• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

OB7-3

Autor 9a6c, 09. Lipanj 2013, 09:28:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Evo slika s jučerašnjeg field day activity-a i dizanja OB7-3...
Antena je složena prema izvornim dimenzijama by DF2BO koje su sada javno dostupne i valja reći da radi i više nego dobro. Moja pretpostavka da se originalni prilagodni dvojni vod može bez posljedica zamijeniti komadima koaksijalca pokazala se pogrešnom, jer se impedancija antene na 21 i 28 Mhz bil oko 33 oma pa je i minimalni swr bio 1.5 i rastao bi do 1.8 na krajevima opsega. Antena je unatoč tome radila odlično, s nekih 60W lako se prolazilo u pajlapu na VU2DK, HS0ZCW, YE1CWK, ET3AA.

Na jednoj engleskoj stanici smo testirali dijagram na 21:
- u smjeru Engleske 59 i 55 po S-metru
- na boku se ne čuje
- otraga raport na uho 55

I više nego dobro za dva elementa, a čini mi se i bolje nego što se može postići monobanderom kod kojeg je F/B oko 10 dB.

Očito da copy-paste antenna guri poput mene još moraju učiti pa ću se potruditi i izvesti pravo origigi prilagođenje i napajanje i o ishodu izvijestiti naciju ;)

Antena svakako vrijedi truda i nudi puno više od trap-tribandera, ako ništa drugo ne ulazi voda u trapove, a ni fauna se nema gdje naseliti ;D.

O tome da nije ograničenje za izlaznu snagu pojačala ne treba ni govoriti.

9A1UN

Sa antenom na 6m visine, straznji lob je takav da nije ni cudo da je F/B ogroman za korisne signale.
Sa antenom na pravoj visini imao bis F/B oko 10-12db

9a6c

Prava visina rezervirana je za manji broj korisnika, a ova antena je prvenstveno namijenja portabl radu u uvjetima kad je 10m i više od mogućeg...

Inače bila je na 8 m kad smo mjerili ;)

9A9C

POZDRAV
svakomo bi preporučio  ob7-3
odlična je...nema trapova
9a9c
đuro

9a6c

Bilo je upita u vezi dimenzija antene - manual se nalazi na stranicama WX0B.

Masa antene iznosi oko 15 kg. Boom je od cijevi promjera 50 mm iz dva dijela , a spaja ih cijev od 45 mm.

Korišteni su ostaci nekih prijašnjih beamova pa je ispala malo teža od mogućeg. Obzirom na njenu portabl namjenu, mislim da bi bio dovoljan nosač promjera 40 mm i malo konopa koji bi sidrio krajeve. Kod mene su na svakom elementu 2 obujmice za auspuh od 50 mm i na svakom zračilu još po četiri od 32,25 i 20 mm. Korištenjem nosača za hidraulične cijevi tu se stvar olakšava i pojednostavljuje, jer sam za izolaciju ta tri elementa koristio okiten.

Svojedobno su na forumu bili prikazani podaci za OB7 kod kojih su elementi puno robusniji i dokazano izdržavaju vremenske nepogodne u šibensko-kninskoj županiji na stupu od bar 12 metara ;D

Za ovaj izbor promjera ne znam, vrlo vjerojatno da DF2BO ima bolje dobavljače od Strojoprometa ;)

Ali za vikend aktivnosti ili aktivnosti ograničenog trajanja svakako dobro rješenje.

E da, kad sam zbrojio kile i pomnožio s cijenom, dodao obujmice itd - antena ne prelazi 1 000 kn.