• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako ukloniti lokalni QRM

Autor 9A5ADH, 16. Listopad 2006, 14:04:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ADH

Pozdrav grupi,

imam problemčić sa smetnjama lokalnog karaktera na višim KV opsezima, točnije od 14 mega naviše.
Metodom isključi sve iz struje, pa uključuj došao sam do interesantnog zaključka; uzrok smetnji je telefonska linija i / ili priključena oprema na istu.
Opis linije: direktna parica, ISDN NT1+2a/b, DSL modem i razjelnik linije (splitter), DSL router...
Postavljanjem nekoliko "preklopnih perli", onakovih kao na npr. kabelu od monitora, na dolaznu liniju prije "splitter-a" smetnje su gotovo nestale.
Svaki savjet glede mogućeg potpunog otklanjanja smetnji dobrodošao je  :P .

Unaprijed zahvalan,

9A3LI

Obicno je modem/ruter vrlo "zanimljiv" izvor KV/UKV smetnji, tvoje
rijesenje je zanimljivo i jedino preostaje da je instalacija sa tel. paricama
oblozene folijom i uzemljeno, no da li je problem samo kod tebe ?
Ja cujem na KVu kad susjed ukljuci televizor.
O PC switcherima (susjednim) da ne pricamo.
Sta vrijedi da sam na svoje PCje postavio filtere na 220v mrezu kad
susjedi nisu ! :(
Mislim da stavljanje modema/rutera u metalnu kutiju nece biti
od vece koristi.
Svaka ideja za rijesavanje takvih smetnji na KVu i mene zanima.

9a6c

Ja sam u svoje vrijeme dosta patio zbog smetnji koje mi je pravio fax na radnom stolu do primopredajnika. Uz povećani nivo šuma bilo je dosta signalčića po opsezima dok ga jednom slučajno nisam ugasio i progledao.

Muka je to, ne znam kako bi pomogao.

GL,

GG

PS - ne bi čovjek vjerovao, u bivšem susjedstvu smo svaki sat imali totalni black out na TV kanalima dok nismo utvrdili da je uzrok susjedov zidni sat!!! Ludost, ali je istina.

Još veća ludost su smetnje koje sam na CB TV imao kad bih u kuhinji pustio vodu... Znam da je teško vjerovati, ali... Možda zato što je stanodavac bio i danas je radioamater, i danas prisutan na ovom forumu i mnogim opsezima...

Bolje da prestanem.

GG

9A5ADH

Da, vidim da mi ne preostaje niš' drugo nego da posjetim sve susjede i uzemljim im aparaturu  :lol: .
Bude li kakovih rezultata, bit' ćete promptno obaviješteni.
Hvala obojici na trudu :mrgreen: .

9A2D

Probaj sa ovim strojčekom, vjeruj mi, preporoditi ćeš se http://www.timewave.com/anc4.html a nešto slično proizvodi i MFJ na http://www.mfjenterprises.com/products.php?prodid=MFJ-1026 .

73 de 9a2d

9A7SVB

Pozdrav grupi s sličnim problemom...

Smetnje koje su mi se pojavile nakon instalacije dsl-a su bile vrlo čudne. Naime, malo ih je bilo, a malo ne...

Na kraju sam umjesto telefonske parice do switchera, i od switchera do isdn te dsl modema upotrijebio mikrofonski kabel 2x0.75mm2, oklop uzemljio i povezao SVE mase (računalo, rtx, antenska kutija, mrežni filteri, oplet koaksijalnih kablova, u JEDNU točku.

Kabl od dsl modema do bežičnog routera, je UTP, najmanje moguće dužine, s dva zavoja promjera cca 10cm, s feritnom kopčom.

Spoj zajedničke točke uzemljenja i plosnatog kućnog voda za uzemljenje koji je bio izveden okruglim kablom 16mm2,   "pojeo"je 80% smetnji.

Umjesto okruglog kabla, upotrijebio sam bakrenu PLOSNATU pletenicu, i smetnje su praktički nestale. Bakreni lim 0.5mm u traci širine cca 50mm bi bio još bolje rješenje.

Stvar radi. Imam sreću da sam ipak udaljen od ostalih susjeda, te sam problem mogao riješiti lokalno. Vjerujem, međutim, da bi i u drugim slučajevima, moglo donijeti poboljšanja.

srdačno, Bobo, 9a7svb

Murphy je bio optimist!

