• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi Pravilnik

Autor 9A6AA, 27. Srpanj 2015, 11:52:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A4OE

Pitaju se pitaju, kako je do svega ovoga došlo?

HRS nikako da shvati da su prošla neka vremena i nema više monopola.
Sve skupa je utemeljeno na Zakonima i Propisima RH a temelj je:
Zakon o elektroničlim komunikacijama
X. UPRAVLJANJE RADIOFREKVENCIJSKIM SPEKTROM

Načela upravljanja radiofrekvencijskim spektrom

Zakon o elektroničlim komunikacijama
Članak 80.
(1) Upravljanje i uporaba radiofrekvencijskog spektra, kao prirodno ograničenog općeg dobra, od
interesa je za Republiku Hrvatsku.

(2) Agencija upravlja radiofrekvencijskim spektrom i planira uporabu satelitskih orbita u skladu sa
Statutom, Konvencijom i Radijskim propisima Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) te
odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona.
(3) Djelotvorno upravljanje radiofrekvencijskim spektrom mora se temeljiti na načelima objektivnosti,
transparentnosti, razmjernosti i nediskriminacije te postignutom usklađivanju na razini Europske unije
ili međunarodnoj razini.

U biti glavni povod je bio prijedlog novog statuta iz kojeg je bilo jasno da se HRS ne želi transformirati u demokratsku udrugu gdje vrijedi pravilo jedan član jedan glas.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6AA

I sad su napravili smijuriju od hrvatskog jezika:
- Radioklubovima se daje prijedlog pozivne oznake...
- Radioamaterima P razreda dodjeljuju se prijedlozi pozivne oznake...
- Radioklubovima se iznimno može dati prijedlog za pozivnu oznaku...
- Jedan radioklub može dobiti prijedlog za samo jednu jednoslovnu pozivnu oznaku,...
- Za dodjelu prijedloga pozivne oznake s dva i tri slova ...

I tako do kraja Pravilnika...

Od šume prijedloga pozivnih oznaka, nije mi jasno koji je prefix određen za strance?
"DX never sleeps..."

9A7KXP

Citat: 9a4oe  u 29. Srpanj 2015, 20:53:01

Došlo je do toga zbog njihovog otuđenja sa članstvom,

Svaka čast Damire,ti to pravnički sve odradiš,ali vidi se da HRS već gubi jer svi sa pozivnim znakom koji više ne žele ne moraju biti članovi HRS a i mogu uredno obnavljati dozvolu,ili dobivati novu bez ikakvog plaćanja HRS-u.

Malo će se zamisliti.Možda.

73

9A2TE

Citat: 9A7KXP  u 29. Srpanj 2015, 23:00:11
Citat: 9a4oe  u 29. Srpanj 2015, 20:53:01

ili cemo se mi zamislit, mislim na nas tihe kojima je bitno da samo radimo.
Daj malo stanite na loptu i promislite, clanstvo u HRS-u kao krovnoj organizaciji donosi nam i clanstvo u medunarodnim tijelima (IARU i sl,). Zaboravlja se da HRS nije sam sebi svrha nego da nas zastupa prema tijelima drzavne vlasti, medunarodnim ustanovama il kak da ih nazovem.

kad ste rusili Peru obecavana su brda i doline a sad!

nezadovoljstvo se moze iskazati i drugacije
napravljnim pravim planom i programom rada
slanjem istog na radio klubove da ga podrze
jesenska skupstina HRS-a je blizu imate vremena da se to napravi i prezentira te da se stanje popravi
ja na zalost ili srecu nemam zelje i mogucnosti da se s tim pozabavim jer tko god da tak nest i napravi za par mjeseci nekom x+ce sjest na zulj jer ni po njegovom.

U ovoj cijeloj prici slabo se barata argumentima i zaboravlja se da je trebalo rijesit problem Severinca
sad kad je rijesen pa napravite program pa ga prezentiraje
Pozdrav stjepan

9A1IW

Citat: 9A7KXP  u 29. Srpanj 2015, 23:00:11
Svaka čast Damire,ti to pravnički sve odradiš,ali vidi se da HRS već gubi jer svi sa pozivnim znakom koji više ne žele ne moraju biti članovi HRS a i mogu uredno obnavljati dozvolu,ili dobivati novu bez ikakvog plaćanja HRS-u.

Neće. Još uvijek je tu QSL biro koji nas tjera da budemo članovi. Možda netko pokrene kakvu privatnu opciju, pa se prebacimo...?

