• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

WRTC 2026

Autor 9A9EE, 05. Srpanj 2026, 19:14:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Opširan članak o događanjima poslije objave rezultata WRTC 2026 OVDJE.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JK

Zanimljiv razgovor sa E77DX i DJ4MX na temu WRTC 2026
i velikim snagama u natjecanjima, na YouTube OVDJE.

73
Martin 9A2JK

9A6KX

svijet bruji o novim ishodima WRTC u Italiji:

https://www.wrtc2022.it/

Na naslovnici sve o novonastalim okolnostima.

Čestitke 9a5dx/9a7dx na drugom mjestu !
Najveći uspjeh hrvatskog radioamaterizma ikada!

I drugo - kad se male ruke slože sve se može sve se može:
Čestitke 9a3sms/yu5eea mladom timu za nagradu za najbolji Youth tim na natjecanju!

73 6kx

9A2M

Citat: 9A2JK  u 29. Rujan 2026, 10:08:28Zanimljiv razgovor sa E77DX i DJ4MX na temu WRTC 2026
i velikim snagama u natjecanjima, na YouTube OVDJE.

73
Martin 9A2JK

Apsolutno nepotrebno ispričavanje od strane Brace! Što god da je bilo, da li je kriv, da li je varao i u vezi svega što mu se stavlja na leđa...
Kao prvo, tko su ljudi koji su ga napali i koga oni brane?
Meni je bilo mučno gledati emisiju, pogotovo kad su ga napala dvojica amera za koje svi znaju što rade.
Svi mi znamo što je i tko je Braco. Kakva postignuća i rezultate je ostvario.
I da je stvarno kriv za što je kažnjen, taj čovjek se nema zašto nikome ispričavati!

Braco ako čitaš ovo, a napisao sam ti to i u komentaru na Q5 kanalu, najveća greška koju si napravio je što si se ispričao gorima od sebe. To ti nije trebalo.
Jer kako ono piše u Bibliji: "...Neka prvi baci kamen..."
Upravo si se našao u takvoj situaciji.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Bracin i Svenov jedini grijeh je što im je netko čuvao frekvenciju prije početka natjecanja, a samim time
su otkrili svoj identitet. Za to su diskvalificirani i to je OK. Braco i Sven nisu varali sa množiteljima.

Mnogo važnije, po meni, da je Braco javno načeo temu snage u natjecanju. Podsjećam da je npr. u
Velikoj Britaniji maksimalna dopuštena snaga do 2024. godine bila samo 400 W (četiristo vata !!!).
Tek nakon 2024. smiju koristiti do najviše 1000 W i to samo na opsezima sa primarnim statusom.
Npr. opseg od 80 m i u Velikoj Britaniji radioamateri koriste na sekundarnoj osnovi, znači da ne
smiju raditi sa snagom većom od 400 W.

U SAD najveća dopuštena snaga je 1500 W, itd...

Pogledajte proizvodne linije ACOM i OM Power – većina linearaca su snage preko 1500 W.
Za koga oni to proizvode?

73
Martin 9A2JK

9A9RR

I auti mogu vozit preko 200 km. Ograničenja postoje, pa ako voziš više od dopuštenog hvališ se kako si brzo doša ako te policija nije uhvatila ti si u pravu jer s prvi doša do cilja. Ako te uhvate nema te ni čut ni vidit.
Pozdrav
Petar
9A9RR

9A4QV

Pročitao sam službeno WRTC 2026 izvješće i rezultat.
De iure, ne vidim tu mesa za DQ vezano za pravilo 12.2 u konkretnom slučaju.
Kao prvo, to pravilo je tako rastezljivo i nedefinirano da ga svatko može tumačiti na svoj način.

De facto, tim prije natjecanja nije otkrio svoj identitet, jer nije ni radio tom oznakom i nije radio veze.
Tim za vrijeme natjecanja također nije otkrio svoj identitet, tim je odabrao slobodnu frekvenciju.
Tim nije odradio kao prvu vezu nekoga ugovorenog i tako otkrio svoj identitet.
Da je bilo nepravilnosti, zašto sudac nije odmah reagirao? Što radi iskusni i respektabilni sudac?

De facto mogla se desiti i situacija gdje je navedeni tim krenuo pozivati recimo 13khz iznad frekvencije na kojoj je netko pozivao i radio prije natjecanja. Po viđenom principu i u tom slučaju bi se mogla DQ ekipa jer si eto krenuo pozivati 13khz od nekog tko je bio na bandu na nekoj frekvenciji.
U tom slučaju tim ne bi bio DQ? U čemu je razlika, samo u razlici frekvencije 0khz naspram 13khz?

Puno je načina, ako netko stvarno to želi i planira kako zaobilaziti i kršiti pravila.
Ovo je jedan loš primjer diskvalifikacije.
Mislim da je trebalo sagledati i učinak tog navodnog kršenja pravila 12.2 da bi bio siguran da je to stvarno otkrivanje identiteta. Da li je tim postupkom u prvih 10 minuta odrađeno 50 E7 stanica?

Jedini pozitivni učinak i ishod ovog SQ-a je to da je otvorena "Pandorina kutija" gdje sad izlazi svo prljavo rublje na "žicu", tipa korištenje neprimjerene snage, zaoblaženje pravila u kvalifikacijama, u prethodnom WRTC itd. Bit će zanimljivo pratiti kako prevenirati sva takva zaobilaženja pravila u budućnosti i slijedećim WRTC kvalifikacijama.

QV

9A5CW

007 je bio prije kontesta dogovoren!...(E777777777DX) isprike su ok, propitivanje amera o snazi u EU nema veze s poantom ove emisije...
DQ je sasvim valid!
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A4QV

Citat: 9A5CW  u 01. Listopad 2026, 12:07:27007 je bio prije kontesta dogovoren!...(E777777777DX) isprike su ok, propitivanje amera o snazi u EU nema veze s poantom ove emisije...
DQ je sasvim valid!
To je jedino relevantno, ostalo je rekla/kazala...

QV

9A5CW

Citat: 9A4QV  u 01. Listopad 2026, 14:16:09
Citat: 9A5CW  u 01. Listopad 2026, 12:07:27007 je bio prije kontesta dogovoren!...(E777777777DX) isprike su ok, propitivanje amera o snazi u EU nema veze s poantom ove emisije...
DQ je sasvim valid!
To je jedino relevantno, ostalo je rekla/kazala...

QV
Službeno je službeno jel' tako? Bitna je namjera!
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !