vazan da se bilo tko potrudi to pronaci. Sve sto zna je moja brojkica i koje slovo. To je dovoljno da me se jednoznacno identificira. I po tome sam "slavan" u radio amaterskom svijetu
SVE ILI NIŠTA

9A6WW

He he he he...

Ne mogu vjerovati da je moja doskočica o  Martinovom "my name is" otvorila diskusiju koja oživiljava i "mrtve", t.j. one koji se napisali da se više neće javljati na forumu, nikad, a ma baš nikad, i tako cca 5 x... evo, odlučili, ipak oće (koje iznenađenje!) samo bez potpisa.

Mislim da je ova tema od krucijalnog značaja za radioamaterstvo i treba je istjerati na čistac. Samo oštro, nema popuštanja!  Očekujem još najmanje 20 postova.

Lijep 73,
Zvonko (Zvonimir Marić) 9a6ww

9A3IV

Pet puta?????

Sto sam trazio, to sam i dobio hahaha
SVE ILI NIŠTA

9A5BWT

Martine, predlažem da isprogramiraš da lijevo ispod pozivne oznake stoji ime.
U međuvremenu me slobodno oslovljavaš sa Newbie.