Citat: 9a2te  u 30. Srpanj 2015, 10:26:23
U ovoj cijeloj prici slabo se barata argumentima i zaboravlja se da je trebalo rijesit problem Severinca
Pozdrav stjepan

Slažem se sa tobom, no kako da itko išta napravi kad vlada teška ignorancija. Ako si pratio raspravu o APRS-u, mogao si odmah uočiti ignoranciju kao praksu dosadašnjeg rada. Kome da se pišu planovi? Onome koji će te odmah otkačiti?
Možda ima još tko da to preuzme na sebe, netko tko se nije razočarao u ratovanje sa vjetrenjačama. Meni osobno ne pada više na pamet potratiti ni minutu na takve gluposti.

Primjer ti je bio časopis. Pišeš, pišeš, pišeš, časopis nikako da izađe. Čemu uopće trud? Zato sam linkove i tekstove počeo objavljivati na FB-u, pa tko pročita - pročita. Barem neka korist. Pokojni RadioHRS je samo jedan od primjera kako se sistematski uništavalo.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Citat: 9A6AA  u 29. Srpanj 2015, 21:25:22
...Od šume prijedloga pozivnih oznaka, nije mi jasno koji je prefix određen za strance?

Ajd' da citiram sam sebe te tako ponovim pitanjce...
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9a2te  u 30. Srpanj 2015, 10:26:23

ili cemo se mi zamislit, mislim na nas tihe kojima je bitno da samo radimo.
Daj malo stanite na loptu i promislite, clanstvo u HRS-u kao krovnoj organizaciji donosi nam i clanstvo u medunarodnim tijelima (IARU i sl,). Zaboravlja se da HRS nije sam sebi svrha nego da nas zastupa prema tijelima drzavne vlasti, medunarodnim ustanovama il kak da ih nazovem.

kad ste rusili Peru obecavana su brda i doline a sad!

nezadovoljstvo se moze iskazati i drugacije
napravljnim pravim planom i programom rada
slanjem istog na radio klubove da ga podrze
jesenska skupstina HRS-a je blizu imate vremena da se to napravi i prezentira te da se stanje popravi
ja na zalost ili srecu nemam zelje i mogucnosti da se s tim pozabavim jer tko god da tak nest i napravi za par mjeseci nekom x+ce sjest na zulj jer ni po njegovom.

Pozdrav stjepan

Stjepane, potpisujem sve što si napisao.

73
Martin 9A2JK

P.S. Što se tiče suprotnih razmišljanja po ovoj temi,
uglavnom se ne slažem, ali podržavam svačije pravo na
različito mišljenje.

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9a6c

I sad su napravili smijuriju od hrvatskog jezika:
- Radioklubovima se daje prijedlog pozivne oznake...
- Radioamaterima P razreda dodjeljuju se prijedlozi pozivne oznake...
- Radioklubovima se iznimno može dati prijedlog za pozivnu oznaku...
- Jedan radioklub može dobiti prijedlog za samo jednu jednoslovnu pozivnu oznaku,...
- Za dodjelu prijedloga pozivne oznake s dva i tri slova ...

I tako do kraja Pravilnika...

Od šume prijedloga pozivnih oznaka, nije mi jasno koji je prefix određen za strance?

Da se naslonim na prvu rečenicu citta - sorry za delay - mene sad zanima da li ja koristim svoju pozivnu oznaku ili samo njen prijedlog? Koliko se je razumin u hrvatski jezik, prijedlog je jedna od stepenica u procesu donošenja odluke i ako sam dobro pročitao Pravilnik, cijelo vrijeme se barata samo terminom "prijedlog" i nije mi jasno tko u konačnici prijedlog usvaja ili odbija i kakva mu je daljnja sudbina?

Iz sadržaja samog Pravilnika čini mi se da je korištenje prijedloga pozivne oznake zacementirano za vječna vremena, iz čega bi logički trebalo proizaći da smo u biti svi na bandu po ugovoru na određeno vrijeme s prilično nejasnim uvjetima u smislu tko ugovor kad i kako prekida ???

A opet ovo što je Emir citirao u citatu posebna je priča...ne da nam se HRS na čelu s IO i SS pogubio, nego brale...

Obzirom da sam u oštroj konkurenciji izbio na sam vrh ljestvice kandidata za vječnost, samo ću pristojno i nadasve reći kako jedva čekam da ova lakrdija konačno završi i da se cirkusanti povuku na početne položaje...

9A6AA

...

Nakon učestalih pitanja inozemnih operatora, dana 10. kolovoza 2015., (dakle, prije 17 dana) uputio sam kao zastupnik u Skupštini HRS-a,  službeni dopis HRS-u (onako kak već to ide: dopis s memorandumom kluba, žigom i Ur. brojem), sljedećeg sadržaja:

"Poštovani,
Molim za tumačenje, odnosno pojašnjenje č. 20. "PRAVILNIKA ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA". Naime, čl.20. navedenog Pravilnika kaže:
,,Jednom dodijeljen prijedlog pozivne oznake stranom državljaninu stavlja se u mirovanje 5 godina od dana isteka valjanosti dozvole za rad njegove amaterske radijske postaje.
Nakon isteka roka od tih 5 godina isti prijedlog pozivne oznake može se dodijeliti drugom stranom državljaninu."

