• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wintest & interni DVK

Autor 9A3OS, 05. Svibanj 2008, 16:35:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

9A3OS

Yo,

Jel možda neko zna, da li se iz Wintesta može okinuti poruka snimljena u internom DVK-u uređaja ?

73's
Sam, 9a3os

9A5CW

Pojasni, sto ti smatras kao interni dvk?
Win-test-ov dvk radi ok.

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2X

Patrik, interni dvk TX-a je onaj built-in u TX-u (cesto ga treba dokupit kao ugradbeni modul / dodatno platiti), sa pripadnim MEM_ch i usnimljenim
porukama koje plejas pritiskom na CH-F1...Fn botune dirketno na uredjaju
(koje su uobicajeno smjestene negdje oko VFO main gumba ili slicno...pogledaj
npr. FT2000 pa budes skuzil zakaj ovo pitanje :))

ideja je da iz loggera preko tipkovnice sa fukcijskim tipkama pozivas sadrzaj
tih mem's iz TX-a.  N1MM to moze, tako da nemoj nasjedat na provokaciju  ;)
...ukoliko win-test to ne moze...

p.s. Sam...ne ***jaj ljude  ;D

9A3OS

Citat: 9A5CW  u 06. Svibanj 2008, 10:34:56
Pojasni, sto ti smatras kao interni dvk?
Win-test-ov dvk radi ok.

73

Interni DVK je DVK kartica ugrađena u uređaj.

73
Sam, 9a3os

9A1UN

Vjerovatno se WT moze iskonfigurirat samo je pitanje da li uredjaj ima mogucnost da se te memorije pokrenu izvana.
Nije valjda da odustajete od N1MM ??

9A5CW

Odgovor je "NE".
Moguće je samo koristiti SB karticu i usnimavati sa SHFT-f1,f2 itd poruke ili koristiti  EZ ili microham kramu ... tj. najlakse uzmes obican PC-FSK_RTTY interface spojis ga na RTX (neki stariji ako nema interni DVK) i preko COM-porta podesis PTT. Isprobano i radi odlicno.
72/3
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A5K

Varaš se PA3K...

Može Win-Test to, kako da ne...

Vidi link: http://docs.win-test.com/wiki/Interfaces

E sad, gdje se točno spaja ovisi dakako o TRX-u.. No, pinovi na LPT portu postoje.

73,
9A5K

9A5CW

Kriv sam ;)
To je imao i stari dobri CT ;) Kako se samo nisam sjetio da je WT kopija CT-a samo je razlika u boji i pocetnom slovu  :P

bye, from Istra with love  ;D
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A3OS

Citat: 9A5CW  u 06. Svibanj 2008, 14:27:57
Odgovor je "NE".
Moguće je samo koristiti SB karticu i usnimavati sa SHFT-f1,f2 itd poruke ili koristiti  EZ ili microham kramu ... tj. najlakse uzmes obican PC-FSK_RTTY interface spojis ga na RTX (neki stariji ako nema interni DVK) i preko COM-porta podesis PTT. Isprobano i radi odlicno.
72/3

To mi sad govoriš hipotetski ili imaš možda stvar u praktičnoj primjeni ?

73
Sam, 9a3os

9A2X

Citat: 9A5K  u 06. Svibanj 2008, 15:31:35

Može Win-Test to, kako da ne...

Vidi link: http://docs.win-test.com/wiki/Interfaces

E sad, gdje se točno spaja ovisi dakako o TRX-u.. No, pinovi na LPT portu postoje.

73,
9A5K

::)...slozio sam stvar na ft2000, ts870 i ts2000 - kod njih se naredbe za triggering salju preko CAT
kabla koji je RS232 (kao i sve ostale interne naredbe za upravljanje uredjajem), pa ne znam kako bi sa
LPT-a slao na CAT pripadnu naredbu, jer se ovo dvoje ne moze spajat direktno, a slozilt ces se da
nitko nece radit medjusklop, cak i kad bi se preko lpt-a doista slale adekvatne naredbe, bilo ascii bilo hexa (PBxx ili PBx
respektivno). svi noviji uredjaji to rade preko CAT-a, pa mozda wintest ima neki skriveni switch (kad je
CT a'like :)) ...sjeti se CT helpa i onih 'skrivenih' switcheva za koje si tesko saznavao cemu sluze...za neke sigurno ni danas ne znas cemu su...  ;D

9A2X

Citat: 9a1un  u 06. Svibanj 2008, 13:17:47
Vjerovatno se WT moze iskonfigurirat samo je pitanje da li uredjaj ima mogucnost da se te memorije pokrenu izvana.
Nije valjda da odustajete od N1MM ??

