• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikal ruski

Autor 9A5BCL, 29. Veljača 2012, 22:29:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BCL

Pozdrav!

Nagooglao sam na jednu vertikalnu antenu, vidi privitak!

Ako Vam nije tesko, molio bih strucnjake za analizu antena ,
  da naprave simulaciju te ruske vertikalke u nekom od programa
  za analizu antena, te da nas izvijeste o rezultatima/zakljuccima!

Unaprijed hvala,

73 de 9a5bcl, Zvonimir

9A4ZZ

Ispustio sam 28 MHz pa sam dopunio gornji post.Repetitio est mater studiorum.

Pozdrav Zvone,
nije potrebno simulirati antenu jer odmah vidimo da je to  vertikalka visine cca :
lambda1/4 za 7mhz,  lambda1/2 za 14 mhz  i 5/8 lambda za 21 mhz,i 0.9 lambda na 28 mhz ,njihove dijagrame zračenja možeš naći u svakoj knjizi o antenama ili na internetu.A da kažemo da za 21 mhz 5/8 l ima najniži kut zračenja i  veću dobit u odnosu na druge dvije frekv što je dobro za DX veze ,također za 14 mhz l/2 je dobra za DX rad zbog plitkog dijagrama zračenja ,dok 1/4 l za 7mhz ima viši dijagram zračenja te je u tom pogledu nešto lošija za DX  rad od druge dvije frekvencje a bolja za bliže veze.Na 28 mhz ima podignut dijagram zračenja još više nego 1/4 , što je mana za DX veze ali je moguć rad.
Svi vodovi koje vidiš ,kako dvojni vod tako i koaxijalni vodovi su u funkciji prilagođenja antene na predajnik.
Nadam se da ti je sada jasnije o čemu se radi.

73 de 9a4zz,Mladen.

9A4OE

ima o toj anteni na ruskim forumima dozivjela je neke preinake u odnosu na original
ua1dz
ua1dz
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4ZZ

Evo , upravo ovo što je kao link dao 9a4oe , ua1dz ,vidi se iz dijagrama ono što sam gore komentirao o dijagramu zračenja .Onaj kome odgovara može napraviti tu antenu strogo prema shemi jer je to prilagođenje antene  ,sa ovim linkom stvar je u potpunosti objašnjena.Neke veće analize ne trebaju se ovdje dati ,niti ima potrebe u ovom slučaju.

73 de 9A4ZZ , Mladen.

9A5BCL

Pozdrav

9a4oe i 9a4zz, hvala na odgovorima!

Kako imam fiberglas stap od 10m,a  imam i komad  450ohm twinleada,
  mislio sam se baciti u akciju!

Vidim, ima razlika u duzini radijala, odnosno, ili 4 ista radijala, ili jedan po bandu,
  te male razlike u duzini prilagodnih koaksijalnih kablova!

Dali je netko uradio ovu antenu, tj kako je prosao proces tjunanja!
  Kako vidim, rezonanciju trazim samo kracenjem  450ohmskog voda!
  Ispravite me ako sam u krivu!

73 de 9a5bcl, Zvonimir