• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad iz prirode

Autor 9A6AA, 23. Kolovoz 2012, 10:12:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Evo, pokretač je uskoristio svoje mogućnosti te zaključao temu, a ja se baš pripremio da dodam ovo:

Citat: 9A2JK  u 23. Kolovoz 2012, 07:42:01
...Emire, pa nismo mi radili nikakve ''zahvate u prirodi''.
I zato ''lokalne vlasti'' imaju ''punu vlast'' izdati nam dopuštenje za naše radioamaterske aktivnosti,
a ministarstvo je tu potpuno nepotrebno.

Dopuštenje ne treba biti u pisanom obliku. Jednom kad stekneš njihovo povjerenje, samo se pristojno
najaviš i to je to. Bez brige, netko od ''lokalnih vlasti'' će doći i provjeriti situaciju na terenu (da li ste
sve ostavili uredno kako treba, itd ...). Tako je bilo u nekoliko naših aktivacija iz Đurđevačkih peskov
i (zasada jedne) iz Crnih jarkov.
...

Poanta cijele stvari može se isčitati iz ovog dijela tvog posta. Temeljem brojnih iskustava zaključujem:

1. Za dobivanje dopuštenja za radioamaterski rad iz svih zaštićenih područja (ZP), postoji strogo određena procedura.
2. Državna tijela tretiraju naše aktivnosti kao "zahvate u prirodi"
3. To definira čl. 127. Zakona o zaštiti prirode.
4. Rješenje mora biti u pisanom obliku.
5. Odgovorne osobe u ZP, najčešće, nakon "stjecanja povjerenja", i uvidjevši da to IPAK NISU zahvati u prirodi, toleriraju naš rad te se zadovolje samo usmenim dogovorom.
6. To nije u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, jer je Rješenje o dopuštenju... rezultat upravnog postupka državnog tijela
7. Nakon nekoliko takvih aktivnosti, svi shvate da
- radioamaterska aktivnost ne spada u zahvate u prirodi
- da se na nas ne odnosi čanak 127 spomenutog Zakona
- slijedom toga, za našu aktivnost ne treba ishoditi dopuštenje za zahvate u prirodi
8. Naše ponašanje bi trebalo ovisiti o karakteru, veličini i nivou zaštićenosti područja iz kojega kanimo raditi
9. Bez ikakvih problema trebale bi se provoditi radioamaterske aktivnosti tipa SOTA, gdje je naša oprema izrazito skromnih gabarita (npr., 1 do 3 operatora)
10. Aktivnosti tipa radioamaterskih ekspedicija s većim brojem sudionika, provoditi u skladu s t.8
11. S obzirom da su radioamaterske aktivnosti zadnjih 10 godina znatno više nego prije "izašle u prirodu", bilo bi dobro da krovna radioamaterska udruga u Hrvatskoj (kratko: Savez) uspostavi odnose s mjerodavnim institucijama koje bi na drugi, prihvatljiviji i razumniji način cijenile naše aktivnosti. Upoznati ih da smo se i našim statutom obvezali na očuvanje i zaštita čovjekova okoliša (Čl. 10. st. 8 ), te da znamo skrbiti o prirodi.. itd.

9A6AA

Ovo što je Hrle otvorio pod drugom temom ni malo ne odskače od ovog ovdje napsanog.
"DX never sleeps..."

9A2JK

Znači da su oni koji su nama izdali dopuštenje za Đurđevačke peske i Crne jarke radili nešto što
ne smiju !?! Mislim da nisu! Pa nisu ti ljudi u dječjem vrtiću gdje se o njima brinu tete (čitaj:
ministarstvo) i da za sve trebaju pitati tetu (čitaj: ministarstvo). U svakom poslu, pa tako i u
njihovom, postoji određena samostalnost (naravno i odgovornost).

Najlakše i najjednostavnije je: ''Tako je rekao šef''. To su ostaci prošlosti kad su vladali autoriteti
i vođe. Sad smo, valjda, došli na prag vladavine zakona.  Da ne raspravljamo o nečemu što spada
u druge forume, čvrstog sam uvjerenja da se sve može riješiti bez ministarstava, samo je potrebna
uljuđena komunikacija. Definitivno ne ''ja imam pravo i meni nitko ne može zabraniti, jer smo u
demokraciji''. Takvi stavovi nisu demokracija!

Tvrdiš da '' Državna tijela tretiraju naše aktivnosti kao "zahvate u prirodi" '' i da to definira članak 127,
Zakona o zaštiti prirode.

Zakon o zaštiti prirode (NN 70/05), Članak 127, stavak 1.

(1) Na zaštićenom području dopušteni su oni zahvati i radnje koji ga ne oštećuju i ne mijenjaju svojstva
zbog kojih je zaštićen.

(4) Dopuštenje za zahvate i radnje u regionalnom parku, značajnom krajobrazu, park-šumi, i spomeniku
parkovne arhitekture izdaje nadležni ured državne uprave.

Da ne citiram cijeli članak, izvolite pogledajte sami. Koliko ja znam čitati na nas se odnosi stavak 1.,
a što se tiče dopuštenja stavak 4. ... nadležni ured državne uprave ...

Mislim da je potrebno uvijek i na vrijeme upoznati ''nadležne vlasti'' o našim namjerama i ponašati
se na način da ''nadležni'' budu ''zadovoljni''.  Kad kažem ''nadležni'' mislim na lokalnu vlast, jer u
našem slučaju lanac upravljanja treba ići od nižeg prema višem, nikako obratno. Kad kažem ''zadovoljni'',
mislim na ponašanje opisano u stavku 1. članka 127. Zakona o zaštiti prirode.

I ne bi trebalo čekati da netko umjesto nas nešto napravi. Svatko u svojoj sredini bi trebao kontaktirati
''koga treba na lokalnom nivou'', porazgovarati ''oči u oči'' i sve lijepo objasniti.
Garantiram da nakon toga neće biti problema.

73 i kaj se čeka? Još nisam odradio sve 9AFF reference.  ;D

CU
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 23. Kolovoz 2012, 11:40:06
...
Tvrdiš da '' Državna tijela tretiraju naše aktivnosti kao "zahvate u prirodi" '' i da to definira članak 127,
Zakona o zaštiti prirode.

Zakon o zaštiti prirode (NN 70/05), Članak 127, stavak 1.

(1) Na zaštićenom području dopušteni su oni zahvati i radnje koji ga ne oštećuju i ne mijenjaju svojstva
zbog kojih je zaštićen.

(4) Dopuštenje za zahvate i radnje u regionalnom parku, značajnom krajobrazu, park-šumi, i spomeniku
parkovne arhitekture izdaje nadležni ured državne uprave.

Da ne citiram cijeli članak, izvolite pogledajte sami. Koliko ja znam čitati na nas se odnosi stavak 1.,
a što se tiče dopuštenja stavak 4. ... nadležni ured državne uprave ...
...

Na žalost, moram Te malo ispraviti te ponoviti:

- da, na žalost, na nas se odnosi  (1) i naše aktivnosti tretiraju kao "zahvate u prirodi" (što oni nisu).
- ovo kod (4) ne odnosi se na nas, jer sva područje iz 9AFF programa spadaju pod (3), a to je:
- (3) "Dopuštenje za zahvate i radnje u strogom rezervatu, posebnom rezervatu, nacionalnom parku, parku prirode i spomeniku prirode izdaje Ministarstvo."

9A6AA
"DX never sleeps..."