• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Smetnje na TVju kad radim na 20 metara

Autor 9A5AZI, 04. Siječanj 2005, 21:42:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5AZI

Situacija. Na udaljenosti od kuće 20 metara nalazi mi se stup sa tri monoband 3 el.yagi za 10, 15, i 20 met koja se nalazi na 9 met od zemlje.10 i 15 met. yagi se napajaju sa rg 213 a 20m yagi rg-58.Smetnje imam samo kod 20 met . bandu a ovo drugo je ok i sa 100w snage.Tv gledam preko dig. sat.Ant i rtx uzemljeno.DALI JE STVAR U KABLU RG-58!
Mo :cryMolim:  info .HAPI NEW YEAR from frenki 9A5AZI. 73. :cry:  :cry:
3 from Frenki!!

9A5MT

Pozdrav!   Mislim da nije, meni se to desava kad radim na 28MHz i imam svuda RG213   negdje se poklapaju frekvencije tv-a i amaterske antene!
73, GL
Marin  9A5MT

9A7WA

Sa koliko snage ideš u taj rg-58 tanki i koji ti je swr ??

73 de 9A7WA

YU1QT

Zdravo Frenki,nije neresivo.
Idemo od najjednostavnijeg:Ili W2DU tipa tf ispred source na anteni(30cm RG-58 sa nanizanim feritnim perlicama,zaliveno toplom plastikom);Ili probaj sa cable choke-om(za 20m opseg,8 namotaja na precniku 20cm);Treca solucija podizanje visine antene za par(barem 4m)verovatno otpada,jer da si mogao u startu bi je postavio vislje od 9m;I cetvrta varijanta(kod mene je resila problem iz prve),reoptimizacija antene za mnogo veci F/B na 20m.Tu mogu da Ti pomognem,ako smatras da Ti to nije problem.Posalji mi dimenzije antene,i optimiziracu rastojanja.
Andra YU1QT

OE1EMS

kolika je dzuina kabla RG58?
dali imas simetrator(balun) na 20m anteni?
dali je kabel tj. simetrator(balun) uzemljen?
dali je stub uzemljen?
dali su smetnje jace ili slabije kad okreces antenu?

ja sa dig sat nisam imao nikad problema iako koristim HP!

kako se smetnje odrazavaju?

probaj pronaci gdje smetnje ulaze u dig sat rcvd ili gdje u TV?
mozda preko nekog duzeg kabla (L/4 5m kos 20m......)
to moze biti produzni kabal od struje audio kabal ili koax
dali korstis skart za vezu izmedju dig sat rcvd i TV-a?

nakon sto se otkrije gdje smetnje "ulaze" moze se puno lakse napraviti dijagonza i pokusati otklonuti smetnje?

mjenjati stvari samo onako pa sta ispadne nema smisla
(osim ako nemas baluna ili sl na anteni......)

73 es best dx
oe1ems
braco

9A5AEI

Odspojis antenu SAT RX i pocnes od tuda... ako imas smetnje onda je problem u samome SAT RX-u! Ako nije do toga onda ides po YU1QT ili oe1ems! Moze li imati utjecaja duzina 75ohm SAT kabla ako se poklapa duzina sa valnom duzinom na kojoj emitiras? npr 20m 75ohm kabla i frekv. od 14MHz?
Sjetio sam se jos necega... VF ti moze ulaziti po kablovima od 15m,10m antena.... probaj ih spojiti na masu!

73

YU1QT

Jos necega se stih!Da ne idu common struje kroz oplet u mrezu?
Andra YU1QT

9A5AZI

Pozdrav Andra.Danas sam nešto isprobao i stanje je sad ovako.Imam home made kutiju sa prekidačima za antene.Napravio sam čok 6- namotaja na fi 20cm istavio na kabel od ant za 20 met.Stanje je 80 % BOLJE ali samo kad sa kutije s prekidačima skinem kablove za 15 i 10met.Dužina rg 58 je 28met s kim sad napajam yagi za 20 met.Probat ču staviti rg 213 pa čemo vidjeti.73
3 from Frenki!!

YU1QT

Zdravo Frenki,nemoj menjati kabl,ako si zadovoljan gubitcima(raportima).
Sam si postavio dijagnozu:Common struje po opletu!
Dodaj jos 2 namotaja istog phi na 14,i napravi chokove za 21,i 28!
Dimenzije:za 21 stavi 6 namotaja na phi 20cm;za 28 stavi6-8 namotaja na phi 10cm.Bice O.K.!Javi,ako si zadovoljan.
Andra YU1QT

S55M

Frenki probaj sa RG214 ili nekim drugim kablom koji ima!!! oplet...možda te rezultati iznenade...
Adi
Koper-Istra

OE1EMS

franki

dali ta antenska kutija antene koje nekoristis preklapa na masu?

ako ne to bi trebao napraviti......i antenska kutija treba biti uzemljenja......

probaj uzemljiti koax kabel odmah iza RF prigusnicena bum antene tj. i na stub (koji je nadam se takodjer uzemljen)

i za svaki slucaj jos i na dnu stuba.......ovo bi trebao u svakom slucaju pomoci......

73 es best dx
oe1ems

9A4HP

JA SAM IMAO SLUCAJ DA MI JE SMETNJA SA 18 Mhz OPSEGA ULAZILA IZ ISPRAVLJACA U MREZU PA U TV.RJESENJE ZA TO SU TI KONDENZATORI OD NEKOLIKO nF PARALELNO SPOJENI NA DIODE U ISPRAVLJACU I NA ULAZU MREŽE 220 V (od nule i faze prema uzemljenju).NAKON TOGA SVE JE BILO FB,SMETNJE SU POTPUNO NESTALE.POZDRAV

9A4HP
9A4HP OGULIN