Iz Pravilnika nije razvidno, pa molim pojašnjenje:
- Koja je serija (predmetak) prema ovom Pravilniku namijenjena strancima?
- Ako je to serija 9A8AA-9A8ZZ, zbog čega to u Pravilniku nije izrijekom navedeno? Naime, u tablici 1 Pravilnika, navedeno je da se serija 9A8AA-9A8ZZ dodjeljuje ,,prema Pravilniku". Koji članak Pravilnika izrijekom to definira?
- Ako prijedlog pozivne oznake za strance nije iz serije 9A8AA-9A8ZZ, zbog čega se (uz uvjete iz st.2., čl.20 Prvilnika), taj ,,prijedlog pozivne oznake može dodijeliti drugom stranom državljaninu", a ne bilo kojem radioamateru?
Srdačan pozdrav..
".

Od HRS-a do danas nije stigao službeni odgovor.

Isti dopis, prije tjedan dana, proslijedio sam HAKOMu.
Stigao je odgovor iz kojega je razvidno ono što smo i znali a u tablici koja definira dodjelu (prijedloga) pozivnih oznaka, tako zbunjujuće napisano: nema razlike između "naših" i inozemnih operatora.

Zanimljivo je (i) nešto drugo što je pisalo u odgovoru od HAKOM-a:
"HAKOM će na osnovu navedenih pitanja u okviru suradnje s HRS-om predložiti izmjene u smislu otklanjanja nejasnoća izričaja sadašnje verzije Pravilnika."

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A8A

Citat: 9A6AA  u 27. Kolovoz 2015, 17:33:41

Od HRS-a do danas nije stigao službeni odgovor.

Stigao je odgovor iz kojega je razvidno ono što smo i znali a u tablici koja definira dodjelu (prijedloga) pozivnih oznaka, tako zbunjujuće napisano: nema razlike između "naših" i inozemnih operatora.

9A6AA

Pozdrav !

Idemo se dopisivati preko foruma jer HRS ocito ne funkcionira kako treba?

Emire, tvoj dopis je uredno primljen (procitaao sam ga davno..hi) ali iz nekoga, meni nepoznatoga razloga, odgovor do tebe nije dosao? Zasto? Nemam pojma?? Godisnji odmori ..??
Zasto je zbunjujuce da nema razlike izmedju "nasih" i "stranaca" ???
Zasto bi stranci imali pravo na seriju 9A8, a "nasi" NE???
"stranci" su prema Pravilniku isti kao i 9A amateri. Treba shvatiti da se znakovi vise nece dijeliti onima koji dolaze na GO i tu ce biti 3 ili 4 ili 5 dana. U Pravilniku lijepo pise da ce znakove dobiti oni koji su u 9A vise od 3 mjeseca! Ti, koji su tu vise od 3 mjeseca, vise nece biti "stranci" jer su tu vise od 3 mjeseca i dobiti ce znak u skladu sa Pravilnikom ! Sto je tu zbunjujuce? "A" kategorija ce dobiti 9A5xxx, a "P" kategorija 9A3xxx. Isto ce moci birati (sufiks) koji zele kao i nasi...
Nije mi jasno zasto se nas Pravilnik toliko "razvlaci" i toliko se o njemu pise?? Po pitanju stranaca jer isti ili gotovo isti kao i Talijanski ili Njemacki ili neki drugi u EU... Mi smo "navodno" clanovi EU pa bi i to trebalo biti isto kao i ostalim drzavama, clanicama EU, zar ne??
Zasto nitko od nasih RA, kada idu u DL, OE, I ili negdje dalje po EU (na par dana) ne trazi znak domicilne zemlje nego uredno radi kao DL/9A......???

Emire, mozda na kraju i HRS nesto odgovori, jesen stize.. ;D

73
Mark

9A6AA

Markoni,
odmah sam dobio tvoje mišljenje i na njemu se zahvaljujem. No, s obzirom da sam zahtjev uputio službeno - red je da HRS odgovori na isti način.
Ništa nije zbunjujuće to o čemu pišeš. Jedino je zbunjujuće ono što sam napisao u dopisu. Da sada ne ponavljam...

Vidimo se idući tjedan u tvome selu...
73
9A6AA

"DX never sleeps..."

9A8A

Citat: 9A6AA  u 27. Kolovoz 2015, 21:48:44

Vidimo se idući tjedan u tvome selu...
73
9A6AA

Dobro došao !
Špancir fest završava u nedjelju ali barem ćemo na miru uživati u čašici razgovora...!  ;D

73
Mark