• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

e-BABEL QSL-ing

Autor 9A5CB, 23. Lipanj 2015, 14:29:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CB

Pozdrav!

Naletih na ovo:

http://ebabel.net/about-us/

Misljenja, komentari........

73 de 9a5cb

9A3TY

Ideja je zgodna ali kao i kod eqsl.cc i sličnih sve ovisi o tome koliko će biti prihvaćena.
Kad vidim koliki mi je mali rate potvrđenih veza preko LoTW strah me i pomisliti koliki bi bio preko ovoga.
Cijene za naše životne uvjete prevelike. (Ne mislim pri tom na free opciju koja pokriva samo 200 qso-a godišnje. )
Troškovi tiska qsl-ke prebačeni na primatelja. Siguran sam da ima hrpa ljudi koji neće biti sretni s takvom računicom.
Sad ima puno amatera i klubova kojima je cilj promičba svog grada, regije, zemlje,... i voljni su to financirati. Ovdje nisam vidio mogućnost da pošiljatelj financira printanje kod primatelja.
Naravno, nitko te ni ne tjera da svaku isprintaš.  ;D

Osobno smatram da bi stvari trebale ići malo drugačije. Npr. digitalne certifikate (kojim bi se potpisivali qso-i) bi trebali izdavati nacionalni regulatori ili od njih ovlaštene organizacije (obvezno dozvoliti više izdavatelja da se spriječi monopolističko ponašanje i formira zdrava konkurencija).  Pristup podacima trebao bi biti slobodnog tipa a ne "ovlaštenim osobama radio organizacija" (što god im to značilo) jer bi se samo tako mogao u potpunosti iskoristiti.
Npr. ako bilo koji 9a klub ili pojedinac odluči izdati diplomu "Worked all Croatian counties" dovoljno bi bilo da onaj tko želi diplomu pošalje adif file sa listom odrađenih veza kojom zadovoljava uvjete za dobivanje te diplome a organizator pošalje isti u sustav na verifikaciju i odmah zna da li su veze potvrđene ili ne. Ograničavanjem pristupa samo na ljude iz ili pri "organizaciji" drastično se smanjuje uporabljivost (boljeg primjera od HRS-a ne treba, zar ne ?!)
Sustav bi se tada mogao i komercijalno jednostavnije eksploatirati npr. naplatom izrade pluginova za pojedinu diplomu kojom bi se sve rješavalo u potpunosti automatski a izdavatelju bi to sigurno bilo i lakše i financijski povoljnije rješenje.
U svakom slučaju morala bi postojati mogućnost provjere vjerodostajnosti neke samoisprintane qslke na jednostavan način a to ovdje nije slučaj. (Primjer za jednostavno su npr. linkovi na potvrdama o plaćanju u sustavima internet bankarstva  gdje bilo tko tko ima u posjedu taj link može provjeriti da li je transakcija provedena).

Mislim da i ograničenje na 10 različitih dizajna qslke nije pogođena brojka. Vjerujem da će većina aktivatora (IOTA, IOCA, FF, COTA, ...) dijeliti moje mišljenje da je lijepo za svaku aktivaciju imati prilagođeni dizajn. Ako ništa drugo a ono radi konkretnih podataka o lokaciji s koje je rađeno, opremi, ....

73 de Ivo, 9A3TY