• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Koju antenu staviti na stup???

Autor 9A3RW, 21. Rujan 2005, 23:50:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3RW

Pozdrav svima!
Ovako, uskoro dižem stup visok oko 11m s time da mogu samu antenu dignuti barem jos 5 m. Tu ću svakako montirati pokoji dipol. Zanima me kako najbolje iskoristiti stup, tj koju antenu staviti. Zanimaju me multi band antene. Nešto imam u planu quad, eventualno beam. Inače u  pravcu sjevera, nekih sto metara od moje kuće, imamo postavljen stup od RK "Sokol" Tršće koji se uzdiže oko 20 m iznad kuće. Okolo kuće  ima ne previše prostora, ali pokoji drveni stup se može ubaciti dodatno. Ne znam koliko sam uspio opisati situaciju, ali eto. Komentar uvijek dobro došao!
hink positive & keep on smiling :))   73 de 9a3rw

9a6c

Pozdrav,

Jedan od kriterija za izbor antene je i rotator s kojim raspolažeš, a i snijeg u tvom slučaju.

Dobro rješenje je svakako KT34 koji nudi 9A9R, jer se radi o dobro očuvanoj anteni.

U RADIO HRS možeš pronaći odličan opis 2 el 3 band kvada od YU1QT,  a na stranici www.9a0r.com i 2 el 3 band moxon antenu istog autora. Iako vjerujem da bi u oba slučaja jeftini  ribarski štapovi imali problema sa snijegom koji bi ih sigurno opterećivao. DONIT štapovi bi se sigurno bolje držali, posebno s novim dimenzijama žica koje je proračunao YU1QT za taj kvad.

Savjetujem ti da izbjegneš multiband žičane antene s feritnim balunima. Puno para, malo muzike. Bolje se potruditi pa za svaki band postaviti rezonantnu antenu i poslušati Bracin savjet o motanju baluna. U ARRL ANTENNA BOOK-u kažu da 6 zavoja promjera 15 cm biva dosta za 14-28, a duplo više za niže bandove. Provjereno u praksi.

Izbor antena za niže opsege također zavisi i od tvojih potreba. Najlakše je podići inverted V, ali ako te zanima DX rad, ima i drugih rješenja. Jedno od njih također možeš naći na www.9a0r.com. Budući da imaš stup (na čemu ti zavidim), pola si problema riješio.

Zavidim ti što si stalno u Gorskom Kotaru, meni to uspijeva tek povremeno kad odem u /p u Staru Sušicu.

Gogo 9A6C