• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Čemu učimo mlade?

Autor 9A5TO, 15. Ožujak 2012, 08:01:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5TO

San ili java?

Već nekoliko dana je na http://www.hztk.hr/54-natjecanje-mladih-tehnicara-rh/ objavljena lista pozvanih mladih ARG-aša na državno natjecanje.
O točnim kriterijima pozvanih (osim prvopolasiranih koji imaju direktno pravo sudjelovanja) se nitko ne želi očitovati, izuzev jedne osobe koja nema sve dostupne podatke.

Možda netko od vas zna čime je mladi Marin član radio kluba "Vidova Gora" zaslužio da bude pozvan na isto?
Na županijskom je imao samo 73 boda, dok je ispred njega ostalo barem još 10-ak nepozvanih natjecatelja.
http://radioclubkastilac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=110:aro-natjecanje&catid=35:vijesti&Itemid=59
Npr. Tomislav iz Zadra je imao čak 87 bodova!
Naravno da su kao i proteklih godina pozivani dodatni natjecatelji iz nekih mjesta, svi oni su imali 80+ bodova.

73,

T.

P.S. Ima li smisla raditi, kada se unaprijed zna tko će dobiti wildcard?
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A5CW

Nitko nije zainteresiran osim Dalmatinaca?

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2QU

Jako dobro pitanje, Tom!
Po običaju, na delikatna pitanja nema puno odgovora (premda si Ti uglavnom sam sebi odgovorio).
Iz pouzdanog izvora sam saznao:
- na državno prvenstvo ide najbolji iz svake županije (20 + Grad Zagreb = 21);
- ako sve županije nisu zastupljene, povjerenstvo poziva drugoplasirane iz onih županija koje su imale najviše natjecatelja na županijskom prvenstvu (npr. iz splitsko-dalmatinske, gdje ih je bilo navodno 11, za razliku od zadarske, gdje ih je bilo navodno 3), kako bi popunilo kvotu od 21;
- kriterij popunjavanja kvote prema ostvarenim bodovima na županijskom natjecanju nije primijenjen zato, jer se smatra da bodovi ostvareni u županijama nisu jednakovrijedni (zbog različitih povjerenstava koja bi mogla imati i u praksi imaju različite kriterije) pa je primijenjen kriterij masovnosti! (Njegoš: "Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije").

Nadam se da to znaju i natjecatelji, kako ne bi bilo nepotrebnih frustracija.
73,
Željko

9A1AA

I na nivou ZTK Osječko-baranjske županije je održano natjecanje u ARO (ne ARG) u sklopu 54. natjecanja mladih tehničara.
Na državno prvenstvo plasirala se Magdalena Adamović iz Čepina (član 9A1BOP) dok su 2., 3. i 4. mjesto zauzeli su dečki iz Belišća /9A1KDE.

Izgleda da mi Slavonci baš i ne znamo reklamirati svoj rad i trud kao neki ali tko nam je kriv  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A5TO

Hvala na odgovorima.
Ono što za sada mogu zaključiti je sljedeće:

@5CW U (tek) 3 dalmatinske županije se održalo natjecanje. Puljani isto odustali?

@2QU Ali 2(11) < 3(9), koliko je bilo pozvanih/sudionika u Međimurskoj županiji. Dakle, trebalo je prema drugom kriteriju pozvati trećeg natjecatelja iz SDŽ, a ne iz MŽ.
No, tu se javlja problem pozivanja natjecatelja na županijska natjecanja. U nekima je broj limitiran zbog organizacijskih troškova i sl., na max 3 natjecatelja. Odnosno, ako se radi o više klubova/škola iz pojedinog se pozovu max 3 natjecatelja, a negdje i manje. Lani je ako se ne varam na županijskim natjecanjima sudjelovalo 76 učenika, a ove godine tek 64. Za školska za sada nemam podatke.
Naravno da županije gdje je bolja "infrastruktura" mogu pozvati i više njih, tako je na županijskom RK Vidova Gora imala 4, ili RK Velika Gorica 5, što je za svaku pohvalu.
Dakle, kriterij masovnosti se može u tom smislu tek relativno uzeti u obzir. Nadam se da su odgovorni i toga svjesni.

@1AA Naravno da je logičnije pozvati nekoga drugoplasiranog iz jedne županije nego trećeplasiranog iz neke druge. Misliš RO ;-)

U svakom sam slučaju za to da se jednaka prilika pruži svim klincima koji to zaslužuju.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A1SZ

Niste dobro brojali i nemate sva saznanja o aktivnostima radioklubova i škola,koje pripremaju svoje učenike za natjecanja HZTK.
  U Zagrebačkoj Županiji nažalost samo radioklub Velika Gorica provodi tečajeve za ARG natjecanja,kako za HZTK,tako i za prvenstvo države.Nažalost zbog manjka sredstava već tri godine nemamo natjecatelje na državnom prvenstvu,ali tijekom školske godine naše tečajeve pohađa preko tridesetak učenika, koji prolaze predkvalifikacijka školska natjecanja,a na kvalifikacijska školska natjecanja HZTK nam limitira broj natjecatelja. treba uzeti u obzir da sve od održavanja tečajeva  i troškove održavanja županijskih natjecanja, za "P" kategoriju klubovi sami snašaju sve troškove.Ove godine na školskom natjecanju imali smo 19 učesnika, a 10 se kvalificiralo za županijsko natjecanje i od tih 10 učesnika tri su se kvalificirala za finalno natjecanje u Primoštenu.
  Iz Zagrebačke Županije ili točnije iz Velike Gorice kvalificirana su 3 natjecatelja za ARG, 2 natjecatelja za raketno modelarstvo, 2 natjecatelja fotoamatera te 1 natjecatelj iz robotike.
  Osobno bi volio da više nastavnika u O.Š. ima afiniteta za rad sa djecom ne samo za vrijeme nastave tehničkog odgoja nego i u van školskim aktivnostima. radioklub u Velikoj Gorici od 6 O.Š. dobru suradnju ima nažalost samo sa dvije škole,a ostale sa kojima smo probali suradnju nažalost ne pokazuju interes,za točnost tih navoda imam i poštom poslane ponude za suradnju.Pošta je preuzeta ali ništa više.
   Ostaje na nama starim entuzijastima da se guramo i radimo posao nastavnika tehničke kulture po O.Š. a oni i HZTK se žale da se sve više fehnička kultura gura na margine.

Biti će bolje,a mi starci možda i to doživimo!

73! Zdenko  9A1SZ

9A5TO

Činjenica je prilike u svakom klubu/školi specifične.
Činjenica je da su organizacijske sposobnosti županijskih povjerenstava različite, kao i kriteriji pozivanja na natjecanje te razine.
Činjenica je da su i kriteriji pozivanja na državno natjecanje različiti.
Činjenica je da oko 50% natjecatelja na državnoj razini ne izvrši vježbu, tj. dobije 0 bodova, upravo tamo gdje su kriteriji isti za sve, dok na školskim i županijskim "briljiraju".
...

Nemojte me krivo shvatiti, ali samo sam htio da se igra s otvorenim kartama, tj. da informacije budu dostupne svima.
Smatram da gosp. Marcijan uglavnom korektno odrađuje posao, samo izgleda niti on nema uvida u sve što se događa na školskoj i županijskoj razini te zato ponekad dolazi do kratkih spojeva.
...

Otprilike to je sve od mene u ovoj temi, sada očekujem rezultate iz Primoštena.
A onima koji nisu pozvani, više sreće u poludirigiranom ždrijebu nagodinu ;-)

73,

T.