9A3WP

Hvala na savjetima, Bobo !

Ja imam za sada jedan UKV primjer, za razliku od KV:

"Mobilajući" se svakodnevno na relaciji QRA>QRL i QRL>QRA u mojem slučaju na relaciji Samobor>Zagreb>Samobor u trenutku kad prolazim kroz malo gušće naseljena mjesta na kanalu S17-145.425 koji slušam bilježim signal koji je moduliran nekim šumom a doseže i do 3-4 S jedinice putem 1/4 lambda (cca 47cm) duge antene smještene na krovu automobila, dok je RTX Kenwood TM-V7A.

Prva ideja koja mi pada na pamet su (PC) računala ili slična oprema !?

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5ADH

Hvala Bobo na savjetima.

Očito ću morati, prije zime, promijeniti telefonsku instalaciju, sve to uzemljiti i nakrcati priključne vodove feritnim kopčama.
Nego, spomenuo si uzemljenje telefonske parice. Recimo da koristim LiYCY (ili LIYCY) kabel 2x0,75mm2. Paricu spajam na unutrašnja dva vodića, a oplet neovisno uzemljujem, ili na parici nalazim masu (postoji li to uopće, valjda nisam bubnuo bez veze :lol: ) koju tada spajam na oplet.
I, za sada, još jedno pitanje; nisam eksperimentirao (možda Ti jesi) je li potrebno kroz feritne kopče provlačiti cijelu paricu, ili samo "pozitivan" vod :?:

9A5ADH

Citat: 9a2dProbaj sa ovim strojčekom, vjeruj mi, preporoditi ćeš se...

Da, našao sam na internetu podatke o MFJ-otu, za onaj od Timesa nisam naišao na podatke. Interesanti uređaji koji su momentalno za mene zadnja solucija  :cry: .
Nego, jel' ne'ko koristi koji od navedenih uređajčića i jel' zadovoljan :?:

TNX

9A7SVB

Unutarnji vodovi se koriste kao parice. Uzemljuje se samo oplet. Kompletan kabl provlači kroz ferit.

Što se pak MFJ tiče, imao sam ga dosta dugo. Nisam mjerio osim uhom. RADI! Stvarno radi!

Opčenito, američki pristup (ovo NIJE proamerička propaganda!) je po meni vrlo dobar. Stvari se rješeavaju tamo gdje treba, u korijenu! jednostavno, efikasno, ne baš bog zna kak designirano, ali stvar radi...

Što se pak smetnji tiče koje opisuje wp, mislim da gro smetnji dolazi od kabelske televizije. I ja sam osobno primjetio nešto se čuje kao šum, ali je definitivno modulirani signal. u Centru ide do 6 S jedinica (diamond sg7500 na krovu) icom 706mk2g pod krovom...

ponekad se desi da se uredno sluša audio neke sapunice...

srdačno, Bobo.

Murphy je bio optimist!

9A5ADH

OK Bobo,

hvala za sada. Sve što smo naučili primjenit' ćemo na licu mjesta  :wink: .

9A7SVB

Molim. Nadam se da sam pomogao...

Srdačno, Bobo, 9a7svb

Murphy je bio optimist!

9A6KGT

CW iliti A1A nije za mlakonje!!!!
A1A iliti CW nije za mlakonje!!!!
UPSsss, to sam već rekao...., al' nema veze, bez antene,hehehee
p.s.
spoznao već od SINCE iliti od DAVNE 1987, a rođen tek 1974

9A5ADH

Pozdrav grupi,

još malo temeljitog istraživanja polučilo je rezultate.
Gro smetnji uzrokuje upravo ADSL modem  :evil: . On emitira smetnje koje su se dalje distribuirale preko parice koja je glumila antenu.
Umrtvio sam ga (napajanje, line i DSL) s pola kile feritnih prstena i to je to, za sada :).

Eh da, evo i dodatka. Šum (smetnje, kuhanje) smo riješili, ali je ostalo "zviždanje" svakih 61 kHz, npr. počevši od 14152 kHz.
Isto uklonjeno postavljanjem brzine ethernet veze DSL modema
na 10 Mbps Half-duplex.

Ak' je ovo univerzalno rješenje, idem ga brzo patentirat'  :wink: .

Pozdrav svima i čuvajte se QRM-a,