da... npr. ic756* nema implementiranu naredbu za tako nesto pa nije moguce preko bilo kojeg logera
zaplejati cq.

ne odustajemo od n1mm, ali cu dodat da su oba programa odlicna. wintest je bolji sa networkom i opcenito je
u smislu evaluacije softvera (http://www.softwareqatest.com/qatfaq1.html) bolji. n1mm je raznolikiji i doista je robustan.
za ilustraciju. ver. 7.12.25 sa 290.000  QSO-a pospremljnih u jednom jedinom kontest fajlu i pripadna velicina baze.

n1mm je besplatan i vise opensource like i ja ga zato podupirem. idealan softver bi trebao biti opensource i raditi pod linuxom. FYI  wintest radi pod emulatorom na linuxu i prepoznati su com, lpt i eth resursi.  n1mm ne radi bas sasvim ;)

kad smo tu... logger32 je za home use odlican...evo stress test sa bazom od ~280000 QSO-a koje hendla bolje nego n1mm. samo sta ima ogranicenje velicne baze , pa ako nakupis preko 5000000 QSO-a nastaju problemi   :)

wintest ili n1mm ? IMHO, potpuno svejedno.

9A5K

Citat: 9A2X  u 06. Svibanj 2008, 17:43:47
::)...slozio sam stvar na ft2000, ts870 i ts2000 - kod njih se naredbe za triggering salju preko CAT
kabla koji je RS232 (kao i sve ostale interne naredbe za upravljanje uredjajem), pa ne znam kako bi sa
LPT-a slao na CAT pripadnu naredbu, jer se ovo dvoje ne moze spajat direktno, a slozilt ces se da
nitko nece radit medjusklop, cak i kad bi se preko lpt-a doista slale adekvatne naredbe, bilo ascii bilo hexa (PBxx ili PBx
respektivno). svi noviji uredjaji to rade preko CAT-a, pa mozda wintest ima neki skriveni switch (kad je
CT a'like :)) ...sjeti se CT helpa i onih 'skrivenih' switcheva za koje si tesko saznavao cemu sluze...za neke sigurno ni danas ne znas cemu su...  ;D

Nema tu nekih skrivenih switcheva. Ja koristim EZMaster, s kojim WinTest te stvarčice radi bez problema.
Dakle, postoji pinout i na LPT-u, kao i kod ostalih software, a za DVK play/record preko CAT interface moram
pogledati. Iskreno, nisam do sada koristio na taj način. Isprobam, pa javim. :-)
PTT preko CAT-a znam da funkcionira, provjereno.

73,
9A5K

9A3OS

Citat: 9A5K  u 06. Svibanj 2008, 18:41:41

Nema tu nekih skrivenih switcheva. Ja koristim EZMaster, s kojim WinTest te stvarčice radi bez problema.
Dakle, postoji pinout i na LPT-u, kao i kod ostalih software, a za DVK play/record preko CAT interface moram
pogledati. Iskreno, nisam do sada koristio na taj način. Isprobam, pa javim. :-)
PTT preko CAT-a znam da funkcionira, provjereno.

73,
9A5K

Baš je u tome i fora Chris. Snimaš poruke u DVK a pokrećeš ih s funkcijskim tipkama na tipkovnici bez gomle hardwarea i dodatnih kablova. Cool, zar ne ?

73
Sam, 9a3os

9A2X

Citat: 9A5K  u 06. Svibanj 2008, 18:41:41

...za DVK play/record preko CAT interface moram

iako ovdje nije rijec o externim dvk pomagalima poput ezmastera kojih danas ima na desetine raznoraznih, sjetio si me na dvk koje smo koristili u devedesetima sa ct-om by k1ea ili onaj by w9xt  koje su se kao ISA kartice stavljale u PC (ili ext. homemade by 4r i 2x kojima je smetao VF). to je jos u ono doba radilo istu stvar jednako dobro kao ovi danasnji dvk's.  za ct nostalgicare ;)  :

http://www.unifiedmicro.com/w9xtcard.html
http://www.k1ea.com/hints/dvp_keys.htm

poanta je da se bez  dodatnih kablova i skupih uredjaja postigne ista funkcionalnost koja je vec sadrzana u postojecim TX's, smanji mogucnost HW failures, vf smetnji, portabilnost itd.
danasnji uredjaji imaju mnostvo mogucnosti koje korisnik cesto uopce ne iskoristi !?

to do: tekst o povijesnom prikazu razvoja ham opreme sa posebnim osvrtom na ulogu racunala (orao, zx spectrum pa do sdr-a i skimera, voip-a)